Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren

1. Handboek voor Lightroom Classic
  2. Inleiding tot Lightroom Klassiek
    1. Nieuwe functies in Lightroom Classic
    2. Systeemvereisten Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Algemene vragen
    4. Belangrijke concepten in Lightroom Classic
    5. Lightroom Classic-zelfstudies
    6. Functieoverzicht | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versies
  3. Lightroom en Adobe-services
    1. Creative Cloud-bibliotheken
    2. Adobe Stock gebruiken in Creative Cloud apps
  4. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    2. Synchroniseren van Lightroom Classic met Lightroom-ecosysteem
    3. Mobiele apps voor Photoshop
  5. Foto's importeren
    1. Foto's importeren van een camera of kaartlezer
    2. Foto's importeren van een map op een vaste schijf
    3. Foto's automatisch importeren
    4. Foto's importeren uit Photoshop Elements
    5. Foto's importeren van een aangesloten camera
    6. Importopties opgeven
    7. Voorkeuren voor importeren instellen
    8. De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor
  6. Workflows
    1. Maskeren toepassen in foto's
    2. Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
    3. Uw foto's exporteren en van een watermerk voorzien
    4. Uw foto's importeren
    5. Aanpassingspenseel: de basisprincipes
    6. Aanpassingen met de kleurtintcurve
    7. Geavanceerde videopresentaties
    8. De witbalans aanpassen
    9. Een contactblad maken
    10. Verbeter uw workflow met Lightroom Classic
  7. Werkruimte
    1. Basisbegrippen voor werkruimten
    2. Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic
    3. De bibliotheek op een tweede beeldscherm weergeven
    4. Naamplaatjes en moduleknoppen aanpassen
    5. Voeg een watermerk toe aan uw foto's in Lightroom Classic
    6. Kleurbeheer
  8. Foto's tonen
    1. Toon foto's
    2. Door foto's bladeren en ze vergelijken
    3. Weergaveopties Bibliotheek instellen
    4. Foto's delen voor opmerkingen en feedback
    5. Slimme voorvertoningen
  9. Catalogi en bestanden beheren
    1. Veelgestelde vragen over Lightroom Classic-catalogus
    2. De manier waarop een Lightroom Classic-catalogus werkt
    3. Catalogi maken en beheren
    4. Back-up van een catalogus maken
    5. Ontbrekende foto's zoeken
    6. Mappen maken en beheren
    7. Foto's in mappen beheren
  10. Kaarten
    1. Werken met de module Kaart
  11. Foto's ordenen in Lightroom Classic
    1. Gezichtsherkenning
    2. Werken met fotoverzamelingen
    3. Foto's groeperen in stapels
    4. Foto's voorzien van vlaggen, labels en classificaties
    5. Trefwoorden gebruiken
    6. Metagegevens: Basisprincipes en handelingen
    7. Foto's zoeken in de catalogus
    8. Met video's werken in Lightroom Classic
    9. Geavanceerde handelingen voor metagegevens
    10. Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken
  12. Foto's verwerken en ontwikkelen
    1. Basisbeginselen van de module Ontwikkelen
    2. Panorama's en HDR-panorama's maken
    3. Flat-field-correctie
    4. Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright
    5. Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren
    6. Werken met tinten en kleuren van foto's
    7. Maskeren
    8. Lokale aanpassingen toepassen
    9. Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding
    10. Opties in de module Ontwikkelen
    11. Foto's retoucheren
    12. Rode ogen en dierenogen corrigeren
    13. De tool Radiaalfilter gebruiken
    14. De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken
  13. Foto's exporteren
    1. Foto's exporteren naar vaste schijf of cd
    2. Foto's exporteren uit Lightroom Classic
    3. Foto's online publiceren
    4. Exporteren naar vaste schijf met behulp van Services voor publiceren
    5. Voorinstellingen voor exporteren en andere instellingen
  14. Werken met externe editors
    1. Voorkeuren voor extern bewerken
    2. Foto's van Lightroom Classic openen en bewerken in Photoshop of Photoshop Elements
  15. Presentaties
    1. Presentaties maken
    2. Deelvensters en tools in de module Presentatie
    3. De dialay-out instellen
    4. Bedekkingen toevoegen aan dia's
    5. Presentaties afspelen en exporteren
  16. Foto's afdrukken
    1. De module Afdrukken: Basiskennis
    2. Lay-outs en sjablonen van de module Afdrukken
    3. Werken met opties en instellingen voor afdruktaken
  17. Fotoboeken
    1. Fotoboeken maken
  18. Webgalerieën
    1. Webgalerieën maken
    2. De deelvensters en tools in de module Web gebruiken
    3. Lay-outs voor webgalerieën
    4. Werken met webgaleriesjablonen en instellingen
    5. Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden
  19. Sneltoetsen
    1. Sneltoetsen

Krijg heldere details en een verbeterde weergave van kleuren in RAW-afbeeldingen. Deze functie wordt mogelijk gemaakt door Adobe Sensei.

Opmerking:

Vanaf Lightroom Classic 10.3 (versie van juni 2021) heet Details verbeteren Raw-details.

Verbeteren biedt een set functies, zoals Raw-details en Superresolutie waarmee u met Camera Raw de afbeeldingskwaliteit kunt verbeteren.

Raw-details, voorheen Details verbeteren, levert heldere details, een verbeterde en nauwkeurigere weergave van kleuren en randen, en minder artefacten. Raw-details is met name handig voor het maken van grote afdrukken waarop kleine details zichtbaar zijn. Deze functie kan worden toegepast op RAW-mozaïekbestanden van camera's met Bayer-sensoren (Canon, Nikon, Sony en andere) en Fujifilm X-Trans-sensoren.

Met Superresolutie kunt u afbeeldingen verbeteren met soortgelijke resultaten als Raw-details, maar met 2x de lineaire resolutie. Dit houdt in dat de verbeterde afbeelding 2x zo breed en 2x zo hoog is als de oorspronkelijke afbeelding, ofwel 4x zoveel pixels heeft. Deze functie ondersteunt dezelfde bestandstypen als Raw-details, plus enkele aanvullende bestandstypen, zoals JPEG en TIFF. Superresolutie is met name nuttig als u de resolutie van een uitgesneden afbeelding wilt verhogen.

Minimale systeemvereisten

Uw computer moet voldoen aan de volgende minimale technische specificaties om de functies voor Verbeteren te gebruiken:

Besturingssysteem

• (Mac) macOS Mojave (versie 10.14) of nieuwer
  • (Windows) Windows 10, versie 1903 of nieuwer. Zie Windows 10-updategeschiedenis voor meer informatie.

GPU

verbeteren maakt zwaar gebruik van de beschikbare GPU en kan een externe GPU (eGPU) gebruiken als deze beschikbaar is. Ga voor de vereisten voor hardwareversnelling voor afbeeldingen naar Lightroom Classic-systeemvereisten.

Raw-details toepassen

1. Selecteer een ondersteunde afbeelding die u wilt verbeteren in de module Bibliotheek of Ontwikkelen.

2. Ga op een van de volgende manieren te werk:

• Houd Ctrl ingedrukt (Mac) of klik met de rechtermuisknop (Windows) op de afbeelding. Selecteer vervolgens Verbeteren.
    • Ga via de menubalk naar Foto > Verbeteren.
  3. Controleer of in het dialoogvenster Voorvertoning verbeteren of Raw-details is ingeschakeld. Klik op de handcursor en houd deze ingedrukt om het origineel te bekijken en weer los te laten om het effect van Raw-details te zien. U kunt ook de handcursor ingedrukt houden en verplaatsen om een voor- en navertoning van de verschillende delen van de afbeelding te bekijken.

4. Klik op Verbeteren om een verbeterde DNG-versie van uw foto te maken.

Opmerking:

De verbeterde afbeelding wordt opgeslagen als een nieuw DNG-bestand waarbij de bestandsnaam de volgende notatie heeft: Oorspronkelijke bestandsnaam-Verbeterd.dng. Dit bestand wordt naast de bronafbeelding geplaatst.

Ondersteunde afbeeldingsindelingen voor Raw-details

Raw-details kan alleen worden toegepast op RAW-mozaïekbestanden van Bayer en X-Trans.

Niet-ondersteunde bestandsindelingen voor Raw-details

Raw-details kan niet worden toegepast op de onderstaande typen bronafbeeldingen:

• Niet-RAW-bestanden, zoals JPEG-, TIFF- en HEIC-afbeeldingen
  • Apple ProRaw DNG's
  • Lineaire DNG-bestanden (waaronder HDR- en panorama-DNG-afbeeldingen die eerder zijn gemaakt met Lightroom en Camera Raw)
  • DNG-proxy's en slimme voorvertoningen
  • Monochrome RAW-bestanden (zoals Leica M MONOCHROM)
  • Vierkleurencamera's
  • Foveon-sensorafbeeldingen
  • Fujifilm-camera's met SR-, EXR-, of 2x4-mozaïeksensoren.
  • Canon S-RAW/M-RAW-bestanden
  • Kleine RAW-bestanden van Nikon
  • PSR-bestanden (Pentax Pixel Shift Resolution)
  • Sony ARQ-bestanden
  • Videobestanden

Superresolutie toepassen

1. Selecteer de afbeelding die u wilt verbeteren in de module Bibliotheek of Ontwikkelen.

2. Ga op een van de volgende manieren te werk:

• Houd Ctrl ingedrukt en klik (Mac) of klik met de rechtermuisknop (Windows) op de afbeelding en selecteer Verbeteren in het contextmenu.
    • Ga via de menubalk naar Foto > Verbeteren.
    Lightroom-classic-superresolutie

Opmerking:

Als u Superresolutie gebruikt in Lightroom of Camera Raw, raadpleegt u:

3. Selecteer in het dialoogvenster Voorvertoning verbeteren de optie Superresolutie. De geschatte tijd die benodigd is om de afbeelding te verbeteren wordt onder aan het scherm weergegeven. Klik zodra de afbeelding is verbeterd op de cursor en verplaats deze om andere delen van de afbeelding te bekijken. U kunt ook de cursor ingedrukt houden om een voor- en navertoning van de de afbeelding te bekijken.

Met het pictogram voor uitzoomen rechtsonder in de hoek van de voorvertoning kunt u de volledige afbeelding bekijken.

Lightroom-classic-superresolutie

4. Klik op Verbeteren om een verbeterde DNG-versie van uw afbeelding te maken.

Opmerking:

De verbeterde afbeelding wordt opgeslagen als een nieuw DNG-bestand waarbij de bestandsnaam de volgende notatie heeft: Oorspronkelijke bestandsnaam-Verbeterd.dng. Dit bestand wordt naast de bronafbeelding geplaatst.

Sneltoetsen gebruiken om een afbeelding snel te verbeteren

Gebruik de volgende sneltoetsen om een afbeelding te verbeteren:

• Open het dialoogvenster Verbeteren: Ctrl + Option + I (macOS) / Ctrl + Alt + I (Windows)
  •  Pas de laatst geselecteerde optie toe zonder het dialoogvenster Verbeteren te openen: Shift + Ctrl + Option + I (macOS) / Shift + Ctrl + Alt + I (Windows)

Meerdere afbeeldingen tegelijk verbeteren

Selecteer in de module Bibliotheek of Ontwikkelen de afbeeldingen die u wilt verbeteren en klik in het contextmenu op Verbeteren. Het dialoogvenster Voorvertoning verbeteren wordt weergegeven met een voorvertoning van de eerste afbeelding of de afbeelding die beide opties ondersteunt. Zodra u op Foto's verbeteren klikt, wordt (afhankelijk van uw selectie) Raw-details of Superresolutie toegepast op alle geselecteerde afbeeldingen.

Lightroom-classic-superresolutie

Opmerking:
  • U kunt een afbeelding slechts eenmaal verbeteren. Dit houdt in dat u Superresolutie niet opnieuw kunt toepassen op een afbeelding die al verbeterd is.
  • De voorvertoning voor Superresolutie wordt weergegeven met 2x lineaire vergroting.
  • Superresolutie kan niet worden toegepast op afbeeldingen met een resolutie van meer dan 128 MP of op afbeeldingen met een afmeting (breedte of hoogte) van meer dan 32.500 pixels.