Readerissa voit allekirjoittaa PDF-tiedostoja ja yhdistää allekirjoituksen tiedostoon. Jos tarkastelet PDF-dokumenttia verkossa, se täytyy ladata tietokoneeseen ennen allekirjoittamista.

Joissakin dokumenteissa on käytössä suojauksia, jotka estävät sähköisen allekirjoittamisen. Tulosta tällöin dokumentti ja allekirjoita tulostettu kopio.

Dokumentin allekirjoittaminen

Readerissa voit kirjoittaa tai piirtää allekirjoituksen tai liittää dokumenttiin allekirjoituksesi kuvan. Voit myös lisätä tekstiä, kuten nimesi, yrityksen nimen, tehtävänimikkeesi tai päivämäärän. Kun dokumentti on valmis, allekirjoitus muuttuu sen osaksi.

1. Avaa allekirjoitettava PDF-tiedosto.

2. Avaa Allekirjoita-ruutu napsauttamalla työkalurivin Allekirjoita-kuvaketta tai napsauta Allekirjoita-ruutua.

Napsauta Allekirjoita-kuvaketta

Huomautus:

Jos työkalurivillä ei näy Allekirjoita-kuvaketta, napsauta työkaluriviä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Tiedosto > Lisää tekstiä tai allekirjoitus.

3. Jos haluat lisätä tekstiä, kuten nimesi, yrityksen nimen tai tehtävänimikkeesi, valitse Minun täytyy allekirjoittaa -paneelista Lisää teksti. Napsauta dokumentin kohtaa, johon haluat lisätä tekstin, ja kirjoita teksti.

Lisää teksti
    Lisää teksti -asetuksella voit lisätä PDF-dokumenttiin nimesi, yrityksen nimen tai päivämäärän.

4. (Valinnainen) Jos tekemäsi valinta on merkittävä dokumenttiin, valitse Lisää valintamerkki. Sijoita valintamerkki paikoilleen napsauttamalla dokumenttia.

5. Valitse Allekirjoita-ruudusta Sijoita allekirjoitus.

Sijoita allekirjoitus
    Kun lisäät allekirjoituksen ensimmäistä kertaa, Sijoita allekirjoitus -komento avaa valintaikkunan, jossa voit luoda tai johon voit tuoda allekirjoituksen.

6. (Ensimmäinen allekirjoitus) Valitse Sijoita allekirjoitus -valintaikkunassa, miten allekirjoitus sijoitetaan:

Kirjoita allekirjoitus

Kirjoita nimesi Anna oma nimesi -kenttään. Reader luo sinulle allekirjoituksen. Voit valita muutamasta allekirjoitustyylistä haluamasi. Valitse Muuta allekirjoituksen tyyliä, jos haluat tarkastella jotakin toista tyyliä. Kun allekirjoitus on sellainen kuin haluat, valitse Hyväksy.

Piirrä allekirjoitus

Piirrä allekirjoituksesi Piirrä allekirjoituksesi -kenttään. Kun allekirjoitus on sellainen kuin haluat, valitse Hyväksy.

Käytä kuvaa

Napsauta Selaa ja etsi haluamasi allekirjoitustiedosto. Kun allekirjoituksesi näkyy valintaikkunassa, valitse Hyväksy.

Huomautus:

Jos sinulla ei ole allekirjoituksestasi kuvaa, kirjoita nimesi puhtaalle ja tyhjälle paperiarkille mustalla musteella. Ota allekirjoituksestasi valokuva tai skannaa se ja lähetä kuvatiedosto (JPG, PNG, GIF, BMP, TIFF tai PDF) tietokoneeseen. Älä rajaa kuvaa - Reader tuo pelkän allekirjoituksen.

Allekirjoituksen tyyppi
    Voit kirjoittaa, piirtää tai tuoda allekirjoituksen. Reader käyttää kyseistä allekirjoitusta PDF-tiedostoissa, jotka allekirjoitat myöhemmin.

7. Napsauta PDF-tiedoston kohtaa, johon haluat sijoittaa allekirjoituksen.

8. Jos haluat siirtää tai kääntää allekirjoitusta tai muuttaa sen kokoa, toimi seuraavasti:

Allekirjoituksen siirtäminen, koon muuttaminen tai kiertäminen
    A. Siirrä osoitinta B. Muuta osoittimen kokoa C. Kierrä osoitinta

Siirrä

Siirrä kohdistin allekirjoituksen päälle ja vedä se haluamaasi kohtaan.

Muuta kokoa

Muuta kokoa vetämällä kahvan kulmaa.

Kierrä

Siirrä kohdistin kiertokahvan (ylhäällä keskellä) päälle, ja kun kohdistin muuttuu ympyränmuotoiseksi nuoleksi, kierrä allekirjoitusta vetämällä.

9. Tallenna allekirjoitettu dokumentti napsauttamalla -kuvaketta tai valitsemalla Tiedosto > Tallenna.

10. Kun ohjelma kysyy: "Lisäsit allekirjoituksen tai nimikirjaimet. Haluatko viimeistellä muutokset?" valitse Vahvista.

11. Määritä tiedostolle sijainti ja napsauta Tallenna.

Allekirjoitetun dokumentin lähettäminen sähköpostitse tai faksilla

Voit lähettää allekirjoitettuja dokumentteja faksilla tai sähköpostitse Adobe Sign -palvelussa. Adobe Sign tallentaa online-tilillesi kopion, jota voit helposti käyttää myöhemmin. Voit kirjautua Adobe Sign -palveluun Adobe ID:llä tai luoda tilin.

1. Kun dokumentti on valmis ja olet lisännyt siihen allekirjoituksesi tai nimikirjaimesi, valitse Allekirjoita-ruudusta Lähetä allekirjoitettu dokumentti.

2. Kun ohjelma kysyy: "Lisäsit allekirjoituksen tai nimikirjaimet. Haluatko viimeistellä muutokset?" valitse Vahvista ja lähetä.

3. Määritä tiedostolle sijainti ja napsauta Tallenna.

4. Kun ohjelma ilmoittaa: ”Allekirjoitettu dokumenttisi ladataan Adobe Sign -palveluun...”, valitse Lataa.

5. Kun Adobe Sign avautuu selaimeen, täytä tarvittavat kentät ja valitse Toimita.

6. Rekisteröi dokumentti ja viimeistele lähetys näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

PDF-dokumenttien lähettäminen muille allekirjoitettavaksi Adobe Signin avulla

Voit lähettää dokumentteja muille allekirjoitettavaksi Adobe Sign -palvelussa. Adobe Sign on online-palvelu, jonka avulla käyttäjät voivat nopeasti allekirjoittaa dokumentteja Web-selaimessa käyttämättä digitaalista tunnusta. Palvelu seuraa koko prosessia.

Adobe Sign -palvelu lähettää haluamillesi käyttäjille sähköpostiviestin allekirjoitusta odottavasta dokumentista. Käyttäjät tarkistavat ja allekirjoittavat dokumentin suojatussa Adobe Sign -sivustossa. Kun dokumentti on allekirjoitettu, palvelu lähettää sen sähköpostitse sekä sinulle että allekirjoittajille. Adobe Sign tallentaa allekirjoitetun dokumentin tilillesi myöhempää tarvetta varten. Lisätietoja on Adobe Signin tuotesivulla.

1. Avaa allekirjoitettava PDF-tiedosto.

2. Avaa Allekirjoita-ruutu (napsauta työkalurivin oikealla puolella Allekirjoita-kohtaa).

3. Avaa paneeli valitsemalla Hanki allekirjoitus muilta.

4. Napsauta Lähetä allekirjoitettavaksi.

5. Kun näyttöön tulee sanoma ”Dokumentti on ladattu Adobe Sign -palveluun”, valitse Jatka siirtymällä Adobe Sign -palveluun.

6. Kun Adobe Sign -sivusto avautuu selaimeen, lähetä PDF näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

Digitaalisella tunnuksella allekirjoittaminen

Readerissa vain PDF-dokumentit, joissa Readerin käyttöoikeudet on otettu käyttöön, voidaan allekirjoittaa digitaalisella tunnuksella. Jos sinulla ei ole digitaalista tunnusta, voit luoda sellaisen näyttöön tulevien ohjeiden avulla. Lisätietoja on artikkelissa Digitaaliset tunnukset.

1. Avaa allekirjoitettava PDF-tiedosto.

2. Tee jokin seuraavista toimista:

Digitaalisen allekirjoituksen lisääminen

Valitse Allekirjoita-ruudusta Käsittele sertifikaatteja ja valitse sitten Allekirjoita sertifikaatilla. Sijoita allekirjoitus piirtämällä suorakulmio. (Jos tämä vaihtoehto ei ole käytettävissä, PDF-tiedoston tekijä ei ole ottanut digitaalista allekirjoitusta käyttöön.)

Huomautus:

Jos tarkastelet PDF-tiedostoa selaimessa, napsauta ikkunan yläreunassa työkalurivillä olevaa Allekirjoita-kuvaketta .

Digitaalisen allekirjoituksen kenttä

Jos lomakkeessa on digitaalisen allekirjoituksen kenttä, kaksoisnapsauta sitä, niin näyttöön tulee Allekirjoita dokumentti -valintaikkuna.

3. Jos digitaalisia allekirjoituksia ei ole määritetty, näyttöön tulee Lisää digitaalinen tunnus -valintaikkuna. Luo allekirjoitus näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

4. Toimi Allekirjoita dokumentti -valintaikkunassa seuraavasti:

• Valitse allekirjoitus Allekirjoita nimellä -valikosta.
    • Anna valitun digitaalisen allekirjoituksen salasana.
    • Valitse Ulkoasu tai Luo uusi ulkoasu.
    • Ota käyttöön dokumentin lukitus allekirjoittamisen jälkeen, jos tämä vaihtoehto on valittavissa. Valitse tämä vaihtoehto vain, jos olet dokumentin viimeinen allekirjoittaja. Tämän vaihtoehdon valitseminen lukitsee kaikki kentät, myös allekirjoituskentän.
  5. Sijoita digitaalinen allekirjoitus PDF-dokumenttiin valitsemalla Allekirjoita.

Voit tarkastella dokumenttia ja allekirjoittaa sen staattisessa ja suojatussa tilassa käyttämällä dokumentin esikatselutilaa. Multimedian, JavaScriptin ja muun dynaamisen sisällön käyttö on estetty.

Sertifikaattien hallinta (suojatut PDF-tiedostot)

PDF-tiedoston luoja voi salata dokumentin digitaalisten allekirjoitusten tarkistukseen käytetyllä sertifikaatilla. Muilta vastaanottamasi sertifikaatit tallennetaan luotettujen henkilöllisyyksien luetteloon. Luettelo on kuin osoitekirja. Sen avulla voit vahvistaa näiden käyttäjien allekirjoitukset missä tahansa saamassasi dokumentissa.

Lisätietoja on artikkelissa Sertifikaattipohjaiset allekirjoitukset.