PDF-dokumenttien allekirjoittaminen

Readerissa voit allekirjoittaa PDF-tiedostoja ja yhdistää allekirjoituksen tiedostoon. Jos tarkastelet PDF-dokumenttia verkossa, se täytyy ladata tietokoneeseen ennen allekirjoittamista.

Joissakin dokumenteissa on käytössä suojauksia, jotka estävät sähköisen allekirjoittamisen. Tulosta tällöin dokumentti ja allekirjoita tulostettu kopio.

Dokumentin allekirjoittaminen

Readerissa voit kirjoittaa nimesi, piirtää allekirjoituksesi tai lisätä allekirjoituksesi kuvan dokumenttiin. Voit myös lisätä tekstiä, kuten nimesi, yrityksesi, arvonimesi tai päivämäärän. Kun dokumentti on valmis, allekirjoituksesta tulee osa PDF-tiedostoa.

1. Avaa allekirjoitettava PDF-tiedosto.

2. Avaa Allekirjoita-ruutu napsauttamalla työkalurivin Allekirjoita-kuvaketta tai napsauta Allekirjoita-ruutua.

Huomautus:

Jos työkalurivillä ei ole Allekirjoita-kuvaketta, napsauta työkaluriviä hiiren kakkospainikkeella ja valitse Tiedosto > Lisää tekstiä tai allekirjoitus.

3. Lisää tekstiä, kuten nimesi, yrityksesi tai arvonimesi, ja valitse Lisää tekstiä Minun täytyy allekirjoittaa -paneelista. Napsauta dokumenttia, johon haluat lisätä tekstiä, ja kirjoita.

Lisää tekstiä -toiminnolla voit lisätä nimesi, yrityksesi tai päivämäärän PDF-tiedostoon.

4. (Valinnainen) Jos dokumentti edellyttää valinnan ilmoittamista, valitse Lisää valintamerkki. Napsauta dokumenttia valintamerkin lisäämiseksi dokumenttiin.

5. Valitse Allekirjoita-ruudusta Sijoita allekirjoitus.

Kun allekirjoitat ensimmäisen kerran, Sijoita allekirjoitus -toiminto avaa valintaikkunan, jossa voit luoda tai tuoda allekirjoituksen.

6. (Ensimmäinen allekirjoituskerta) Valitse Sijoita allekirjoitus -ruudussa, miten haluat lisätä allekirjoituksen:

Kirjoita allekirjoitus

Kirjoita nimesi Anna oma nimesi -kenttään. Reader luo sinulle allekirjoituksen. Voit valita allekirjoitustyylien pienestä valikoimasta haluamasi vaihtoehdon. Valitse Muuta allekirjoituksen tyyliä, jos haluat tarkastella toista tyyliä. Kun olet tyytyväinen allekirjoitukseesi, valitse Hyväksy.

Piirrä allekirjoitus

Piirrä allekirjoituksesi Piirrä allekirjoitus -ruutuun. Kun olet tyytyväinen allekirjoitukseesi, valitse Hyväksy.

Käytä kuvaa

Valitse Selaa ja etsi allekirjoitustiedosto. Kun allekirjoituksesi ilmestyy valintaikkunaan, valitse Hyväksy.

Huomautus:

Jos sinulla ei ole allekirjoituksestasi kuvaa, allekirjoita nimesi mustalla musteella puhtaalle tyhjälle paperille. Kuvaa tai skannaa allekirjoituksesi ja siirrä kuvatiedosto (JPG, PNG, GIF, BMP, TIFF tai PDF) tietokoneeseen. Älä rajaa kuvaa, Reader tuo vain allekirjoituksen.

Voit kirjoittaa, piirtää tai tuoda allekirjoituksen. Reader käyttää kyseistä allekirjoitusta tulevissa allekirjoitettavissa PDF-tiedostoissa.

7. Napsauta PDF-tiedostossa kohtaa, johon haluat lisätä allekirjoituksesi.

8. Voit siirtää allekirjoitusta, muuttaa sen kokoa tai kiertää sitä seuraavasti:

A. Siirrä osoitinta B. Muuta osoittimen kokoa C. Kierrä osoitinta

Siirrä

Aseta kohdistin allekirjoituksen päälle ja vedä allekirjoitus haluamaasi paikkaan.

Muuta kokoa

Muuta kokoa vetämällä kulmassa olevaa kahvaa.

Kierrä

Aseta kohdistin kiertokahvan (ylhäällä keskellä olevan kahvan) päälle. Kun kohdistin muuttuu pyöreäksi nuoleksi, kierrä allekirjoitusta vetämällä.

9. Tallenna allekirjoitettu dokumentti valitsemalla  tai Tiedosto > Tallenna.

10. Kun näyttöön tulee ”Lisäsit allekirjoituksen tai nimikirjaimet. Haluatko viimeistellä muutokset?” -kehote, valitse Vahvista.

11. Määritä tiedoston sijainti ja valitse Tallenna.

Allekirjoitetun dokumentin lähettäminen sähköpostitse

Voit lähettää allekirjoitetut dokumentit sähköpostitse Adobe Acrobat Sign -palvelun kautta. Acrobat Sign tallentaa dokumentin kopion verkkotilillesi, jotta voit käyttää sitä helposti myöhemmin. Voit kirjautua Acrobat Signiin Adobe ID:lläsi tai luoda tilin.

1. Kun dokumentti on valmis ja olet lisännyt allekirjoituksesi tai nimikirjaimesi, valitse Allekirjoita-ruudusta Lähetä allekirjoitettu dokumentti.

2. Kun näyttöön tulee ”Lisäsit allekirjoituksen tai nimikirjaimet. Haluatko viimeistellä muutokset?” -kehote, valitse Vahvista ja lähetä.

3. Määritä tiedoston sijainti ja valitse Tallenna.

4. Kun näyttöön tulee ”Allekirjoitettu dokumenttisi ladataan Adobe Acrobat Signiin…” -kehote, valitse Lähetä.

5. Kun Acrobat Sign avautuu selaimessa, täytä pyydetyt kentät ja valitse Toimita.

6. Rekisteröidy ja viimeistele dokumentin lähetys noudattamalla näytön ohjeita.

PDF-dokumenttien lähettäminen muille allekirjoitettavaksi Adobe Acrobat Signin avulla

Voit pyytää muita allekirjoittamaan dokumentteja Acrobat Signin avulla. Acrobat Sign on verkkopalvelu, jossa käyttäjät voivat allekirjoittaa dokumentteja nopeasti verkkoselaimella ilman digitaalista tunnusta. Palvelu seuraa koko prosessia.

Acrobat Sign -palvelu lähettää allekirjoittajille sähköpostiviestin, jossa ilmoitetaan, että haluat heidän allekirjoittavan dokumentin. He tarkistavat ja allekirjoittavat dokumentin suojatussa Acrobat Sign -sivustossa. Kun dokumentti on allekirjoitettu, sinä ja allekirjoittajat saatte allekirjoitetun PDF-tiedoston sähköpostitse. Acrobat Sign tallentaa allekirjoitetun dokumentin tilillesi myöhempää käyttöä varten. Lisätietoja saat Adobe Acrobat Signin tuotesivulta.

1. Avaa allekirjoitettava PDF-tiedosto.

2. Avaa Allekirjoita-ruutu (napsauta työkalurivin oikealla puolella Allekirjoita).

3. Avaa paneeli valitsemalla Hanki allekirjoitus muilta.

4. Valitse Lähetä allekirjoitettavaksi.

5. Kun näyttöön tulee ”Dokumentti on lähetetty Acrobat Signiin” -viesti, jatka valitsemalla Jatka Acrobat Signiin.

6. Kun Acrobat Sign -sivusto avautuu selaimessa, lähetä PDF-tiedosto noudattamalla näytön ohjeita.

Allekirjoittaminen digitaalisella tunnuksella

Readerissa digitaalisella tunnuksella voidaan allekirjoittaa vain sellaisia PDF-tiedostoja, joissa Readerin käyttöoikeudet on otettu käyttöön. Jos sinulla ei ole digitaalista tunnusta, noudattamalla näytön ohjeiden avulla voit luoda sen. Lisätietoja on artikkelissa Digitaaliset tunnukset.

1. Avaa allekirjoitettava PDF-tiedosto.

2. Tee jokin seuraavista toimista:

Digitaalisen allekirjoituksen lisäämistä varten

Valitse Allekirjoita-ruudusta Käsittele sertifikaatteja ja valitse sitten Allekirjoita sertifikaatilla. Piirrä suorakulmio allekirjoituksen lisäämistä varten. (Jos tämä vaihtoehto on poistettu käytöstä, PDF-tiedoston tekijä ei ole ottanut PDF-tiedostossa digitaalisten allekirjoitusten käyttömahdollisuutta käyttöön.)

Huomautus:

Jos tarkastelet PDF-tiedostoa selaimessa, napsauta ikkunan yläreunassa olevalla työkalurivillä Allekirjoita-kuvaketta .

Digitaalista allekirjoituskenttää varten

Jos lomake sisältää digitaalisen allekirjoituskentän, avaa Allekirjoita dokumentti -valintaikkuna kaksoisnapsauttamalla kenttää.

3. Jos digitaalisia allekirjoituksia ei ole määritetty, näyttöön tulee Lisää digitaalinen tunnus -valintaikkuna. Luo allekirjoitus noudattamalla näytön ohjeita.

4. Toimi Allekirjoita dokumentti -valintaikkunassa seuraavasti:

• Valitse allekirjoitus Allekirjoita nimellä -valikosta.
    • Anna valitun digitaalisen allekirjoituksen salasana.
    • Valitse ulkoasu tai Luo uusi ulkoasu -toiminto.
    • Ota Lukitse dokumentti allekirjoittamisen jälkeen -toiminto käyttöön, jos se on käytettävissä. Valitse se vain silloin, jos olet viimeinen vastaanottaja, joka allekirjoittaa dokumentin. Tämä toiminto lukitsee kaikki kentät, myös allekirjoituskentän.
  5. Lisää digitaalinen allekirjoitus PDF-tiedostoon valitsemalla Allekirjoita.

Voit tarkastella dokumenttia ja allekirjoittaa sen staattisessa ja suojatussa tilassa käyttämällä Esikatsele dokumentti -tilaa. Dynaaminen sisältö, kuten multimedia ja JavaScript, estetään.

Sertifikaattien hallinta (suojatut PDF-tiedostot)

PDF-tiedoston luoja voi salata dokumentin digitaalisten allekirjoitusten tarkistukseen käytetyllä sertifikaatilla. Muilta vastaanottamasi sertifikaatit tallennetaan luotettujen henkilöllisyyksien luetteloon. Luettelo on kuin osoitekirja. Sen avulla voit vahvistaa näiden käyttäjien allekirjoitukset missä tahansa saamassasi dokumentissa.

Lisätietoja on artikkelissa Sertifikaattipohjaiset allekirjoitukset.