Lær, hvordan du opretter og bruger grafikformater i Adobe Muse.

Bemærk:

Adobe Muse tilføjer ikke længere nye funktioner og slutter med at tilbyde support 26. marts 2020. Find flere oplysninger og hjælp på Adobe Muses side om ophør af tjeneste.

Adobe Muse indeholder en intuitiv mekanisme til at gemme og genbruge formater, der er anvendt på objekter på et website. At oprette og genbruge formater er en nem måde til at opnå ensartethed i design og udseende på tværs af alle sider på dit website. Formater giver dig også mulighed for hurtigt at opdatere dit website uden at skulle gentage farver, skrifttyper, tekstformatering osv.

Ved at bruge formaterne i Muse kan du opnå følgende:

• Ensartethed i udseende på tværs af alle sider på dit website
  • Øget produktivitet ved at udnytte eksisterende formater eller oprette formater og genbruge dem på alle websider

Formater omfatter fyldfarve, stregfarve, effekter osv. Der kan anvendes formater på alle typer objekter i Muse som f.eks. billeder, grafik, former, tekst, tegn osv. Formater i Muse inddeles i følgende klasser:

• Grafikformater
  • Afsnitsformater
  • Tegnformater

Hvad er grafikformater?

Et grafikformat er et sæt attributter for udseende, der kan genbruges. Grafikformaterne giver dig mulighed for hurtigt at ændre et objekts udseende. Du kan f.eks. ændre dets udfyldning, stregfarve og gennemsigtighed og anvende effekter i ét trin.

Formatering af grafik kan omfatte at tilføje fyldfarve til former, at tilføje effekter som f.eks. skygger og facet til billeder, at tilføje farve til en forms konturer osv. Denne slags formatering kan bevares ved hjælp af panelet Grafikformater med Adobe Muse. Når det er oprettet, kan et grafikformat genbruges på websitets formatering og efterhånden på hele websitet blot ved at klikke på en knap.

Du kan anvende grafikformater på objekter, grupper eller lag. Når du anvender et grafikformat på en gruppe eller et lag, får alle objekter i gruppen eller laget grafikformatets attributter. Antag f.eks., at du har et grafikformat, der består af 50 % opacitet. Hvis du anvender grafikformatet på et lag, vil alle objekter i eller føjet til det pågældende lag fremstå som 50 % ugennemsigtige. Hvis du imidlertid flytter et objekt ud af laget, vender objektets udseende tilbage til den forrige opacitet.

Oprettelse af et grafikformat

1. Vælg det objekt, du har formateret på websiden.
  2. Åbn Vindue > panelet Grafikformater.
  3. Klik på knappen for at oprette et grafikformat – det navngives Format som standard. Du kan også højreklikke (Kommando + klik på MAC) på panelet Grafik og vælge Nyt grafikformat i kontekstmenuen.
  4. Dobbeltklik på det nyoprettede grafikformat for at åbne dialogboksen Indstillinger for grafikformater.
  5. Angiv et passende navn i feltet Formatnavn. Gennemgå feltet Formatindstilling for at sikre, at indstillingerne for grafikformater er korrekte.
Skriv navnet på grafikformatet
Skriv navnet på grafikformatet

Anvendelse af et grafikformat

Hvis du vil anvende et grafikformat, du har oprettet, skal du gøre følgende:

1. Marker et objekt eller en gruppe (eller marker et lag i panelet Lag).
  2. Benyt en af følgende fremgangsmåder for at anvende et enkelt format på et objekt:
    • Vælg et format i panelet Grafikformater.
    • Træk grafikformatet til et objekt på tegnebrættet (du behøver ikke at markere objektet først). ELLER vælg grafikformatet i panelet Grafikformater.
  3. Hvis du vil flette et format med et objekts eksisterende formatattributter eller anvende flere formater på et objekt, skal du benytte en af følgende fremgangsmåder:
    • Hold Alt (Windows) eller Alternativ (Mac OS) nede, og træk formatet fra panelet Grafikformater til objektet.
    • Marker objektet, og hold derefter Alt (Windows) eller Alternativ (Mac OS) nede, og klik på formatet i panelet Grafikformater.

Kopiering af et grafikformat

Du kan kopiere grafikformater for at anvende de genanvendelige attributter fra et element til et andet. Med et enkelt klik kan du kopiere formateringsattributterne fra et kildeelement og indsætte attributterne på tværs af flere målelementer. Derudover er det også muligt selektivt kun at indsætte bestemte attributter, som du har brug for.

1. Åbn den side, hvorfra du vil kopiere et grafikformat. Højreklik og vælg Kopiér attributter.

2. Vælg målelementet, hvortil du vil indsætte formatet. Dette element kan bruges på samme side eller en anden side i Adobe Muse.

Du kan også kopiere og indsætte grafikformater på tværs af projekter.

3. Højreklik på målelementet, og vælg en af følgende muligheder:

Indsæt attributter: Hvis du vil indsætte alle attributter fra kildeelementet i målelementet.

Indsæt selektive attributter: Bruges til at indsætte valgte grafikformateringsattributter fra kilden i målelementet. I dette tilfælde indsættes kun de valgte formateringsattributter i målelementet. Du kan f.eks. vælge kun at kopiere og indsætte Fyld og Effekter og udelade Strøg.

Indsæt selektive grafikformater i målelementet
    Indsæt selektive grafikformater i målelementet

Frakobling af et grafikformat

Gør følgende for at frakoble eller adskille et grafisk objekt fra et grafikformat:

1. Vælg det objekt, du vil koble grafikformatet fra.
  2. Vælg Vindue > Grafikformat.
  3. Klik på knappen i panelet Grafikformat.

Bemærk:

Frakobling af et grafikformat adskiller objektet fra omtalte grafikformat, men fjerner ikke formategenskaber som udfyldning, kanter eller effekter.

Omdefinering af et format

Du kan omdefinere et grafikformat for hurtigt at opdatere formatets indstillinger. Det er almindelig designpraksis at ændre på formategenskaber og dermed lave formattilsidesættelser. Adobe Muse angiver sådanne formattilsidesættelser med et +-tegn.

Adobe Muse giver dig mulighed for at bevare eller fjerne formattilsidesættelser. Du kan bevare formattilsidesættelser ved at omdefinere et format.

Benyt følgende fremgangsmåde:

1. Vælg Vindue > Grafikformat.
  2. Vælg det grafikformat, du vil omdefinere, og klik på knappen .

Fjern formattilsidesættelser

Det er almindelig designpraksis at ændre på formategenskaber og dermed lave formattilsidesættelser, som angives med et +-tegn. Adobe Muse giver dig mulighed for at fortryde utilsigtede ændringer af et grafikformat ved at fjerne formattilsidesættelser.

Gør følgende for at fjerne en formattilsidesættelse:

1. Vælg Vindue > Grafikformat.
  2. Vælg det grafikformat, som du vil fjerne formattilsidesættelsen fra.
  3. Klik på knappen .

Slet al formatering

Indstillingen Slet al formatering giver dig mulighed for at fjerne alle formategenskaber, som er anvendt på grafiske objekter, og gendanne dem, så de ikke indeholder udfyldning, kanter og effekter.

Gør følgende for at fjerne al formatering:

1. Vælg det grafiske objekt, du vil fjerne formatet fra.
  2. Højreklik > vælg Slet al formatering i den kontekstafhængige menu.

Gå til Formatbrug

Du kan nu spore og administrere brugen af formater på hele dit website. Med den nye indstilling Gå til formatbrug kan du få vist en komplet liste over sider på dit website, hvor et bestemt grafikformat bruges.

1. Vælg Vindue >Grafikformater.
  2. Højreklik på et format, og vælg Gå til formatbrug.