Adobe Museen ei enää lisätä uusia ominaisuuksia ja sen tuki päättyy 26. maaliskuuta 2020. Lisätietoja ja tukea on kohdassa Adobe Musen elinkaaren päättymissivu.

Kun suunnittelet sivustoja omistajien puolesta, he usein haluavat mahdollisuuden päivittää sivustojen sisältöä itse. Tästä on hyötyä myös sinulle, jos haluat muokata sivustoa nopeasti, kun et ole työpisteelläsi.

Museen sisältyy nyt ominaisuus nimeltä In-Browser Editing, jonka avulla sekä sinä, sivuston omistajat että tiimisi jäsenet voivat muokata teksti- ja kuvasisältöä Business Catalystin järjestelmänvalvojan näkymässä. In-Browser Editingiä käyttävien henkilöiden ei tarvitse asentaa Adobe Musea.

In-Browser Editingin käyttö on helppoa. Aiempaa web-suunnittelukokemusta ei tarvita, koska muokkaus tapahtuu selaimessa, kun muokkaajille on ensin annettu muokkausoikeudet.

Tässä artikkelissa opit määrittämään In-Browser Editingin Adobe Muse -sivustolle siten, että kutsutut käyttäjät voivat päivittää Adobe Muse -sivustoa. Saat yleiskatsauksen niihin vaiheisiin, joita In-Browser Editing -näkymän käytössä tarvitaan. Voit sitten opettaa muita käyttämään sitä muutosten tekemiseen. Lopuksi opit, kuinka voit synkronoida .muse-tiedoston nykyisen version kanssa, kun In-Browser Editing -näkymässä tehdyt muutokset on otettu käyttöön verkossa julkaistussa sivustossa.

Mitä sisältöä voi muokata In-Browser Editing -toiminnolla?

Sisältö Muokattava? Seuraa linkkejä
Vaakateksti Kyllä Ei
Kuvakehykset Kyllä Kyllä
Pystyteksti Ei Ei
Kuva - taustatäyttö (suorakulmiot, kuvakehykset ja widgetit) Ei Ei
Diaesitysten laskurit Ei Ei
Lomakkeiden Lähetä-painikkeet Ei Ei
Dynaamiset valikkokohteet (valikkowidgeteissä, joita ei ole määritetty manuaalisiksi) Ei Ei
Rasteroidut sivukohteet (pyöristetyt kulmat, viistetyt reunat, sisäinen hehku tai kierto, järjestelmäkirjasimia käyttävät tekstikehykset sekä kierretyt tekstikehykset, joihin on käytetty tehosteita) Ei Ei
Hyperlinkitetty teksti Kyllä Kyllä
Tekstinimikkeet - haitariwidgetit Kyllä Kyllä
Tekstinimikkeet - Välilehtiin jaettu paneeli -widgetit Kyllä Kyllä
Tekstinimikkeet - manuaaliset verkkowidgetit Kyllä Kyllä

Painikkeet - diaesityswidgetit

Kyllä Kyllä
Painikkeet - koostewidgetit Kyllä Kyllä

Diaesityksen miniatyyrikuvat

Kyllä Kyllä
Teksti- ja kuvakehykset Kooste-widgetien liipaisinalueilla. Kyllä Kyllä

Selaimessa muokkauksen määrittäminen

Selaimessa muokkaus -toiminnon määrittämisessä on kaksi vaihetta. Ensimmäiseksi otat tämän asetuksen käyttöön Sivuston asetuksissa ja julkaiset sivuston Adoben ylläpitopalvelimiin. Seuraavaksi voit kutsua sivustoon uusia käyttäjiä. He voivat kirjautua sisään ja tehdä muutoksia millä tahansa selaimella.

Kuten aiemmin todettiin, taustakuvia ei voi muokata In-Browser Editingissä. Jos sivusto sisältää suunnittelun kannalta olennaisia kuvia, joiden muokkaamisen haluat estää, varmista, että ne on lisätty taustakuvina ennen kuin otat käyttöön In-Browser Editingin ja myönnät muokkausoikeudet.

Huomautus:

In-Browser Editingin käyttö edellyttää, että kokeilu- tai verkossa julkaistu sivusto sijaitsee Adobe Business Catalystin ylläpitopalvelimissa.

1. Käynnistä Adobe Muse ja avaa sivusto, jonka haluat määrittää.

inbrowserediting
    Valitse Sivuston ominaisuudet -valintaikkunassa In-Browser Editing -valintaruutu.

2. Valitse Tiedosto > Sivuston ominaisuudet. Napsauta Lisäasetukset-välilehteä ja varmista, että In-Browser Editing -valinta on käytössä.

Jos näin ei ole, valitse Ota In-Browser Editing käyttöön -valintaruutu.

3. Sulje Sivuston ominaisuudet -valintaikkuna valitsemalla OK.

4. Valitse Adobe Musen yläreunan navigointipalkissa Julkaise > Business Catalyst.

Sivuston julkaiseminen Business Catalystillä
    Sivuston julkaiseminen Business Catalystillä

Valitse kaikki haluamasi asetukset Julkaise-valintaikkunassa ja lataa sitten sivuston kaikki tiedostot Adobe Business Catalyst -ylläpitopalvelimeen napsauttamalla Julkaise-painiketta.

Huomautus:

Voit luoda uuden kokeilusivuston tai julkaista verkkoon uuden sivuston, joka käyttää mukautettua verkkotunnusta. In-Browser Editing toimii sekä kokeilusivustossa että verkossa julkaistuilla sivustossa, kunhan ne sijaitsevat Adoben web-palvelimissa.

5. Kun sivusto on julkaistu, Julkaise-valintaikkunassa tulee näkyviin kysymys siitä, haluatko lisätä sivustoon In-Browser Editing -käyttäjän.

In-Browser Editing -käyttäjät on lisättävä sivustoon, jotta he voivat muokata julkaistua sivustoa. Käyttäjille luodaan tili Järjestelmänvalvojat-näkymässä, jonka jälkeen he voivat kirjautua sivustoon ja aloittaa sen muokkaamisen.

fig02_ibe
    Voit valita linkin ja OK-painikkeen napsauttamisen välillä.

6. Voit joko napsauttaa In-Browser Editing -käyttäjien lisäämislinkkiä tai sulkea valintaikkunan valitsemalla OK.

Valitse tätä esimerkkiä varten OK.

Jos napsautat In-Browser Editing -käyttäjien lisäämislinkkiä, näet vaiheessa 9 kuvatun näkymän.

7. Napsauta Adobe Musessa joko vaiheessa 5 kuvattua In-Browser Editing -käyttäjien lisäämislinkkiä tai valitse Tiedosto > Hallinnoi Business Catalyst -sivustoa.

Sivuston Business Catalyst -näkymä avautuu uudessa selainikkunassa.

Hallinnoi Business Catalyst -sivustoa
    Valitse valinta, joka lisää sivustoon uusia In-Browser Editing -käyttäjiä.

Huomautus:

Voit myös napsauttaa Hallinnoi-painiketta, kun olet julkaissut sivuston, ja kutsua sitten järjestelmänvalvojan samalla, kun teet muita muutoksia sivuston asetuksiin.

8. Valitse Business Catalyst -käyttöliittymän vasemmassa navigointipaneelissa Site Settings > Admin Users.

9. Valitse Invite Admin User.

fig04_ibe
    Kutsu uusi järjestelmänvalvoja sivuston Admin Users -näkymässä.

Admin Users -osion näkymään ilmestyy uusia valintoja.

10. Kirjoita esiin tuleviin kenttiin uuden käyttäjän sähköpostiosoite, etunimi ja sukunimi. Halutessasi voit kirjoittaa myös matkapuhelinnumeron. Määritä User Roles -valikon asetukseksi Users.

fig05_ibe
    Kirjoita henkilön nimi ja sähköpostiosoite niille varattuihin kenttiin.

11. Kutsu Adobe Muse -sivustolle uusi käyttäjä valitsemalla Invite.

Huomautus:

Kun tiedot on hyväksytty, järjestelmä lähettää kirjautumistiedot kutsutulle henkilölle automaattisesti sähköpostiviestissä. Käyttäjä saa sähköpostin ja napsauttaa linkkiä, minkä jälkeen häntä pyydetään valitsemaan yksilöllinen salasana. Kun käyttäjä on luonut tililleen salasanan, hän voi kirjautua sivuston muokkaustoimintoon millä tahansa selaimella.

Sivuston päivitys In-Browser Editingillä

Tässä osiossa kuvataan vaiheet, joita seuraamalla kuka tahansa voi päivittää Adobe Muse -sivustoa, kun hänelle on myönnetty tarvittavat oikeudet. Jos haluat lähettää jollekin kopion näistä ohjeista, voit ladata ne itsellesi.

1. Avaa selain ja kirjoita jompikumpi seuraavista:

• oma-sivusto.businesscatalyst.com/admin (kokeilusivusto)
    • oma-sivusto.com/admin (verkossa julkaistu sivusto)
  2. Kirjaudu Business Catalystiin antamalla sähköpostiosoite ja salasana.

Olet saanut kirjautumistietosi sähköpostiisi.

fig06_ibe
    Kirjaudu sivustotilillesi millä tahansa selaimella.

3. Avaa sivusto muokkausnäkymässä napsauttamalla muokkauspainiketta.

fig07_ibe
    Aloita sivuston muokkaus napsauttamalla muokkauspainiketta.

Sivuston etusivu latautuu In-Browser Editing -näkymässä.

Tekstin muokkaaminen In-Browser Editing -toiminnolla

Kun teet muutoksia sivustolle, muista, että työskentelet selainikkunassa. Ennen kuin siirryt pois nykyiseltä sivulta tai suljet selainikkunan, on tärkeää julkaista tekemäsi muutokset, paitsi jos muutat mieltäsi ja haluat hylätä ne.

Muokkaa sivuston tekstisisältöä näiden vaiheiden mukaisesti:

1. Kun kirjaudut sivustoon käyttämällä Business Catalystiä, näet tekstin ympärillä sinisen kehikon. Valitse tai poista teksti ja aloita sisällön kirjoittaminen.

Tekstin muokkaaminen In-Browser Editing -toiminnolla
    Valitse muokattava teksti ja aloita päivityksen kirjoittaminen.

Kun pidät hiiren osoitinta tekstikentässä olevan tekstin päällä, In-Browser Editing näyttää tekstissä käytetyn muotoilun. Samaa muotoilua käytetään oletusarvoisesti kaikessa tekstikenttään kirjoitetussa tekstissä.

Tekstin muotoilu In-Browser Editing -toiminnossa
    Näet käytetyn muotoilun, kun pidät hiiren osoitinta tekstin päällä.

2. Jos et ole tyytyväinen tekemiisi muutoksiin ja haluat palauttaa alkuperäisen tekstin, napsauta kumoamiskuvaketta sivun yläreunassa.

Alkuperäisen palauttaminen valitsemalla Undo
    Palauta alkuperäinen teksti napsauttamalla kumoamiskuvaketta.

3. Kun olet saanut tekstin muokkauksen valmiiksi, valitse Publish.

fig11_ibe
    Ota muutokset käyttöön verkossa julkaistussa versiossa napsauttamalla Publish-painiketta.

Muokkausnäkymässä tekemiäsi muutoksia ei oteta käyttöön verkossa julkaistulla sivustolla, ennen kuin olet napsauttanut sivun yläreunan Publish-painiketta. Jos päätät olla tekemättä muutoksia, sulje selainikkuna.

Sivulle sijoitettujen tai liitettyjen kuvien muokkaus

In-Browser Editing -toiminnon avulla voit muokata joitakin sivuston kuvia, kunhan ne on lisätty etualan kuvina. Jos sivuston kuvat on määritetty taustakuviksi, niitä ei voi muokata. Jos haluat muuttaa kuvia, joita ei voi muokata selaimessa, ota yhteys sivuston suunnitelleeseen henkilöön.

1. Valitse kuva, jota haluat muokata.

Huomaat, että kuvan vieressä on nyt Edit Image -kuvake.

Kuvien muokkaus In-Browser Editing -toiminnolla
    Edit Image -painike tulee näkyviin, kun viet osoittimen muokattavan kuvan päälle.

2. Valitse Edit Image.

Avautuvassa valintaikkunassa on kaikki resurssit, joita projektissa on käytetty. Voit joko valita kuvan nykyisistä resursseista tai ladata uuden kuvan tietokoneesta Upload Photo -painikkeella.

Kuvan muokkaus In-Browser Editing -toiminnolla
    Vaihda nykyinen kuva uuteen käyttämällä kuvan muokkausnäkymää.

Jos valitset Upload Photo -valinnan, tietokoneestasi valitsemasi kuva ladataan sivustoon automaattisesti.

Valitsemasi tiedosto ladataan samoihin palvelimiin kuin varsinainen sivusto.

3. Halutessasi voit kirjoittaa työkaluvihjeen Image Tooltip -kenttään. Työkaluvihjeiden lisääminen kannattaa, koska se edistää hakukoneoptimointia sekä sivuston helppokäyttöisyyttä.

4. Tee jokin seuraavista:

• Tallenna muutokset napsauttamalla valintamerkkiä.
    • Peruuta päivitys napsauttamalla rastia.

Kun korvaat kuvan, uusi valitsemasi kuva rajataan sopimaan aiemman paikalle, jos sen kuvasuhde on eri kuin alkuperäisellä kuvalla. Tästä syystä on suositeltavaa, että korvaat nykyisen kuvan joko samoissa mitoissa olevalla kuvalla tai suuremmalla kuvalla, jonka korkeuden ja leveyden suhde on sama.

Jos suunnittelet vaihtavasi määrätyn kuvan kausittain, voit pyytää sivuston alkujaan luonutta henkilöä lataamaan sivustoon useita erilaisia mutta samankokoisia kuvia, jotta voit valita haluamasi valmiiden kuvien joukosta. Web-suunnittelija voisi esimerkiksi ladata neljä samankokoista kuvaa: yhden jokaista vuodenaikaa varten. Kun on aika vaihtaa kuvaa, voit valita From Site -valinnan ja valita vuodenaikaan sopivan kuvan.

5. Kun olet tehnyt kaikki muutokset, ota muutokset käyttöön verkossa julkaistussa versiossa valitsemalla Publish.

Tekstikehyksiin sijoitettujen kuvien muokkaaminen

Voit muokata kuvaa, vaikka se olisi liitetty tekstikehyksen sisään.

1. Valitse tekstikehys. Valitse sitten kuva tekstikehyksen sisällä.

Edit Image -painike näkyy nyt valitun kuvan vieressä.

Kuvan muokkaaminen tekstikentässä
Valitse tekstikehys. Voit sitten valita Edit Image valitsemalla kuvan tekstikehyksessä.

1. Valitse Edit Image. Valitse jokin nykyisistä resursseista tai lataa uusi kuva tietokoneesta valitsemalla Upload Photo.
  2. Kun olet tehnyt kaikki muutokset, ota muutokset käyttöön verkossa julkaistussa versiossa valitsemalla Publish.

Jaetun sisällön muokkaaminen

Osa sivuston sisällöstä on suunnittelun aikana saatettu lisätä sivupohjaan. Jos elementtejä lisätään sivupohjaan, ne näkyvät sivuston kaikilla sivuilla, jotka on linkitetty kyseiseen sivupohjaan. Tämä tarkoittaa, että jos muokkaat elementtiä yhdellä sivulla, tämän sisällön kaikkia esiintymiä muokataan kerralla.

Jos valitset muokattavaksi jaetun elementin, se avautuu jaetun kuvan muokkausikkunaan.

fig16_ibe
Muokkaa eri sivujen jakamaa sisältöä jaetun kuvan muokkausikkunassa.

Kun tämä ikkuna avautuu, harkitse tarkkaan haluatko, että muutos mahdollisesti päivitetään automaattisesti muillekin sivuston sivuille. Parasta on edetä varovaisesti ja napsauttaa tässä vaiheessa Peruuta-painiketta. Avaa julkaistu sivusto uudessa selainikkunassa, tarkastele sivuja ja katso, missä elementti esiintyy. Jos todella haluat muuttaa kaikkia elementin esiintymiä, voit palata In-Browser Editing -näkymään muokkaamaan sitä.

Hyperlinkkien muokkaus

Tietoja hyperlinkkien muokkaamisesta on kohdassa Hyperlinkkien muokkaaminen.

Sivuston muiden sivujen muokkaus etusivun linkkejä seuraamalla

Kun kirjaudut tilillesi, näet ensimmäiseksi muokattavan version sivuston etusivusta. Kun olet saanut etusivun päivitettyä, voit siirtyä sivuston muille linkitetyille sivuille ja muokata myös niitä.

• Jos linkit näkyvät tekstikehyksen ulkopuolella, voit siirtyä sivuston linkitetylle sivulle yksinkertaisesti linkkiä napsauttamalla. Ulkoiset linkit (verkkosivuille, jotka eivät sijaitse nykyisessä sivustossa) eivät lataudu muokkausnäkymässä, koska et voi käyttää In-Browser Editing -toimintoa muiden verkkosivujen muokkaukseen.
  • Jos linkki näkyy tekstikehysten sisällä, painike tulee näkyviin, kun pidät osoitinta niiden päällä. Siirry linkitetylle sivulle napsauttamalla painiketta. Voit esimerkiksi siirtyä sivustosi aloitussivulle napsauttamalla aloitussivupainiketta.
  • Jos linkki koskee koko tekstikehystä, saat linkin tai ankkurinimiön sisältävän painikkeen näkyviin, kun napsautat koko kehystä.
fig17_ibe
Avaa linkitetty sivu tai ankkurinimiön sijainti napsauttamalla painiketta.

Kun olet saanut kunkin sivun muokkauksen valmiiksi, muista tallentaa muutokset Publish-painikkeella. Kun olet saanut koko sivuston muokkauksen valmiiksi, sulje selainikkuna.

Muutosten esikatselu In-Browser Editing -toiminnolla

In-Browser Editing tukee responsiivista asettelua. Voit siis esikatsella suoraan muutoksia ja sitä, miltä ne näyttävät kussakin keskeytyskohdassa. Jos toisaalta olet käyttänyt sivustossa vaihtoehtoisia asetteluja, voit esikatsella muutokset kussakin laitteessa avattavan valikon avulla.

Muutosten esikatselu:

1. Tee tarvittavat muutokset sivuston sisältöön.

Huomaa keskeytyskohta 1 200 pikselin kohdassa, jossa olet päivittänyt sisältöä. Esikatsele muutokset tässä keskeytyskohdassa.

2. Valitse avattavasta valikosta muut keskeytyskohdat ja esikatsele muutokset kussakin keskeytyskohdassa.

3. Jos olet luonut sivuston käyttämällä vaihtoehtoista asettelua, valitse laite avattavasta valikosta ja esikatsele muutokset.

.Muse-tiedoston muokkausten synkronointi

Kun olet käyttänyt In-Browser Editing -toimintoa, paikallisen .muse-tiedoston sisältö ei enää vastaa verkossa julkaistua versiota. Tässä osiossa opit hyväksymään tai hylkäämään verkossa tehdyt muutokset ja päivittämään .Muse-tiedoston nykyisen sivustosuunnittelun mukaiseksi.

1. Käynnistä Muse ja avaa sivuston .muse-tiedosto.

Varoitusviesti tulee näkyviin, mikä ilmaisee, että julkaistu sivusto on muuttunut.

Sen lisäksi, että näet viestin .muse-tiedostoa avatessasi, näkyviin tulee viesti myös silloin, kun aloitat sellaisen .muse-tiedoston julkaisun, jonka versio on eri kuin verkossa julkaistu. Tämä on kehotus tarkistaa muutokset, ennen kuin julkaiset sivuston uudelleen.

Huomautus:

Voit milloin tahansa valita Tiedosto > Synkronoi Adobe Business Catalyst -sivuston kanssa. Tämä tuo esille näkymän, jossa voit vertailla .muse-tiedoston ja verkossa julkaistun sivuston eroja.

2. Tarkista muutokset valitsemalla Tarkista.

Tarkista ja yhdistä muutokset -ikkuna tulee näkyviin.

3. Tarkista muutokset tässä näkymässä. Kunkin muokkauksen muutokset näkyvät korostettuina. Uusi sisältö on korostettu vihreällä ja poistetut kohteet on merkitty punaisella, joten pystyt yhdellä silmäyksellä näkemään, mitä on lisätty tai poistettu.

4. Valitse avattavan valikon valinnoilla (Älä yhdistä tai Yhdistä Museen) yksittäisen muutoksen tai kaikkien muutosten hylkäys tai hyväksyntä.

fig20_ibe
    Yhdistä tai hylkää muutokset valikon toiminnoilla.

Huomautus: Jos et yhdistä muutoksia, korvaat verkossa julkaistuun sivustoon tehdyt muutokset, kun seuraavan kerran julkaiset .muse-tiedoston. Näin voit esimerkiksi korjata kirjoitusvirheitä ja muita sivuston ongelmia, joita saattaa esiintyä In-Browser Editing -toimintoa käytettäessä.

5. Ottamalla käyttöön ja poistamalla käytöstä Esikatselu sivulla -valintaruudun voit vertailla verkossa julkaistun version tekstiä ja kuvia paikalliseen .muse-tiedostoon.

fig21_ibe
    Kätke ja tuo näkyviin viimeiset muutokset Muoto-näkymässä valitsemalla ja poistamalla valinta Esikatselu sivulla -valintaruudusta.

Kun olet saanut .muse-tiedoston synkronoinnin ja muokkauksen valmiiksi, julkaise se verkossa. Älä yhdistä -valinnalla merkityt muutokset korvataan .muse-tiedoston elementeillä, kun julkaiset sivuston uudelleen.

Sivuston julkaistujen versioiden tallennus

Muut ihmiset saattavat tehdä muutoksia verkossa julkaistuun sivustoon samalla, kun itse teet muutoksia .muse-tiedostoon. Tämän vuoksi on suositeltavaa tallentaa kopioita sivustosta, kun olet synkronoinut muutokset ja julkaissut uusimman version.

Valitse heti sivuston julkaisun jälkeen Tiedosto > Tallenna sivusto nimellä ja tallenna kopio .muse-tiedostostasi. Halutessasi voit sisällyttää nykyisen päiväyksen tiedostonimeen, kun luot uusia kopioita. Tämän käytännön ansiosta tiettynä päivänä julkaistun .muse-tiedoston löytäminen on helppoa.

Voit esimerkiksi luoda kansion, joka sisältää viimeisimmän työkopion .muse-tiedostosta sekä useita muita arkistoituja versioita, jotka sisältävät aiemmin julkaistuja versioita sivustosuunnittelusta. Kansion tiedostot voivat näyttää esimerkiksi tältä:

oma-sivusto.muse

oma-sivusto_2013-1-4.muse

oma-sivusto_2013-2-23.muse

oma-sivusto_2013-4-7.muse

Sen lisäksi, että aiempien sivustosuunnittelujen palauttaminen on tällä tavoin helpompaa, tämä käytäntö auttaa Musea määrittämään tarkasti, mitä muutoksia sivustoon on tehty In-Browser Editing -toiminnolla. Sivuston varmuuskopioituja versioita tallentamalla on myös helppo tarkistaa, vastaavatko nykyinen .muse-tiedosto ja verkossa julkaistu versio yhä toisiaan.