Met de aanpassing Zwart-wit kunt u een kleurenafbeelding omzetten in grijswaarden waarbij u volledige controle hebt over de manier waarop de afzonderlijke kleuren worden omgezet. U kunt de grijswaarde bovendien een kleur geven door een kleurtoon op de afbeelding toe te passen, bijvoorbeeld om een sepia-effect te creëren.

Videozelfstudie: Creatieve zwart-witbewerkingen

Videozelfstudie: Creatieve zwart-witbewerkingen
lynda.com

Video | Een aanpassingslaag voor zwart-wit maken

Video | Een aanpassingslaag voor zwart-wit maken
Richard Harrington

1. Voer een van de volgende handelingen uit:
    • Klik op het pictogram Zwart-wit  in het deelvenster Aanpassingen.
    • Kies Laag > Nieuwe aanpassingslaag > Zwart-wit. In het dialoogvenster Nieuwe laag typt u een naam voor de aanpassingslaag en klikt u op OK.

Photoshop past een standaardomzetting in grijswaarden toe.

Opmerking:

U kunt ook Afbeelding > Aanpassingen > Zwart-wit kiezen. Onthoud echter dat bij deze methode aanpassingen rechtstreeks worden aangebracht op de afbeeldingslaag en dat informatie over afbeeldingen wordt verwijderd.

2. (Optioneel) Kies een voorinstelling Zwart-wit in het menu Voorinstelling in het deelvenster Eigenschappen.

3. Pas in het deelvenster Eigenschappen de omzetting handmatig aan met de schuifregelaars voor kleuren, pas een automatische omzetting toe of selecteer een eerder opgeslagen aangepaste mix.

Menu Voorinstelling

Selecteer een vooraf gedefinieerde grijswaardenmix of een eerder opgeslagen mix. Kies Voorinstelling Zwart-wit opslaan in het deelvenstermenu als u een mix wilt opslaan.

Automatisch

Kies deze optie om een grijswaardenmix in te stellen op basis van de kleurwaarden van de afbeeldingen waarbij u de verdeling van grijswaarden maximaliseert. De mix Automatisch levert vaak uitstekende resultaten op, maar u kunt deze mix ook gebruiken als het beginpunt voor het afstemmen van de grijswaarden met de kleurregelaars.

Kleur schuifregelaars

Hiermee past u de grijstonen van specifieke kleuren in de afbeelding aan. Sleep een schuifregelaar naar links of rechts om de grijstonen van de oorspronkelijke afbeeldingskleuren respectievelijk donkerder of lichter te maken.

• Als u een bepaalde kleurcomponent wilt aanpassen, selecteert u de aanpassingstool Op afbeelding  en klikt u in de afbeelding. Sleep naar links of rechts om de schuifregelaar voor kleuren voor de overheersende kleur op die locatie te verschuiven, zodat de kleur donkerder of lichter wordt in de afbeelding.

• Klik op de knop Herstellen om alle schuifregelaars voor kleuren te herstellen en in te stellen op de standaardomzetting in grijswaarden.

Voorvertoning

Schakel deze optie uit om de afbeelding in de oorspronkelijke kleurmodus weer te geven.

4. Selecteer Tint om een kleurtoon toe te passen. Klik op het kleurstaal om de Kleurkiezer te openen en de kleur precies af te stemmen.