Hitta lösningar på vanliga problem vid utskrift av PDF dokument.

Det första steget i att lösa ett utskriftsproblem är att hitta källan till problemet. Felsökningsteknikerna nedan löser några av de vanligaste problemen och är grupperade i tre kategorier:

De tre vanligaste problemen

Skrivarrelaterade lösningar

Kan du skriva ut den här felsökningssidan?

Prova att skriva ut den här felsökningssidan. Om det inte fungerar att skriva ut bör du kontrollera anslutningen till skrivaren genom att följa dessa steg:

1. Kontrollera att kabeln som ansluter skrivaren till datorn sitter i ordentligt.

2. Om skrivaren är ansluten till en USB-hubb ska du koppla ur kabeln från hubben. Anslut sedan kabeln direkt till en USB-port på datorn.

3. Stäng av skrivaren. Vänta i 30 sekunder och slå sedan på den igen.

4. Prova att skriva ut PDF-filen igen.

Använder du den senaste skrivardrivrutinen?

Se till att uppdatera till den senastedrivrutinenförskrivaren (ett program som styr din skrivare). Skrivartillverkare erbjuder uppdaterade drivrutiner för att förbättra kompatibiliteten med ny programvara, såsom nyare versioner av Reader och Acrobat.

1. Hitta skrivarens modellnummer.

2. Gå till tillverkarens webbplats och bläddra till eller sök på "drivrutiner" eller "skrivardrivrutiner."

Några tillverkares webbsidor för nedladdning av drivrutiner:

3. Leta upp den drivrutin som tillhör skrivarens modellnummer.

4. Hämta och installera skrivardrivrutinen i enlighet med tillverkarens instruktioner.

5. Starta om datorn.

Har du provat att skriva ut på en annan skrivare?

Om du har en annan skrivare som är ansluten till datorn, kan du försöka att skriva ut filen på den andra skrivaren. Ibland kan en skrivare skriva ut ett PDF-dokument som inte kan skrivas ut på en annan skrivare.

För att byta skrivare i Windows, se Ändra standardskrivare (Windows 10 och 8) eller leta i Windows-hjälp för anvisningar.

För att byta skrivare i Mac OS, se Hantera dina skrivare (OS X Yosemite) eller sök efter instruktioner för ditt operativsystem på Apple Support.

Lösningar för PDF-filer

I många fall bottnar utskriftsproblem i problem med själva PDF-filen. Även om en PDF-fil ser bra ut på skärmen kan den innehålla ofullständig eller skadad data.

Välj alternativet Skriv ut som bild

Om du har bråttom och vill skriva ut ett enkelt dokument (till exempel ett brev eller ett formulär) kan du skriva ut det som en bild. Klicka på knappen Avancerat i dialogrutan Skriv ut för att hitta detta alternativ. (I Windows 7 finns knappen Avancerat längst ner i dialogrutan.)

Klicka på knappen Avancerat

Kopiera eller ladda ned PDF-filen igen direkt till hårddisken.

Ibland kan en PDF-fil bli skadad eller innehålla korrupta data. Om du hämtat PDF-filen från webben eller fått den via e-post kan du prova med att hämta PDF-filen igen eller be avsändaren att skicka den igen. Kopiera filen direkt till hårddisken, inte till ett USB-minne eller till en nätverksenhet.

Öppna den nya kopian på hårddisken och skriv ut igen.

Skapa en kopia av PDF-filen med kommandot Spara som

I Reader eller Acrobat väljer du Arkiv > Spara som och ger PDF-filen ett nytt namn. Använd bara bokstäver och siffror i filnamnet. Ta inte med tecken som %, $ eller []. Prova att skriva ut den nya PDF-filen.

Återskapa PDF-filen

Om du har den ursprungliga filen som PDF-filen skapades från, återskapa PDF-filen.

1. Öppna filen i det ursprungliga programmet (t.ex. ett ordbehandlingsprogram eller DTP-program).

2. Gå till Arkiv > Skriv ut och välj alternativet Spara som PDF.

3. Öppna den nya PDF-filen och försök skriva ut igen.

Kontrollera utskriftsfiler (preflight-undersökning) rörande syntaxrelaterade problem (problem i programmeringskoden).

1. Öppna PDF-filen och välj något av följande:

• Acrobat DC: Verktyg > Tryckproduktion
    • Acrobat XI: Visa > Verktyg > Tryckproduktion
    Välj Tryckproduktion
  2. Välj Preflight.

Välj Preflight
  3. Acrobat DC: Skriv "Syntax" i sökfältet i Preflight-fönstret. Markera sedan profilen Rapportera PDF-syntaxproblem. Klicka på Analysera och korrigera.

Klicka på Analysera och korrigera PDF

Programrelaterade lösningar

Starta om datorn

Starta om datorn och öppna sedan filen igen. Det är förvånansvärt ofta som ett problem kan lösas bara genom att datorn startas om. En omstart av datorn rensar minnet och minnescachen.

Använd den senaste versionen av Adobe Reader eller Acrobat

Det är viktigt att du uppdaterar din version av Reader eller Acrobat. Adobe lanserar kostnadsfria säkerhetsuppdateringar varje kvartal. Uppdateringarna innehåller ofta lösningar på vanliga problem.  Hämta den senaste kostnadsfria uppdateringen:

1. Öppna Reader eller Acrobat.

2. Välj Hjälp > Leta efter uppdateringar. Om en ny uppdatering är tillgänglig, installeras den automatiskt.

3. När den har installerats ska du starta om datorn.

4. Prova att skriva ut PDF-filen igen.

Forum och andra resurser

Om du har följt dessa förslag men fortfarande inte kan skriva ut kan du även söka efter problemet i något av Adobes användarforum. Andra användare kan ha stött på liknande problem.

Två andra dokument ger förslag på felsökning: Lösa problem när du konfigurerar skrivaren eller Skriva ut avancerade PDF-filer | Acrobat.För tips på hur du kan använda dialogrutan Skriv ut (t.ex. dubbelsidig utskrift, ändra sidstorlek så att det passar papprets storlek och utskriftskommentarer), se Utskriftstips (Acrobat X och tidigare).