Definer sidehoved- og sidefodsområderne på dit website for at tilføje menuer, logoer, copyrightmeddelelser og meget mere i Adobe Muse.

Bemærk:

Adobe Muse tilføjer ikke længere nye funktioner og slutter med at tilbyde support 26. marts 2020. Find flere oplysninger og hjælp på Adobe Muses side om ophør af tjeneste.

Adobe Muse giver dig mulighed for at oprette sidehoveder og sidefødder til en webside på en nem måde. Hvis du vil have et ensartet udseende på dit website, er det en god idé at have samme udseende på sidehoveder og sidefødder. Det kan du opnå ved at definere sidehoveder og sidefødder i din master i Adobe Muse. Når du opdaterer mastersiden, udføres ændringerne på alle siderne på dit website.

Når du opbygger et website med HTML og CSS, har de enkelte sider ofte forskellige højder, fordi det indhold, der vises på siderne, er forskelligt. Muse indeholder funktioner, som muliggør, at siderne på et website kan vises med forskellige længder. Du kan oprette områder, så overskriften altid bliver stående øverst, og indholdet af sidefoden altid vises direkte under sideindholdet, uanset sidens højde.

Føj sidehoved og sidefod til en side

Før du begynder at definere områderne for sidehoved og sidefod på en side, skal du sørge for, at hjælpelinjerne for sidehoved og sidefod vises. Hvis de ikke vises, skal du vælge Vis > Vis sidehoved og sidefod.

Du kan også bruge menuen Vis i kontrolpanelet til at aktivere hjælpelinjerne for sidehoved og sidefod.

Kontrollér, at hjælpelinjerne for sidehoved og sidefod er aktiveret.
Kontrollér, at hjælpelinjerne for sidehoved og sidefod er aktiveret.

Du kan også vælge at højreklikke i venstre side af arbejdsrummet, lige uden for området med browservinduet. Aktiver indstillingen Vis sidehoved og sidefod i kontekstmenuen, som åbnes.

Arbejd med hjælpelinjer og linealer

Linealen skal være aktiveret, så du kan ændre placeringen af hjælpelinjerne for sidehoved og sidefod. Med linealen kan du indstille hjælpelinjerne til en nøjagtig pixelposition. Som standard vises de almindelige hjælpelinjer også (med det antal kolonner, du angav, da du oprettede det nye website).

Fem blå vandrette hjælpelinjer strækker sig over sidens bredde. Set fra oven bruges disse fem hjælpelinjer til at definere toppen af siden, sidehovedets nederste kant, sidehovedets øverste kant, bunden af websiden og bunden af browservinduet. Når du trækker hjælpelinjerne for at definere disse områder, vises et værktøjstip, som beskriver hver hjælpelinje og dens aktuelle placering. Du kan evt. øge forstørrelsen af siden, så du kan zoome ind og placere hjælpelinjerne mere præcist.

De tre midterste hjælpelinjer definerer det indhold, der vises i områderne for sidehoved og sidefod. Det resterende midterområde er der, hvor du skal indsætte det særlige indhold på siden. Området udvides efter højden på de elementer, du placerer på siden.

Du kan også markere rektanglerne og elementerne på siden. Det er praktisk at tage afgrænsningsrammerne på de markerede elementer til hjælp, når du skal justere hjælpelinjerne, mens du indstiller områderne for sidehoved og sidefod.

Bemærk:

Bunden af browservinduet bestemmer den nederste del af visningsområdet, når en besøgende ser websitet i en browser. Afhængigt af designet kan du angive en baggrundsfarve eller et baggrundsbillede for selve browseren og placere hjælpelinjen for bunden af siden over undersiden af browserhjælpelinjen, så baggrundsfarven eller -billedet vises under sidens indhold.

Definer sidehoved- og sidefodselementer

Sådan definerer du sidehoveder og sidefødder:

1. Træk hjælpelinjerne Bunden af side og Bunden af browser til samme placering nederst på siden direkte under sidefodsrektanglet, som vist på billedet nedenfor.
Definer sidehoved- og sidefodselemeter i Adobe Muse
Definer sidehoved- og sidefodselemeter i Adobe Muse

1. Marker det rektangel i sidefoden, der indeholder det fliseinddelte baggrundsbillede. Træk hjælpelinjen for sidefoden, indtil den er justeret efter toppen af sidefodsrektanglet.
  2. Lad hjælpelinjen for Toppen af siden stå allerøverst (på positionen Y: 0 px). Træk hjælpelinjen Sidehoved ned til det ønskede niveau.

Indholdet af sidehovedet vises i området mellem sidens top og hjælpelinjen for sidehovedet.

Træk hjælpelinjen for sidehovedet for at angive sidehovedområdet
Træk hjælpelinjen for sidehovedet for at angive sidehovedområdet

Under designforløbet kan du altid vende tilbage til A-Master-siden, hvis du igen har brug for at justere hjælpelinjerne, så de passer til indholdet af sidehovedet og sidefoden.

Klik på linket Plan, eller klik på fanen katiesCafe for at gå tilbage til visningen Plan.

Bemærk, at alle miniaturebilleder for siden på websitet nu viser de designelementer, som du har tilføjet på den sammenkædede A-Master-side.

Bemærk, at sidehoved og sidefod, der er specificeret på alle sider, linker til en A-Master-side
A-Master-designet vises på alle miniaturebilleder af den sammenkædede side i planvisningen.

Når du designer et website, opdaterer de ændringer, du udfører på mastersiden, altid automatisk de sammenkædede sider. Mastersider gør det let at opdatere eller vedligeholde et website, fordi du kan ændre websitets udseende ved at opdatere én masterside.

Placer et billede til udfyldning af indholdet i et sidehoved

Eftersom websitets logo vises på alle sider på websitet, er det en god ide at placere logoet i sidehovedet på en masterside.

1. Vælg Filer > Placer. Du kan også bruge tastaturgenvejen Ctrl+D (Windows) eller Kommando+D (Mac) til at placere et billede.

2. Naviger til og marker filen Logo.png i mappen Kevins_Koffee_Kart i dialogboksen Importer, der vises. Klik på Vælg.

3. Brug markeringsværktøjet til at trække logoet op til toppen af det sidehovedområde, du tidligere har defineret.

Du skal nu placere et andet billede, der skal bruges som baggrundsgrafik i den Menulinje-widget, du tilføjer i det næste afsnit.

1. Vælg Filer > Placer, eller brug den relevante tastaturgenvej afhængigt af operativsystemet: Ctrl+D (Windows) eller Kommando+D (Mac).

2. Gå til mappen Kevins_Koffee_Kart, og vælg filen med navnet top-nav.png.

3. Klik en enkelt gang på den øverste del af siden i det område, du tidligere har defineret som sidehoved. Anbring billedet over markeringen for sidehovedet, så det vises på det samme sted over hovedindholdet på siden på alle sider.

4. Brug markeringsværktøjet til at trække det brune bånd, som du netop har placeret, så dækkene på logoets røde cykel lige akkurat rører den øverste del af det brune bånd. Denne placering giver en illusion af, at cyklen kører på det brune bånd.

5. Vælg Filer > Placer igen. Gå til filen drip.png, og marker den. Klik en enkelt gang nær bunden i den højre side af det brune bånd for at placere billedet i dets oprindelige størrelse.

6. Brug markeringsværktøjet til at anbringe billedet med dråberne, så det er på linje med det brune bånd, så det ser ud som kaffe, der drypper fra højre side.

Sidehovedindholdet som det vises, når du har tilføjet logoet og baggrunden til navigation på websitet.
    Sidehovedindholdet som det vises, når du har tilføjet logoet og baggrunden til navigation på websitet.

Du kan se den korrekte placering af logoet og topnavigationen på live-eksempelwebsitet.

I det næste afsnit får du en kort oversigt over, hvordan du arbejder med widget-beholdere, og du lærer at tilføje widgets.

Brug af klæbrige sidefødder

Med indstillingen Klæbrig sidefod kan du fastgøre et sidefodselement på en webside. Klæbrig sidefod, der er specialdesignet til besøgende med større computerskærme. Når du aktiverer indstillingen Klæbrig sidefod, forbliver sidefoden i den ønskede position, selvom browservinduet er markant større end websidens design.

Indstillingen Klæbrig sidefod findes i dialogboksen Nyt website (Filer > Nyt website), når du opretter et website i Muse. Du kan også tilføje en klæbrig sidefod i dialogboksen Sideegenskaber (Side > Sideegenskaber) og dialogboksen Egenskaber for website (Filer > Egenskaber for website)

Indstillingen Klæbrig sidefod er som standard aktiveret. Generelt er det bedst at bruge funktionen Klæbrig sidefod, når du designer websites. Men hvis du opdager, at siderne er meget længere end forventet (fordi et website har mindre sideindhold, og siderne er ret korte), kan du altid deaktivere den ved at fjerne markeringen i afkrydsningsfeltet i dialogboksen Sideegenskaber.

Hvis du derimod vil deaktivere den for hele websitet, kan du gøre det ved at fravælge indstillingen i dialogboksen Egenskaber for website.