Aloita Adobe Musen käyttö. Tutustu esimerkiksi .muse-tiedostoihin, sivun ominaisuuksien määritykseen ja suosikkikuvakkeiden lisäämiseen.

Huomautus:

Adobe Museen ei enää lisätä uusia ominaisuuksia ja sen tuki päättyy 26. maaliskuuta 2020. Lisätietoja ja tukea on kohdassa Adobe Musen elinkaaren päättymissivu.

Adobe Musen käytön aloitus

Kun olet kirjautunut sisään, Adobe Musen työtila käynnistyy. Näet Adobe Musen aloitusnäytön. Tee jokin seuraavista:

• Luo uusi sivusto valitsemalla Luo uusi.
  • Valitse Avaa ja etsi tietokoneesta valmis .muse-tiedosto.
Adobe Musen Tervetuloa-näyttö
Luo uusi sivusto aloitusnäytön avulla.

Kun luot uuden sivuston, Uusi sivusto -valintaikkuna avautuu. Valitsemalla Joustava leveys voit ottaa responsiivisen asettelun käyttöön ja valitsemalla Kiinteä leveys voit ottaa vaihtoehtoisen asettelun käyttöön. Se sisältää kenttiä, joiden avulla voit määrittää sivun enimmäisleveyden, sarakkeet ja sarakevälin.

Uusi sivusto -valintaikkuna uuden sivuston luomista varten.
Luo uusi sivusto valitsemalla Tiedosto > Uusi sivusto.

Valitsemalla Lisäasetukset voit määrittää sivuston mitat, marginaalit, sarakkeet ja täytteen (numeerisesti pikseleinä). Tässä ikkunassa voit valita myös tarkkuuden ja kielen.

Voit päivittää näitä asetuksia milloin tahansa valitsemalla Tiedosto > Sivuston ominaisuudet.

Sivuston ominaisuudet -valintaikkuna, jossa määritetään sivuston ominaisuudet.
Määritä sivuston ominaisuudet Uusi sivusto -valintaikkunassa.

Sulje valintaikkuna valitsemalla OK, kun olet valmis.

Suunnittele-näkymä avautuu oletusarvoisesti niin, että kaksi kohdetta on jo luotu. Ylhäällä vasemmalla oleva aloitussivu on sivu, joka latautuu ensimmäisenä, kun kävijät katselevat verkkoon julkaistua sivustoa. Alla oleva A-sivupohja on eräänlainen mallisivu. Sijoita A-sivupohjaan kohteet, joiden haluat näkyvän sivuston kaikilla sivuilla. Näin voit päivittää yleiset sivustoelementit kerralla kaikkia sivuja varten.

NewWebsite
Adobe Muse luo automaattisesti aloitussivun ja yhden sivupohjan.

Yläreunassa on kolme linkkiä käyttöliittymän eri osioille, jotka ovat Suunnittele, Muoto ja Julkaise.

Lisätietoja käyttöliittymän käyttämisestä ja sivuston suunnittelemisesta Adobe Musella saat kohdista Adobe Musen käytön aloittaminen ja Ensimmäisen verkkosivustosi luominen Adobe Musella.

.muse-tiedostot

Kun suunnittelet verkkosivustoja muilla ohjelmilla, kuten Dreamweaverilla, luot tietokoneellesi kansion, joka sisältää alikansioita ja tiedostoja, joissa on sivuston koko sisältö. Voi olla hankalaa hallita koko elementtijoukkoa ja varmistaa, että sivustossa ei ole katkenneita linkkejä.

Kun luot uuden sivuston Adobe Musella ja valitset Tiedosto > Tallenna, luot yhden .muse-tiedoston. Tämä muistuttaa Photoshopin PSD-tiedostoa, joka voi sisältää halutun määrän tasoja, grafiikkaa ja linkitettyjä kohteita. Tämä yksittäinen .muse-tiedosto on ainoa tiedosto, jonka tarvitset sivuston suunnittelua varten, koska se sisältää kaikki kuvat, linkit, koodin ja sivustotiedostot. Jos haluat tehdä yhteistyötä jonkun muun kanssa sivuston suunnittelussa, voit lähettää kollegallesi kopion luomastasi .muse-tiedostosta, jotta hän voi avata sen, tehdä muutoksia ja julkaista lisäämänsä muutokset.

Yleensä on parasta, että vain yksi henkilö käsittelee .muse-tiedostoa kerrallaan. Kun olet lisännyt haluamasi sisällön sivustoon, voit julkaista sen ja lähettää kollegoillesi .muse-tiedoston, jotta he voivat vuorostaan muokata sitä lisäämällä sisältöä. Kun he ovat saaneet työnsä valmiiksi, he voivat lähettää päivitetyn .muse-tiedoston (joka sisältää heidän tekemänsä muutokset) takaisin sinulle. Näin voitte olla varmoja, että ette korvaa toistenne tekemiä töitä.

Vaihtoehtoisesti voit luoda .muse-tiedoston ja julkaista väliaikaisen sivuston. Sen jälkeen voit jakaa .muse-tiedoston kollegoidesi kanssa. Kollegasi voi avata sen, valita Tiedosto > Tallenna nimellä ja tehdä muutoksia saamaansa kopioon samaan aikaan, kun jatkat oman kopiosi käsittelemistä, ja kollegasi tietää julkaisevansa oman uuden väliaikaisen sivustonsa. Jos käytät tätä työnkulkua, nämä sivuston kaksi eri versiota eivät kuitenkaan pysy synkronoituina: käyttämäsi .muse-tiedoston versio ei päivity sisältämään kollegasi lisäämiä muutoksia ja päin vastoin.

Kun haluat tehdä suuria muutoksia olemassa olevaan verkkosivustoon, parhaan käytännön mukaista on avata aina .muse-tiedosto ja valita Tiedosto > Tallenna nimellä. Luo uusi .muse-tiedosto hiukan muutetulla nimellä ja pidä kaikki .muse-tiedostosi samassa kansiossa tietokoneessasi. Jos asiakas pitää enemmän sivuston alkuperäisestä versiosta, voit milloin tahansa avata .muse-tiedoston edellisen version, jossa on aikaisempi sivuston versio, ja palauttaa sivuston aikaisempaan muotoon julkaisemalla sen uudelleen.

Parhaan käytännön mukaista on myös tallentaa .muse-tiedosto usein. Jos Adobe Muse kaatuu, näkyviin tulee yleensä viimeisimmät muutokset sisältävä .muse-tiedoston palautettu versio, kun käynnistät Adobe Musen uudelleen. Jos näin käy, tallenna .muse-tiedoston palautettu versio välittömästi ja ala sitten käsitellä sitä uudelleen. Varmista, että tallennat luomasi .muse-tiedostot turvalliseen paikkaan ja varmuuskopioit ne, koska jokainen tiedosto sisältää kokonaisen verkkosivuston. Jos kadotat .muse-tiedoston eikä sinulla ole varmuuskopiota, et voi koota .muse-tiedostoa uudelleen lataamalla sivustotiedostot, joita ylläpidetään palvelimessa.

Monet verkkosivustojen suunnittelijat tallentavat .muse-tiedostonsa kuvaavilla nimillä, esimerkiksi oma_sivusto_v1.muse ja oma_sivusto_v2.muse. Voit lisätä .muse-tiedoston nimeen myös päivämäärän, jotta erotat helposti, kumpi tiedostoista on vanhempi, esimerkiksi oma_sivusto_2012-4-13.muse ja oma_sivusto_2012-4-30.muse. Voit nimetä tiedostot tavalla, joka on sinulle kätevin.

Uuden sivuston ominaisuuksien määrittäminen Adobe Musessa

Luo uusi sivusto ja määritä sen ominaisuudet seuraavien ohjeiden mukaisesti.

1. Valitse aloitusnäytössä Luo uusi > Sivusto. Valitse Joustava leveys, jos haluat käyttää responsiivista asettelua, tai Kiinteä leveys, jos haluat käyttää vaihtoehtoista asettelua.

2. Määritä avautuvassa Uusi sivusto -valintaikkunassa Sivun leveys -asetukseksi 950 ja Vähimmäiskorkeus-asetukseksi 800. Määritä sarakkeita 3 ja sarakeleveydeksi 20. Määritä Reunukset-kohdassa kaikkien neljän asetuksen arvoksi 50. Määritä Täyte-arvoiksi 36.

Määritä sivuston määritteet Sivuston ominaisuudet -valintaikkunassa.
    Määritä sivuston ominaisuudet joko kirjoittamalla arvot suoraan kenttiin tai napsauttamalla asetusten nuolipainikkeita.

Huomautus:

Jos suunnittelet sivustoa älypuhelimia ja tabletteja varten, voit poistaa mobiiliasettelujen uudelleenohjauksen käytöstä tai ottaa sen käyttöön asetuksella Uudelleenohjaus työpöydältä. Tämä ominaisuus on hyödyllinen silloin, kun asettelu ei ole vielä valmis eikä siihen haluta vielä ohjata. Huomaa, että asettelu viedään, vaikka uudelleenohjaus ei olisikaan käytössä. Mobiiliselaimet eivät kuitenkaan uudelleenohjaudu mobiilisivuille, eivätkä viedyt tiedostot sisälly sitemap.xml-tiedostoon ennen kuin tämä asetus on valittu sivuston Sivuston ominaisuudet -valintaikkunassa.

3. Tallenna muutokset ja sulje valintaikkuna valitsemalla OK.

4. Valitse Tiedosto > Sivuston ominaisuudet. Napsauta Suosikkikuvakkeen kuvan vieressä olevaa kansiokuvaketta. Etsi Kevins_Koffee_Kart-esimerkkikansio ja valitse tiedosto nimeltä favicon.png. Valitse OK.

fig_07
    Suosikkikuvake on kuvake, joka näkyy sivuston URL-osoitteen vieressä selaimen osoiterivillä.

5. Valitse Tiedosto > Tallenna. Anna uudelle sivustolle yksilöivä nimi, kuten OmaNimiKoffeeKart.muse. (Opastusohjelman esimerkkisivuston nimi on 01KevinsKoffeeKart.muse.)

Suosikkikuvakkeen lisääminen Sivuston ominaisuudet -paneelissa

Suosikkikuvake on pieni neliönmuotoinen kuva, jonka voit luoda, lisätä sivustoon ja ladata kirjanmerkkien ja URL-osoitteiden yksilöimistä varten. Vaikka sen toiminta määräytyy käyttämäsi selaimen mukaan, suosikkikuvake näkyy yleensä selaimen osoitepalkissa kulloinkin auki olevan URL-osoitteen vieressä. Monissa tapauksissa se näytetään myös kirjanmerkkeihin lisätyn sivun nimen vieressä sekä välilehdessä, jossa kyseinen sivu on avoinna. Voit luoda suosikkikuvaketiedostona käytettävän neliönmuotoisen (tasasuhteisen) kuvatiedoston millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla, kuten Photoshopilla tai Illustratorilla. Tässä opastusohjelmassa saat valmiin PNG-tiedoston.

Lisää suosikkikuvake sivustoon seuraavasti:

1. Valitse Tiedosto > Sivuston ominaisuudet. Sivuston ominaisuudet -paneeli avautuu.

2. Valitse Sisältö-välilehdessä suosikkikuvakeosion oikealla puolella oleva kansiokuvake. Kun Valitse Favicon-kuva -valintaikkuna avautuu, siirry esimerkkitiedostojen kansioon ja valitse tiedosto favicon.png.

Favicon
    Määritä favicon.png-tiedosto Sivuston asetuksissa.

Huomautus:

Jos käytössäsi on Adobe Muse 2015.0.2 tai sitä vanhempi versio, voit lisätä suosikkikuvakkeen sivustollesi valitsemalla Tiedosto > Sivuston ominaisuudet > Asettelu.

3. Valitse tiedosto ja sulje Valitse Favicon-kuva -valintaikkuna valitsemalla Avaa. Sulje sitten Sivuston ominaisuudet -valintaikkuna valitsemalla OK.

4. Valitse Tiedosto > Esikatsele sivu selaimessa. Kun katsot selainikkunan yläreunaa, näet favicon-kuvakkeen osoitepalkissa. Jos sivusto on ladattu välilehteen, saatat nähdä kuvakkeen myös siinä. Kokeile myös sivun lisäämistä kirjanmerkkeihin ja katso, näkyykö kuvake kirjanmerkkilistassa sivun nimen vieressä.

Nyt kun sivusto on viimeistelty, seuraava vaihe on sivuston lataaminen Adobe Business Catalyst -isännöintipalvelimeen.