Adobe Muse tilføjer ikke længere nye funktioner og slutter med at tilbyde support 26. marts 2020. Find flere oplysninger og hjælp på Adobe Muses side om ophør af tjeneste.

I denne artikel vil du lære at arbejde med hyperlinks i Adobe Muse. Med hyperlinks kan du linke til eksterne websites, filer der kan downloades, e-mailadresser og meget mere. Filer, der kan downloades, er f.eks. PDF, DOC, PPT, TXT, Rich Media eller andre typer filer, du vil dele med dine besøgende, men som i øjeblikket ikke understøttes for indsættelse i Muse-grænsefladen. Du kan linke til filer, der aktuelt er overført til din Adobe Muse-værtskonto, og til filer, der hostes på tredjeparters websites.

Video | Sådan opretter du et hyperlink

Video | Sådan opretter du et hyperlink
Adobe Press

Tilføj ankerlinks på en side

I dette afsnit vil du lære at forbinde menupunkter med ankerområders to elementer for at føje ankerlinks til den manuelle menu. Følg denne fremgangsmåde:

1. Klik hvor som helst på siden for at vælge siden (så markeringsindikatoren viser ordet: Side). Klik derefter på widget-menupunktet (widget-beholder) to gange. Første gang vælges hele den manuelle menu-widget, og anden gang vælges menupunktet. Markeringsindikatoren viser ordet: Menupunkt.
  2. Klik på menuen Hyperlinks for at se den fulde liste over sider og ankermærker på websitet. Find den rette side i afsnittet Skrivebord, og bemærk, at de ankermærker, du oprettede, er opført lige nedenunder. Vælg ankermærket for at linke det til menupunktet.
Linking til ankre
Brug linkene i menuen til at anvende ankerlinket Morgenmad på knappen Morgenmad.

1. Gentag trin 2 for at tilføje flere ankerlinks.
  2. Vælg Filer > Egenskaber for website. I fanen Layout skal du kontrollere, at afkrydsningsfeltet for Aktiver aktiv tilstand for ankerlinks er markeret. Denne indstilling er som standard aktiveret for alle nye websites, men hvis du er ved at redigere et ældre website, skal du måske markere afkrydsningsfeltet.
  3. Vælg Filer > Forhåndsvisning af side i browser.

Når du klikker på linkene for at se de forskellige sideområder, skal du bemærke, at den tilsvarende aktive tilstand i navigationsmenuen bliver vist. Denne sitefunktion er med til at fortælle besøgende, hvilket afsnit de er ved at få vist. Luk browseren, og vend tilbage til Adobe Muse.

Prøv også at rulle op og ned på siden og se, hvordan koden på siden registrerer placeringen af hvert ankertag og opdaterer den manuelle menus aktive tilstand, når siden bevæger sig gennem hvert sideområde. Denne teknik fungerer for sider, der rulles både lodret og vandret.

Bemærk: En side skal være tilstrækkelig lang eller bred for at give plads til, at ankertaggene kan springe til hvert område. Hvis sideområderne ligger for tæt sammen, så al indholdet passer i et browservindue uden rulning, bliver ankertaggene ikke vist, og der kan ikke springes til det næste område.

1. Afslut browseren, og vend tilbage til Adobe Muse.

I næste afsnit lærer du, hvordan du tilføjer downloadlinks, så du kan gøre det muligt for de besøgende at hente filformater som PDF, DOC, MP3, MOV, PSD og JPEG-filer i høj opløsning.

Tip: Hvis du samarbejder med andre designere om et websiteprojekt, kan du også linke til .Muse-kildefiler, så gruppens medlemmer kan hente dem direkte fra dit website.

Arbejde med ankermærkeområder og aktive tilstande

Hvis du opretter ankerområder på en webside, er det nemt at adskille forskellige sideafsnit visuelt fra hinanden. Det er let at få adgang til hvert af disse afsnit via ankerlinks, der er designet til at give nem navigation på en side.

I et færdigt design skal en webside ideelt set indeholde ankerlinks, som gør det muligt for besøgende at springe lodret til det område, der viser den tilsvarende menu. Når du tilføjer ankermærker, så forestil dig, at det er ligesom at sætte et mærke et eller andet sted på en side. Når den besøgende klikker på et link til dette anker, ruller linket i de længere sider for at springe til det afsnit, hvor mærket er placeret.

1. Klik på ankerknappen i det øverste navigationsområde for at indlæse ankerværktøjet.
Klik på knappen Anker
Indlæs placeringsværktøjet for det første anker ved at klikke på ankerknappen øverst i arbejdsområdet.

1. Klik én gang allerøverst på siden, over websitenavigationen på øverste niveau i sidehovedområdet. Du kan midlertidigt flytte sidehovedrektanglet væk, hvis der er behov for det. Hvis du flytter sidehovedindholdet, skal du huske at flytte det tilbage på plads bagefter.
  2. Brug den viste dialogboks Omdøb et anker til at indtaste ankerets navn.
Indtast navn på anker
Navngiv ankeret til morgenmadsmenuen, som er placeret øverst på siden.

1. Gentag trin 1 til 3 for at definere ankerområder og tilføje flere ankerlinks.

Bemærk:

Afstanden (i pixels) mellem det første anker (øverst på siden) og den første forekomst af linket indhold (den manuelle Menu-widget, du tilføjer i næste afsnit) angiver det "aktive område", der får den aktive tilstand til at ændre sig i hvert område. Hvis det første anker f.eks. er placeret helt øverst på siden, og menu-widget-programmet er placeret 120 pixels nedenunder, vil den aktive tilstand for menupunkterne for de efterfølgende områder også opdatere 120 pixels, inden menuen vises, når besøgende ruller nedad på siden.

Når du tilføjer en manuel menu-widget i det næste trin, skal du bagefter linke knapperne til dens ankermærker for at oprette navigation, der gør det muligt for besøgende at springe ned ad siden til hver enkelt menu.

Tilføj links til filer, der kan downloades

1. Når du redigerer en side i visningen Design, skal du bruge tekstværktøjet til at oprette en ny tekstramme i øverste højre hjørne af tekstrammen for menuen Morgenmad. Indtast ordene: Hent menu.
  2. Mens tekstrammen stadig er markeret, skal du bruge tekstpanelet til at anvende følgende indstillinger:
    • Webskrifttype: Kaushan Script (eller en anden script-skrifttype, som du ønsker)
    • Skriftstørrelse: 14
    • Farve: #EEE5C4 (I Del 3 omdøbte du denne farve til creme-menu)
    • Skydning: 57%
    • Justering: Centreret
  3. Angiv fyldfarven til Ingen i menuen Fyld. Klik på mappen ved siden af afsnittet Billede, og gennemse for at vælge filen download-bg.png i mappen med eksempelfiler for at indstille baggrundsbilledet. Sørg for, at menuen Arranger er indstillet til Oprindelig størrelse, og at Placeringen er centreret.
  1. Klik uden for menuen Fyld for at lukke den. Brug efter behov markeringsværktøjet til at ændre tekstrammens størrelse, og placer den, så den er centreret i øverste højre hjørne af tekstrammen for menuen Morgenmad.
  1. Mens tekstrammen stadig er valgt, skal du bruge menuen Links i kontrolpanelet for at vælge funktionen Link til fil. Gennemse dialogboksen Importer for at vælge filen, og klik på Åbn for at vælge den

Bemærk: Når du gennemser for at vælge en fil ved at bruge funktionen Link til fil, bliver filen en af websitets aktiver, som overføres, når websitet udgives, og det medtages i websitets filer, når det eksporteres. Det er god praksis at kopiere filer, som du vil linke til fra websitet, til websitets lokale mappe sammen med eventuelle andre billedfiler, der bruges på dit website.

Linket til PDF-filen er nu blevet tilføjet. I panelet Aktiver kan du se, at filen nu er opført som et af websitets aktiver.

1. Vælg tekstrammen med markeringsværktøjet. Kopier tekstrammen for menuen Hent, og indsæt den, så den placeres over det øverste højre hjørne af menuen Frokost. Gentag dette trin to gange mere for at oprette kopier, der er placeret over det øverste højre hjørne af menuerne Middag og Dessert.

I et rigtigt projekt kan du linke til fire forskellige menufiler for at give den besøgende fire forskellige PDF-filer, der kan hentes for at vise eller udskrive menuerne. Men i forbindelse med dette selvstudium linker Download-knappen til den samme PDF-fil i hvert sideområde.

1. Vælg Filer > Forhåndsvisning af side i browser. Klik på et af menupunkterne i den vandrette menu for at springe til den pågældende menu på siden. Bemærk, at når du ruller ned for at se menuerne Middag og Dessert, vises sidehovedet over det øvrige sideindhold. Denne funktionsmåde skyldes, at siden Mad bruger forgrunds-mastersiden, og at sidehovedindholdet af denne side er blevet flyttet til forgrunden.
  2. Klik på menuen Hent, og se, hvordan PDF-filen hentes til din maskine.

Afhængigt af din browser og dennes indstillinger vil du se forskellige funktionsmåder. Nogle browsere viser PDF'en i browservinduet, mens andre blot henter PDF-filen til skrivebordet, hvor du kan åbne den ved hjælp af Acrobat Pro eller Acrobat Reader.

Føj links til e-mailadresser

Hvis du har brugt Adobe Muse et stykke tid, bemærker du måske, at opbygningen af menuen Links for nylig er blevet inddelt i afsnit, der gør det nemmere at finde de sidenavne og punker, du kan linke til. I dette afsnit ser vi nærmere på, hvordan menuen Links er opbygget, og hvordan man filtrerer punkter i menulisten. Du vil også se, hvordan man tilføjer links til e-mailadresser.

1. Klik på pil ned i menuen Links for at få vist den fulde liste.
Tilføjelse af links til e-mailadresser
Den udvidede visning viser listen i menuen Links.

1. Menuen Links er inddelt i afsnit. Senest brugte links viser links til eksterne websitets, der er blevet føjet til websitet. Du kan indtaste en URL-adresse direkte i feltet Links for at linke til eksterne websider.
  2. Afsnittet Skrivebord indeholder sider på det aktuelle website. Bemærk, at de ankermærker, du har føjede til siden Mad, er opført alfabetisk under siden Mad. Det betyder, at du kunne oprette ankre af samme navn på flere forskellige sider på et website og stadig let kunne identificere dem, når du definerer links. På dette eksempelwebsite er der kun ét skrivebordslayout, men hvis websitet indeholder alternative layouts for Telefon eller Tablet, vises disse afsnit med det tilsvarende sidesæt.
  3. Afsnittet Filer i slutningen indeholder funktionen Link til fil og eventuelle filer, der kan hentes, som er føjet til det aktuelle website. Du har for nylig tilføjet et link til filen KatiesCafeMenu.pdf, og derfor er navnet på denne fil anført i dette afsnit, hvilket gør det nemt at linke til et fælles aktiv fra flere sider på websitet.
  4. Hvis du vil, kan du tilføje et e-maillink (som åbner den besøgendes e-mailklient og starter en ny besked med e-mailadressen i feltet Til) og derefter indtaste e-mailadressen med præfikset mailto: i menufeltet Link på denne måde:

mailto:email@adresse.com

5. Nogle gange kan listen over punkter i menuen Links blive ret lang og svær at navigere i på større websites. Hvis du specifikt søger efter en side, et anker, en fil eller en ekstern URL-adresse til at linke til, skal du skrive de første par bogstaver af linket i menufeltet Links, hvorefter de matchende elementer vises. Det giver dig mulighed for hurtigt at filtrere listen og finde de emner, du vil linke til.

Føj links til eksterne websites

Nu hvor ikonknapperne for sociale medier er på plads, skal du tilføje de eksterne links til hvert af de sociale netværks-websites.

1. Vælg Facebook-ikonet, og indtast (eller kopier og indsæt) linket til Facebook-siden for Katie's Cafe i menu-linkfeltet: http://www.facebook.com/KatiesCafeSF
  2. Vælg Google+-ikonet, og indtast (eller kopier og indsæt) følgende link til Katie's Cafe side på Google+: https://plus.google.com/u/1/117800212967830061444/posts
  3. Vælg Twitter-ikonet, og indtast (eller kopier og indsæt) følgende link til Katie's Cafe side på Twitter: http://twitter.com/katiescafesf
  4. Klik på Facebook-ikonet igen for at markere det. Klik på det blå understregede ord: Links, der er placeret til venstre for menuen Links. Marker afkrydsningsfeltet Åbn linket i et nyt vindue eller en ny fane i den viste dialogboks.
  5. Gentag trin 4 for at indstille links til Google+ og Twitter til også at åbne i et nyt browservindue.

Dette er en udbredt konvention inden for webdesign: Links, der fører til andre sider på samme website, åbnes i det samme browservindue (hvilket er standard i Adobe Muse), og links til sider på eksterne websites åbner i et nyt vindue eller på en ny fane.

Identificering af en fils URL under forberedelse af tilføjet link

Hvis du vil forberede linket, inden du føjer det til en side på dit Adobe Muse-website, skal du bruge en browser til at besøge den live og overførte fil. Følg denne fremgangsmåde.

1. Start en browser efter eget valg.
  2. Naviger til dit website eller en tredjeparts website, der indeholder den overførte afhængige fil. Du kan bruge en søgemaskine som f.eks. Google, eller du kan skrive websitets domænenavn direkte på adresselinjen i browseren.
Browserens adresselinje
Du kan skrive websitets domænenavn direkte på adresselinjen i browseren.

1. Når du har fået adgang til startsiden på det ønskede website, skal du klikke dig gennem websitets navigation eller skrive den fulde URL på browserens adresselinje for at få adgang til den specifikke afhængige fil. Når du har udført dette trin, vil browseren vise, afspille eller hente den fil, du skaffer adgang til.
  2. Når du er sikker på, at du har indtastet den korrekte URL til den overførte fil, skal du markere hele indholdet af browserens adresselinje og vælge Rediger > Kopier. Du kan også bruge tastaturgenvejen Kommando+C (Mac) eller Ctrl+C (Windows).
Kopiér adressen fra browserens adresselinje
Kopiér URL'en fra browserens adresselinje

Nu er URL'en til den afhængige fil kopieret til udklipsholderen. Du må ikke kopiere andre elementer, før du har indsat den afhængige fils URL i feltet Hyperlink, som beskrevet i næste afsnit.

Opret links til en ekstern fil

Når du har overført en afhængig fil, åbnet den via en browser og kopieret filens URL, går sidste trin ud på at oprette linket på en side på dit Adobe Muse-website. Følg denne fremgangsmåde:

1. Start Adobe Muse. Dobbeltklik på sidens miniaturebillede for at åbne siden i visningen Design.
  2. Marker noget tekst, et placeret billede eller en rektangelform, der skal være den "knap", som de besøgende skal klikke på for at hente eller få adgang til den afhængige fil.
  3. Klik på rullelisten for feltet Hyperlink, mens tekst- eller sideelementet er markeret, og indsæt URL'en (absolut sti) til den afhængige fil, du tidligere har kopieret.

Hvis du vil indstille linket til åbning i et nyt browservindue, skal du klikke på Hyperlink-mærket lige til venstre for vinduet Hyperlink. Brug den viste dialogboks til at markere afkrydsningsfeltet ud for Åbn linket i et nyt vindue eller en ny fane, som vist nedenfor.

Indstillinger for Hyperlink
Vælg "Åbn linket i et nyt vindue eller en ny fane"

Gem siden, og udgiv ændringerne til websitet.

Besøg siden i en browser. Klik på linkteksten eller -knappen for at få bekræftet, at linket virker som forventet.

Bemærk:

Du kan prøve at besøge dit website i forskellige browsere som f.eks. Chrome, Safari og Firefox for at se, om de forskellige browsere fungerer acceptabelt, når du klikker på linket i live-websitet for at få adgang til den afhængige fil.

Du kan få flere tip til arbejdet med Adobe Muse ved at besøge siden med hjælp og selvstudier til Adobe Muse eller siden med Adobe Muse-arrangementer for at se live og optagne webinarer.