Foto's e-mailen vanuit Lightroom

U kunt in Lightroom e-mailberichten opstellen en foto's verzenden aan de hand van uw standaard e-mailtoepassing. U kunt ook e-mailproviders op internet, zoals Gmail, gebruiken.

E-mailaccountinstellingen configureren voor Lightroom

Om foto's direct per e-mail uit Lightroom te verzenden, moet u eerst uw e-mailaccount instellen via Lightroom E-mailaccountmanager. Met Lightroom kunt u meerdere e-mailaccounts van verschillende serviceproviders instellen.

1. Kies Bestand > Foto e-mailen in een willekeurige module, met uitzondering van de module Boek.

Dialoogvenster e-mail maken

Lightroom zal een dialoogvenster voor het maken van een e-mail weergeven.

2. Klik in het dialoogvenster voor het maken van een e-mail op het pop-upmenu Van en kies Ga naar E-mailaccountmanager.

Opmerking:

In het menu Van zal Lightroom automatisch de standaardapplicatie voor e-mails op uw computer toevoegen, zoals Microsoft Outlook (Windows) en Apple Mail (Mac).

Het venster Lightroom E-mailaccountmanager wordt weergegeven.

3. Klik op Toevoegen in de linkerbenedenhoek van het venster om een nieuw e-mailaccount in te stellen.

Lightroom E-mailaccountmanager

Geef in het venster Nieuw account dat wordt weergegeven het volgende aan:

Venster Nieuw account in Lightroom

Accountnaam

Geef een aliasnaam op voor het account. Kies een naam waardoor u het e-mailadres dat u met dit account wilt associëren, kunt herkennen.

Serviceprovider

Kies een serviceprovider in de vervolgkeuzelijst. Als uw serviceprovider niet op de lijst staat, kiest u Overige.

Klik op OK.

Opmerking:

Als u een van de serviceproviders op de lijst kiest — AOL MailGmailWindows Live HotmailYahoo! Mail — dan zal Lightroom automatisch de Instellingen server voor uitgaande mail invullen (dit wordt uitgelegd in de volgende stap). Als u Overige kiest, moet u contact opnemen met uw e-mailserviceprovider of naar de website van de provider gaan om de juiste gegevens voor uw account te verkrijgen.

4. Geef in het venster Lightroom E-mailaccountmanager het volgende aan:

Instellingen server voor uitgaande mail en aanmeldingsgegevens aangeven
    Een Gmail-account instellen in Lightroom E-mailaccountmanager

Instellingen server voor uitgaande mail

De SMTP-server- en poortinstellingen en de beveiligings- en verificatieopties worden automatisch toegevoegd voor gangbare serviceproviders, zoals Gmail.

Neem contact op met uw e-mailserviceprovider of raadpleeg de website van uw provider als u meer informatie wilt over deze instellingen.

Referentie-instellingen

Voer uw e-mailadres en wachtwoord in.

Opmerking:

Zorg ervoor dat u het volledige e-mailadres invult in het tekstvak Gebruikersnaam

Het grijze, ronde pictogram naast de accountnaam en het label Niet gevalideerd in de linkerkolom geven aan dat de aanmeldingsgegevens van uw account nog moeten worden gevalideerd in Lightroom.

5. Zodra u alle aanmeldingsgegevens van het account hebt ingevuld in de vorige stap, klikt u op Valideren zodat Lightroom een verbinding kan maken met de server voor uitgaande mail.

Opmerking:

Controleer het volgende voor een succesvolle validatie:

• Zorg ervoor dat uw computer een werkende internetverbinding heeft.
    • Als u een antivirusprogramma hebt geïnstalleerd dat toegang tot bepaalde netwerken blokkeert, voeg dan het uitvoerbare bestand van Adobe Lightroom aan de lijst met vertrouwde programma's toe in de instellingen van het antivirusprogramma.
    • Als u op een bedrijfsnetwerk zit, dient u contact op te nemen met uw netwerkadministrator over de instellingen van de firewall en hoe u de server voor uitgaande mail juist kunt configureren.

Als het valideren is gelukt, wordt het ronde pictogram naast de accountnaam (in de linkerkolom) groen en wordt het label 'Gevalideerd' weergegeven. U kunt nu dit e-mailaccount gebruiken om foto's direct per e-mail uit Lightroom te verzenden.

Als u een probleem hebt bij het valideren van uw Gmail-account in Lightroom, zie dan de pagina E-mailaccount in Lightroom kan niet gevalideerd worden voor een oplossing.

Een e-mailaccount verwijderen

Doe het volgende om een bestaand e-mailaccount in Lightroom te verwijderen:

1. Kies Bestand > Foto e-mailen in een willekeurige module, met uitzondering van de module Boek.
  2. Klik in het dialoogvenster e-mail maken op het pop-upmenu Van en kies Ga naar E-mailaccountmanager.
  3. Kies in het venster Lightroom E-mailaccountmanager het e-mailaccount dat u wilt verwijderen uit de linkerkolom.
  4. Klik op Verwijderen links onderin het actieve venster.

Het wachtwoord van een e-mailaccount bijwerken

Doe het volgende om het wachtwoord van een bestaand e-mailaccount in Lightroom te wijzigen:

1. Kies Bestand > Foto e-mailen in een willekeurige module, met uitzondering van de module Boek.
  2. Klik in het dialoogvenster voor het maken van een e-mail op het vervolgkeuzemenu Van en kies Ga naar E-mailaccountmanager.
  3. Kies in het venster Lightroom E-mailaccountmanager het e-mailaccount dat u wilt bijwerken uit de linkerkolom.
  4. Voer in het gedeelte Aanmeldingsgegevens het nieuwe wachtwoord in.
  5. Klik op Valideren zodat Lightroom een verbinding kan maken met de server voor uitgaande mail.

Foto's verzenden als bijlagen bij een e-mail

1. Selecteer een of meerdere bestanden die u via e-mail wilt delen in de rasterweergave van de module Bibliotheek of in de filmstrip. Dit kunnen foto- of videobestanden zijn.

2. Kies Bestand > Foto e-mailen of druk op de knoppen Cmd (Mac)/Ctrl (Win) + Shift + M.

Foto's verzenden als bijlagen bij een e-mail in Lightroom
    Foto's verzenden als bijlagen bij een e-mail naar meerdere ontvangers

3. In het venster met het e-mailbericht doet u het volgende:

Naar

Voer een of meerdere e-mailadressen in. Plaats voor meerdere ontvangers een ; (puntkomma) tussen de e-mailadressen in om ze te scheiden. U kunt nu ook e-mailadressen of groepen toevoegen vanuit het Lightroom adresboek door rechtsboven in het venster op Adres te klikken. Zie E-mailadressen toevoegen en groepen maken in Lightroom adresboek voor meer informatie.

Onderwerp

(Optioneel) Voer het onderwerp van de e-mail in.

Hoofd

(Optioneel) Wanneer u e-mail verzendt met een web-gebaseerd e-mailaccount zoals Gmail, kunt u het bericht van uw e-mail zelf invullen in Lightroom. U kunt ook gebruikmaken van de opmaakopties in het venster met het e-mailbericht.

Van

(Optioneel) Klik op het pop-upmenu Van en kies een ander e-mailaccount als u het bericht via een ander e-mailaccount wilt verzenden. Zie E-mailaccountinstellingen configureren voor Lightroom voor meer informatie over het configureren van een nieuw e-mailaccount.

Opmerking:

In het menu Van zal Lightroom automatisch de standaardapplicatie voor e-mails op uw computer toevoegen, zoals Microsoft Outlook (Windows) en Apple Mail (Mac).

Opmerking:

Selecteer Metagegevens van bijschrift opnemen als beschrijvingslabel om bijschriftmetagegevens tegelijk met de foto te verzenden in de hoofdtekst van de e-mail.

4. Klik op de knop Voorinstelling en kies een grootte voor de bijgevoegde foto of foto's.

Opmerking:

Lightroom zal de geselecteerde foto's (waaronder RAW-afbeeldingen) volgens de geselecteerde Voorinstelling omzetten naar JPEG als bijlage voor een e-mail.

5. Klik op Verzenden.

• Als u een e-mailtoepassing kiest die op uw computer is opgeslagen, zal de e-mail in die toepassing openen. Voeg desgewenst een bericht toe en klik op Verzenden in uw e-mailtoepassing.
    • Als u een gevalideerd web-gebaseerd e-mailaccount hebt gekozen, zal Lightroom de e-mail direct verzenden.

E-mailadressen toevoegen en groepen maken in Lightroom adresboek

Met Lightroom adresboek kunt u e-mailadressen van uw contactpersonen opslaan en e-mailgroepen maken die uit een of meer e-mailadressen bestaan.

Zodra u de adressen hebt opgeslagen, zal Lightroom automatisch passende contactpersonen voorstellen als u begint met typen in het veld Aan in het venster met het e-mailbericht. Zie Foto's verzenden als bijlagen bij een e-mail voor meer informatie.

1. Kies Bestand > Foto e-mailen in een willekeurige module, met uitzondering van de module Boek.

2. Klik op Adres rechtsboven in het e-mailbericht.

Ga naar Lightroom adresboek
  3. Klik op Nieuw adres in het venster Lightroom adresboek.

In het venster Nieuw adres doet u het volgende:

Naam

Voer een aliasnaam in van de contactpersoon die u wilt toevoegen.

Adres

Voer een geldig e-mailadres voor de contactpersoon in.

Klik op OK.

Het adres verschijnt nu in het venster Lightroom adresboek.

4. Als u een Groep wilt maken, klikt u op Nieuwe groep in het venster Lightroom adresboek.

In het venster Nieuwe groep doet u het volgende:

Naam

Voer een naam in van de groep die u wilt maken.

Selecteer in de linkerkolom een of meer adressen en klik op het pictogram (>>) om ze naar de rechterkolom te verplaatsen.

Klik op OK.

De geselecteerde adressen worden aan de groep toegevoegd. De groep verschijnt nu in het venster Lightroom adresboek.

Foto's met aangepaste instellingen exporteren naar e-mail

Als u foto's exporteert naar e-mail (Exporteren naar > E-mail), staat Lightroom u toe om aangepaste instellingen toe te passen op de geëxporteerde foto's. U kunt de volgende instellingen aanpassen: bestandsnaamgeving, video, bestandsinstellingen, afbeeldingsgrootte, uitvoerverscherping, metagegevens en watermerken. Daarna wordt een e-mailvenster geopend waarmee u de bijgevoegde foto's per e-mail naar iemand kunt sturen. U kunt uw exportinstellingen ook opslaan voor hergebruik.

Lightroom zal de geselecteerde foto's (waaronder RAW-afbeeldingen) volgens de geselecteerde instelling of voorinstelling omzetten naar JPEG als bijlage voor een e-mail.

Voer de volgende stappen uit om foto's te exporteren vanuit Lightroom naar een e-mail:

1. Selecteer een of meerdere bestanden die u via e-mail wilt delen in de rasterweergave van de module Bibliotheek of in de filmstrip. Dit kunnen foto- of videobestanden zijn.

2. Kies Bestand > Exporteren of klik op de knop Exporteren in de module Bibliotheek. Kies vervolgens Exporteren naar > E-mail in het pop-upmenu boven in het dialoogvenster Exporteren.

Foto's met aangepaste instellingen exporteren naar e-mail
  3. Geef de exportinstellingen op, zoals een doelmap, naamgevingsconventies en andere opties, in de diverse deelvensters van het dialoogvenster Exporteren.

Gebruik het deelvenster Bestandsinstellingen om een kleurruimte, uitvoerkwaliteit en bestandsgrootte te kiezen. Als u naar e-mail exporteert, wordt Afbeeldingsindeling ingesteld op JPEG. Dit kan niet worden gewijzigd. Zie Bestandsinstellingen voor meer informatie.

Geef in het deelvenster Afbeeldingsgrootte op welke grootte - afmetingen en resolutie - de afbeelding moet hebben. Zie Afbeeldingsgrootte voor meer informatie.

Zie Foto's exporteren naar vaste schijf of cd voor informatie over instellingen in de andere deelvensters.

Opmerking:

U kunt ook de Lightroom-voorinstelling Voor e-mail gebruiken, aan de linkerkant in de kolom Voorinstellingen, die een JPEG-afbeelding van 72 dpi genereert en de e-mail automatisch vanuit Lightroom verzendt.

4. (Optioneel) Als u de exportinstellingen wilt opslaan om ze later weer te gebruiken, klikt u op Toevoegen onder aan het deelvenster Voorinstelling aan de linkerzijde van het dialoogvenster Exporteren. Zie Exportinstellingen opslaan als voorinstellingen.

5. Klik op Exporteren.

Lightroom opent het venster met het e-mailbericht met de geëxporteerde foto's als bijlage.

• Als u uw aangepaste exportinstellingen in de vorige stap hebt opgeslagen, zal het venster met het e-mailbericht de naam van de Voorinstelling linksonder in de hoek weergeven.
    • Als u dat niet hebt gedaan, zal het e-mailbericht de Voorinstelling weergeven als Aangepaste instellingen opgegeven in het venster Exportopties.

Zie Foto's verzenden als bijlagen bij een e-mail om verder te gaan.

Publiceren van Lightroom naar Facebook

Met het deelvenster Services voor publiceren in de module Bibliotheek kunt u foto's rechtstreeks van Lightroom op Facebook zetten. Breng eerst een verbinding tot stand tussen Facebook en Lightroom en maak een publicatieverzameling met foto's die u wilt publiceren. Upload vervolgens de foto's.

Videozelfstudie: Foto's delen op Facebook

Een Facebook-verbinding maken

Dankzij de verbinding in Services voor publiceren kan Lightroom communiceren met uw Facebook-account.

1. Klik in het deelvenster Services voor publiceren links van de module Bibliotheek op de knop Instellen voor de Facebook-verbinding.
    Het deelvenster Services voor publiceren in Lightroom
    Het deelvenster Services voor publiceren

2. Ga in het dialoogvenster Publicatiebeheer Lightroom naar het gedeelte Facebook-account en klik op Autoriseren op Facebook.
  3. Volg de aanwijzingen om Facebook in staat te stellen te communiceren met Lightroom.
  4. Geef aanvullende exportopties op in het venster Publicatiebeheer:

Service voor publiceren

Hiermee wordt in het deelvenster Services voor publiceren een beschrijving naast de naam van de verbinding getoond.

Facebook-album

Kies een Facebook-album dat u wilt uploaden.

Facebook-titel

Hiermee stelt u fototitels aan de hand van de bestandsnaam van de foto of de metagegevens van de IPTC-titel in, of u laat dit veld leeg. Kies het gewenste gedrag tijdens het bijwerken van foto's: Bestaande titel vervangen of Bestaande titel handhaven.

Opmerking:

zie Foto's exporteren naar vaste schijf of cd voor informatie over Bestandsnaamgeving, Bestandsinstellingen, Afbeeldingsgrootte en andere exportopties.

5. (Optioneel) Als u uw Facebook-verbindingsinstellingen wilt wijzigen, klikt u op het plus-pictogram (+) boven aan het deelvenster Services voor publiceren en kiest u Facebook > Instellingen bewerken.

Foto's toevoegen aan en beheren in een Facebook-verzameling

Foto's die u wilt uploaden naar Facebook, worden beheerd in een Facebook -publicatieverzameling.

1. Als u een verzameling wilt maken met foto's die u naar Facebook wilt exporteren, klikt u met de rechtermuisknop (Windows) of houdt u Ctrl ingedrukt en klikt u (Mac OS) op de Facebook-verbinding in het deelvenster Services voor publiceren en kiest u een van de volgende opties:

Verzameling maken

Een verzameling van foto's die door u zijn gekozen. Geef de verzameling een naam, bepaal of u geselecteerde foto's wilt opnemen en kies of maak het Facebook-album waarnaar u de verzameling wilt uploaden.

Slimme verzameling maken

Een verzameling van foto's op basis van door u ingestelde regels. Zie Werken met slimme verzamelingen. Geef de slimme verzameling een naam en kies of maak het Facebook-album waarnaar u de verzameling wilt uploaden.

2. Als het een gewone Facebook-verzameling  betreft, sleept u foto's uit de rasterweergave naar de verzameling in het deelvenster Services voor publiceren. Als u een slimme verzameling  maakt, verschijnen de foto's die aan uw regels voldoen, in de verzameling.
  3. Voer een of meerdere van de volgende handelingen uit om uw Facebook-verzamelingen te beheren:
    • Als u de naam van een verzameling wilt wijzigen of als u een verzameling wilt verwijderen of bewerken, klikt u met de rechtermuisknop (Windows) of houdt u Ctrl ingedrukt en klikt u (Mac OS) op de verzameling in het deelvenster Services voor publiceren. Kies vervolgens Verzameling bewerken, Naam wijzigen of Verwijderen.

• Als u een niet-gepubliceerde foto uit een gewone verzameling wilt verwijderen, selecteert u deze foto in de publicatieverzameling en drukt u op Delete.

• Wijzig de regels voor de slimme verzameling als u foto's aan een slimme verzameling wilt toevoegen of eruit wilt verwijderen.

• Als u de foto's in een verzameling wilt weergeven, selecteert u de verzameling in het deelvenster Services voor publiceren. De foto's zijn ingedeeld in de volgende categorieën, of rijen, in het weergavegedeelte voor afbeeldingen:

Nieuwe foto's die moeten worden gepubliceerd

Foto's die niet zijn gepubliceerd.

Gewijzigde foto's die opnieuw moeten worden gepubliceerd

Foto's die in de module Bibliotheek of Ontwikkelen zijn bewerkt nadat ze werden geëxporteerd.

Gepubliceerde foto's

Foto's die niet meer zijn gewijzigd nadat ze werden gepubliceerd.

Gewiste foto's die moeten worden verwijderd

Wanneer u op Delete drukt om eerder geëxporteerde foto's te verwijderen uit een verzameling, worden deze in Lightroom gemarkeerd als Gewiste foto's die moeten worden verwijderd. De volgende keer dat u op Publiceren klikt, zijn de foto's uit de verzameling in Lightroom verwijderd. U dient de foto's via uw browser van Facebook te verwijderen.

Uploaden naar Facebook

Foto's die nog moeten worden gepubliceerd, kunnen in een van deze twee wachtrijen staan: Nieuwe foto's die moeten worden gepubliceerd of Gewijzigde foto's die opnieuw moeten worden gepubliceerd. Alle bestanden in beide wachtrijen worden geüpload wanneer u een verzameling publiceert.

1. Ga op een van de volgende manieren te werk om te publiceren naar Facebook:
    • Selecteer een Facebook-verzameling in het deelvenster Services voor publiceren en klik op Publiceren.

• Klik met de rechtermuisknop (Windows) of houd Ctrl ingedrukt en klik (Mac OS) op een Facebook-verzameling. Kies vervolgens Nu publiceren.

2. Klik op Vervangen als u dat wordt gevraagd om de gepubliceerde foto's te vervangen door nieuwere versies.

Opmerking:

Als er problemen optreden met het uploaden naar Facebook via het deelvenster Services voor publiceren, controleert u of u de meest recente update gebruikt. Klik hiertoe in Lightroom op Help > Controleren op updates. Raadpleeg ook Foto's en profielfoto's uploaden in het helpcentrum van Facebook voor restricties op het gebied van foto's en albums. Zo mogen albums bijvoorbeeld niet meer dan 200 foto's bevatten.

Publiceren van Lightroom naar Flickr

Met het deelvenster Services voor publiceren in de module Bibliotheek kunt u foto's rechtstreeks van Lightroom naar Flickr sturen. Breng eerst een verbinding tot stand tussen Flickr en Lightroom en maak een publicatieverzameling met foto's die u wilt publiceren. Upload vervolgens de foto's. U kunt ook Flickr-opmerkingen maken en weergeven in het deelvenster Opmerkingen van de module Bibliotheek in Lightroom.

Een Flickr-verbinding maken

Dankzij de verbinding in Services voor publiceren kan Lightroom communiceren met uw Flickr-account.

1. Klik in het deelvenster Services voor publiceren links van de module Bibliotheek op de knop Instellen voor de Flickr-verbinding.
    Het deelvenster Services voor publiceren in Lightroom
    Het deelvenster Services voor publiceren

2. Ga in het dialoogvenster Publicatiebeheer Lightroom naar het gedeelte Flickr-account en klik op Aanmelden.
  3. Volg de aanwijzingen om Flickr in staat te stellen te communiceren met Lightroom.
  4. Geef aanvullende exportopties op in het venster Publicatiebeheer:

Service voor publiceren

Hiermee wordt in het deelvenster Services voor publiceren een beschrijving naast de naam van de verbinding getoond.

Flickr-titel

Hiermee stelt u fototitels aan de hand van de bestandsnaam van de foto of de metagegevens van de IPTC-titel in, of u laat dit veld leeg. Kies het gewenste gedrag tijdens het bijwerken van foto's: Bestaande titel vervangen of Bestaande titel handhaven.

Opmerking:

Zie Foto's exporteren naar vaste schijf of cd voor informatie over Bestandsnaamgeving, Bestandsinstellingen, Afbeeldingsgrootte en andere opties.

5. (Optioneel) Als u uw Flickr-verbindingsinstellingen wilt wijzigen, klikt u op het plus-pictogram (+) boven aan het deelvenster Services voor publiceren en kiest u Flickr > Instellingen bewerken.

Foto's toevoegen aan en beheren in een Flickr-fotoset

De foto's die u wilt uploaden naar Flickr, worden beheerd in een publicatieverzameling, ook wel fotoset genoemd.

1. Als u een Flickr-fotoset wilt maken, klikt u met de rechtermuisknop (Windows) of houdt u Ctrl ingedrukt en klikt u (Mac OS) op de Flickr-verbinding in het deelvenster Services voor publiceren. Kies vervolgens een van de volgende opties:

Fotoset maken

Een verzameling of set van willekeurige foto's die u kiest in uw Flickr-fotostream.

Slimme fotoset maken

Een fotoset gebaseerd op door u ingestelde regels. Zie Werken met slimme verzamelingen.

2. Als het een gewone fotoset  betreft, sleept u foto's uit de rasterweergave naar de Flickr-fotoset in het deelvenster Services voor publiceren. Als u een slimme fotoset  maakt, verschijnen de foto's die aan uw regels voldoen, in de verzameling.
  3. Voer een of meerdere van de volgende handelingen uit om uw Flickr-fotosets te beheren:
    • Als u de naam van een fotoset wilt wijzigen of als u een fotoset wilt verwijderen of bewerken, klikt u met de rechtermuisknop (Windows) of houdt u Ctrl ingedrukt en klikt u (Mac OS) op de fotoset in het deelvenster Services voor publiceren. Kies vervolgens Verzameling bewerken, Naam wijzigen of Verwijderen.

• Als u een niet-gepubliceerde foto uit een gewone fotoset wilt verwijderen, selecteert u deze foto in de fotoset en drukt u op Delete.

• Wijzig de regels voor de slimme fotoset als u foto's aan een slimme fotoset wilt toevoegen of eruit wilt verwijderen.

• Als u de foto's in een fotoset wilt weergeven, selecteert u de desbetreffende fotoset in het deelvenster Services voor publiceren. De foto's zijn ingedeeld in de volgende categorieën, of rijen, in het weergavegedeelte voor afbeeldingen:

Nieuwe foto's die moeten worden gepubliceerd

Foto's die niet zijn geëxporteerd.

Gewijzigde foto's die opnieuw moeten worden gepubliceerd

Foto's die in de module Bibliotheek of Ontwikkelen zijn bewerkt nadat ze werden geëxporteerd.

Gepubliceerde foto's

Foto's die niet meer zijn gewijzigd nadat ze werden geëxporteerd.

Gewiste foto's die moeten worden verwijderd

Wanneer u op Delete drukt om gepubliceerde foto's te verwijderen uit een fotoset, worden deze in Lightroom gemarkeerd als Gewiste foto's die moeten worden verwijderd. De volgende keer dat u op Publiceren klikt, zijn de foto's uit de fotoset in Lightroom en van Flickr verwijderd.

Uploaden naar Flickr

Foto's die nog moeten worden gepubliceerd, kunnen in een van deze twee wachtrijen staan: Nieuwe foto's die moeten worden gepubliceerd of Gewijzigde foto's die opnieuw moeten worden gepubliceerd. Alle bestanden in beide wachtrijen worden geüpload wanneer u een fotoset publiceert.

1. Ga op een van de volgende manieren te werk om foto's te publiceren naar Flickr:
    • Selecteer een fotoset en klik op Publiceren.

• Klik met de rechtermuisknop (Windows) of houd Ctrl ingedrukt en klik (Mac OS) op een fotoset. Kies vervolgens Nu publiceren.

2. Klik op Vervangen als u dat wordt gevraagd om de gepubliceerde foto's te vervangen door nieuwere versies.

Opmerking:

Als er problemen optreden met het uploaden naar Flickr tijdens het gebruik van het deelvenster Services voor publiceren, controleert u of u de meest recente update gebruikt. Kies hiervoor Help > Controleren op updates in Lightroom.

Publiceren van Lightroom naar Adobe Stock

Nieuw in Lightroom CC 2015.7

Met het deelvenster Services voor publiceren in de module Bibliotheek kunt u foto's rechtstreeks van Lightroom naar Adobe Stock sturen. Gebruik uw bestaande aanmeldingsgegevens voor uw Creative Cloud-account om een verbinding tot stand te brengen tussen de Adobe Stock Contributor portal (https://contributor.stock.adobe.com/) en Lightroom. Sleep vervolgens foto's uit de rasterweergave naar de Adobe Stock-fotoset in het deelvenster Services voor publiceren. Ten slotte publiceert u de foto's vanuit Lightroom.

Nu kunt u naar de Adobe Stock Contributor-portal gaan en de geüploade afbeeldingen van tags voorzien en verzenden naar Adobe Stock. De Adobe Stock Contributor-portal extraheert automatisch de Lightroom-trefwoorden die met uw afbeeldingen zijn gekoppeld en geeft ze als trefwoordtags weer. Zie voor meer informatie Help voor Stock-bijdragers / Veelgestelde vragen over bijdragen.

De Adobe Stock-publicatieservice instellen

De plug-in Adobe Stock Publish in Lightroom

Wanneer u de Adobe Stock-publicatieservice instelt, brengt u een koppeling tot stand tussen de Adobe Stock Contributor-portal en Lightroom.

1. Klik in het deelvenster Services voor publiceren links van de module Bibliotheek op de knop Instellen voor de Adobe Stock-verbinding.

2. Ga in het dialoogvenster Publicatiebeheer Lightroom naar het gedeelte Adobe Stock.

3. Geef de instellingen op in Publicatiebeheer Lightroom:

Service voor publiceren

Hiermee wordt in het deelvenster Services voor publiceren een beschrijving naast de naam van de verbinding getoond.

Adobe Stock-account

Selecteer de eerste koppeling. Wanneer u de publicatieservice voor het eerst instelt, dient u een aantal inleidende stappen uit te voeren. Meld u aan met uw bestaande Creative Cloud-aanmeldingsgegevens.

Opmerking:

Zie Adobe Stock Contributor | Aan de slag voor meer informatie over het maken van een Adobe Stock-account.

4. Voltooi de inleidende procedure en vergeet niet Opslaan te selecteren in het dialoogvenster.

5. (Optioneel) Als u uw Adobe Stock-verbindingsinstellingen wilt wijzigen, klikt u op het plus-pictogram (+) boven aan het deelvenster Services voor publiceren en kiest u Adobe Stock > Instellingen bewerken.

Foto's toevoegen aan en beheren in de verzameling Verzenden naar Adobe Stock

Voeg foto's die u wilt uploaden naar Adobe Stock toe aan de verzameling Gepubliceerd. De standaardnaam van deze verzameling is Verzenden naar Adobe Stock.

1. Ga op een van de volgende manieren te werk om een foto toe te voegen:

• De Adobe Stock-verzameling instellen als doelverzameling in het deelvenster Services voor publiceren
      1. Klik met de rechtermuisknop of houd de Command-toets ingedrukt en klik op de Adobe Stock-verzameling en vervolgens op Instellen als doelverzameling.
      2. Als u een bestand wilt toevoegen aan de wachtrij van bestanden die klaar zijn om te worden gepubliceerd:
        • Druk op B of
        • Klik met de rechtermuisknop of houd de Command-toets ingedrukt en klik op een bestand, en klik vervolgens op
    • Sleep foto's vanuit de rasterweergave naar de Adobe Stock-verzameling Gepubliceerd in het deelvenster Services voor Publiceren.
  2. Zo beheert u uw Adobe Stock-verzameling:

• Als u de naam van de verzameling wilt wijzigen, dubbelklikt u op de verzameling in het deelvenster Services voor publiceren en voert u de nieuwe naam in. De standaardnaam van de verzameling is Verzenden naar Adobe Stock.

• Om een foto uit de verzameling te verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de foto en selecteert u Verwijderen uit verzameling.

• Als u de foto's in een fotoset wilt weergeven, selecteert u de desbetreffende fotoset in het deelvenster Services voor publiceren. De foto's zijn ingedeeld in de volgende categorieën, of rijen, in het weergavegedeelte voor afbeeldingen:

Nieuwe foto's die moeten worden gepubliceerd

Foto's die niet naar Adobe Stock zijn gepubliceerd.

Gepubliceerde foto's

Foto's die niet meer zijn gewijzigd nadat ze werden gepubliceerd.

Gewiste foto's die moeten worden verwijderd

Wanneer u op Delete drukt om gepubliceerde foto's te verwijderen, worden deze in Lightroom gemarkeerd als Gewiste foto's die moeten worden verwijderd. Deze foto's worden verwijderd uit de verzameling in het deelvenster Services voor publiceren in Lightroom. De verwijderde foto's worden echter niet automatisch verwijderd uit de Adobe Stock Contributor-portal. U dient ze handmatig te verwijderen.

Uploaden naar Adobe Stock

Foto's die wachten op publicatie, worden in de wachtrij Nieuwe foto's die moeten worden gepubliceerd geplaatst. Als u klikt op Publiceren, wordt alles in deze wachtrij door Lightroom geüpload naar het gedeelte Nieuw van uw Adobe  Stock Contributor-portal.

Opmerking:

Zorg ervoor dat de selectie met afbeeldingen die u naar Adobe Stock wilt uploaden, voldoet aan de technische vereisten voor foto's.

Als uw selectie afbeeldingen bevat die niet voldoen aan deze bestandsspecificaties, geeft Lightroom de fouten weer in het dialoogvenster Kan niet alle middelen uploaden. Verwijder de bestanden die niet aan de vereisten voldoen uit uw selectie en publiceer opnieuw om verder te gaan.

1. Ga op een van de volgende manieren te werk om foto's te publiceren naar Adobe Stock:

• Klik met de rechtermuisknop op of houd Command-toets ingedrukt en klik op de verzameling in het deelvenster Publicatieservices en selecteer vervolgensNu publiceren.

• Klik op knop Publiceren onder de moduleknoppen (boven het weergavegebied van afbeeldingen).

2. Als de upload is voltooid, toont Lightroom het dialoogvenster Afbeeldingen geüpload.

Klik op koppeling Ga verder naar Adobe Stock in dit dialoogvenster om door te gaan naar de Adobe Stock Contributor-portal.

Zie voor meer informatie Adobe Stock | Inhoud uploaden en beheren.

3. Ga naar https://contributor.stock.adobe.com/ om het verzenden van foto's te voltooien.

Selecteer op de pagina Uploads van het Adobe Stock Contributor-portal de afbeelding die u hebt geüpload en voeg de titel, categorie en trefwoorden toe. Lightroom-trefwoorden die aan uw afbeeldingen zijn gekoppeld, worden automatisch weergegeven in de sectie Trefwoord. U kunt deze trefwoorden bekijken en bewerken.

Opmerking:

Als u op de vraag Does your file show recognizable people and/or property? (Bevat uw bestand herkenbare personen en/of eigendommen?) Yes (Ja) antwoordt, dient u een vrijwaringsverklaring portretrecht of een een vrijwaringsverklaring voor eigendommen te uploaden. Als u al over een vrijwaringsverklaring beschikt, kunt u deze zoeken en selecteren in een lijst met eerder geüploade verklaringen.

Als u een nieuwe vrijwaringsverklaring wilt maken, klikt u op Create A New Release  > Download template (Nieuwe vrijwaringsverklaring maken > Sjabloon downloaden) om de verklaring te downloaden. Vervolgens uploadt u de verklaring als een JPEG-bestand.

4. Nadat u de vereiste velden voor titel, trefwoordsectie en categorie hebt ingevuld, klikt u eerst op Opslaan en vervolgens op Verzenden om uw foto door Adobe te laten controleren.

Opmerking:

Wanneer u voor het eerst een foto verzendt, dient u een identiteitsbewijs te uploaden, zoals een JPEG-bestand van uw rijbewijs of paspoort.