Tangentbordsalternativ till musåtgärder

Reader och Acrobat har samma kortkommandon. Du kan se hela listan i Kortkommandon i Acrobat-hjälpen.

Använda en skärmläsare eller skärmförstorare

Använd installationsassistenten för tillgänglighet för att anpassa Reader för skärmläsare eller skärmförstorare.

• Välj Redigera > Tillgänglighet > Installationsassistenten och markera sedan önskade alternativ på respektive skärmbild i installationsassistenten.

Använda uppläsningsverktyget för text till tal

Uppläsningsverktyget för text till tal är inbyggt i Adobe Reader. Det läser upp text som finns i ett dokumentfönster.

Om du vill använda uppläsningsfunktionen måste du ha Adobe Reader och en motor för text till tal installerat på datorn. Dessutom måste dokumentet vara tillgängligt, i annat fall kanske det inte läses upp alls eller i fel ordning.

Så här aktiverar du uppläsningsfunktionen:

1. Öppna menyn Visa och välj Läsa upp högt > Aktivera uppläsning.
  2. Välj Visa > Läsa upp högt igen och välj önskat uppläsningsalternativ:
    • Om du vill få den aktuella sidan uppläst väljer du Läs endast denna sida.
    • Om du vill få hela dokumentet uppläst väljer du Läs till slutet av dokumentet.

Du hittar mer information om uppläsningsfunktionen i Använda uppläsningsverktyget för text till tal.

Omforma textflödet i en PDF-fil

Omforma flödet för ett PDF-dokument och presentera det tillfälligt som en enda kolumn som har samma bredd som dokumentrutan. Denna omläggning av flödet gör dokumentet mer lättläst.

• Om du vill omforma textflödet väljer du Visa > Zooma > Omforma flöde.

Vanligen visas bara läsbar text i flödesomformningsvyn. Text som inte kan omformas är formulär, kommentarer, fält för digitala signaturer och sidartefakter, till exempel sidnummer, sidhuvudet och sidfötter. På sidor som innehåller både läsbar text och fält för formulär eller digitala signaturer kan flödet inte omformas. Lodrät text omformas vågrätt.

Obs!

Du kan inte spara, redigera eller skriva ut ett dokument när det visas i vyn Omforma flöde.

Ytterligare information