2015.x-/6.x-versies van Lightroom CC en Lightroom voor mobiele apparaten

De 2015-versies van Lightroom worden geleverd met verschillende nieuwe en verbeterde functies voor een betere digitale beeldbewerking. Lees verder voor een korte kennismaking met deze functies en voor koppelingen naar bronnen die meer informatie bieden.

Lightroom voor mobiele apparaten | Android 2.2 | November 2016

Foto's importeren van een aangesloten camera met PTP-ondersteuning

Nieuw in deze versie van Lightroom voor mobiele apparaten (Android)

Vanaf deze versie ondersteunt de Lightroom-app voor mobiele apparaten (Android) nu ook PTP (Picture-transfer-protocol). U kunt foto's (inclusief RAW-afbeeldingen) nu rechtstreeks van een aangesloten camera importeren in Lightroom voor mobiele apparaten.

Interface voor importeren van Lightroom voor mobiele apparaten
De interface voor importeren van Lightroom voor mobiele apparaten met foto's van de aangesloten camera

A. Naam van de aangesloten camera B. Tik hier om de sorteer- en weergaveopties weer te geven C. RAW-badge op de miniatuur om aan te geven dat het een RAW-foto is D. Geselecteerde foto's toevoegen E. Geselecteerde foto's F. De interface voor importeren sluiten

Hier volgen de algemene stappen voor het importeren van foto's van een aangesloten camera:

1. Sluit uw mobiele Android-apparaat met een ondersteunde USB OTG-kabel op de DSLR-camera aan.
  2. Tik in de balk met meldingen van uw Android-apparaat op de melding van de USB-verbinding die wordt weergegeven nadat u uw camera hebt aangesloten.
  3. Kies in de appkiezer op uw Android-apparaat de Lightroom-app voor het aangesloten USB-apparaat.
  4. In de interface voor importeren van Lightroom voor mobiele apparaten worden nu de miniaturen weergegeven van alle foto's op de aangesloten camera. De naam van de camera wordt bovenaan weergegeven.
  5. Selecteer in de interface voor importeren de foto's die u wilt importeren in Lightroom voor mobiele apparaten. Tik op Add Photos (Foto's toevoegen onder aan het scherm.
  6. Kies in het scherm Lightroom Import (Importeren in Lightroom) dat wordt weergegeven een verzameling uit uw bestaande Lightroom-verzamelingen waarin u de geselecteerde foto's wilt importeren, of maak een nieuwe verzameling. Standaard wordt de verzameling Lightroom Photos (Lightroom-foto's) geselecteerd.
    Tik onder aan het scherm op Add to <Naam verzameling> (Toevoegen aan <Naam verzameling>).
  7. Lightroom voor mobiele apparaten begint met het kopiëren van de originele foto's (originele fotobestanden) van de aangesloten camera naar uw Android-apparaat.In het dialoogvenster
    Copy to Lightroom (Kopiëren naar Lightroom) wordt de voortgang weergegeven en krijgt u een melding wanneer het kopieerproces is voltooid. U kunt de aangesloten camera nu loskoppelen.
  8. Als het kopieerproces is voltooid, begint Lightroom voor mobiele apparaten met het importeren van de gekopieerde foto's in de geselecteerde verzameling.
    Lightroom voor mobiele apparaten geeft in de balk met meldingen van uw Android-apparaat meldingen weer over de voortgang van het importeren en geeft aan wanneer het importeren is voltooid.

Het importeren wordt op de achtergrond uitgevoerd, dus u kunt de Lightroom-app voor mobiele apparaten gewoon blijven gebruiken.

Een nieuwe manier van importeren

Nieuw in deze versie van Lightroom voor mobiele apparaten (Android)

Een nieuwe interface voor importeren

Deze versie heeft een nieuwe gebruikersinterface voor het toevoegen/importeren van foto's in Lightroom van de filmrol van uw mobiele apparaat of uit de galerie.

Foto's importeren van de filmrol of uit de galerie in de weergave Time (Tijd).
Foto's importeren van de filmrol of uit de galerie in de weergave Time (Tijd).

Foto's importeren van de filmrol of uit de galerie in de weergave Device Folders (Apparaatmappen).
Foto's importeren van de filmrol of uit de galerie in de weergave Device Folders (Apparaatmappen).

Als u nu in een willekeurige weergave op Add Photos (Foto's toevoegen) tikt, wordt de nieuwe interface voor importeren in Lightroom voor mobiele apparaten (Android) weergegeven. In deze nieuwe interface worden de miniaturen weergegeven van alle foto's die op uw mobiele apparaat zijn opgeslagen. U kunt in twee weergaven door de miniaturen bladeren:

• In de weergave Time (Tijd). Hiermee geeft u de miniaturen van de foto's weer op basis van de tijd waarop de foto is gemaakt.
  • In de weergave Device Folders (Apparaatmappen).Hiermee geeft u de miniaturen van de foto's weer op basis van de mapstructuur op uw mobiele apparaat.

Importmeldingen

Tijdens het importeren geeft Lightroom voor mobiele apparaten (Android) in de balk voor meldingen van uw Android-apparaat nu meldingen weer over de voortgang en de status van het importproces. Nadat het importeren is voltooid, kunt u de melding in de balk met meldingen wissen.

Lenscorrecties, cameraprofielcorrecties en copyrightgegevens toepassen

Nieuw in deze versie van Lightroom voor mobiele apparaten (Android)

In Lightroom voor mobiele apparaten (Android) kunt u nu lensprofielcorrecties, cameraprofielcorrecties en copyrightmetagegevens op uw foto's toepassen.

• Lenscorrecties. U kunt nu tijdens het importeren lenscorrecties op alle foto's toepassen of alleen op RAW-foto's door de importinstelling in de zijbalk in te schakelen. U kunt de lensprofielcorrectie ook handmatig in- en uitschakelen tijdens het bewerken van de foto door Lens Corrections (Lenscorrecties) te selecteren in het menu Edit (Bewerken).
  • Copyright. U kunt ook uw copyrightmetagegevens aan de foto's toevoegen tijdens het importeren in de Lightroom-app voor mobiele apparaten door de importinstelling in de zijbalk in te schakelen.
  • Cameraprofielcorrecties. Lightroom voor mobiele apparaten past automatisch het cameraprofiel op uw foto's toe op basis van de metagegevens van de foto. U kunt deze correctie niet handmatig toepassen.

Zie Appvoorkeuren en -opties en Aanpassingen toepassen voor meer informatie.

Lightroom voor mobiele apparaten | Android 2.1.2 | Oktober 2016

Ondersteuning voor de Samsung S Pen

Nieuw in deze versie van Lightroom voor mobiele apparaten (Android)

Vanaf deze versie ondersteunt de app Lightroom voor mobiele apparaten (Android) de S Pen op compatibele Samsung-apparaten.

Voor- en na-voorvertoning met gebruik van de S Pen

Als u een voor- en na-voorvertoning wilt bekijken terwijl u een foto aan het bewerken bent, drukt u op de knop S Pen en tikt u op de bewerkte foto.

Druk en tik met de S Pen op een bewerkte afbeelding om een voor- en na-voorvertoning te bekijken.

Pas kleurtonen aan met de modus kleur/zwart-wit met de S Pen

Als u een bepaalde kleurtoon wilt aanpassen in de modus kleur/zwart-wit, drukt u op de knop S Pen en zweeft u boven een kleurtoon om die te selecteren. Nu kunt u de S Pen naar links of rechts over het scherm bewegen om de geselecteerde kleurtoon aan te passen.

Kleurtonen-aanpassing toepassen met de S Pen in Lightroom voor mobiele apparaten (Android).

Zie voor meer informatie Aanpassingen toepassen.

Nieuwe voorinstellingen voor Samsung-apparaten

Nieuw in deze versie van Lightroom voor mobiele apparaten (Android)

In deze versie zijn er nieuwe voorinstellingen toegevoegd aan Lightroom voor mobiele apparaten (Android) voor Samsung-gebruikers.

• Bright & Punchy (Fel & pittig)
  • Light & faded (Licht & vervaagd)
  • Warm Vintage (Vintage warm)
  • Cool Cyan (Koel cyaan)
  • Clean B&W (Zuiver zwart-wit)
  • Faded B&W (Vervaagd zwart-wit)

Zie Voorinstellingen toepassen voor meer informatie over voorinstellingen.

Updates aan Lightroom voor mobiele apparaten | iOS 2.5.1 | September 2016

Ondersteuning voor iPhone 7 en iPhone 7 Plus

• Geoptimaliseerd voor iPhone 7
  • Ondersteuning voor de iPhone 7 Plus-camera met dubbele lens
  • Verbeterde profielen voor kleur, lens en ruis voor iPhone 7 en 7 Plus DNG-bestanden
  • Oplossingen voor problemen en prestatieverbeteringen

Lightroom CC 2015.7/Lightroom 6.7

Foto's naar Adobe Stock publiceren

Alleen beschikbaar voor leden van Creative Cloud

Nieuw in deze versie van Lightroom

Nieuwe Adobe Stock-publicatieservice in Lightroom CC

Met het deelvenster Services voor publiceren in de module Bibliotheek kunt u foto's nu rechtstreeks van Lightroom naar Adobe Stock sturen. Gebruik uw bestaande aanmeldingsgegevens voor uw Creative Cloud-account om een verbinding tot stand te brengen tussen uw Adobe Stock Contributor portal (https://contributor.stock.adobe.com/) en Lightroom. Sleep vervolgens foto's uit de rasterweergave naar de Adobe Stock-fotoset in het deelvenster Services voor publiceren. Ten slotte publiceert u de foto's vanuit Lightroom. Nu kunt u naar de Adobe Stock Contributor-portal gaan en de geüploade afbeeldingen van tags voorzien en verzenden naar Adobe Stock.

De voorkeursoptie Slimme voorvertoningen bewerken in plaats van originelen

Nieuw in deze versie van Lightroom

Als u de prestaties van Lightroom wilt verbeteren terwijl u uw foto's bewerkt in de module Ontwikkelen, kunt u nu de voorkeursoptie Slimme voorvertoningen gebruiken in plaats van originelen voor het bewerken van afbeeldingen instellen om slimme voorvertoningen van uw foto's te bewerken, ook als de originelen beschikbaar zijn.

Als u deze voorkeur in wilt stellen:

1. Kies Bewerken > Voorkeuren.

2. Selecteer in het dialoogvenster Voorkeuren het tabblad Prestaties.

3. Kies in de sectie Ontwikkelen Slimme voorvertoningen gebruiken in plaats van originelen voor het bewerken van afbeeldingen.

4. Klik op OK en start Lightroom opnieuw.

Opmerking:

Als u de zoom in de module Ontwikkelen op 100% zet (1:1), zal Lightroom de originelen gebruiken, zelfs als de voorkeur Slimme voorvertoningen gebruiken in plaats van originelen voor het bewerken van afbeeldingen is ingeschakeld.

De verzameling Alle gesynchroniseerde foto's

Nieuw in deze versie van Lightroom

De verzameling Alle gesynchroniseerde foto's in het deelvenster Catalogus

In de module Bibliotheek worden alle Lightroom-foto's die naar de Lightroom mobile-clients zijn gesynchroniseerd, inclusief foto's die geen onderdeel zijn van een verzameling, weergegeven in de nieuwe verzameling Alle gesynchroniseerde foto's in het deelvenster Catalogus. Daardoor zijn de foto's die worden weergegeven in de weergave Alle foto's van Lightroom op internet, de weergave Lightroom-foto's in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS) en Lightroom-foto's in Lightroom voor mobiele apparaten (Android) dezelfde als de verzameling Alle gesynchroniseerde foto's in Lightroom voor desktop.

Oplossingen voor compatibiliteit met macOS Sierra

Deze versie van Lightroom bevat oplossingen voor compatibiliteit met macOS Sierra, waardoor Lightroom soepeler werkt als u uw macOS updatet naar Sierra.

Opmerking:

• Adobe raadt u aan de update naar Lightroom CC 2015.7/Lightroom 6.7 uit te voeren voordat u updatet naar macOS Sierra.
  • Lightroom CC 2015.7/Lightroom 6.7 op Mac vereist Mac OS X 10.10 of hoger.

Voorkeuren voorinstellingen verwijderd

Vanaf Lightroom CC 2015.7/Lightroom 6.7 zijn twee Lightroom-voorkeuren door Adobe verwijderd en deze worden niet meer beschikbaar gemaakt.

In het dialoogvenster Voorkeuren zullen de volgende voorkeuren niet meer beschikbaar zijn in het tabblad Voorinstellingen (onder Standaardontwikkelinstellingen):

• Kleurtintaanpassingen automatisch toepassen
  • Automatische mix toepassen vanaf eerste keer omzetten in zwart-wit

Om ontwikkelinstellingen toe te passen die zijn gekoppeld aan deze verwijderde voorkeuren op uw foto's, kunt u de stappen volgen die staan beschreven in Lightroom Voorkeuren voorinstellingen verwijderd.

Updates aan Lightroom voor mobiele apparaten | iOS 2.5 | September 2016

Ondersteuning voor het vastleggen van RAW-afbeeldingen

Lightroom voor mobiele apparaten (iOS) biedt nu ondersteuning voor het vastleggen van onbewerkte DNG-afbeeldingen op uw iOS-apparaat.

Met de iOS 10-update heeft Apple alleen de iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE en iPad Pro (9,7 inch) voorzien van de mogelijkheid om RAW-afbeeldingen vast te leggen. Het vastleggen van RAW-afbeeldingen met Adobe Lightroom voor mobiele apparaten (iOS) wordt daarom alleen ondersteund op deze iOS-apparaten met iOS 10. Deze functie is momenteel niet beschikbaar op andere iOS-apparaten.

Opmerking:

• Profielondersteuning voor iPhone 7 is momenteel niet beschikbaar in release 2.5 van Lightroom voor mobiele apparaten voor iOS.
  • Het iPhone 6 DNG-profiel wordt niet ondersteund in de actuele versie van Lightroom voor desktop (Lightroom CC 2015.6/Lightroom 6.6).

RAW-afbeeldingen vastleggen:

Tik in de cameramodule op het symbool van de bestandsindeling voor het maken van foto's (standaard DNG) boven aan de beeldzoeker om te schakelen tussen de opties JPEG en DNG. Kies DNG om foto's te maken in de DNG (Digital Negative) RAW-indeling.

Zie voor meer informatie Werken met Lightroom voor mobiele apparaten (iOS) | Vastleggen.

Ondersteuning voor nieuwe P3-kleurruimte met brede kleuromvang

Lightroom voor mobiele apparaten voor iOS 2.5 biedt niet alleen ondersteuning voor de DNG-indeling, maar ondersteunt nu ook de nieuwe P3-kleurruimte met brede kleuromvang van de iPad Pro 9.7 en de iPhone 7 en 7 Plus. Deze kleurruimte met brede kleuromvang verschaft 25% meer kleur dan de sRGB-kleurruimte, zodat alle bewerkingen die u aanbrengt in Lightroom de kleuren in uw foto's precies weerspiegelen.

Lightroom voor Apple TV 1.0 | juli 2016

U kunt nu Lightroom voor Apple TV installeren op uw Apple TV (vierde generatie) om uw Lightroom-foto's en -verzamelingen die zijn geüpload naar de cloud op uw tv te bekijken (als presentatie). U kunt door uw verzamelingen vegen om snel foto's te vinden of inzoomen tot 200% om elk detail op het grote scherm weer te geven. Als u uw foto's of verzamelingen in Lightroom voor desktop, mobiele apparaten of op het web bewerkt terwijl de app Lightroom voor Apple TV is geopend, kunt u al uw bewerkingen synchroniseren met de optie Verzamelingen opnieuw laden in Instellingen.

Updates aan Lightroom voor mobiele apparaten (iOS en Android) | juli 2016

Lightroom voor mobiele apparaten | iOS 2.4

De nieuwste release van Lightroom voor mobiele apparaten (iOS) bevat twee geweldige functies voor leden van Creative Cloud.

Ondersteuning voor RAW-afbeeldingen

Alleen beschikbaar voor leden van Creative Cloud

Met de functie Technology Preview in Lightroom voor mobiele apparaten (iOS) kunt u nu foto's in RAW-indeling importeren en bewerken die u maakt met uw professionele camera. Deze foto's kunt u ook synchroniseren en bewerken met Lightroom CC op uw computer.

Zie voor meer informatie Foto's bewerken.

Zie voor een lijst met ondersteunde camera's: http://www.adobe.com/go/supported_cameras.

Lokale aanpassingen

Alleen beschikbaar voor leden van Creative Cloud

Met lokale aanpassingen kunt u selectief belichting, helderheid, duidelijkheid en andere aanpassingen selectief toepassen op een specifiek deel van een foto.

Zie voor meer informatie Aanpassingen toepassen.

Andere verbeteringen

Beschikbaar voor alle gebruikers van Lightroom

• Ondersteuning voor sneltoetsen als u een fysiek toetsenbord gebruikt
  • Uw copyrightinformatie toevoegen aan foto's wanneer u deze importeert
  • Ondersteuning voor de laatste versie van Adobe Camera Raw

Lightroom voor mobiele apparaten | Android 2.1

De nieuwste versie van Lightroom voor mobiele apparaten (Android) bevat een nieuwe en verbeterde camerafunctie in de app. De nieuwe interface maakt het nog gemakkelijker om de beste foto's vast te leggen met een moderne mobiele fotofunctie. Wanneer uw apparaat dit ondersteunt, kunt u de sluitersnelheid, ISO-waarde, witbalans, scherpte en meer aanpassen.

Voeg de nieuwe widget Lightroom Camera toe om de camerafunctie in de app direct te openen.

De nieuwe widget Lightroom Camera toevoegen op het startscherm van uw camera om de camerafunctie in de app direct te openen

Als u de nieuwste versie van Lightroom voor mobiele apparaten (Android) hebt geïnstalleerd, kunt u nu de widget Lightroom Camera toevoegen op uw telefoon. Als u op de widget Lightroom Camera tikt, wordt de app Lightroom gestart en wordt meteen de camerafunctie van de app geopend.

Beheer handmatig de sluitersnelheid, de ISO-waarde en het scherptepunt in de modus Professional (Professioneel). Lightroom voor mobiele apparaten (Android) heeft nu een nieuwe modus Professional (Professioneel), waarmee u meer controle hebt over de camerafunctie in de app. Wanneer u foto's neemt in de modus Pro (Professioneel), kunt u de schuifregelaars gebruiken om het gewenste creatieve effect te bereiken in uw foto's. Stel een snellere of langzamere sluitersnelheid in om de belichting te beheren, stel ISO-waarde in om de lichtgevoeligheid te bepalen en pas het scherptepunt van de camera van uw apparaat aan.

Opmerking:

Vanaf versie 2.1 ondersteunt Lightroom voor mobiele apparaten het handmatig beheren van de sluitersnelheid, de ISO-waarde en het scherptepunt op apparaten met Android-versie 5.0 (Lollipop) en hoger. Deze capaciteiten zijn alleen beschikbaar op uw apparaat als de ondersteuning door de fabrikant is ingeschakeld.

De belichtingscompensatie instellen en vergrendelen. In Lightroom voor mobiele apparaten (Android) kunt u nu het gewenste belichtingsniveau voor uw foto's instellen door over het beeldzoekerscherm van de camerafunctie in de app te vegen. Zodra u het belichtingsniveau hebt ingesteld, kunt u de belichtingscompensatie vergrendelen op het huidige niveau door op het pictogram te tikken in de rechteronderhoek van de interface voor vastleggen.

Opmerking:

U kunt de belichtingscompensatie alleen vergrendelen in de modus Automatic (Automatisch).

Vergrendel automatisch de witbalans. Wanneer u de camerafunctie in de app gebruikt, kunt u uw camera nu richten op een neutraal gekleurd oppervlak (zonder kleurzweem) in de scène en de witbalans vergrendelen. Zo wordt het effect van kleurzwemen in uw foto door lichtbronnen of andere kleurtemperaturen voorkomen.

Maak foto's in andere uitsnijdverhoudingen. U kunt nu foto's maken met behulp van verschillende uitsnijdverhoudingsbedekkingen die worden weergegeven in het beeldzoekerscherm terwijl u de camerafunctie in de app gebruikt, nl. 16:9, 3:2, 4:3 en 1:1. Dit stelt u in staat een voorvertoning te bekijken van de gewenste uitsnijdverhouding voordat u de foto maakt.

Opmerking:

Wanneer u een foto maakt met een uitsnijdverhoudingsbedekking heeft dit geen permanent effect. U kunt de beeldverhouding van uw foto later nog wijzigen wanneer u de foto bewerkt.

Verbeterde exportfunctie voor foto's in volledige resolutie. U kunt foto's van Lightroom voor mobiele apparaten (Android) nu opslaan in de galerie van uw apparaat in de oorspronkelijke resolutie met de hoogst beschikbare kwaliteit.

Zie voor meer informatie Foto's opslaan nadat u ze hebt bewerkt.

Lightroom CC 2015.6

Upright met hulplijnen voor het corrigeren van een vervormd perspectief in foto's

Nieuw in deze versie van Lightroom

Deze functie is alleen beschikbaar in Lightroom CC.

De bestaande functie Upright in Lightroom beschikt nu over een nieuwe optie Upright met hulplijnen voor het corrigeren van gedraaide of gekantelde perspectieven in uw foto's. Met de tool Upright met hulplijnen in het nieuwe deelvenster Transformeren kunt u maximaal vier hulplijnen (lijnsegmenten) direct op de foto tekenen om onderdelen aan te geven die horizontaal of verticaal moeten worden uitgelijnd. Terwijl u de hulplijnen tekent, wordt de foto interactief getransformeerd.

U kunt bijvoorbeeld twee hulplijnen op de randen van het gebouw tekenen om naar elkaar toe lopende verticale lijnen te corrigeren, of u kunt drie of vier hulplijnen tekenen om naar elkaar toe lopende verticale en horizontale lijnen te corrigeren.

Hulplijnen op uw foto's tekenen met de tool Upright met hulplijnen in Lightroom CC

De bestaande Upright-modi (Vlak, Verticaal, Automatisch, Volledig) en de handmatige schuifregelaars voor transformatie (Verticaal, Horizontaal, Roteren, Schaal en Verhouding) zijn nu verplaatst van het deelvenster Lenscorrecties naar het nieuwe deelvenster Transformatie.

Het nieuwe deelvenster Transformatie in Lightroom CC

Updates aan Lightroom voor mobiele apparaten | iOS 2.3 | April 2016

Direct toegang tot foto's in uw filmrol. In Lightroom voor mobiele apparaten (iOS) hebt u nu direct toegang tot de foto's in de filmrol van uw apparaat. U hebt toegang vanuit de weergave Verzamelingen en de weergave Lightroom-foto's. De foto die u selecteert in de filmrol opent vervolgens in de bewerkweergave voor filmrol. Hier kunt u Uitsnijden, Voorinstellingen en Aanpassingen toepassen. Wanneer u de bewerkingen accepteert, wordt de foto automatisch toegevoegd aan Lightroom. Zie voor meer informatie Direct toegang tot foto's in uw filmrol (alleen iOS).

Lightroom CC 2015.5/Lightroom 6.5

Ondersteuning voor nieuwe camera's en lenzen

Verbeterd in deze versie van Lightroom

Lightroom CC 2015.5/6.5 biedt ondersteuning voor nieuwe camera's en lensprofielen.

Raadpleeg de volgende bronnen:

Lightroom CC 2015.4/Lightroom 6.4

Grens verdraaien tijdens het voorvertonen van samengevoegde panorama's

Deze functie is alleen beschikbaar in Lightroom CC.

In het voorvertoningsvenster Panorama samenvoegen is een schuifregelaar voor Grens verdraaien toegevoegd (0-100). Door deze instelling aan te passen, verdraait Lightroom op intelligente wijze de panoramagrenzen om ongewenste transparante gebieden te verwijderen.

Grens verdraaien in Lightroom in actie: Het aanpassen van de schuifregelaar van 0 (boven) tot 100 (onder)
Grens verdraaien in actie: Het aanpassen van de schuifregelaar van 0 (boven) tot 100 (onder)

U kunt Grens verdraaien samen met de instelling Automatisch uitsnijden gebruiken. Als u Automatisch uitsnijden selecteert, lijnt Camera Raw de transparante gebieden uit die met de huidige waarde voor de instelling Grens verdraaien zichtbaar zijn.

Automatisch uitsnijden in Lightroom selecteren met de schuifregelaar voor Grens verdraaien op 30
Automatisch uitsnijden selecteren met de schuifregelaar voor Grens verdraaien op 30

Zie voor meer informatie Panorama's maken.

Verbeterde metagegevens voor samengevoegde panorama's

Verbeterd in deze versie van Lightroom

Samengevoegde panorama's die met Lightroom zijn gegenereerd, bevatten nu metagegevens die compatibel zijn met het Photoshop-filter Adaptief groothoek. Zie voor meer informatie Het filter Adaptief groothoek gebruiken in de Help van Photoshop.

De synchronisatielocatie voor Lightroom voor mobiele apparaten opgeven

Verbeterd in deze versie van Lightroom

De synchronisatielocatie voor Lightroom voor mobiele apparaten

In het tabblad met voorkeuren voor Lightroom voor mobiele apparaten kunt u nu in Lightroom voor desktop de gewenste locatie kiezen om foto's te synchroniseren met Lightroom voor mobiele apparaten. Bovendien kunt u een submapstructuur opgeven die is ingedeeld op opnamedatum.

Andere verbeteringen

• (Alleen Mac) Ondersteuning voor het plaatsen van foto's als gekoppelde slimme objecten in Photoshop CC met Option + slepen van het bibliotheekraster naar Photoshop.
  • Oplossingen voor problemen en prestatieverbeteringen

Updates voor Lightroom voor mobiele apparaten | Android 1.4 | december 2015

Lightroom—gratis. Laat uw creativiteit de vrije loop met zo lang als u wilt gratis toegang tot alle bewerkingsmogelijkheden van Lightroom op uw smartphone of tablet. Schrijf u in voor een Adobe ID en probeer een tijdelijke proefversie waarmee u foto's en bewerkingen tussen al uw apparaten kunt synchroniseren, toegang hebt tot Lightroom voor desktop en het web, toegang hebt tot Photoshop CC, en meer. Nadat de proefversie is verlopen, hebt u nog steeds gratis toegang tot alle bewerkingsmogelijkheden, op uw smartphone of tablet.

Updates voor Lightroom voor mobiele apparaten | iOS | december 2015

• Compatibel met iPad Pro. Haal alles uit de iPad Pro met schitterende weergavekwaliteit tijdens het aanpassen van kleuren, tinten en de helderheid van uw foto's. Met de nieuwe functies Split View en Slide Over om te multitasken in iOS 9, is Lightroom voor mobiele apparaten en iPad Pro de beste combinatie voor fotografen die veel onderweg zijn.
  • Flexibele voorinstellingen. Pas een van de vijf nieuwe, speciaal samengestelde voorinstellingen toe op een foto via de camera in de Adobe-app. Bekijk nog vóór u de foto maakt hoe deze er met de voorinstellingen uit komt te zien en pas de instellingen op het uiteindelijke resultaat desgewenst alsnog aan zonder het origineel kwijt te raken. Deze voorinstellingen zijn alleen beschikbaar op 64-bits apparaten, zoals de iPhone 5s en later, en iPad Air en later.
  • Modus kleurtint- en puntcurve. Til kleurbeheer naar een hoger niveau met de tool voor kleurtintcurve met volledige functionaliteit, waarmee u zowel toegang hebt tot RGB als afzonderlijke rode, groene en blauwe kleurkanalen in uw foto.
  • Aanpassingen gesplitste tint. Geef uw foto's een unieke look door kleurtinten toe te passen op hooglichten of schaduwen, of om de look van een foto met twee tinten na te bootsen, zoals een zwartwitfoto.
  • Widget Berichtencentrum. Met de widget Berichtencentrum voor Lightroom voor mobiele apparaten hebt u direct toegang tot de camera in de Adobe-app. Activeer de camera in de app door naar beneden te vegen.
  • 3D Touch-ondersteuning op iPhone 6s/6s Plus. Direct toegang tot de camera in de Adobe-app vanuit uw beginscherm en een snelle voorvertoning van uw foto met Peek en Pop in de rasterweergave.
  • Verbeteringen in het gebruik van de app. Gemakkelijker foto's aan meerdere verzamelingen toevoegen, sneller foto's importeren, verbeterde ondersteuning van gebaren, en nog veel meer: maak, organiseer en deel geweldige foto's waar u ook bent

Lightroom CC 2015.3/Lightroom 6.3

Oude manier van importeren hersteld

Hersteld in deze versie van Lightroom

Deze update herstelt de manier van importeren van Lightroom CC 2015.1/Lightroom 6.1 en eerdere versies. Zie voor meer informatie:

Lightroom CC 2015.2/Lightroom 6.2

Verenigd importeren

Nieuw in deze versie van Lightroom

Opmerking:

Deze functie is afgeschaft in Lightroom CC 2015.3/Lightroom 6.3 en is niet meer beschikbaar.

Verenigd importeren in Lightroom

Lightroom biedt nu een verenigde ervaring voor importeren, waarmee u foto's van uw computer, digitale camera's, geheugenkaarten en andere apparaten kunt importeren. Als er een Photoshop Elements-catalogus op uw computer staat, kunt u deze ook snel in Lightroom importeren.

Hier volgen de algemene stappen voor het importeren van foto's:

1. Kies Bestand > Foto's en video's importeren. U kunt ook in het linkervenster van de weergave Bibliotheek op Importerenklikken.
  2. Kies de bron waarvan u de foto's wilt importeren. Lightroom detecteert automatisch mappen op uw vaste schijf met foto's, een aangesloten camera of camerakaart en elke beschikbare Photoshop Elements-catalogus op uw computer.
  3. Bekijk de foto's in de bronmap.
  4. Selecteer, indien nodig, de foto's die u wilt importeren. Standaard worden alle foto's in de bronmap geïmporteerd.
  5. Kies hoe u de bestanden in de catalogus wilt importeren (als een kopie of via referentie) en geef de doelmap op waarin de bestanden moeten worden opgeslagen.
  6. U kunt desgewenst ook trefwoorden en metagegevens toevoegen. Geef, indien nodig, andere geavanceerde opties voor de geïmporteerde bestanden op.
Een nieuwe manier van importeren in Lightroom
Een nieuwe manier van importeren in Lightroom

Nevel verwijderen als een lokale aanpassing

Deze functie is alleen beschikbaar in Lightroom CC 2015.2.

Nevel verwijderen is nu beschikbaar als een lokale aanpassing. Pas de schuifregelaar Nevel verwijderen aan terwijl u met het radiaalfilter, het gegradueerd filter of het aanpassingspenseel werkt.

Zie voor meer informatie:

Nevel verwijderen als een lokale aanpassing in Lightroom
Nevel verwijderen als een lokale aanpassing

Updates voor Lightroom voor mobiele apparaten

iOS

• Met Lightroom voor iOS kunt u nu foto's maken met de camera's aan de voor- en achterzijde van uw apparaat. U kunt een timer instellen om automatisch foto's te nemen of u kunt foto's vastleggen in de snelle modus. Terwijl u foto's maakt, kunt u de scène in realtime aanpassen. Zie voor meer informatie Werken met Lightroom voor mobiele apparaten | Vastleggen.
  • Lightroom voor iOS beschikt nu over een verzameling van het hoogste niveau met de naam Lightroom Photos waarin al uw foto's op een tijdlijn worden weergegeven.
  • Het wordt ten zeerste aangeraden om u aan te melden, maar u kunt Lightroom voor iOS nu ook gebruiken zonder u aan te melden. Alle bewerkingen die u aanbrengt, worden alleen doorgevoerd op uw apparaat totdat u zich aanmeldt.
  • Verbeterde rasterlay-out voor betere bruikbaarheid

Android

Nieuwe aanpassingen:

• Kleurtintcurve
  • HSL- en kleuraanpassingen
  • Vignetten

Foto's bewerken met Lightroom op het web

Nieuw in deze versie van Lightroom

U kunt nu met Lightroom op het web bijvoorbeeld de volgende bewerkingen aanbrengen:

• Foto's uitsnijden
  • Foto's aanpassen
  • Voorinstellingen toepassen op foto's

Zie voor meer informatie Lightroom op internet.

Plug-in voor de Behance-publicatieservice

Afgeschaft in deze versie van Lightroom

Lightroom CC 2015.1/Lightroom 6.1

Nevel verwijderen

Deze functie is alleen beschikbaar in Lightroom CC 2015.1.

In Lightroom kunt u eenvoudig de hoeveelheid nevel of mist in een foto aanpassen. Voer de volgende stappen uit:

1. Begin in de module Ontwikkelen met basisaanpassingen aan de foto. Pas bijvoorbeeld de witbalans, de belichting en het contrast van de foto aan in het deelvenster Standaard van de module.
  2. Ga naar het deelvenster Effecten van de module Ontwikkelen. Pas de schuifregelaar Nevel verwijderen aan. Als u de schuifregelaar naar rechts verschuift, worden de hoeveelheid nevel en mist in de foto in Lightroom verminderd.
De hoeveelheid nevel of mist verminderen in Lightroom
De hoeveelheid nevel of mist in een foto verminderen.

Opmerking:

U kunt de instelling van de schuifregelaar Nevel verwijderen kopiëren, synchroniseren, opslaan of automatisch synchroniseren in een voorinstelling. Onder Effecten is hier in de dialoogvensters Kopiëren, Synchroniseren en Nieuwe voorinstelling een optie voor.

Zie voor meer informatie Vignet-, filmkorrel- en neveleffecten.

Lokale aanpassingen: Schuifregelaars Witte tinten en Zwarte tinten

Deze functie is alleen beschikbaar in Lightroom CC 2015.1.

De lokale besturingselementen in Lightroom bevatten nu de schuifregelaars Witte tinten en Zwarte tinten. Hiermee kunt u witte en zwarte punten in een foto selectief aanpassen. Zo kunt u de kleur van de banden van een auto sprekender maken met de schuifregelaar Zwarte tinten.

Deze schuifregelaars zijn beschikbaar als u het aanpassingspenseel, gegradueerde filter of radiaalfilter in Lightroom gebruikt.

Zie voor meer informatie Lokale aanpassingen toepassen.

Updates voor Lightroom voor mobiele apparaten

Nieuw in deze versie van Lightroom

iOS (versie 1.5.1)

• Video's importeren en deze synchroniseren met internet/desktop
  • Aanpassingen: Kleurtintcurve, kleurenmix en vignetten

Android (versie 1.2)

• Kopiëren en plakken: Bewerk afbeeldingen sneller door aanpassingen aan afbeeldingen te kopiëren en te plakken in een andere foto.
  • Gesegmenteerde weergave: Uw favoriete afbeeldingen hebt u zo gevonden! De nieuwe Gesegmenteerde weergave in verzamelingen biedt u een andere manier om uw foto's te bekijken en ermee aan de slag te gaan.
  • Uitsnijdverbeteringen: Snijd de perfecte foto uit met een vernieuwde ervaring die u foto's snel laat aanpassen, uitlijnen en automatisch laat rechttrekken.

Zie voor meer informatie Werken met Lightroom voor mobiele apparaten.

Lightroom CC 2015/Lightroom 6

Verbeteringen van GPU-functies

Nieuw in deze versie van Lightroom

Lightroom bevat nu een nieuwe voorkeur waarmee u de GPU (Graphics Processing Unit) van uw computer kunt gebruiken. Voor optimale prestaties kan voor veel bewerkingen in de module Ontwikkelen nu gebruik worden gemaakt van de GPU.

Selecteer Voorkeuren > Prestaties en selecteer vervolgens GPU gebruiken.

Opmerking:

Voor Lightroom is een GPU met OpenGL 3.3 of later vereist. Als u Lightroom uitvoert onder Mac OS X, kunt u de GPU van Mac OS X versie 10.9 of later gebruiken.

Gezichtsherkenning

Nieuw in deze versie van Lightroom

In Lightroom kunt u dankzij gezichtsherkenningstechnologie snel afbeeldingen zoeken en organiseren. Lightroom voert een scan uit op uw catalogus met afbeeldingen om naar gezichten te zoeken, die u vervolgens kunt controleren en bevestigen.

Schakel over naar de weergave Mensen in de module Bibliotheek en zoek naar gezichten in uw catalogus.

Zie voor meer informatie Gezichtsherkenning.

Gezichtsherkenning in Lightroom; Een stapel afbeeldingen van een naam voorzien
Een stapel afbeeldingen van een naam voorzien.

Lightroom geeft naamsuggesties op basis van gelijkende foto's
Lightroom geeft naamsuggesties op basis van gelijkende foto's.

Loepweergave in Lightroom; Een gedetecteerd gezicht een naam geven
Loepweergave | Een gedetecteerd gezicht een naam geven

Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding

Nieuw in deze versie van Lightroom

U kunt meerdere reeksopnamen waarbij foto's zijn gemaakt met verschillende belichtingstijden samenvoegen tot één HDR-afbeelding. Met Lightroom kunt u een voorvertoning van het samengevoegde bestand bekijken en schimmen verwijderen aanpassen voordat u het bestand als DNG-bestand toevoegt aan uw catalogus.

Selecteer de afbeeldingen in de modules Bibliotheek of Ontwikkelen en kies vervolgens Foto > Foto samenvoegen > HDR.

Zie voor meer informatie Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding.

Een voorvertoning weergeven van de HDR-afbeelding in Lightroom
Een voorvertoning weergeven van de HDR-afbeelding.

Panorama samenvoegen

Nieuw in deze versie van Lightroom

In Lightroom kunt u in een handomdraai foto's van een landschap samenvoegen tot een adembenemend panorama. U kunt een snelle voorvertoning van het panorama bekijken en wijzigingen in het panorama aanbrengen voordat u de samengevoegde afbeelding genereert.

Terwijl u de voorvertoning van het panorama weergeeft, kunt u Automatisch uitsnijden selecteren om ongewenste gebieden met transparantie te verwijderen uit de samengevoegde afbeelding. U kunt ook een lay-outprojectie (Bolvormig, Perspectief of Cilindrisch) opgeven of Lightroom automatisch een lay-outprojectie laten selecteren.

Selecteer de bronafbeeldingen in de modules Bibliotheek of Ontwikkelen en kies vervolgens Foto > Foto samenvoegen > Panorama.

Zie voor meer informatie Panorama's maken.

Panorama's samenvoegen in Lightroom
Adembenemende panorama's

Dierenogen corrigeren

Nieuw in deze versie van Lightroom

Met de functie voor dierenogencorrectie in Lightroom (die vergelijkbaar is met de functie voor rode-ogencorrectie) kunt u onnatuurlijke kleuren in de ogen van dieren op foto's wegwerken.

Dierenogencorrectie in Lightroom
Dierenogen in foto's corrigeren.

1. Klik in de module Ontwikkelen op het toolpictogram Rode-ogencorrectie.

2. Klik op Dierenogen en sleep vanuit het midden van het oog om de pupil te selecteren.

3. Pas de instellingen naar wens aan.

Rode-ogencorrectie in Lightroom
Het toolpictogram Rode-ogencorrectie

Zie voor meer informatie Rode ogen en dierenogen corrigeren.

Filterpenselen

Nieuw in deze versie van Lightroom

U kunt Gegradueerde filter-maskers en Radiaalfilter-maskers nu wijzigen met de besturingselementen voor het penseel. Als u een masker hebt toegevoegd en de besturingselementen van het penseel wilt openen, selecteert u de optie Penseel naast Nieuw/Bewerken.

Filterpenseel in Lightroom
Filterpenseel

In Lightroom kunt u drie verschillende filterpenselen aanpassen: A (+), B (+) en Wissen (-). U kunt verschillende instellingen voor deze penselen aanpassen.

Instellingen voor filterpenseel in Lightroom
Instellingen voor een filterpenseel

Verbeteringen in Presentatie

Verbeterd in deze versie van Lightroom

• U kunt nu de hoeveelheid pannen en zoomen aanpassen met een handige schuifregelaar. Als u de schuifregelaar instelt op Laag, krijgt u een minimale hoeveelheid pannen en zoomen.
Voorkeurinstelling voor de schuifregelaar Pannen en zoomen in Lightroom
Voorkeurinstelling voor de schuifregelaar Pannen en zoomen

• U kunt nu tot wel 10 nummers toevoegen aan presentaties. De nummers worden achtereenvolgend afgespeeld in de door u gekozen volgorde. U kunt nummers toevoegen, rangschikken of verwijderen in het deelvenster Muziek.
  • In Lightroom kunt u dia-overgangen nu automatisch synchroniseren met muziek.
Dia's automatisch synchroniseren met muziek in Lightroom
Dia's automatisch synchroniseren met muziek.

Zie voor meer informatie Presentaties afspelen en exporteren.

Verbeteringen in de module Web

Verbeterd in deze versie van Lightroom

Naast de klassieke HTML-galerie zijn nu drie nieuwe galeriestijlen beschikbaar:

• Raster
  • Vierkant
  • Spoor

Deze galerieën zijn ontwikkeld voor zowel desktopbrowsers als mobiele browsers.

Ondersteuning voor computers met aanraakfunctionaliteit

Nieuw in deze versie van Lightroom

Lightroom biedt nu een werkbladervaring met aanraakfunctionaliteit. U kunt vanaf elke plek in de app overschakelen naar de werkruimte voor aanraken door te klikken op het pictogram Aanraken dat alleen beschikbaar is op apparaten met aanraakfunctionaliteit, zoals de Microsoft Surface Pro 3.

Nadat u bent overgeschakeld naar de werkruimte voor aanraken, hebt u toegang tot de bedieningselementen die beschikbaar zijn in Lightroom voor mobiele apparaten en meer. In de werkruimte voor aanraken kunt u onder meer het volgende:

• Bladeren door deelvensters en filmstrips
  • Vlaggen toevoegen
  • In-/uitzoomen in de loep- en rasterweergave
  • Uw eigen voorinstellingen en lokale correcties gebruiken

Andere verbeteringen

De module Bibliotheek

• Nieuwe 250%-optie in de voorkeur voor schalen van de Windows-gebruikersinterface.
  • De lijst Verzameling kan nu op ongeveer dezelfde wijze worden gefilterd als de Trefwoordenlijst. Klik op + in het deelvenster Verzamelingen en schakel vervolgens Verzamelingsfilter tonen in.
  • Er is een nieuw formaat voor voorvertoningen beschikbaar, met de naam Automatisch. Automatisch past voorvertoningen automatisch aan de resolutie van uw monitor aan.
  • Categorieën voor vlaggen en waardering zijn nu beschikbaar als onderdeel van metagegevensfilters.

De module Boek

• Metagegevensinstellingen voor fototekst worden nu opgeslagen bij aangepaste pagina's.

De module Presentatie

• U kunt nu een voorvertoning van presentaties bekijken op de beeldverhouding van uw monitor of het gewenste uitvoerapparaat (16 x 9 of 4 x 3).

De module Ontwikkelen

• Er is een nieuwe optie Automatisch toegevoegd aan de tool Uitsnijden om een aanpassing toe te passen op een manier die vergelijkbaar is met de optie Vlakke Upright in het deelvenster Uitsnijden.
  • U kunt Aanpassingspenseelstreken nu verplaatsen door bewerkingspunten te selecteren en te slepen.
  • Maskeroverlays voor de filters Verloop en Radiaal zijn nu toegankelijk via dezelfde menuopdrachten en sneltoetsen waarmee u de maskeroverlay weergeeft voor het lokale aanpassingspenseel.
  • Er is een nieuwe sneltoets waarmee u de Upright-modi kunt doorlopen: Control/Ctrl+Tab. U kunt uw uitsnede bewaren met de sneltoetscombinatie Option+Control+Tab (Mac).
  • CMYK-ondersteuning bij elektronische proefdrukken.

Wat is er gewijzigd

• Panorama samenvoegen is nu toegewezen aan de sneltoets Foto e-mailen (Ctrl/Control+M).

Downloaden