Opit lisäämään sivustoihin esimerkiksi lomakkeita, valikkoja, diaesityksiä ja yhteisöpalvelujen painikkeita widgeteillä.

Huomautus:

Adobe Museen ei enää lisätä uusia ominaisuuksia ja sen tuki päättyy 26. maaliskuuta 2020. Lisätietoja ja tukea on kohdassa Adobe Musen elinkaaren päättymissivu.

Käyttämällä widgetejä Adobe Musessa voit lisätä sivustoon interaktiivisia ominaisuuksia ja dynaamisesti luotua sisältöä. Widgetit ovat esimääritettyjä mukautettavia objekteja, joiden avulla sivustoon voidaan lisätä monenlaisia perustoimintoja, kuten valikoita, lomakkeita ja diaesityksiä. Adobe Musen widgetvalikoiman ansiosta monipuolisten sivustojen suunnitteleminen on helppoa.

Adobe Musen widgetien ulkoasua voidaan muokata niin, että ne sopivat täydellisesti verkkosivujen muuhun sisältöön. Widgetkirjasto sisältää kaikki sivun valmiiksi rakennetut ominaisuudet (widgetit). Voit vetää niitä kirjastosta sivulle, hallita niiden toimintaa määrityksillä ja muokata niiden ulkoasua.

Widgetien tyypit

Adobe Muse sisältää seuraavanlaisia widgetejä:

• Koostewidgetit: Näillä widgeteillä voit määrittää, että verkkosivun tiettyä aluetta käyttämällä voidaan vaihtaa toisella alueella näkyvää sisältöä. Vaihtoon liittyy häivytys tai liukuanimaatio.
  • Lomakewidgetit: Lisää sivustoon lomake, jolla vierailijat voivat ottaa sinuun yhteyttä. Valittavana on useita widgetejä, joissa on erilaisia lomakekenttiä.
  • Valikkowidgetit: Luo dynaamisesti tai manuaalisesti täytetty valikkopalkki, jossa on kullekin valikkokohteelle erilaisia tiloja. Valikkokohteen aktiivinen-tila osoittaa, mikä sivu on kulloinkin avoinna.
  • Paneeliwidgetit: Näytä vain yksi sisältöpaneeli kerrallaan. Näytettävää paneelia voi vaihtaa intuitiivisten navigointilinkkien avulla. Valitse joko liukuva animoitu haitarirakenne tai perinteinen välilehtiasettelu.
  • Diaesityswidgetit: Näiden widgetien avulla voit esittää helposti kuvia galleriamuodossa ja käyttää tyylikkäitä siirtymisanimaatioita. Ne soveltuvat parhaiten yksinkertaisiin diaesityksiin, joissa näytetään kuvia. Vaativampiin tarkoituksiin kannattaa käyttää koostamiswidgetejä.
  • Yhteisöwidgetit: yhteisöpalvelujen widgeteillä voit luoda helposti mukautettua HTML-koodia ja upottaa sen Adobe Muse -sivustoosi. Useimmat näistä tarjoavat ominaisuuksia, jotka ovat käytettävissä myös upottamalla HTML-koodia kolmansien osapuolten sivustoista. Voit säästää aikaa lisäämällä ja määrittämällä verkkosisältöä suoraan Adobe Musessa sen sijaan, että loisit koodin sovelluksen ulkopuolella ja liittäisit sen Adobe Museen upotettuna HTML-koodina.

Widgetin lisäys Adobe Muse -verkkosivulle

Voit valita ja lisätä widgetejä Adobe Muse -sivulle Widgetkirjastosta. Lisää widget seuraavasti:

1. Valitse Adobe Musessa Ikkuna > Widgetkirjasto.

Widgetkirjasto-paneeli tulee näkyviin.

2. Valitse Widgetkirjasto-paneelissa haluamasi widget ja vedä se Adobe Muse -sivulle.

3. Voit mukauttaa widgetiä asetuspaneelissa. Avaa se napsauttamalla -painiketta.

Lisätietoja on kohdassa Widgetien määrittäminen ja mukauttaminen.

Widgetien määrittäminen ja mukauttaminen

Adobe Musen asetuspaneelissa voit mukauttaa widgetejä, kun olet sijoittanut ne verkkosivuille. Widgetin tyypin mukaan vaihtuvassa asetuspaneelissa voit muokata ja määrittää tiettyä widgetiä koskevia asetuksia. Asetuspaneelin valintojen avulla voit myös muokata sisällön ulkoasua.

Täytön ja viivan asetuksilla voit päivittää widgetin sopimaan sivustoosi. Jos widget sisältää tekstiä, voit muokata tekstin tyyliä Teksti-paneelissa (Ikkuna > Teksti) tai hallintapaneelin tekstivalinnoilla tarpeittesi mukaan.

Määritä widget seuraavasti:

1. Vedä Adobe Musessa mikä tahansa widget verkkosivulle.

Huomautus:

Tyhjennä widgetin sisältö -valinnalla (napsauta widgetiä hiiren kakkospainikkeella ja valitse pikavalikosta Tyhjennä widgetin sisältö) voit poistaa widgetin kaiken oletussisällön.

2. Kun widget on valittuna, avaa asetuspaneeli -painikkeella.

3. Muokkaa tai määritä asetuksia asetuspaneelissa tarpeen mukaan.

4. Sulje asetuspaneeli napsauttamalla mitä tahansa muuta kohtaa sivulla.

Alla olevassa kuvassa näkyy Vaakasuuntainen valikko -widgetin asetuspaneeli.

Vaakasuuntainen valikko -widgetin asetuspaneeli
    Vaakasuuntainen valikko -widgetin asetuspaneeli.

Widgetin sisällä olevien upotettujen elementtien valinta

Kun vedät widgetin Widgetkirjastosta sivulle, käsittelet oikeastaan upotettua säilöjoukkoa. Näitä säilöjä voidaan valita ja muokata niiden keskinäisen hierarkian mukaisesti.

Widgetejä käsiteltäessä on tärkeää ymmärtää, miten widget ja sen sisältämät säilöt valitaan. Kulloinkin valittuna oleva kohteen nimi näkyy Adobe Musen valintaosoittimessa. Adobe Musen vasemmassa yläkulmassa oleva valintailmaisin sisältää valittuna olevan kohteen ja avattavan valikon, jonka avulla voit esikatsella kohdetta sen tilan mukaan.

Alla olevissa esimerkeissä valintaosoittimessa näkyy teksti Sivu (kun mitään sivun kohdetta ei ole valittu), Valikkowidget (kun valikkowidget on valittu) ja Valikkokohde (valikkowidgetin sisältämä säilö).

Painikkeen tilat
Mitään sivun kohteista ei ole valittu.

Painikkeen tilat
Valikkowidget on valittu.

Painikkeen tila normaali
Säilö, eli tässä tapauksessa valikkowidgetin sisältämä valikkokohde, on valittu.

Kun napsautat koko widgetiä kerran, valintaosoitin näyttää sanan Widget. Napsauttamalla toisen kerran voit valita yhden säilön widgetin sisältä, jolloin valintaosoitin näyttää sanan Säilö. Napsauttelemalla vielä uudelleen voit valita säilöjen sisään upotettuja elementtejä, kuten tekstikehyksiä.

Kun tekstikehys on valittuna, valintaosoitin näyttää sanan Tekstikehys. Kun napsauttelet widgetiä päästäksesi käsiksi syvemmälle upotettuihin elementteihin, tarkkaile valintaosoitinta, jotta tiedät, mikä upotettu elementti on parhaillaan valittuna. Painikkeiden tilojen päivittämiseen käytetään eri säilöjä (kuten valikkonavigoinnin yksittäisten painikkeiden säilöjä). Tämän vuoksi voit hallita sitä, miltä painikkeet näyttävät, kun sivu avautuu, kun kävijä pitää osoitinta painikkeen päällä ja kun hän napsauttaa painiketta. Voit määrittää myös ns. aktiivitilan, joka ohjaa kävijää osoittamalla näkyvästi, mikä painike vastaa kävijän parhaillaan tarkastelemaa sivua.

Pääset käsiksi widgetin upotettuihin säilöihin napsauttamalla muokattavaa kohdetta useita kertoja. Valintaosoittimen ja Tilat-paneelissa näkyvien asetusten perusteella näet, onko valitsemasi upotettu elementti se, jota haluat muuttaa.

Kun olet saanut widgetin päivityksen valmiiksi, voit joko poistaa widgetin valinnan napsauttamalla jotain muuta kohtaa sivulla tai siirtyä taso kerrallaan ylöspäin widgetin hierarkiassa painamalla Esc-näppäintä useita kertoja.

Widgetien määritys Asetukset-paneelin avulla

Kun olet vetänyt widgetin Widgetkirjastosta sivulle ja se on valittuna, sen oikeaan yläkulmaan ilmestyy sininen nuoli. Avaa asetusvalikko napsauttamalla sinistä nuolta.

Käytettävissä olevat asetukset vaihtelevat widgetin mukaan, joten myös asetusvalikon sisältö vaihtelee. Asetuksilla voit hallita widgetin toimintaa (esimerkiksi sitä, toistuuko diaesitys automaattisesti vai onko kävijöiden napsautettava kutakin miniatyyria erikseen nähdäkseen kuvan suurempana) sekä ulkonäköä (esimerkiksi määrittämällä, millaista siirtymätehostetta kuvan vaihtuessa käytetään).

Voit hyödyntää erilaisia asetusmahdollisuuksia sivustojen suunnittelussa ja pohtia asiakkaasi kanssa, mitkä ovat parhaat vaihtoehdot kussakin projektissa. Vielä sivuston julkaisun jälkeenkin voit muokata widgetin asetuksia avaamalla .muse-tiedoston, valitsemalla widgetin ja avaamalla sen asetusvalikon sinisestä nuolesta. Voit sitten julkaista sivuston uudelleen, jolloin tekemäsi muutokset näkyvät julkaistussa versiossa.

Valikkowidgetien avulla voit määrittää widgetit näyttämään sivuston sivujen nimet dynaamisesti ja luomaan automaattisesti linkit kyseisille sivuille. Voit siis vaivattomasti lisätä sivukartan mukaisen navigoinnin sivulle Suunnittele-näkymässä, eikä sinun tarvitse huolehtia linkkien rikkoutumisesta. Voit myös poistaa tietyt sivut käytöstä, jolloin valikkowidgetit eivät näytä niitä dynaamisesti. Napsauta sivun miniatyyria Suunnittele-näkymässä ja poista valinta kohdasta Sisällytä sivu navigointiin. Oletusarvoisesti tämä asetus on valittuna (jolloin sen kohdalla näkyy valintamerkki).

Toinen vaihtoehto on määrittää valikkowidgetit manuaalisesti. Tee näin, jos haluat nimetä painikkeet itse ja lisätä itse linkit tietyille sivuille sen sijaan, että antaisit Adobe Musen luoda valikkokomennot. Valitse asetusvalikon kohdasta Valikon tyyppi vaihtoehto Manuaalinen.

Valikkotyypin asetuspaneeli
Valitse Valikon tyyppi -asetukseksi Manuaalinen, jos haluat luoda mukautetun valikon manuaalisesti sen sijaan, että antaisit ohjelmiston luoda sivujen nimet ja linkit dynaamisesti.