Finn løsninger på vanlige dokumentutskriftsproblemer med PDF.

Det første trinnet når du skal løse et utskriftsproblem, er å finne kilden til problemet. Feilsøkingsteknikkene nedenfor løser noen av de mest vanlige problemene og er gruppert i tre kategorier:

Tre vanligste problemer

Skriverrelaterte løsninger

Kan du skrive ut denne feilsøkingssiden?

Prøv å skrive ut denne feilsøkingssiden. Hvis du ikke får det til, går du gjennom denne fremgangsmåten for å kontrollere tilkoblingen til skriveren:

1. Sørg for at ledningen som kobler skriveren til datamaskinen, er satt ordentlig i.

2. Dersom skriveren er koblet til en USB-hub, kobler du skriveren fra denne. Koble så skriverledningen direkte til en USB-port på datamaskinen.

3. Slå av skriveren. Vent 30 sekunder før du slår den på igjen.

4. Prøv å skrive ut PDF-filen på nytt.

Har du den nyeste skriverdriveren?

Oppdater til den nyeste skriverdriveren (et program som kontrollerer skriveren). Skriverprodusenter utgir oppdaterte drivere for å forbedre kompatibiliteten med ny programvare, f.eks. nyere versjoner av Reader og Acrobat.

1. Finn skriverens modellnummer.

2. Gå til nettstedet til produsenten, og bla eller søk etter «drivere», «utskriftsdrivere» eller «skriverdrivere» («drivers» eller «printer drivers» dersom nettstedet er på engelsk).

Du finner drivernedlastingssidene for enkelte produsenter nedenfor:

3. Finn driveren som hører til modellnummeret til skriveren din.

4. Last ned og installer skriverdriveren i henhold til produsentens instruksjoner.

5. Start datamaskinen på nytt.

Har du prøvd å skrive ut fra en annen skriver?

Hvis du har en annen skriver koblet til datamaskinen, kan du prøve å skrive ut filen til den andre skriveren. Noen ganger kan én skriver skrive ut en PDF-fil som en annen skriver ikke kan håndtere.

Hvis du vil bytte skrivere i Windows, kan du se Endre standardskriver (Windows 10 og 8) eller søk i Windows-hjelpen for instruksjoner.

Hvis du vil bytte skrivere i Mac OS, kan du se Administrere skriverne (OS X Yosemite) eller søke i Apple-støtte etter instruksjoner for operativsystemet du bruker.

PDF-løsninger

Mange skriverproblemer skyldes problemer med PDF-filen. Selv om PDF-filen ser helt fin ut på skjermen, kan den inneholde ufullstendige eller skadede data.

Prøv alternativet Skriv ut som bilde

Hvis du har det travelt og ønsker å skrive ut et enkelt dokument (for eksempel et brev eller skjema), kan du bruke alternativet «Skriv ut som bilde». Klikk på knappen Avansert i utskriftsdialogen for å finne dette alternativet. (I Windows 7 finner du knappen Avansert nederst i dialogboksen.)

Klikk på Avansert

Kopier eller last ned PDF-filen på nytt, rett til harddisken

Noen ganger kan en PDF-fil bli skadet eller inneholde skadede data. Dersom du lastet ned PDF-en fra Internett, eller mottok den i en e-post, kan du prøve å laste den ned på nytt eller be avsender om å sende den på nytt. Kopier filen rett til harddisken, ikke en ekstern (flyttbar) stasjon eller nettverksstasjon.

Åpne det nye eksemplaret på harddisken, og skriv ut på nytt.

Lag en kopi med kommandoen Lagre som i PDF-filen

Velg Fil > Lagre som i Reader eller Acrobat, og gi filen et nytt navn. Filnavnet kan kun inneholde bokstaver og tall. Ikke ta med tegn som %, $ eller [] i filnavnet. Prøv å skrive ut det nye eksemplaret av PDF-filen.

Opprette PDF-filen på nytt

Dersom du har originalfilen PDF-en ble opprettet fra, kan du prøve å opprette PDF-en på nytt.

1. Åpne filen i originalprogrammet (f.eks. et tekstbehandlingsprogram eller et layoutprogram).

2. Velg Fil > Skriv ut, og velg deretter alternativet for å lagre filen som PDF.

3. Åpne den nye PDF-filen, og prøv å skrive ut på nytt.

Sjekke utskriftsfiler (preflight-inspeksjon) for syntaksrelaterte problemer (problemer i programmeringskode).

1. Åpne PDF-en og velg ett av følgende:

• Acrobat DC: Verktøy > Trykkeriarbeid
    • Acrobat XI: Vis > Verktøy > Trykkeriarbeid
    Lukk trykkeriarbeid
  2. Velg Preflight.

Velg Preflight
  3. Acrobat DC: Skriv inn «syntaks» i søkefeltet i Preflight-vinduet. Velg deretter profilen Rapporter PDF-syntaksproblem. Klikk deretter Analyser og reparer.

Klikk på Analyser og Korriger PDF

Programvarerelaterte løsninger

Start datamaskinen på nytt

Start datamaskinen på nytt, og åpne deretter filen igjen. Det er utrolig hvor ofte et problem kan løses bare ved å starte datamaskinen på nytt. Når datamaskinen startes på nytt, tømmes minnet og minnebufferen.

Bruk den nyeste versjonen av Adobe Reader eller Acrobat

Det er viktig å oppdatere til den nyeste versjonen av Reader eller Acrobat. Adobe utgir gratis sikkerhetsoppdateringer én gang i kvartalet. Oppdateringene inkluderer ofte utbedringer av vanlige problemer. Last ned den nyeste gratisoppdateringen:

1. Åpne Reader eller Acrobat.

2. Velg Hjelp > Se etter oppdateringer. Hvis en ny oppdatering er tilgjengelig, installeres den automatisk.

3. Når den er installert, må du starte datamaskinen på nytt.

4. Prøv å skrive ut PDF-filen på nytt.

Forumer og andre ressurser

Dersom du har prøvd disse forslagene og fremdeles ikke får til å skrive ut, kan du søke etter problemet i et av Adobes bruker-til-bruker-forum. Andre brukere kan ha hatt lignende problemer.

Du finner feilsøkingsforslag i to andre dokumenter: Løs problemer med konfigurasjon av skriveren ellr Utskrift av komplekse PDF-filer | Acrobat.Hvis du vil ha tips om bruk av utskriftsdialogboksen (f.eks. sammenhengende utskrift, tilpassing av sidestørrelsen til papiret eller utskrift av kommentarer), kan du se Utskriftstips(Acrobat X og eldre).