Werkschijven instellen

Leer hoe u werkschijven in Photoshop kunt instellen en beheren.

Tijdens het werken aan het creatieve proces in Photoshop kan er een werkschijffout optreden waardoor u de gewenste taak niet kunt voltooien. Maar wat is een werkschijf?

Wat is een werkschijf?

Een werkschijf is een vaste schijf of SSD die wordt gebruikt voor tijdelijke opslag terwijl Photoshop wordt uitgevoerd. In Photoshop gebruikt u deze ruimte om gedeelten van uw documenten en hun staten in het deelvenster Historie op te slaan die niet in het geheugen of RAM-geheugen van uw computer passen. Photoshop gebruikt standaard de vaste schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd als primaire werkschijf. 

Als er een foutmelding wordt weergegeven dat de werkschijf vol is, betekent dit vaak dat een of meer schijven die als werkschijf worden gebruikt, onvoldoende opslagruimte hebben om een taak uit te voeren.

   Lees het volledige artikel voor meer informatie of bekijk hoe u de fouten die in Photoshop zijn opgetreden doordat de werkschijf vol is, kunt oplossen in de snelle zelfstudie hieronder.

Onderwerpen in het artikel:

Werkschijfvoorkeuren aanpassen

Adobe Photoshop-dieplink

Probeer het in de app
Kijk mee om in een paar eenvoudige stappen uw werkschijfvoorkeuren in te stellen.

U kunt de instellingen voor werkschijven aanpassen in de sectie Voorkeuren > Werkschijven.

maak ruimte vrij op de werkschijf om optimaal te presteren

 1. Kies Bewerken > Voorkeuren > Werkschijven (Win) of Photoshop > Instellingen > Werkschijven (Mac).

 2. Schakel een werkschijf in of uit door in het dialoogvenster Voorkeuren het desbetreffende selectievakje in of uit te schakelen. Klik op de pijlknoppen om de volgorde van de werkschijven te wijzigen.

 3. Klik op OK. Start Photoshop opnieuw om de wijziging toe te passen.

Opmerking:

Als u Photoshop 2019 of ouder niet kunt starten omdat de werkschijf vol is, houdt u Cmd + Option (macOS) of Ctrl + Alt (Windows) tijdens het opstarten ingedrukt om een nieuwe werkschijf in te stellen.

Geef een geschikt station als werkschijf op
Geef een geschikt station als werkschijf op

Hoeveel werkschijfruimte hebt u nodig?

In Photoshop-desktop moet de minimale vrije ruimte op een werkschijf moet 6 GB zijn. Dit is echter de minimale ruimte die Photoshop probeert vrij te houden op de werkschijf. De ruimte die Photoshop op een werkschijf als beschikbaar beschouwt, is de huidige vrije ruimte op de schijf minus 6 GB. Als de vrije ruimte op uw werkschijf 10 GB is, is de beschikbare ruimte voor Photoshop op de werkschijf dus 10-6 = 4 GB, wat wel of niet genoeg is voor de huidige bewerking. 

 • Als u alleen kleine wijzigingen aanbrengt, hebt u een minimum van 10 GB aan werkschijfruimte nodig voor Photoshop (met standaardvoorkeuren, penselen, patronen enz). Bij het werken met Photoshop wordt aanbevolen om minimaal 20 GB vrije ruimte op de vaste schijf met uw besturingssysteem te hebben. Er is mogelijk meer vrije ruimte verreist op basis van het bestandstype waarmee u werkt. 
 • Als u grote wijzigingen aanbrengt in pixellagen (dus als u diverse filters gebruikt in complexe achtergrondafbeeldingen of veel bewerkingen toepast op grote slimme objecten) hebt u net zo veel ruimte als het originele bestand nodig vermenigvuldigd met het aantal historiestaten. 

Ondersteunde schijfindelingen voor werkschijven

macOS: APFS of macOS Extended (Journaled)

Windows: NTFS, exFAT, FAT32

Stations die niet worden aanbevolen als werkschijf

 • USB-sticks
 • USB-2-sticks
 • Stations met NTFS-indeling op macOS

Aanbevolen instellingen voor werkschijven

 • Voor de beste prestaties koppelt u de werkschijven aan een compatibele poort die de hoogste bandbreedte van alle beschikbare poorten heeft. De bandbreedtelimieten voor verschillende poorten zijn als volgt:
  Thunderbolt = 40 GB/s
  eSATA = 600 MB/s
  PCIe = 500 MB/s
  USB3 = 400 MB/s
 • Als u de prestaties wilt verbeteren, stelt u een gedefragmenteerde vaste schijf met genoeg vrije ruimte en hoge lees- en schrijfsnelheden als werkschijf in. Als u over meer dan één vaste schijf beschikt, kunt u extra werkschijven opgeven. Photoshop ondersteunt een werkschijfruimte tot 64 exabytes op maximaal vier volumes. (Een exabyte is gelijk aan 1 miljard GB.)
 • Als uw opstartschijf een vaste schijf is in plaats van een solid-state-schijf (SSD), probeer dan een andere vaste schijf te gebruiken als primaire werkschijf. Een SSD is echter wel zeer geschikt als primaire opstartschijf en werkschijf. In feite werkt een SSD waarschijnlijk beter als primaire werkschijf dan een aparte vaste schijf.
 • Werkschijven moeten zich op een ander station bevinden dan grote bestanden die u bewerkt.
 • Werkschijven moeten zich op een ander station bevinden dan de schijf die door uw besturingssysteem voor het virtuele geheugen wordt gebruikt.
 • Raidschijven/schijfarrays zijn geschikt voor gereserveerde werkschijfvolumes.
 • Defragmenteer stations met werkschijven regelmatig.

 Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?