Objectkleuren vervangen op drie eenvoudige manieren

Wilt u een object in uw afbeelding laten opvallen? Hieronder leest u hoe u de kleur van objecten in een afbeelding eenvoudig kunt vervangen

Logo van Adobe Photoshop

Probeer ondersteuning
Gebruik het deelvenster Ontdekken om antwoorden te vinden, zelfstudies te volgen en meer te leren over het vervangen van kleuren.

U kunt in Photoshop eenvoudig de kleur van een object vervangen of spelen met contrastkleuren. 

Pas de aanpassing Kleurtoon/verzadiging toe op de geselecteerde objecten voor verrassende resultaten met enorme flexibiliteit en precisie. Gebruik het dialoogvenster Kleur vervangen als u de opties wilt groeperen. En vergeet niet de tool Kleur vervangen te proberen voor een snel resultaat met het vervangen van kleuren.

Verplaats de schuifregelaar naar links om te zien wat u kunt bereiken met de aanpassing Kleurtoon/verzadigingOp deze foto hebben we de kleur van twee rozen veranderd van prachtig magenta in adembenemend karmozijnrood.

Vóór het vervangen van kleuren in een afbeelding Na het vervangen van kleuren in een afbeelding

Een aanpassing van kleurtoon/verzadiging toepassen op geselecteerde objecten

De aanpassingen Kleurtoon/verzadiging zijn vaak de beste manier om kleur de kleur van objecten te vervangen. Omdat maskers en aanpassingslagen niet-destructief zijn, kunt u de resultaten op elk gewenst moment aanpassen.

 1. Selecteer een object naar keuze. Gebruik de tool Snelle selectie () voor een mooi resultaat. Zie Een kleurbereik selecteren en Selecteren en maskeren voor meer informatie over extra technieken.

 2. Klik in het deelvenster Aanpassingen op het pictogram Kleurtoon/verzadiging. Uw selectie wordt een masker op de aanpassingslaag.

 3. Verplaats in het deelvenster Eigenschappen de schuifregelaars Kleurtoon en Verzadiging om de kleur van het object te vervangen. Als de nieuwe kleur wordt gekleurd met de oorspronkelijke kleur, vinkt u Vullen met kleur aan en past u de instellingen opnieuw aan. (Zie De kleurtoon en verzadiging aanpassen.)

  Opmerking: Houd de schuifregelaar Lichtsterkte op 0 om het contrast te behouden. Als u zowel het contrast als de verzadiging wilt behouden, selecteert u de overvloeimodus Kleurtoon voor de aanpassingslaag.

Indien nodig vergroot of verkleint u het beïnvloede gebied door op het masker te tekenen met wit of zwart. (Zie Een laagmasker bewerken.) Zie Overzicht van het deelvenster Aanpassingen voor meer informatie.

Het dialoogvenster Kleur vervangen gebruiken

Het dialoogvenster Kleur vervangen combineert tools voor het selecteren van een kleurbereik met de schuifregelaars Kleurtoon, Verzadiging en Lichtsterkte voor het vervangen van die kleur. U kunt de vervangende kleur ook selecteren in de Kleurkiezer.

Bij dit dialoogvenster ontbreekt de optie Vullen met kleur uit de aanpassing Kleurtoon/Verzadiging, die mogelijk nodig is voor een complete kleurwijziging. Mogelijk vindt u de aanpassingslaagtechniek ook gemakkelijker voor het wijzigen van specifieke objecten. Het dialoogvenster Kleur vervangen is echter goed voor algemene kleurwijzigingen, vooral voor wijzigingen van kleuren die buiten de kleuromvang liggen en die u wilt afdrukken.

 1. Ga naar Afbeelding > Aanpassingen > Kleur vervangen.

  Kleur vervangen selecteren in Photoshop
  Kleur vervangen selecteren in Photoshop

  Het dialoogvenster Kleur vervangen in Photoshop
  Het dialoogvenster Kleur vervangen in Photoshop

 2. Selecteer een voorvertoningsoptie in het dialoogvenster Kleur vervangen.

  • Selectie: met deze optie wordt het masker weergegeven in het voorvertoningsvak. Zwart gemarkeerde gebieden worden gemaskeerd en wit gemarkeerde gebieden worden niet gemaskeerd. Gedeeltelijk gemaskeerde gebieden (gebieden die zijn bedekt met een halfdoorzichtig masker) worden weergegeven met verschillende grijstintniveaus, afhankelijk van de dekking.
  • Afbeelding: met deze optie wordt de afbeelding weergegeven in het voorvertoningsvak. Deze optie wordt aanbevolen wanneer u werkt met een uitvergrote afbeelding of als de ruimte op het scherm beperkt is.
 3. U selecteert de kleuren die u wilt vervangen als volgt: gebruik het pipet () om een gebied in de afbeelding of in het voorvertoningsvak te selecteren om de door het masker getoonde gebieden te selecteren.

  Als u vergelijkbare, aangrenzende kleuren selecteert in de afbeelding, vinkt u Gelokaliseerde kleurclusters aan om een nauwkeuriger masker samen te stellen.

 4. Ga op een van de volgende manieren te werk om de selectie verder te verfijnen:

  • Klik terwijl u Shift ingedrukt houdt of gebruik het pipet Toevoegen aan kleurmonster () om gebieden toe te voegen.

  • Klik terwijl u Alt (Windows) of Option (macOS) ingedrukt houdt of gebruik het pipet Weghalen uit kleurmonster () om gebieden te verwijderen.

  • Klik op het kleurstaal Selectie om de kleurkiezer te openen. Selecteer in de kleurkiezer de kleur die u wilt vervangen. Zodra u een kleur selecteert in de kleurkiezer, wordt het masker in het voorvertoningsvak bijgewerkt.

 5. Sleep de schuifregelaar Tolerantie of geef een waarde op voor Tolerantie om te bepalen in hoeverre gerelateerde kleuren worden opgenomen in de selectie.

 6. Kies een vervangingskleur door een van de volgende twee handelingen uit te voeren:

  • Verplaats de schuifregelaars Kleurtoon, Verzadiging en Lichtsterkte of geef waarden op in de tekstvakken.
  • Dubbelklik op het staal Resultaat en gebruik de kleurkiezer om de vervangende kleur te selecteren.
  Opmerking:

  U kunt zuiver grijs, zwart of wit niet door een kleur vervangen. U kunt echter wel de lichtsterkte wijzigen. (De instellingen voor kleurtoon en verzadiging zijn relatief ten opzichte van de bestaande kleuren en hebben daarom geen effect).

Klik op OK om de wijzigingen toe te passen op uw afbeelding. U kunt ook de optie Opslaan gebruiken om deze instellingen op te slaan en later te gebruiken met andere afbeeldingen naar keuze.

De tool Kleur vervangen gebruiken

U kunt de tool Kleur vervangen gebruiken om een doelkleur te vervangen door een andere optie. Hoewel deze tool geschikt is voor snelle bewerkingen, levert het mogelijk niet het gewenste resultaat op wanneer u werkt met zwarte of donkere kleuren. Raadpleeg De kleurtoon en verzadiging aanpassen als de resultaten tegenvallen nadat u met de toolopties hebt geëxperimenteerd.

De tool Kleur vervangen werkt niet in de kleurmodus Bitmap, Geïndexeerde kleur en Multikanaal.

 1. Selecteer de tool Kleur vervangen (). (Als u de tool niet kunt zien, maakt u het zichtbaar door het penseel ingedrukt te houden.)

 2. Kies een penseeluiteinde en stel de andere opties in de optiebalk in de werkruimte in. Meestal moet u de overvloeimodus ingesteld laten staan op Kleur.

  Kies een optie voor het nemen van monsters:

  • Doorgaand: hierbij worden continu monsters van de kleuren genomen terwijl u sleept.
  • Eenmaal: hiermee wordt de desbetreffende kleur alleen vervangen in gebieden die de kleur bevatten waarvan u bij de eerste selectie een monster hebt genomen.
  • Achtergrondstaal: hierbij worden alleen de gedeelten vervangen die de huidige achtergrondkleur bevatten.

  Selecteer een van de volgende opties in het menu Limieten:

  • Niet aangrenzend: hiermee wordt de monsterkleur vervangen op elke plaats onder de aanwijzer.
  • Aangrenzend: hiermee worden kleuren vervangen die grenzen aan de kleur direct onder de aanwijzer.
  • Randen zoeken: hiermee worden onderling verbonden gebieden met de monsterkleur vervangen, terwijl de scherpte van de vormranden beter behouden blijft.

  Kies bij Tolerantie een laag percentage om kleuren te vervangen die nagenoeg overeenkomen met de pixel die u selecteert of kies een hoger percentage om een groter kleurbereik te vervangen. Als het bereik van de vervangen kleuren te klein is, vergroot u de tolerantiewaarde in de optiebalk.

  Als u een zachte rand in de gecorrigeerde gebieden wilt maken, selecteert u Anti-alias.

 3. Kies de voorgrondkleur waarmee u de ongewenste kleur wilt vervangen. (Zie Een kleur kiezen in de toolset.)
 4. Selecteer de kleur die u wilt vervangen in de afbeelding.

 5. Sleep in de afbeelding om de ongewenste kleur te vervangen.

Hebt u een vraag of idee?

Vragen aan de community

Als u een vraag wilt stellen of een idee wilt delen, sluit u dan aan bij de Adobe Photoshop-community. We horen graag van u!


Adobe-logo

Aanmelden bij je account