Tämän artikkelin ohjeiden avulla voit lisätä, määrittää ja testata koko näytön diaesityswidgetejä ja Miniatyyri-diaesityswidgetejä Adobe Musessa.

Huomautus:

Adobe Museen ei enää lisätä uusia ominaisuuksia ja sen tuki päättyy 26. maaliskuuta 2020. Lisätietoja ja tukea on kohdassa Adobe Musen elinkaaren päättymissivu.

Adobe Musen diaesityswidgetit ovat interaktiivisia widgetejä, jotka voidaan käyttää vain kuvien kanssa. Se toimii Välilehtiin jaettu paneeli -widgetin tapaan. Kun käyttäjä napsauttaa miniatyyrisäilöä, sitä vastaava pääkuvan versio näkyy sivulla toisessa, suuremmassa säiliössä.

Adobe Muse tukee seuraavia diaesityswidgetien tyyppejä:

• Perus: Tässä widgetissä on suuri säiliö, johon voi lisätä kuvia, joiden alle voi lisätä kuvatekstin. Kuvatekstin alueelle voi myös valita edellinen- ja seuraava-painikkeet ja nykyisen dian numeron.
  • Tyhjä: vastaa toiminnoiltaan Perus-diaesitystä, mutta tämän widgetin säilöt ovat tyhjiä.
  • Koko näyttö: Tämä widget näkyy koko näytöllä, kun se vedetään ja sijoitetaan suunnittelualueelle. Edellinen- ja seuraava-painikkeet sekä nykyisen dian numero näkyvät oletuksena pienessä säilössä vasemmassa yläkulmassa.
  • Valolaatikko: Tämä widget himmentää kaikki muut osat sivusta ja jättää vain aktiivisena olevan diaesityksen tai galleriaelementin näkyviin. Valolaatikkowidgetiä käytetään paljon diaesityksissä, joissa käyttäjän huomio halutaan kohdistaa aktiivisena olevaan kuvagalleriaan.
  • Miniatyyri: Tämän koostewidgetiä muistuttavan widgetin kuvagalleria-alueen vasemmassa reunassa on miniatyyrejä. Kun käyttäjä napsauttaa miniatyyriä, sitä vastaava kuva tulee näkyviin kuvagalleria-alueella.

Seuraavassa esimerkissä voit luoda valokuvagallerian, jonka yläosassa on useita miniatyyrikuvia ja niiden alla yksittäinen suurempi kuva. Asetukset-paneelissa voit hallita valokuvagallerian toimintaa ja näyttöasetuksia. Voit myös määrittää hallintapaneelissa asetuksia, jotka muotoilevat diaesityksen ulkoasua.

Lisää diaesitys 100 % leveydellä: Opi lisäämään diaesitys 100 % leveydellä sivustosuunnitteluusi Adobe Musessa. Koko näytön diaesitys 100 % leveydellä on käytettävissä Widgetkirjastossa.
Danielle Beaumont

Miniatyyri-diaesityswidgetin lisääminen sivulle

Diaesityksiä voidaan lisätä myös suoraan sivuille, mutta tässä esimerkissä asetat Miniatyyri-diaesityswidgetin Välilehtiin jaettu paneeli -widgetin sisältöalueen sisälle. Voit lisätä diaesityksiä suoraan seuraavasti:

1. Käynnistä Adobe Muse. Tee Tervetuloa-näytössä jokin seuraavista toimista:

• Lisää diaesityswidget luomaasi uuteen sivustoon valitsemalla Luo uusi.
    • Avaa aiemmin luotu .muse-tiedosto, johon haluat lisätä widgetin, valitsemalla Avaa. Avaa kaksoisnapsauttamalla sivu, jolle haluat lisätä diaesityswidgetin.
  2. Avaa Widgetkirjasto-paneeli valitsemalla Ikkuna > Widgetkirjasto ja laajenna Diaesitykset-osio. Valitse tarvittava widget tästä luettelosta. Esimerkki: valitse Miniatyyri-diaesityswidget luettelosta ja vedä se Muoto-näkymään.

Miniatyyri-diaesitys Adobe Musessa, Widgetkirjasto
    Vedä Miniatyyri-diaesityswidget sivulle.

Huomaa, että miniatyyrisäilö on kuvan vasemmalla puolella, ja että pääkuvien ja kuvatekstin säilöt ovat kuvan alla.

Huomautus:

Poista widgetin kaikki oletussisältö napsauttamalla widgetiä  hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla sitten Tyhjennä widgetin sisältö.

3. Poista miniatyyrejä valitsemalla paikkamerkkisisältö (sisältöalueella oleva kuva- ja tekstikehys) ja poistamalla se.

Miniatyyri-diaesityswidgetin määrittäminen Asetukset-paneelissa

Voit määrittää diaesityswidgetin asetukset sen Asetukset-paneelissa. Seuraavaksi kerrotaan, miten voit ottaa käyttöön esimerkiksi automaattisen toiston, siirtymätehosteet ja kosketusnäyttölaitteiden pyyhkäisytoiminnon.

1. Avaa Asetukset-paneeli valitsemalla widget ja napsauttamalla sinistä nuolikuvaketta. Et tarvitse tässä esimerkissä Seuraava- ja Edellinen-nuolipainikkeita. Poista siis Edellinen- ja Seuraava-asetukset käytöstä poistamalla niiden valinta. Painikkeet katoavat sivulta, kun poistat niiden valinnan.

Poista Kuvatekstit- ja Laskuri-valintaruutujen valinta. Tällöin vain miniatyyrien liipaisinpainikkeet ja pääkuvan kohdesäilö jäävät jäljelle. Käy läpi asetukset ja muokkaa niitä tarvittaessa, jotta ne vastaavat seuraavia asetuksia:

• Uusi pääkuva: Täytä kehys suhteessa
    • Uusi miniatyyri: Täytä kehys suhteessa
    • Siirtymä: Häivytys
    • Siirtymän nopeus: 0,5 sekuntia
    • Automaattinen toisto: Ei käytössä
    • Jatka, kun on kulunut: Käytössä
    • Toista kerran: Ei käytössä
    • Sekoita: Ei käytössä
    • Ota pyyhkäisy käyttöön: Käytössä
    • Valolaatikko: Käytössä
    • Koko näyttö: Käytössä
    • Automaattinen valolaatikko: Ei käytössä
    • Vapaamuotoiset miniatyyrit: Käytössä
    • Ensimmäinen: Ei käytössä
    • Edellinen: Käytössä
    • Seuraava: Käytössä
    • Viimeinen: Ei käytössä
    • Kuvatekstit: Käytössä
    • Laskuri: Käytössä
    • Sulje-painike: Ei käytössä
    • Miniatyyrit: Käytössä
    • Näytä Valolaatikko muokattaessa: Käytössä
    • Muokkaa yhdessä: Käytössä
    Diaesityksen valintapaneeli
    Muokkaa Miniatyyri-diaesityswidgetin asetuksia Asetukset-paneelissa.

2. Eri widgeteissä voi määrittää erilaisia asetuksia, ja jotkut ovat monimutkaisempia kuin toiset. Tässä kohdassa kannattaa tutustua valikkoasetuksiin ja niiden tarjoamiin vaihtoehtoihin. Tässä on lyhyt yleiskatsaus:

Lisää kuvia: selaa ja valitse haluamasi kuvat napsauttamalla kansiokuvaketta.

Uusi pääkuva: määrittää, kuinka suurempi kuvasisältö näkyy kohdesäilössä.

• Sovita sisältö suhteessa: Valokuvatiedosto jätetään alkuperäiseen kokoonsa, vaikka tämä koko ei vastaisi kohdesäilön kokoa. Osa säilöstä saattaa jäädä tyhjäksi, jos kuva ei sovi näihin puitteisiin.
    • Täytä kehys suhteessa: Kuvatiedoston kokoa muutetaan siten, että se sopii kohdesäilön mittasuhteisiin. Osa kuvasta voidaan rajata.

Uusi miniatyyri: määrittää, kuinka pienempi miniatyyrikuvasisältö näkyy liipaisinsäilössä.

• Sovita sisältö suhteessa: Valokuvatiedosto jätetään alkuperäiseen kokoonsa, vaikka tämä koko ei vastaisi kohdesäilön kokoa. Osa säilöstä saattaa jäädä tyhjäksi, jos kuva ei sovi näihin puitteisiin.
    • Täytä kehys suhteessa: Kuvatiedoston kokoa muutetaan siten, että se sopii kohdesäilön mittasuhteisiin. Osa kuvasta voidaan rajata.

Siirtymä: animaatio, jota käytetään, kun kohdesäilön sisältö on vaihtumassa toiseen kohdesäilöön. Nämä toiminnot tukevat kosketusnäyttöjä, joten jos luot sivustoja mobiililaitteille, vierailijat voivat pyyhkäistä näyttöään ja nähdä siirtymän, kun seuraava sisältökohde tulee näkyviin.

• Häivytys: uuden säilön peittävyys lisääntyy, kun taas olemassa olevan säilön peittävyys pienenee.
    • Vaakasuuntainen: uusi säilö liukuu vaakasuunnassa sisään ja pyyhkii edellisen säilön.
    • Pystysuuntainen: uusi säilö liukuu pystysuunnassa sisään ja pyyhkii edellisen säilön.

Siirtymän nopeus: animaation toistoon kuluva aika sekunneissa.

Automaattinen toisto: Kun tämä asetus on käytössä, diaesitys toistetaan automaattisesti. Kun asetus ei ole käytössä, vierailijan on napsautettava kutakin liipaisinta, jotta hän näkee sitä vastaavan kohteen. Määritä, kuinka monta sekuntia haluat kunkin kuvan näkyvän ennen siirtymää seuraavaan kuvaan.

Sekoita: kun tämä asetus on käytössä, kuvat näytetään satunnaisessa järjestyksessä sen sijaan, että ne toistettaisiin miniatyyrien mukaisessa sarjassa.

Valolaatikko: Kun tämä asetus on käytössä, diaesitys himmentää muun osan sivusta, kun kohdesäilön sisältö tuodaan näkyviin. Kun valolaatikkoikkuna suljetaan, koko sivu tulee jälleen näkyviin.

Ota pyyhkäisy käyttöön: Kun tämä valinta on käytössä ja sivustolla on erillinen sivuasettelu tabletille tai puhelimelle, widgetin vuorovaikutteiset osat tukevat kosketusnäytön eleitä.

Osat-osio:

• Ensimmäinen: kun tämä asetus on käytössä, Ensimmäinen-navigointipainike on näkyvissä.
    • Edellinen: kun tämä asetus on käytössä, Edellinen-navigointipainike on näkyvissä.
    • Seuraava: kun tämä asetus on käytössä, Seuraava-navigointipainike on näkyvissä.
    • Viimeinen: kun tämä asetus on käytössä, Viimeinen-navigointipainike on näkyvissä.
    • Kuvatekstit: kun tämä asetus on käytössä, kuvagallerian kuvatekstit ovat näkyvissä.
    • Laskuri: kun tämä asetus on käytössä, kuvagallerian laskuri on näkyvissä.
    • Sulje-painike: kun tämä asetus on käytössä, sulkemispainike on näkyvissä.

Miniatyyrit: kun tämä asetus on käytössä, miniatyyrien liipaisinpainikkeet ovat näkyvissä.

Muokkaus-osio:

• Näytä valolaatikko muokattaessa: Kun Valolaatikko-asetus on käytössä, kukin kohdealue näytetään oletuksena vain silloin, kun vastaava liipaisin on valittuna sivulla. Kun olet suunnittelemassa sivuasettelua, tämän valinnan käyttöönotosta voi olla hyötyä, jotta näet kohteet työskentelyn aikana. Tämä asetus ei vaikuta diaesityksen näyttöön silloin, kun sivua esikatsellaan tai kun se avataan selaimessa. Jos Valolaatikko-asetus ei ole käytössä, tämä valinta näkyy harmaana.

Huomaa, että Näytä valolaatikko muokattaessa -asetus on otettu käyttöön vain, kun valitset Valolaatikko-diaesityswidgetin.

• Muokkaa yhdessä: Tämä valinta on oletuksena käytössä, jotta widgetien muokkaaminen sujuu nopeammin. Ellei sinun täydy muokata kunkin liipaisimen ulkoasua erikseen, jätä tämä asetus käyttöön. Tällöin yhteen elementtiin tehdyt muutokset otetaan automaattisesti käyttöön muissakin elementeissä.

Kun olet tarkistanut käytettävissä olevat asetukset, sulje Asetukset-valikko napsauttamalla sen ulkopuolella.

Huomautus:

Valolaatikko- ja Koko näyttö -asetukset on poistettu käytöstä koko näytön diaesityksissä.

Koko näyttö -asetuksen voi auttaa käyttöön ainoastaan Koko näyttö -diaesityswidgetissä.

Miniatyyri-diaesityswidgetin elementtien koon muuttaminen ja kohdistaminen

1. Napsauta ja valitse diaesityswidget. Muuta koko Miniatyyri-diaesityswidgetin kokoa vetämällä sen kahvoja valintatyökalulla siten, että leveys on noin 790 pikseliä ja korkeus noin 490 pikseliä. Voit tarkistaa mittasuhteet Muunnos-paneelista tai hallintapaneelin Muunnos-kentistä.

2. Kun diaesitys on yhä valittuna, valitse kolme miniatyyria sisältävä säilö napsauttamalla miniatyyrisäilöä uudelleen. Tee siitä leveämpi sivuilla olevia muutoskahvoja käyttämällä. Vedä sitten valintatyökalulla miniatyyrejä ylöspäin, kunnes se on suuremman pääkuvasäilön yläpuolella ja pystysuunnassa keskitetty siihen.

Säilö, jossa on viisi miniatyyriä
    Valitse miniatyyrin liipaisinsäilö, ja sijoita se suuremman kohdesäilön yläpuolelle.

Huomaat, milloin miniatyyrisäilö on kohdistettu pääkuvasäilön keskelle, koska sininen älykäs apuviiva tulee hetkellisesti näkyviin elementtiä vetäessäsi.

Lisää näiden ohjeiden mukaisesti grafiikkaa valokuvagalleriaan samalla, kun vastaavat miniatyyrit ja pääkuvasäilöt luodaan automaattisesti:

3. Avaa Asetukset-valikko napsauttamalla sinistä nuolipainiketta. Napsauta Lisää kuvia... -kohdan vieressä olevaa kansiokuvaketta ja siirry kansioon, johon olet tallentanut tiedostot.

4. Valitse tarvittavat kuvatiedostot. Sulje Tuo-valintaikkuna valitsemalla Avaa.

Tuo-valintaikkuna
    Valitse gallery-alikansiossa sijaitseva viiden galleriakuvan joukko.

Kun valitset useita kuvatiedostoja, sisältö latautuu Miniatyyri-diaesityswidgetiin. Tällä tavoin voit valita useita kuvatiedostoja ja luoda miniatyyrisäilöpainikkeen, joka vastaa kutakin uutta suurempaa kuvatiedostoa pääkuvasäilössä.

Uudet kuvat lisätään olemassa oleviin miniatyyripainikkeisiin.

5. Kaksoisnapsauta ja valitse miniatyyrikuva, joka tuli näkyviin oletuksena, kun lisäsit diaesityksen. Poista oletusminiatyyrit valitsemalla ne yksitellen ja painamalla Delete-näppäintä (Mac) tai askelpalautinta (Windows), kunnes vain uudet miniatyyrit ovat jäljellä.

Diaesityksen miniatyyrit ja kuva
    Valitse kukin mustavalkoinen miniatyyri ja poista ne yksitellen painamalla askelpalautinta tai Delete-näppäintä.

Varo, ettet poista koko miniatyyrijoukkoa. Jos näin tapahtuu, kumoa edellinen toiminto valitsemalla Muokkaa > Kumoa ja varmista sitten, että napsautat jokaista miniatyyria (valintaosoittimessa näkyy sana Miniatyyri) ennen askelpalauttimen tai Delete-näppäimen painallusta.

6. Valitse säilö, joka sisältää viiden miniatyyrikuvan joukon. Muuta sen kokoa muokkauskahvoilla siten, että jäljellä olevat miniatyyrit näkyvät keskitettyinä pääkuvasäilön yläpuolella.

Diaesityksen miniatyyrit ja kuva
    Muuta miniatyyrisäilön koko pääkuvasäilön keskikohtaan.

Responsiivisten diaesityswidgetien käyttö

Diaesitykset ovat oletusarvoisesti responsiivisia tai joustavia. Voit käyttää responsiivista diaesityswidgetiä Adobe Muse -sivustossa tekemällä jonkin seuraavista toimista:

• Jos olet luomassa uutta sivustoa, avaa uusi sivusto. Vedä ja sijoita sitten diaesityswidget paikalleen Widgetkirjasto-paneelista. Huomaa, että widget on oletusarvoisesti responsiivinen.
  • Jos sinulla on aiemmin luotu .muse-tiedosto, avaa se Adobe Musen uusimmalla versiolla. Valitse widget. Voit tehdä widgetistä responsiivisen valitsemalla widgetissä ensin elementtejä ja valitsemalla sitten pikavalikon avattavassa koonmuutosluettelossa joko Reagoiva leveys ja korkeus- tai Reagoiva leveys -asetuksen.
Tee diaesityswidgetistä responsiivinen valitsemalla koonmuutosasetus
Tee diaesityswidgetistä responsiivinen valitsemalla koonmuutosasetus

Jos lisäät diaesityksen responsiiviseen sivustoon, tarkista widgetin sijainti ja koko kaikissa keskeytyskohdissa. Voit muokata sisältöä ja yksittäisten elementtien kokoa diaesityswidgetissä. Voit ottaa responsiivisuusasetukset käyttöön myös yksittäisissä elementeissä, kuten Edellinen- tai Seuraava-painikkeissa sekä eri keskeytyskohtien kuvateksteissä.

Miniatyyri-diaesityswidgetin ulkoasun testaaminen

Kun kaikki diaesityksen elementit ja miniatyyrikuvan paikkamerkit on asetettu paikoilleen, voit testata, miten diaesitys näkyy.

1. Testaa ensin valokuvagalleria Muoto-näkymässä napsauttamalla ylhäällä olevia miniatyyripainikkeita. Kukin vastaava pääkuva näkyy alla olevassa suuremmassa säilössä.

2. Tarkista galleria selaimessa napsauttamalla Esikatsele-valintaa. Käytä diaesityksen valintoja ja katso, miltä suuret kuvat näyttävät, kun napsautat vastaavaa miniatyyria.

Miniatyyrin ja diaesityksen testaaminen
    Sijoita galleria siten, että se on keskitetty Välilehtiin jaettu paneeli -widgetin sisältöalueen säilön sisälle.

3. Avaa sivu oletusselaimessasi valitsemalla Tiedosto > Esikatsele sivu selaimessa.

Muuta selaimen kokoa ja esikatsele diaesityswidgetiä eri kokoisissa näytöissä. Huomaat, että diaesityswidgetit ovat oletuksena responsiivisia, eli niiden koko muuttuu eri näyttöihin sopivaksi.

Voit myös esikatsella widgetejä Muoto-näkymän pyyhkimen avulla. Jos haluat muokata widgetiä tai muuttaa sen paikkaa sivulla, lisää keskeytyskohta ja kohdista widget uudelleen.

4. Testaa Välilehtiin jaettu paneeli -widgetin toimintaa. Välilehtiä napsauttamalla näet sisältöalueen säilöissä vastaavan sisällön. Testaa sitten Gallery-välilehden diaesitys napsauttamalla miniatyyripainikkeita. Tämä tuo näkyviin vastaavat suuremmat pääkuvat.

Diaesityksen luominen diaesityswidgetillä

Diaesityswidget on yksi sivuston ominaisuuksista, joita voit lisätä sivullesi. Voit määrittää diaesityksen, jossa käyttäjät voivat näyttää suuremman version valokuvasta napsauttamalla sen miniatyyriä, tai voit luoda diaesityksiä, jotka toistetaan automaattisesti sivun latautuessa. Automaattisesti toistettavat diaesitykset ovat erinomainen tapa luoda sivustolle innostavaa sisältöä valokuvasarjan avulla. Voit määrittää diaesityksen toistotavan asettamalla siirtymätyypin, joka määrittää diojen animoinnin.

Seuraavassa aliosiossa lisätään automaattisesti toistuva diaesitys sivuston kotisivulle.

Avaa kaksoisnapsauttamalla Suunnittele-näkymässä aloitussivun miniatyyri muokattavaksi Muoto-näkymässä.

Diaesityswidgetin automaattisen toiston määrittäminen

Seuraavia vaiheita noudattamalla voit luoda esityksen, joka pyörittää kuvasarjaa:

1. Valitse widgetkirjastossa Diaesitykset.

2. Valitse Perus-widget ja vedä se sivulle.

3. Oletuksena Perus-diaesityswidget sisältää yhden tummanharmaan suorakulmion (kuvan paikkamerkin), kuvatekstin paikan, kuvan numeron (1 - 1) sekä kaksi nuolipainiketta (seuraava ja edellinen), joilla kävijät voivat selata kuvasarjaa.

4. Siirry asetusvalikkoon napsauttamalla sinistä nuolta. Tarkista, että seuraavat asetukset on valittu ja aseta ne tarvittaessa:

• Siirtymä: Häivytys
    • Automaattinen toisto: Hidas
    • Uusi pääkuva: Täytä kehys suhteessa
    • Uusi miniatyyri: Täytä kehys suhteessa
    • Valolaatikko: Ei valittu
    • Osat: poista kaikki valinnat, jolloin kuvatekstit, laskuri, sekä seuraava- ja edellinen-painikkeet piilotetaan.

Huomautus:

Diaesitys toistuu automaattisesti ilman käyttäjän toimenpiteitä, kun sivu latautuu. Jos haluat luoda diaesityksen, jota kävijä voi ohjata hiiren napsautuksilla, aseta Automaattinen toisto arvoon Ei mitään ja jätä Asetukset-valikon Osat-kohdassa valitsematta kohdat Seuraava ja Edellinen.

5. Sulje Asetukset-valikko napsauttamalla sen ulkopuolella. Huomaa, että näiden muutosten jälkeen näkyviin jää vain tummanharmaa suorakulmio. Voit milloin tahansa muuttaa widgetien kokoonpanoa muuttamalla asetuksia asetusvalikossa.

6. Kaksoisnapsauta ja valitse kuvakehys (tummanharmaa suorakulmio) ja laajenna sitten diaesitys koko sivun levyiseksi vetämällä sivukahvoista.

Diaesityksen kuvakehys
    Sovita diaesityksen kuvakehys sivun kokoon vetämällä sen sivukahvoista.

7. Säädä kuvakehyksen korkeutta ylä- ja alanuolilla niin, että se täyttää kotisivun kokonaan. Venytä kuvakehystä alaosastaan, kunnes se yltää juuri alatunnisteen yläosassa olevan siksak-kuvan yläpuolelle. Toistaiseksi ei haittaa, että tummanharmaa paikkamerkki peittää navigointipalkin oikeassa laidassa olevan ruskean pisaran kuvan.

8. Siirry takaisin Asetukset-valikkoon napsauttamalla sinistä nuolta. Napsauta nyt kansiokuvaketta, joka on yläosassa tekstin Lisää kuvia vieressä.

9. Siirry Tuo-valintaikkunassa resurssikansioon ja avaa resurssit. Lisää kuvat diaesitykseen Valitse-painikkeella.

10. Katso diaesitys valitsemalla Esikatselu. Esityksen automaattisen toiston nopeudeksi on asetettu hidas, mutta jos haluat kuvien vaihtuvan nopeammin, voit muuttaa asetusta Asetukset-valikosta. Huomaa, että viimeisen kuvan näyttämisen jälkeen diaesitys alkaa uudelleen sarjan ensimmäisestä kuvasta. Kun automaattinen toisto on käytössä, diaesitys toistuu loputtomasti.

Diaesitys on nyt valmis. Jos kuitenkin haluat korjata navigointipalkin oikealla puolella olevan pisaran, pitää tehdä vielä yksi asia.

1. Kaksoisnapsauta Suunnittele-näkymässä A-sivupohjan miniatyyria, jotta se avautuu Muoto-näkymässä.

2. Valitse navigointigrafiikan oikeassa yläkulmassa oleva ruskea pisara valintatyökalulla.

3. Napsauta pisaran kuvaa hiiren kakkospainikkeella ja valitse avautuvasta pikavalikosta Järjestä > Tuo eteen.

4. Sulje A-sivupohjan välilehti napsauttamalla sen X-kuvaketta. Avaa sivu, johon lisäsit Perus-widgetin. Valitse Esikatselu ja huomaat, että pisaran kuva näkyy automaattisesti toistuvan diaesityksen päällä. Kun olet tarkistanut diaesityksen, palaa Muoto-näkymään.

Huomautus:

Koska navigointipalkki on luotu A-sivupohjassa, kaikki navigointiin (ja muihin yhteisiin elementteihin) liittyvät muutokset edellyttävät, että A-sivupohja avataan Muoto-näkymässä muokkaamista varten. Vaikka näet sivupohjan elementit muokkaamillasi sivuilla, et voi muokata sivuston muiden sivujen ylä- ja alatunnisteen sisältöä.

Koko näytön diaesityswidgetien lisääminen

Koko näytön diaesityswidgeteillä voit määrittää diaesityksiä, jotka täyttävät koko näytön. Kun vierailija napsauttaa koko näytön diaesitystä, sisältö sovitetaan tietokoneen tai mobiililaitteen koko selainikkunaan, mikä väliaikaisesti piilottaa sivuston muun sisällön. Diaesitys voidaan myös määrittää käynnistymään automaattisesti. Tällöin kuvien näyttäminen aloitetaan heti, kun sivu on latautunut. Vierailijat voivat poistua diaesityksestä Esc-näppäimellä.

Lisää koko näytön diaesityswidget sivustoon seuraavasti:

1. Käynnistä Adobe Muse. Avaa sivu Muoto-näkymässä kaksoisnapsauttamalla sitä.

2. Siirry widgetkirjastoon valitsemalla Ikkuna > Widgetkirjasto tai aktivoi Widgetkirjasto-välilehti paneelijoukossa napsauttamalla sitä.

3. Laajenna Diaesitykset-osio widgetluettelossa. Valitse Diaesitykset-osiossa Koko näyttö -widget.

Widgetkirjasto
    Valitse widgetkirjastossa Koko näyttö -diaesityswidget.

Koko näytön diaesityswidgetien määrittäminen

Koko näytön diaesityswidget käyttäytyy eri tavoin kuin muut Adobe Musen widgetit. Sen toimintaan kannattaa tutustua tarkemmin.

1. Vedä koko näytön diaesityswidget widgetkirjastosta sivulle.

Huomaa, että oletussisältö mukautuu koko selainikkunan korkeuteen ja leveyteen.

Koko näytön diaesityswidget
    Koko näytön diaesityswidget laajentuu peittämään sivuston näkyvän alueen ja täyttää selainikkunan.

Kun lisäät koko näytön diaesityswidgetin, Edellinen- ja Seuraava-painike sekä laskurikenttä näytetään oletuksena oikeassa yläkulmassa.

2. Tarkista diaesityksen asetukset napsauttamalla sinistä nuolta.

Diaesityksen valintapaneeli
    Oletuksena asetuspaneeli näyttää koko näytön diaesityswidgetin oletusasetukset.

Täytä kehys suhteessa -asetusta käytetään automaattisesti uusiin pääkuviin (suurikokoisiin kuviin) ja uusiin miniatyyreihin, jotta koko näytön näkymän käyttäminen on helpompaa.

3. Valitse käytettävä siirtymä. Siirtymä-valikossa voit valita häivytyksen tai vaaka- tai pystysuuntaisen siirtymän. Oletuksena siirtymänopeus on 0,5 sekuntia, mutta voit säätää nopeuden haluamaksesi.

Kun Automaattinen toisto on käytössä, diaesityksen toisto alkaa heti sivun latauduttua ja sisältö näytetään toistuvasti alusta loppuun määritetyllä sekuntinopeudella. Oletuksena kukin kuva näkyy 3,5 sekuntia, kun Automaattinen toisto on käytössä.

Koko näytön diaesityswidgetiä määritettäessä on yleinen käytäntö määrittää Seuraava- ja Edellinen-painikkeet näkyviin navigointia varten, jotta miniatyyrit ovat oletuksena piilossa. Voit kuitenkin ottaa käyttöön miniatyyriasetuksen, jos haluat niiden näkyvän diaesityksen pääkuvan yläpuolella.

Jos miniatyyrit on piilotettu, varmista, että Edellinen- ja Seuraava-painikkeet ovat käytössä. Laskuri on valinnainen – se kertoo vierailijoille, mikä sarjan kuvista on kulloinkin näkyvissä.

4. Jos haluat Seuraava- ja Edellinen-painikkeiden sekä laskurin näkyvän määrätyssä sivun osassa, siirrä ne valintatyökalulla haluttuun paikkaan ja kiinnitä ne paikoilleen. Jos myös haluat miniatyyrien jäävän samaan paikkaan sivulla, kohdista miniatyyrijoukko ja kiinnitä sekin paikoilleen. Jos haluat Seuraava- ja Edellinen-painikkeiden sekä laskurin näkyvän määrätyssä sivun osassa, siirrä ne valintatyökalulla haluttuun paikkaan ja kiinnitä ne paikoilleen. Jos myös haluat miniatyyrien jäävän samaan paikkaan sivulla, kohdista miniatyyrijoukko ja kiinnitä sekin paikoilleen.

Kun lisäät widgetin responsiiviseen sivustoon, voit muokata kiinnitys- ja koonmuutosasetuksia sivun eri keskityskohdissa.

Kuvien lisääminen koko näytön diaesityswidgetiin

Seuraavaksi voit lisätä kuvia koko näytön diaesityswidgetiin. Noudata seuraavia ohjeita:

1. Valitse Tiedosto > Sijoita.

2. Valitse avautuvassa Tuo-ikkunassa peräkkäisiä kuvatiedostoja tietokoneesta pitämällä vaihtonäppäintä painettuna ja napsauttamalla. Halutessasi voit myös valita kansiosta useita kuvatiedostoja, jotka eivät ole peräkkäin, painamalla komentonäppäintä (Mac) tai Ctrl-näppäintä (Windows), kun napsautat tiedostoja.

3. Lataa valitut tiedostot sijoitusaseeseen valitsemalla Avaa.

Huomautus:

vaikka valitsemiesi kuvien mitta- ja kuvasuhteet eivät olisi samoja, Täytä kehys suhteessa -valinta sovittaa ne täydellisesti sivun mittasuhteisiin.

4. Lisää valitut kuvatiedostot napsauttamalla diaesitystä kerran. Huomaa, että diaesityksen oletuskuvat poistetaan automaattisesti heti, kun lisäät uusia kuvia.

5. Valitse Tiedosto > Esikatsele sivu selaimessa. Kun muutat selainikkunan kokoa, huomaat, kuinka diaesityksen sisältö sovitetaan ja rajataan koko selainikkunaan. Voit siirtyä kuvasarjassa Seuraava- ja Edellinen-painikkeilla tai antaa kuvien toistua, jos automaattinen toisto on käytössä.

6. Sulje selainikkuna ja palaa Adobe Museen.

Vapaamuotoisten miniatyyrien määrittäminen diaesityswidgeteissä

Vapaamuotoinen miniatyyri -toiminnon avulla voit täydellisesti hallita sitä, kuinka diaesityksen miniatyyrit esitetään. Sen sijaan, että miniatyyrit sijoitettaisiin peräkkäin yhdelle tai useammalle riville, voit sijoittaa kunkin miniatyyrin haluamaasi paikkaan.

1. Avaa Muoto-näkymässä Widgetkirjasto ja laajenna Diaesitys-osio. Vedä mikä tahansa diaesityswidget sivulle.

2. Kun koko sivu on valittuna, kaksoisnapsauta ja valitse miniatyyrikuva. Näet valitun elementin valintaosoittimesta, joka sijaitsee hallintapaneelin vasemmassa yläkulmassa.

Miniatyyrisäilö
    Miniatyyrisäilöllä on reunus, kun se on valittuna.

Oletuksena diaesityswidgetien miniatyyrit tallennetaan säilöön nimeltä Miniatyyrisäilö. Tämä ulompi säilö varmistaa, että miniatyyrit näkyvät suorina riveinä tai sarakkeina ulomman säilön koon muutosten mukaisesti. Miniatyyrikuvien joukko on asetettu Miniatyyrisäilöön aina, kun diaesityksen miniatyyrit ovat käytössä, ellei Vapaamuotoiset miniatyyrit -toimintoa ole otettu käyttöön.

Vapaasti sijoiteltujen miniatyyrien näyttöasetusten määritys

Jos haluat sijoittaa miniatyyrit satunnaisiin paikkoihin tai muuten kuin suoriin riveihin, voit poistaa ulomman säilön ja sijoittaa kunkin miniatyyrikuvan haluamaasi paikkaan sivulla. Noudata seuraavia ohjeita:

1. Kun diaesityswidget on valittu, siirry asetusvalikkoon napsauttamalla sinistä nuolta.

2. Valitse Vapaamuotoiset miniatyyrit -valintaruutu. Miniatyyrisäilöä Muoto-näkymässä ympäröivä laatikko häviää ja valintaosoittimessa näkyy sana Diaesitys.

Miniatyyrisäilön asetuspaneeli
    Kun Vapaamuotoiset miniatyyrit -toiminto otetaan käyttöön, miniatyyreja ympäröivä säilö poistetaan.

3. Sulje asetuspaneeli napsauttamalla mitä tahansa muuta kohtaa sivulla.

Nyt, kun olet poistanut miniatyyrien ulomman säilön, voit sijoittaa kunkin miniatyyrikuvan haluamaasi paikkaan.

4. Valitse yksittäinen miniatyyri valintatyökalulla. Kun se on valittu, valintaosoittimessa näkyy sana Miniatyyri. Siirrä valittu miniatyyri haluamaasi paikkaan. Sijoita kaikki miniatyyrit samalla tavalla. Jos haluat, että miniatyyrit jäävät paikoilleen, kun selainikkunaa vieritetään tai sen kokoa muutetaan, voit kiinnittää ne.

Huomautus:

Jos haluat muuttaa miniatyyrisäilöjen kokoa ja muuttaa niiden mittasuhteita, poista Muokkaa yhdessä -valinta asetusvalikossa ja sovita miniatyyrit yksittäin vetämällä niiden kulmia valintatyökalulla.

Responsiivisessa sivustossa miniatyyrin kohdistusta, kokoa ja kiinnitysasetuksia voi muuttaa.

5. Valitse Tiedosto > Esikatsele sivu selaimessa. Diaesityksen miniatyyrit ovat hajallaan sivulla. Tuo diaesityksen vastaava kuva näkyviin napsauttamalla miniatyyreja.

6. Sulje selain ja palaa Adobe Museen.

Valolaatikko-esitystoiminnon määritys diaesityswidgeteille

Kun sisältö esitetään valolaatikossa, näytön keskelle avautuu laatikko ja muu osa sivusta himmennetään. Vierailijat käyttävät valolaatikkoa napsauttamalla miniatyyreja tai Seuraava- ja Edellinen-painikkeita. Valolaatikosta poistutaan normaaliin sivustonäkymään napsauttamalla Sulje-painiketta tai painamalla Esc-näppäintä.

Valolaatikkoa voi käyttää Adobe Musen kaikkien diaesityswidgetien kanssa. Lisäksi yksi Diaesitys-osiossa widgeteistä on esimääritetty käyttämään valolaatikkotoimintoa. Diaesityswidget nimeltä Valolaatikko käyttää valolaatikkotoimintoa oletuksena.

Luo kuvat valolaatikkoon avaava diaesitys seuraavasti:

1. Laajenna Muoto-näkymässä widgetkirjaston Diaesitys-osio. Vedä mikä tahansa diaesityswidget sivulle.

2. Varmista, että asetusvalikon Sivuasettelu-osiossa on valittuna Valolaatikko-valintaruutu.

Valolaatikko-valintaruutu
    Valitse Valolaatikko-valintaruutu, jos se ei ole valittuna.

3. Määritä asetusvalikossa myös muut haluamasi widgetin asetukset. Voit esimerkiksi näyttää tai piilottaa Edellinen-painikkeen, Seuraava-painikkeen, kuvatekstin tai laskurin. Valolaatikkonäkymässä kannattaa ottaa käyttöön Sulje-painike. Valitse Sulje-painikkeen valintaruutu.

Sulje-painike
    Sulje-painike (X-merkki) näkyy diaesityksen oikeassa yläkulmassa.

Halutessasi voit siirtää Sulje-painikkeen eri paikkaan valintatyökalulla. Kun vierailijat haluavat poistua valolaatikkonäkymästä ja sulkea ikkunan, he voivat napsauttaa Sulje-painiketta tai painaa Esc-näppäintä.

Huomautus:

Jos haluat muuttaa valolaatikkoikkunan reunaviivan paksuutta, valitse diaesityswidget nimeltä Valolaatikko ja muuta täyteasetuksia Välit-paneelissa.

4. Testaa diaesityswidgetiä valitsemalla Tiedosto > Esikatsele sivu selaimessa. Avaa valolaatikko napsauttamalla mitä tahansa miniatyyrikuvaa. Vastaava pääkuva näkyy laatikossa, ja samalla muu osa sivusta himmenee.

5. Selaa diaesityksen kuvia Seuraava- ja Edellinen-painikkeilla.

6. Kun olet testannut diaesityksen toiminnan, poistu valolaatikkonäkymästä napsauttamalla Sulje-painiketta. Valolaatikko suljetaan ja sivun muu sisältö tulee näkyviin.

7. Sulje selain ja palaa Adobe Museen.