Opmerking:

U bekijkt Help voor Photoshop Lightroom Classic (voorheen Lightroom CC).
Niet uw versie? Bekijk Help voor Photoshop Lightroom.

Opmerking:

Vanaf Lightroom CC 2015/Lightroom 6 is de ondersteuning voor Flash-galerieën verwijderd.

Met de module Web in Lightroom Classic kunt u webfotogalerieën maken. Dit zijn websites waarop uw foto's worden tentoongesteld. In een webgalerie zijn miniatuurversies van afbeeldingen gekoppeld aan grotere versies van de foto's die op dezelfde pagina of op een andere pagina staan.

In de linkerdeelvensters van de module Web in Lightroom Classic ziet u een lijst sjablonen en voorvertoningen van de bijbehorende paginalay-outs. Afbeeldingen worden weergegeven in het middelste deelvenster dat automatisch wordt bijgewerkt als u wijzigingen aanbrengt. U kunt in dit deelvenster navigeren tussen de pagina's in uw galerie. De rechterdeelvensters bevatten besturingselementen waarmee u kunt opgeven hoe de foto's worden weergegeven in de sjabloonlay-out en waarmee u de sjabloon kunt aanpassen, tekst aan de webpagina kunt toevoegen, een voorvertoning van de webgalerie in een browser kunt weergeven en waarmee u instellingen kunt opgeven voor het uploaden van de galerie naar een webserver. Zie Deelvensters en tools in de module Web voor meer informatie over de module Web.

Module Web van Adobe Photoshop Lightroom CC
De module Web

A. Type webgalerie B. Sjabloonbrowser C. Knop Voorvertoning D. Navigatieknoppen E. Deelvensters voor het aanpassen van de lay-out en het opgeven van uitvoeropties 

In Lightroom Classic kunt u HTML-webgalerieën maken:

HTML-galerie

Produceert een webpagina met miniatuurafbeeldingen die een koppeling vormen naar pagina's met grotere versies van de foto's. Airtight-galerieën zijn HTML.

Voer de volgende eenvoudige stappen uit om een webgalerie te maken in Lightroom Classic:

1. Selecteer de foto's die u in uw galerie wilt opnemen.

Selecteer afbeeldingen in de rasterweergave of de filmstrip van de module Bibliotheek. Ga naar Door foto's bladeren en ze vergelijken.

In de module Bibliotheek kunt u ook het deelvenster Mappen of Verzamelingen gebruiken om een map of een verzameling met foto's te selecteren die u voor de webgalerie wilt gebruiken.

2. Bepaal de volgorde van de foto's.

Ga naar de module Web. De geselecteerde foto's worden weergegeven in de filmstrip en in het werkgebied midden in de module Web.

Als de bronfoto's zich in een verzameling of map zonder submappen bevinden, sleept u foto's in de filmstrip in de volgorde waarin u ze wilt laten weergeven in de galerie. Zie De volgorde van foto's in webgalerieën wijzigen.

Opmerking:

U kunt de foto's filteren in de filmstrip van de module Web door te klikken op het pop-upmenu Gebruik op de werkbalk en Alle foto's, Geselecteerde foto's of Foto's met vlag te kiezen.

3. Kies een sjabloon voor de galerie.

Ga met de muis naar de linkerkant van de module Web en plaats de aanwijzer op een naam in de Sjabloonbrowser; er wordt een voorvertoning van de sjabloon weergegeven in het deelvenster Voorvertoning boven de Sjabloonbrowser. Klik op een sjabloonnaam om de sjabloon te selecteren voor uw galerie. Zie Een sjabloon voor een webgalerie kiezen.

4. Geef informatie op over de website.

Typ in het deelvenster Site-info aan de rechterkant van de module een titel voor uw website (Titel van website), een titel voor uw galerie (Titel van verzameling) en een beschrijving (Beschrijving van verzameling). U kunt ook uw e-mailadres invoeren, zodat bezoekers van de galerie op uw naam kunnen klikken en u een e-mail kunnen sturen. Zie Titels, een beschrijving en contactgegevens toevoegen aan webfotogalerieën.

Het deelvenster Site-info in Lightroom Classic CC
Geef titels en een beschrijving voor uw galerie in het deelvenster Site-info op.

5. (Optioneel) Pas de vormgeving en de lay-out van de galerie aan.

Klik in het deelvenster Kleurenpalet aan de rechterkant van de module op het kleurvak naast een element om een nieuwe kleur te kiezen. Zie Kleuren voor galerie-elementen kiezen.

In het deelvenster Weergave kunt u de lay-out van de galerie aanpassen door de opties Rasterpagina's en Afbeeldingspagina's in te stellen (voor HTML-galerieën). Zie De vormgeving van Lightroom Classic HTML-galerieën opgeven.

Aangepaste webgalerie in Lightroom Classic CC
Gebruik het deelvenster Vormgeving en andere deelvensters aan de rechterkant van de module Web om de uitstraling van uw webgalerie aan te passen.

6. Voeg titels en bijschriften aan afbeeldingen toe.

Kies in het deelvenster Afbeeldingsinformatie de metagegevens die u als titel en bijschrift voor elke foto wilt gebruiken. Selecteer de vakken Titel en Bijschrift niet als u geen tekst wilt weergeven onder de foto's. Zie Fototitels en -bijschriften weergeven in webfotogalerieën.

7. (Optioneel) Voeg een copyrightwatermerk toe.

Selecteer een watermerk in het deelvenster Uitvoerinstellingen om een copyrightwatermerk in de foto's van uw webgalerie weer te geven. Zie Een copyrightwatermerk in webfotogalerieën weergeven.

Deelvenster Uitvoerinstellingen in Lightroom Classic CC
U kunt foto's in uw galerie voorzien van een watermerk via het deelvenster Uitvoerinstellingen in de module Web.

8. Geef uitvoerinstellingen op.

Geef in het deelvenster Uitvoerinstellingen de kwaliteit op van de vergrote weergave van uw foto's en geef aan of verscherpen op de uitvoer moet worden toegepast.

9. Geef een voorvertoning van uw webgalerie weer in een browser.

Klik linksonder in de module Web op Voorvertoning in browser. Lightroom Classic opent een voorvertoning van uw webgalerie in uw standaardbrowser. Zie Een webfotogalerie voorvertonen.

10. Exporteer of upload uw webfotogalerie.

Als uw galerie klaar is, kunt u de bestanden naar een bepaalde locatie exporteren of de galerie uploaden naar een webserver. Kies een webserver in het menu FTP-server in het deelvenster Instellingen voor uploaden of kies Bewerken in het menu Aangepaste instellingen om instellingen op te geven in het dialoogvenster FTP-bestandsoverdracht configureren. Vraag, indien nodig, uw ISP om advies over de FTP-instellingen. Zie Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden.

11. (Optioneel) Sla de lay-out op als een aangepaste sjabloon of als een webverzameling.

Als u de webgalerie-instellingen opnieuw wilt gebruiken, inclusief de opties voor lay-out en uploaden, slaat u de instellingen op als een aangepaste websjabloon. U kunt de instellingen ook opslaan als een webverzameling en zo een bepaalde set opties in de module Web opslaan voor een verzameling foto's. Zie Aangepaste webgaleriesjablonen maken en Webinstellingen opslaan als een webverzameling.

Videozelfstudie: Een webfotogalerie op uw website zetten

Videozelfstudie: Een webfotogalerie op uw website zetten
Adobe TV

Dit werk is gelicentieerd onder de Creative Commons Naamsvermelding/Niet-commercieel/Gelijk delen 3.0 Unported-licentie  De voorwaarden van Creative Commons zijn niet van toepassing op Twitter™- en Facebook-berichten.

Juridische kennisgevingen   |   Online privacybeleid