U kunt formulieren snel en gemakkelijk invullen, ondertekenen en verzenden vanaf uw bureaublad, browser of tablet.

Een interactief of invulbaar formulier bevat velden die u kunt selecteren of invullen. Bij dergelijke formulieren toont het gereedschap Invullen en ondertekenen alleen de optie voor ondertekenen. Zie Interactieve formulieren invullen voor meer informatie over het invullen van interactieve formulieren.

Een vlak formulier heeft geen interactieve velden. Hierbij gaat het mogelijk om een papieren formulier of om een PDF die niet is geoptimaliseerd om als formulier te worden ingevuld. Met het gereedschap Invullen en ondertekenen worden formuliervelden automatisch gedetecteerd. Hierbij gaat het om tekstvelden, combinatievelden, selectievakjes en keuzerondjes, enzovoort. Indien vereist, kunt u met dit gereedschap ook handmatig tekst en andere symbolen toevoegen op elke plek op het formulier.

Uw formulier ondertekenen door uw handtekening te typen of tekenen, of door een afbeelding te gebruiken. Verzend uw ingevulde formulieren naar anderen en sla de formulieren veilig op in Adobe Document Cloud.

Opmerking:

Dit document bevat instructies voor het elektronisch invullen en ondertekenen van formulieren vanaf uw bureaublad met Acrobat of Acrobat Reader. Raadpleeg de sectie Gerelateerde koppelingen onder aan deze pagina om te lezen hoe u dat doet met een browser of de tablet-app.

PDF-formulieren invullen

1. Open het PDF-formulier in Acrobat of Reader.

2. Kies Gereedschappen > Invullen en ondertekenen of kies Invullen en ondertekenen in het rechterdeelvenster. Het gereedschap Invullen en ondertekenen wordt geopend met de werkbalk bovenaan.

Werkbalk Invullen en ondertekenen
    Werkbalk Invullen en ondertekenen
  3. De formuliervelden worden automatisch gedetecteerd. Plaats de muis boven een veld om een blauw vak weer te geven. Klik in het blauwe vak en de cursor wordt automatisch op de juiste positie geplaatst. Typ uw tekst om het veld in te vullen.

Plaats de muis op een veld om het gedetecteerde formulierveld weer te geven.
    Plaats de muis op een veld om het gedetecteerde formulierveld weer te geven.
    Veld met selectievakje wordt automatisch gedetecteerd
    Veld met selectievakje wordt automatisch gedetecteerd

Als er geen blauw vak wordt getoond, kunt u het veld handmatig invullen of tekst toevoegen. Klik op Tekst toevoegen  op de werkbalk. Klik op de plaats in het document waar u tekst wilt toevoegen en begin te typen.

Tekst invullen of toevoegen

Gebruik de veldwerkbalk om de gewenste wijzigingen te maken.

• Als u het formaat van een veld wilt wijzigen, gebruikt u de knop voor een groter of kleiner font in de werkbalk. Dit zijn de eerste twee knoppen aan de linkerkant.
    • Als u een veld wilt verplaatsen, plaatst u de muisaanwijzer dichter bij de veldrand totdat de handgreep verschijnt. Vervolgens pakt u de greep en verplaatst u het veld naar de gewenste plaats.
    • Als u een veld of getypte tekst wilt verwijderen, klikt u op de knop met de prullenbak.
    • Als u een gewoon tekstveld wilt converteren naar een combinatieveld of andersom, klikt u op de combinatieknop (de tweede knop van rechts).
    • Als u annotaties of symbolen wilt gebruiken, klikt u op de optiemenu  en selecteert u de annotatie.

Gebruik combinatievelden om tekst in aangrenzende vakken in een regel of een rij in te vullen of toe te voegen. In het combinatieveld wordt de door de gebruiker ingevoerde tekst evenredig verdeeld over de breedte van het tekstveld, zoals hieronder weergegeven.

Combinatieveld en normaal tekstveld

Als de tekens niet in elk vak passen terwijl u typt, past u de tussenruimte aan met de handgreep, zoals in de bovenstaande afbeelding wordt geïllustreerd door de onderste rode pijl.

4. Voeg annotaties of symbolen toe: de annotatiegereedschappen worden weergegeven in de werkbalk: Kruisje, Vinkje, Cirkel, Lijn en Gevulde punt. Met deze annotatiegereedschappen kunt u selectievakjes en keuzerondjes invullen, met het gereedschap Cirkel kunt u een cirkel rond tekst plaatsen, en met de lijn kunt u de tekst doorhalen.

Annotatiegereedschappen

Klik op een annotatie op de werkbalk om deze te selecteren en klik vervolgens op de plaats in het formulier waar u de annotatie wilt plaatsen. (Met elke klik wordt de geselecteerde annotatie bij de desbetreffende locatie in het formulier geplaatst.)

Opmerking:

Wijzig het formaat van de eerste annotatie die u plaatst, zodat deze in het selectievakje of keuzerondje in het document past. De volgende annotaties die u toevoegt, hebben dezelfde grootte en passen in de andere vak- of cirkelvelden.

Het formulier ondertekenen of van initialen voorzien

U kunt een PDF-formulier ondertekenen door middel van typen, tekenen of het invoegen van een afbeelding van uw met de hand gezette handtekening of initialen.

Uw formulier verzenden

Nadat u het formulier hebt ingevuld, kunt u de PDF met anderen delen. Volg de onderstaande procedure om het formulier te delen:

1. Klik in de werkbalk Invullen en ondertekenen op Een kopie verzenden en vervolgens op Koppeling maken. De koppeling is gemaakt.

Koppeling maken met Adobe Sign
  2. Klik op Koppeling kopiëren en deel de koppeling via e-mail met andere gebruikers. Iedereen met toegang tot de koppeling kan het bestand bekijken, maar niet wijzigen.

Koppeling kopiëren