Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken

1. Handboek voor Lightroom Classic
  2. Inleiding tot Lightroom Klassiek
    1. Nieuwe functies in Lightroom Classic
    2. Systeemvereisten Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Algemene vragen
    4. Belangrijke concepten in Lightroom Classic
    5. Lightroom Classic-zelfstudies
    6. Functieoverzicht | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versies
  3. Lightroom en Adobe-services
    1. Creative Cloud-bibliotheken
    2. Adobe Stock gebruiken in Creative Cloud apps
  4. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    2. Synchroniseren van Lightroom Classic met Lightroom-ecosysteem
    3. Mobiele apps voor Photoshop
  5. Foto's importeren
    1. Foto's importeren van een camera of kaartlezer
    2. Foto's importeren van een map op een vaste schijf
    3. Foto's automatisch importeren
    4. Foto's importeren uit Photoshop Elements
    5. Foto's importeren van een aangesloten camera
    6. Importopties opgeven
    7. Voorkeuren voor importeren instellen
    8. De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor
  6. Workflows
    1. Maskeren toepassen in foto's
    2. Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
    3. Uw foto's exporteren en van een watermerk voorzien
    4. Uw foto's importeren
    5. Aanpassingspenseel: de basisprincipes
    6. Aanpassingen met de kleurtintcurve
    7. Geavanceerde videopresentaties
    8. De witbalans aanpassen
    9. Een contactblad maken
    10. Verbeter uw workflow met Lightroom Classic
  7. Werkruimte
    1. Basisbegrippen voor werkruimten
    2. Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic
    3. De bibliotheek op een tweede beeldscherm weergeven
    4. Naamplaatjes en moduleknoppen aanpassen
    5. Voeg een watermerk toe aan uw foto's in Lightroom Classic
    6. Kleurbeheer
  8. Foto's tonen
    1. Toon foto's
    2. Door foto's bladeren en ze vergelijken
    3. Weergaveopties Bibliotheek instellen
    4. Foto's delen voor opmerkingen en feedback
    5. Slimme voorvertoningen
  9. Catalogi en bestanden beheren
    1. Veelgestelde vragen over Lightroom Classic-catalogus
    2. De manier waarop een Lightroom Classic-catalogus werkt
    3. Catalogi maken en beheren
    4. Back-up van een catalogus maken
    5. Ontbrekende foto's zoeken
    6. Mappen maken en beheren
    7. Foto's in mappen beheren
  10. Kaarten
    1. Werken met de module Kaart
  11. Foto's ordenen in Lightroom Classic
    1. Gezichtsherkenning
    2. Werken met fotoverzamelingen
    3. Foto's groeperen in stapels
    4. Foto's voorzien van vlaggen, labels en classificaties
    5. Trefwoorden gebruiken
    6. Metagegevens: Basisprincipes en handelingen
    7. Foto's zoeken in de catalogus
    8. Met video's werken in Lightroom Classic
    9. Geavanceerde handelingen voor metagegevens
    10. Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken
  12. Foto's verwerken en ontwikkelen
    1. Basisbeginselen van de module Ontwikkelen
    2. Panorama's en HDR-panorama's maken
    3. Flat-field-correctie
    4. Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright
    5. Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren
    6. Werken met tinten en kleuren van foto's
    7. Maskeren
    8. Lokale aanpassingen toepassen
    9. Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding
    10. Opties in de module Ontwikkelen
    11. Foto's retoucheren
    12. Rode ogen en dierenogen corrigeren
    13. De tool Radiaalfilter gebruiken
    14. De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken
  13. Foto's exporteren
    1. Foto's exporteren naar vaste schijf of cd
    2. Foto's exporteren uit Lightroom Classic
    3. Foto's online publiceren
    4. Exporteren naar vaste schijf met behulp van Services voor publiceren
    5. Voorinstellingen voor exporteren en andere instellingen
  14. Werken met externe editors
    1. Voorkeuren voor extern bewerken
    2. Foto's van Lightroom Classic openen en bewerken in Photoshop of Photoshop Elements
  15. Presentaties
    1. Presentaties maken
    2. Deelvensters en tools in de module Presentatie
    3. De dialay-out instellen
    4. Bedekkingen toevoegen aan dia's
    5. Presentaties afspelen en exporteren
  16. Foto's afdrukken
    1. De module Afdrukken: Basiskennis
    2. Lay-outs en sjablonen van de module Afdrukken
    3. Werken met opties en instellingen voor afdruktaken
  17. Fotoboeken
    1. Fotoboeken maken
  18. Webgalerieën
    1. Webgalerieën maken
    2. De deelvensters en tools in de module Web gebruiken
    3. Lay-outs voor webgalerieën
    4. Werken met webgaleriesjablonen en instellingen
    5. Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden
  19. Sneltoetsen
    1. Sneltoetsen

Foto's in de Bibliotheek aanpassen met behulp van Snel ontwikkelen

In het deelvenster Snel ontwikkelen in de module Bibliotheek kunt u snel afbeeldingskleuren en kleurtinten van een of meerdere foto's aanpassen zonder over te moeten schakelen op een andere module. Wijzigingen die u met behulp van het deelvenster Snel ontwikkelen aanbrengt in meerdere foto's zijn relatief, niet absoluut. Alle Snel ontwikkelen-instellingen worden opgenomen in het deelvenster Historie van de module Ontwikkelen. De corresponderende schuifregelaarelementen worden dienovereenkomstig aangepast in het deelvenster Standaard.

Bekijk deze Infinite Skills-videozelfstudie om meer te weten te komen over Snel ontwikkelen: Zelfstudie voor Adobe Photoshop Lightroom 4 | Met Snel ontwikkelen werken

Opmerking:

Klik op het driehoekje  rechts van een sectie in het deelvenster Snel ontwikkelen om de desbetreffende sectie te tonen of te verbergen.

1. Selecteer een of meer foto's in de rasterweergave in de module Bibliotheek.
  2. Voer in het deelvenster Snel ontwikkelen een of meer van de volgende handelingen uit:
    • Kies een ontwikkelvoorinstelling in het pop-upmenu Opgeslagen voorinstelling. Het menu verandert automatisch in Aangepast als u andere instellingen in het deelvenster Snel ontwikkelen aanpast. Als u de voorinstelling Standaardinstellingen kiest, worden de standaardimportinstellingen van Lightroom Classic voor foto's automatisch hersteld.

Tip: Als u snel door de lijst Voorinstellingen wilt bladeren, typt u een letter om naar dat gedeelte van de lijst te gaan. Typ bijvoorbeeld een V om naar de voorinstelling Verscherpen te gaan.

• Snijd foto's bij door een nieuwe uitsnijdverhouding te kiezen in het pop-upmenu. Als u meer opties aan de lijst wilt toevoegen, selecteert u Aangepaste waarde invoeren, typt u de nieuwe breedte- en hoogteverhouding in de vakken Verhouding en klikt u op OK.

• Zet foto's om in grijswaarden door Grijswaarden te selecteren in het menu Verwerking.

• Pas een voorinstelling voor witbalans toe door de desbetreffende voorinstelling te kiezen in het pop-upmenu Witbalans.

• Stem de witbalans af door de instellingen voor temperatuur en kleurtint aan te passen. Klik op de pijlknoppen om de Kelvin-temperatuur, de groene tinten of de magenta tinten te versterken of te verzwakken.

• Pas individuele kleurtintinstellingen aan door op de desbetreffende pijlknoppen te klikken. U kunt de algemene helderheid van de afbeelding bijvoorbeeld aanpassen door op de knoppen voor belichting te klikken. Met elke klik wordt de belichting in stappen van een derde f-stop of één volledige stop aangepast.

• Klik op de knop Automatische tinten om automatische instellingen in Lightroom Classic voor belichting, zwarting, helderheid en contrast toe te passen.

Tip: Als u de kleurtint automatisch wilt aanpassen in foto's, selecteert u de optie Kleurtintaanpassingen automatisch toepassen bij de voorkeuren voor voorinstellingen.

• Pas de instelling Helderheid aan om de middentonen van uw afbeelding te verbeteren.
    • Pas de optie Levendigheid aan om de verzadiging van alle kleuren met weinig verzadiging te wijzigen. Deze optie heeft minder effect op verzadigde kleuren.
    • Druk op Alt (Windows)/Option (macOS) om de instellingen Verscherpen en Verzadiging weer te geven. Gebruik deze instellingen om de scherpte en de diepte van de kleuren te veranderen in uw afbeelding.

Met de knoppen met één pijl brengt u kleinere aanpassingen aan dan met de knoppen met een dubbele pijl.

Snel-ontwikkelinstellingen herstellen

• U kunt experimenteren met de aanpassingen in het deelvenster Snel ontwikkelen in de wetenschap dat u ze ongedaan kunt maken door op Ctrl+Z (Windows) of Command+Z (Mac OS) te drukken.
  • Als u de standaardimportinstellingen van Lightroom Classic voor een foto wilt herstellen, klikt u op de knop Alles herstellen onder aan het deelvenster Snel ontwikkelen of kiest u Foto > Ontwikkelinstellingen > Herstellen.
  • Als u alle instellingen volledig wilt verwijderen, kiest u Algemeen, nulwaarden in het pop-upmenu Voorinstellingen van het deelvenster Snel ontwikkelen.