U kunt een document ondertekenen om de inhoud te bekrachtigen of om het document goed te keuren. Afhankelijk van uw intentie gebruikt u een ander type handtekening.

Opmerking:

Dit document bevat instructies voor Acrobat DC en Acrobat 2017. Als u Acrobat XI gebruikt, raadpleegt u de Help van Acrobat XI.

Een overeenkomst ondertekenen

Als iemand u via Adobe Sign een overeenkomst heeft gestuurd die u moet ondertekenen, ontvangt u een e-mailbericht met een koppeling naar de overeenkomst die u moet ondertekenen. En als u de Acrobat DC- of Acrobat Reader DC-bureaubladtoepassing gebruikt, ziet u een melding met de boodschap dat een document ter ondertekening met u is gedeeld.

Voer een van de volgende handelingen uit om een overeenkomst te ondertekenen die met Adobe Sign naar u is gestuurd:

Ondertekenen via de koppeling in de e-mail

1. Klik in de e-mail op de koppeling voor de overeenkomst die u moet ondertekenen. De overeenkomst wordt geopend in een webbrowser.

Koppeling naar de overeenkomst in de e-mail
  2. Klik in de velden en voer de vereiste gegevens in.

3. Klik op het veld voor uw handtekening. Als u voor het eerst ondertekent, wordt het deelvenster Handtekening of Initialen weergegeven.

Een afbeelding van een handtekening typen, tekenen of importeren
    U kunt zelf een handtekening typen of tekenen of u kunt een handtekeningbestand importeren. Toegevoegde handtekeningen en initialen worden opgeslagen voor toekomstig gebruik.
    • Typen: typ uw naam in het veld. U kunt kiezen uit een kleine selectie handtekeningstijlen; klik op Stijl wijzigen om een andere stijl te bekijken.
    • Tekenen: schrijf uw handtekening in het veld.
    • Afbeelding: blader naar en selecteer een afbeelding van uw handtekening.
    • Mobiel: selecteer deze optie om uw handtekening te maken op een mobiel toestel. Voer uw mobiele nummer in en klik op Verzenden. Er wordt een koppeling naar uw mobiele toestel gestuurd. Klik op de koppeling om de webbrowser op uw mobiele toestel te openen, zodat u uw handtekening kunt schrijven of een afbeelding van uw handtekening kunt selecteren.
    • Opslaan: als dit selectievakje is geselecteerd en u bent aangemeld bij Acrobat Reader of Acrobat, wordt de toegevoegde handtekening veilig opgeslagen in Adobe Document Cloud voor hergebruik.

Klik op Toepassen om de handtekening of initiaal te plaatsen.

4. Klik op Klik om te ondertekenen.

Ondertekenen via de Acrobat- of Reader-bureaubladtoepassing

1. Klik in Acrobat DC of Acrobat Reader DC op Start. Klik in de sectie Gedeeld op Ter ondertekening. Alle overeenkomsten die zijn gedeeld of ontvangen ter ondertekening worden weergegeven.

Dubbelklik op de overeenkomst die moet worden ondertekend
  2. Dubbelklik op de overeenkomst met de status Wachtend op u of selecteer de overeenkomst en klik in het rechtervenster op Ondertekenen. De overeenkomst wordt geopend.

3. Klik in de velden en voer de vereiste gegevens in.

4. Klik op het veld voor uw handtekening. Als u voor het eerst ondertekent, wordt het deelvenster Handtekening of Initialen weergegeven.

• Typen: typ uw naam in het veld. U kunt kiezen uit een kleine selectie handtekeningstijlen; klik op Stijl wijzigen om een andere stijl te bekijken.
    • Tekenen: schrijf uw handtekening in het veld.
    • Afbeelding: blader naar en selecteer een afbeelding van uw handtekening.
    • Mobiel: selecteer deze optie om uw handtekening te maken op een mobiel toestel. Voer uw mobiele nummer in en klik op Verzenden. Er wordt een koppeling naar uw mobiele toestel gestuurd. Klik op de koppeling om de webbrowser op uw mobiele toestel te openen, zodat u uw handtekening kunt schrijven of een afbeelding van uw handtekening kunt selecteren.
    • Opslaan: als dit selectievakje is geselecteerd en u bent aangemeld bij Acrobat Reader of Acrobat, wordt de toegevoegde handtekening veilig opgeslagen in Adobe Document Cloud voor hergebruik.

Klik op Toepassen om de handtekening of initiaal te plaatsen.

5. Klik op Klik om te ondertekenen.

Een PDF ondertekenen

Als u een PDF-document of een formulier wilt ondertekenen, kunt u uw handtekening typen of tekenen, of een afbeelding van uw handgeschreven handtekening invoegen. U kunt ook tekst toevoegen, zoals uw naam, bedrijf, functie of datum. Wanneer u het document opslaat, wordt de handtekening en de tekst onderdeel van de PDF.

Opmerking:

U kunt ook een afbeelding van uw handtekening mobiel vastleggen met de mobiele app Adobe Acrobat Reader en deze opslaan in Adobe Document Cloud, zodat deze wordt gesynchroniseerd en beschikbaar is voor gebruik op uw bureaubladcomputer en mobiele apparaten. Zie Uw handtekening vastleggen op mobiele apparaten en overal gebruiken voor meer informatie.

Stappen voor het ondertekenen van een PDF

1. Open het PDF-document of het formulier dat u wilt ondertekenen.

2. Klik op het ondertekeningspictogram in de werkbalk. U kunt ook Gereedschappen > Invullen en ondertekenen kiezen of u kunt Invullen en ondertekenen kiezen in het rechterdeelvenster.

Het algemene ondertekeningsgereedschap
  3.  Het gereedschap Invullen en ondertekenen wordt weergegeven. Klik op Ik.

Startpagina Invullen en ondertekenen
  4. De formuliervelden worden automatisch gedetecteerd. Plaats de muis boven een veld om een blauw vak weer te geven. Klik in het blauwe vak en de cursor wordt automatisch op de juiste positie geplaatst. Typ uw tekst om het veld in te vullen.

Plaats de muis op een veld om het gedetecteerde formulierveld weer te geven.
    Plaats de muis op een veld om het gedetecteerde formulierveld weer te geven.

Opmerking:

Zie PDF-formulieren invullen voor meer informatie.

5. Klik op het pictogram Ondertekenen op de werkbalk en kies vervolgens of u uw handtekening of alleen uw initialen wilt toevoegen.

Handtekening of initialen toevoegen

Als u al handtekening of initialen hebt toegevoegd, worden deze als opties weergegeven waaruit u kunt kiezen.

6. Als u uw handtekening of initialen al hebt toegevoegd, selecteert u deze uit de opties voor de functie Ondertekenen. Klik vervolgens op de plaats in het PDF-bestand waar u de handtekening wilt plaatsen. Ga verder met de volgende stap.

Als u voor het eerst ondertekent, wordt het deelvenster Handtekening of Initialen weergegeven. Hieronder ziet u een voorbeeld van het deelvenster Handtekening.

Een afbeelding van een handtekening typen, tekenen of importeren
    U kunt zelf een handtekening typen of tekenen of u kunt een handtekeningbestand importeren. Toegevoegde handtekeningen en initialen worden opgeslagen voor toekomstig gebruik.
    • Typen: typ uw naam in het veld. U kunt kiezen uit een kleine selectie handtekeningstijlen; klik op Stijl wijzigen om een andere stijl te bekijken.
    • Tekenen: schrijf uw handtekening in het veld.
    • Afbeelding: blader naar en selecteer een afbeelding van uw handtekening.
    • Handtekening opslaan: als dit selectievakje is geselecteerd en u bent aangemeld bij Acrobat Reader of Acrobat, wordt de toegevoegde handtekening veilig opgeslagen in Adobe Document Cloud voor hergebruik.

Klik op Toepassen en vervolgens op de plaats in de PDF waar u de handtekening of initialen wilt plaatsen.

7. Als u de geplaatste handtekening of initialen wilt verplaatsen, klikt u op het veld om deze te markeren en gebruikt u de pijltoetsen. Als u het formaat van het veld wilt wijzigen, of het veld in zijn geheel verwijderen, gebruikt u de opties in de veldwerkbalk.

Opmerking:

Zo kunt u een afbeelding gebruiken als handtekening:

• Zet uw naam in zwarte inkt op een schoon, leeg vel wit papier. Teken in het midden van het papier, zodat u geen randen fotografeert of scant.
  • Fotografeer of scan uw handtekening. Als u een foto van uw handtekening maakt, moet u ervoor zorgen dat de pagina goed wordt belicht en dat er geen schaduwen over de handtekening vallen.
  • Breng de foto of scan over naar uw computer. Acrobat/Reader accepteert bestanden met de indeling JPG, JPEG, PNG, GIF, TIFF, TIF en BMP. U hoeft de foto niet uit te snijden. Acrobat/Reader importeert alleen de handtekening als de foto of scan schoon is.

Uw ondertekende PDF's versturen

Nadat u het formulier hebt ingevuld, kunt u het met anderen delen. Om het formulier te delen volgt u de procedure in het artikel Uw formulier versturen.

PDF's door anderen laten ondertekenen met Adobe Sign

U kunt documenten door anderen laten ondertekenen met het gereedschap Invullen en ondertekenen, dat is gebaseerd op de cloudservices van Adobe Sign. Ondertekenaars kunnen snel en overal overeenkomsten ondertekenen via een webbrowser of een mobiel apparaat. Ondertekenaars hoeven geen Adobe-producten aan te schaffen en hoeven zich niet aan te melden om de overeenkomsten te ondertekenen.

De ondertekenaars ontvangen een e-mail waarin ze wordt gevraagd de overeenkomsten te ondertekenen. Na ondertekening ontvangen uw ondertekenaars en u het ondertekende PDF-bestand per e-mail. U kunt het volledige ondertekeningsproces bijhouden in Acrobat DC of Acrobat Reader DC door Start > Ter ondertekening te kiezen.