Met de tools Tegenhouden en Doordrukken kunt u gebieden van de afbeelding lichter of donkerder maken. Deze tools zijn gebaseerd op een traditionele donkere-kamertechniek voor het regelen van de belichting op bepaalde gebieden van een afdruk. Fotografen houden licht tegen om een deel van de foto lichter te maken (tegenhouden) of belichten een deel intensiever om het donkerder te maken (doordrukken). Hoe meer u met de tool Tegenhouden of Doordrukken over een gebied tekent, hoe lichter of donkerder het wordt.

Opmerking:

Het toepassen van de tool Tegenhouden of Doordrukken op de achtergrondlaag wijzigt de afbeeldingsgegevens definitief. Werk op een kopie van de laag om uw foto's op niet-destructieve wijze te bewerken. Voor informatie over het dupliceren van lagen raadpleegt u Basisbegrippen voor lagen.

 1. Selecteer de tool Tegenhouden  of Doordrukken .
 2. Kies een penseeluiteinde en stel penseelopties in op de optiebalk.
 3. Selecteer een van de volgende opties in het menu Bereik op de optiebalk:

  Middentonen

  Hiermee wijzigt u het middelste bereik van grijswaarden

  Schaduwen

  Hiermee wijzigt u de donkere gebieden

  Hooglichten

  Hiermee wijzigt u de lichte gebieden

 4. Stel de belichting in voor Tegenhouden of Doordrukken.
 5. Klik op de knop Airbrush  als u het penseel als een airbrush wilt gebruiken. U kunt ook de optie Airbrush in het deelvenster Penseel selecteren.
 6. Selecteer de optie Kleurtinten beschermen om kleurverlies in de schaduwen en hooglichten tot een minimum te beperken. Met deze optie voorkomt u ook dat de kleurtoon van kleuren wordt verschoven.
 7. Sleep over het deel van de afbeelding dat u lichter of donkerder wilt maken.