Vind oplossingen voor veelvoorkomende problemen met afdrukken PDF's.

Probeer bij het oplossen van een afdrukprobleem allereerst de oorzaak van het probleem vast te stellen. Met de onderstaande methoden worden veel van de meestvoorkomende problemen opgelost. Deze zijn onderverdeeld in drie categorieën:

Drie meest voorkomende problemen

Oplossingen met betrekking tot de printer

Kunt u deze pagina met probleemoplossingen afdrukken?

Probeer deze pagina met probleemoplossingen af te drukken. Als dat niet lukt, voert u de onderstaande stappen uit om uw verbinding met de printer te controleren:

1. Zorg dat de draad die uw printer met de computer verbindt, goed is aangesloten.

2. Als uw printer is aangesloten op een USB-hub, ontkoppelt u de draad van de hub. Sluit de draad van de printer vervolgens rechtstreeks aan op een USB-poort van uw computer.

3. Schakel de printer uit. Wacht 30 seconden en zet de printer weer aan.

4. Probeer de PDF nogmaals af te drukken.

Gebruikt u het nieuwste printerstuurprogramma?

Zorg dat u hebt bijgewerkt naar het recentste printerstuurprogramma (een programma dat uw printer aanstuurt). Printerfabrikanten leveren bijgewerkte stuurprogramma's om de compatibiliteit met nieuwere software te verbeteren, zoals nieuwe versies van Reader en Acrobat.

1. Zoek het modelnummer van uw printer op.

2. Ga naar de website van de fabrikant, en blader of zoek naar 'stuurprogramma's' of 'printerstuurprogramma's'.

Hieronder vindt u voor enkele fabrikanten de pagina's waar u stuurprogramma's kunt downloaden:

3. Zoek het juiste stuurprogramma voor uw modelnummer.

4. Download en installeer het printerstuurprogramma volgens de instructies van de fabrikant.

5. Start uw computer opnieuw op.

Hebt u op een andere printer geprobeerd af te drukken?

Als er een andere printer op uw computer is aangesloten, probeer het bestand dan af te drukken naar de andere printer. Soms kunnen verschillende printers een pdf wel afdrukken die niet wordt afgedrukt op een andere printer.

Als u in Windows van printer wilt wisselen, leest u Standaardprinter wijzigen (Windows 10 of 8 of zoekt u in de Help van Windows naar instructies.

Als u in Mac OS van printer wilt wisselen, leest u Uw printers beheren (OS X Yosemite) of zoekt u op Apple Support naar instructies voor uw besturingssysteem.

Oplossingen met betrekking tot PDF-bestanden

Afdrukproblemen worden vaak veroorzaakt door problemen met het PDF-bestand. Zelfs als een pdf er op het scherm goed uitziet, kan het onvolledige of beschadigde gegevens bevatten.

Probeer de optie 'Afdrukken als afbeelding'.

Als u haast hebt en snel een eenvoudig document wilt afdrukken (zoals een brief of formulier), kunt u de optie 'Afdrukken als afbeelding' gebruiken. Klik op de knop Geavanceerd in het dialoogvenster Afdrukken om deze optie te zoeken. (In Windows 7 staat de knop Geavanceerd onder aan het dialoogvenster.)

Klik op de knop Geavanceerd

Kopieer of download de pdf rechtstreeks naar uw vaste schijf

Soms wordt een PDF-bestand beschadigd of bevat het beschadigde gegevens. Als u het PDF-bestand hebt gedownload van internet of hebt ontvangen via e-mail, kunt u het opnieuw downloaden of vragen of de afzender het opnieuw kan sturen. Kopieer het bestand rechtstreeks naar uw harde schijf in plaats van een (draagbaar) USB- of netwerkstation.

Open het nieuwe materiaal vanaf uw harde schijf en druk opnieuw af.

Maak een kopie van de pdf met de opdracht Opslaan als

Kies in Reader of Acrobat Bestand > Opslaan als en geef het PDF-bestand een nieuwe naam. Gebruik alleen letters en cijfers in de bestandsnaam. Gebruik geen tekens zoals %, $ of []. Probeer het nieuwe exemplaar van de pdf af te drukken.

Maak het PDF-bestand opnieuw

Als u het oorspronkelijke bestand nog hebt waarvan de PDF was gemaakt, kunt u de pdf opnieuw maken.

1. Open het bestand in het oorspronkelijke programma (bijvoorbeeld een programma voor tekstverwerking of paginaopmaak).

2. Kies Bestand > Afdrukken en kies de optie om het bestand als PDF op te slaan.

3. Open de nieuwe pdf en probeer opnieuw af te drukken.

Controleer afdrukbestanden (preflight-inspectie) op problemen in de syntaxis (d.w.z. in de programmeercode).

1. Open de pdf en kies een van de volgende opties:

• Acrobat DC: Gereedschappen > Afdrukproductie
    • Acrobat XI: Beeld > Gereedschappen > Afdrukproductie
    Afdrukproductie kiezen
  2. Selecteer Preflight.

Selecteer Preflight
  3. Acrobat DC: In de balk Vinden van het venster Preflight typt u 'syntax'. Selecteer vervolgens de het profiel Report PDF syntax issue. Klik vervolgens op Analyseren en herstellen.

Klik op Analyseren en Pdf corrigeren

Oplossingen met betrekking tot de software

Start de computer opnieuw op

Start de computer opnieuw op en open het bestand opnieuw. Het is verrassend hoe vaak een probleem kan worden opgelost door uw computer opnieuw op te starten. Als een computer opnieuw opstart wordt de geheugencache gewist.

Gebruik de huidige versie van Adobe Reader of Acrobat

Het is belangrijk een update uit te voeren voor uw versie van Reader of Acrobat. Adobe geeft elke drie maanden een gratis beveiligingsupdate uit. De updates bevatten vaak oplossingen voor veelvoorkomende problemen. Download de recentste gratis update:

1. Open Reader of Acrobat.

2. Kies Help > Controleren op updates. Als er een nieuwe update beschikbaar is, wordt deze automatisch geïnstalleerd.

3. Start de computer na installatie opnieuw op.

4. Probeer de PDF nogmaals af te drukken.

Forums en andere hulpbronnen

Als u deze suggesties hebt uitgevoerd en nog steeds niet kunt afdrukken, zoek uw probleem dan op in de gebruikersforums van Adobe. Andere gebruikers hebben mogelijk vergelijkbare problemen.

Twee andere documenten verstrekken suggesties om het probleem op te lossen:  Los problemen op wanneer u uw printer instelt of het Afdrukken van complexe PDFs | Acrobat. Voor tips over gebruik van het dialoogvenster Afdrukken (zoals dubbelzijdig afdrukken, pagina's schalen om op het papier te passen of opmerkingen afdrukken), bekijk Tips printen (Acrobat X en eerder).