Läs om hur du skapar HDR, panorama och HDR-panoramor med funktionen Fotosammanfogning

Med Lightroom för datorer kan du enkelt sammanfoga foton med flera exponeringar till enskilda HDR- foton och foton med standardexponering till ett panorama. Dessutom kan du även sammanfoga foton med flera exponeringar (med konsekventa exponeringsförskjutningar) för att skapa HDR-panoramor i ett enda steg.

Du kan visa en förhandsvisning av HDR, panoramat och HDR-panoramat och justera det ytterligare innan du genererar det slutliga sammanfogade fotot.

Skapa HDR

Ta foton för HDR-sammanfogningar

Tänk på följande när du tar foton som ska kombineras till ett HDR-foto:

• Ställ in kameran på automatisk exponering.
  • Använd ett stativ när du tar foton för att minska risken för rörelse. Försök att röra dig så lite som möjligt om du inte använder ett stativ.

Obs!

Läs i kamerans instruktionsbok för att ta reda på hur du använder automatisk exponering med din kameramodell.

Skapa HDR genom att sammanfoga foton

1. Kommando-klicka (macOS) eller Ctrl-klicka (Windows) för att välja källfoton med flera exponeringar i vyn Fotostödraster () eller i vyn Kvadratiskt stödraster (), eller från bildbandet som visas längst ned i vyn Detalj ().

Flera exponeringsnivåer (foton med "-1" och "+1")
    Foton av samma föremål med olika exponeringar (foton med "-1" och "+1")
  2. Gör något av följande för att sammanfoga dina valda foton till ett enda HDR-foto:

• Gå till Foto > Fotosammanfogning > HDR.
    • Ctrl-klicka (macOS) eller högerklicka (Windows) på fotona du valt och välj sedan Fotosammanfogning > HDR bland alternativen som visas.
    HDR-sammanfogning av foton med flera exponeringar
    Välj de foton med flera exponeringar som ska sammanfogas till en HDR.
  3. I förhandsvisningsdialogrutan HDR-sammanfogning kan du välja att aktivera/avaktivera alternativen Justera automatiskt och Automatiska inställningar och justera Mängd borttagning av fantomskuggor om det behövs.

• Justera automatiskt: Användbart om fotona som sammanfogas har en viss rörelse från foto till foto. Aktivera det här alternativet om bilderna togs med en handhållen kamera. Det är inte säkert att det är nödvändigt att aktivera det här alternativet om bilderna togs med stativ.
    • Automatiska inställningar: Ger en bra utgångspunkt för ett sammanfogat foto med jämna toner. Du kan förhandsvisa effekterna av de här inställningarna i förhandsvisningsdialogrutan. Du kan också fortsätta redigera fotot med Redigera.
    • Mängd borttagning av fantomskuggor: Vissa delar av det sammanfogade HDR-fotot kan verka onaturligt halvgenomskinliga. Det beror ofta på rörelse från bild till bild i HDR-källfotona. Justera skjutreglaget för Mängd borttagning av fantomskuggor till Ingen, Låg, Medel eller Hög för att korrigera felaktigheterna. Börja med att testa Lågborttagning av fantomskuggor för att få ett rent sammanfogat foto och testa högre inställningar baserat på den genererade förhandsvisningen.

Låg: justerar mindre rörelser mellan bilderna
        Medel: justerar större rörelser mellan bilderna
        Hög: justerar stora rörelser mellan bilderna

Välj Visa övertäckning för borttagning av fantomskuggor eller tryck på tangenten O på tangentbordet för att se var korrigeringarna avborttagning av fantomskuggorär på HDR-fotot.

Förhandsvisningsdialogruta för HDR-sammanfogning
    Välj om du vill använda Automatisk justering och Automatiska inställningar och justera Mängd borttagning av fantomskuggor i förhandsvisningsdialogrutan för HDR-sammanfogning.
  4. När du har valt alternativ klickar du på Sammanfoga för att skapa HDR-fotot. Som standard skapas en hög med dina källfiler och det sammanslagna fotot, med det sammanfogade HDR-fotot synligt överst i högen. Suffixet HDR.dng läggs till i filnamnet på det sammanfogade fotot.

Sammanfogat HDR-foto
    Det slutliga sammanfogade HDR-fotot. Det sammanfogade fotot staplas med källfilerna.

Du kan använda alla inställningar i panelen Redigera på det sammanfogade HDR-fotot på samma sätt som för separata foton.

Skapa panoramor

Ta foton för panoramasammanfogningar

Tänk på följande när du tar foton som ska kombineras till ett panorama:

• Använd inte läget Automatiskt panorama.
  • Använd ett stativ när du tar foton för att minska risken för rörelse. Försök att röra dig så lite som möjligt om du inte använder ett stativ.
  • Försök hålla exponeringen konsekvent för varje foto i scenen. Konsekvent exponering hjälper till att skapa ett sömlöst panorama i slutändan.

Skapa panoramor genom att sammanfoga foton

1. Kommando-klicka (macOS) eller Ctrl-klicka (Windows) för att välja en serie källfoton med standardexponering i vyn Fotostödraster () eller i vyn Kvadratiskt stödraster (), eller från bildbandet som visas längst ned i vyn Detalj ().

2. Gör något av följande för att sammanfoga dina valda foton till ett enda HDR-foto:
    • Gå till Foto > Fotosammanfogning > Panorama.
    • Ctrl-klicka (macOS) eller högerklicka (Windows) på fotona du valt och välj sedan Fotosammanfogning > Panorama bland alternativen som visas.
    Välj foton att sammanfoga till ett panorama
    Välj en serie foton med standardexponering att sammanfoga till ett panorama.
  3. Välj en layoutprojektion i dialogrutan Panoramasammanfogning:

Sfärisk

Justera och omforma fotona som om de hade avbildats på insidan av en sfär. Den här projektionen passar för mycket breda panoramor och panoramor med flera rader.

Sfärisk layoutprojektion
    Sfärisk layoutprojektion i panoramasammanfogning

Cylindrisk

Projicerar panoramat som om det hade visats på insidan av en cylinder. Det här projektionsläget fungerar väldigt bra för breda panoramor, med det håller även vertikala linjer raka.

Cylindrisk layoutprojektion
    Cylindrisk layoutprojektion i panoramasammanfogning

Perspektiv

Projicerar panoramat som om det hade avbildats på en plan yta. Eftersom det här läget ser till att raka linjer förblir raka passar det bra för foton av arkitektur. Mycket breda panoramor kan eventuellt fungera mindre bra med det här läget eftersom det skapar mycket förvrängning nära panoramats kanter.

Perspektivlayoutprojektion
    Perspektivlayoutprojektion i panoramasammanfogning
  4. Du kan använda skjutreglaget Gränsförvrängning till att förvränga panoramor så att de fyller arbetsytan. Du kan använda den här inställningen till att bevara detaljerna nära gränserna för det sammanfogade fotot som du annars skulle kunna förlora på grund av beskärning. Du använder skjutreglaget till att ange hur mycket gränsförvrängning du vill använda.

Ett högre värde på skjutreglaget medför att gränserna för panoramat hamnar närmare den omgivande rektangulära ramen.

5. Om du vill ta bort oönskade områden med genomskinlighet runt det sammanfogade fotot väljer du Beskär automatiskt.

6. När du har valt alternativ klickar du på Sammanfoga för att skapa panoramafotot. Som standard skapas en hög med dina källfiler och det sammanslagna fotot, med det sammanfogade panoramat synligt överst i högen. Suffixet Pano.dng läggs till i filnamnet på det sammanfogade fotot.

Sammanfogat panoramafoto
    Det slutliga sammanfogade panoramafotot. Det sammanfogade panoramafotot staplas med källfilerna.

Du kan använda alla inställningar i panelen Redigera på det sammanfogade panoramafotot på samma sätt som för separata foton.

Skapa HDR-panoramor

1. Kommando-klicka (macOS) eller Ctrl-klicka (Windows) för att välja en serie källfoton med flera exponeringar i vyn Fotostödraster () eller i vyn Kvadratiskt stödraster (), eller från bildbandet som visas längst ned i vyn Detalj ().

Granska kraven för att sammanfoga till HDR-panoramor.

2. Gör något av följande för att sammanfoga dina valda foton till ett enda HDR-foto:

• Gå till Foto > Fotosammanfogning > HDR-panorama.
    • Ctrl-klicka (macOS) eller högerklicka (Windows) på fotona du valt och välj sedan Fotosammanfogning > HDR-panorama bland alternativen som visas.
  3. Välj en layoutprojektion i dialogrutan Förhandsvisa HDR-panoramasammanfogning:

• Sfärisk: justera och omforma fotona som om de hade avbildats på insidan av en sfär. Det här projektionsläget passar bäst för mycket breda panoramor och HDR-panoramor med flera rader.
    • Perspektiv: Projicerar HDR-panoramat som om det hade avbildats på en plan yta. Eftersom det här läget ser till att raka linjer förblir raka passar det bra för foton av arkitektur. Mycket breda HDR-panoramor kan eventuellt fungera mindre bra med det här läget eftersom det skapar mycket förvrängning nära panoramats kanter.
    • Cylindrisk: Projicerar HDR-panoramat som om det hade visats på insidan av en cylinder. Det här projektionsläget passar bäst för breda HDR-panoramor, men du ser även till att vertikala linjer förblir raka.
  4. Du kan använda skjutreglaget Gränsförvrängning till att förvränga HDR-panoramor så att de fyller arbetsytan. Du kan använda den här inställningen till att bevara detaljerna nära gränserna för det sammanfogade fotot som du annars skulle kunna förlora på grund av beskärning. Du använder skjutreglaget till att ange hur mycket gränsförvrängning du vill använda.

Om du anger ett högt värde på skjutreglaget medför det att gränsen på HDR-panoramat hamnar närmare den omgivande rektangulära ramen.

5. Om du vill ta bort oönskade områden med genomskinlighet runt det sammanfogade fotot väljer du Beskär automatiskt.

6. När du har valt alternativ klickar du på Sammanfoga för att skapa HDR-panoramafotot i ett enda steg. Som standard skapas en hög med dina källfiler och det sammanslagna fotot, med det sammanfogade HDR-panoramat synligt överst i högen. Suffixet HDRPano.dng läggs till i filnamnet på det sammanfogade fotot.

Du kan använda alla inställningar i panelen Redigera på det sammanfogade panoramafotot på samma sätt som för separata foton.

Krav för att sammanfoga till HDR-panoramor

Om du vill kunna sammanfoga foton till HDR-panoramor måste du se till att alla kraven i listan nedan är uppfyllda. Om något av kraven inte uppfylls visas dialogrutan Det gick inte att skapa HDR-panorama med meddelandet "Det gick inte att skapa ett HDR-panorama med ditt val. Vill du försöka skapa ett normalt panorama istället?" när du försöker sammanfoga fotona.

• Alla foton i urvalet måste ha exponeringsmetadata för slutartid, bländare och ISO-värde.
  • Varje uppsättning med foton med flera exponeringar i urvalet måste ha samma antal foton. Om du till exempel väljer att exponera med tre foton måste alla uppsättningar i urvalet också innehålla tre foton.
  • Varje uppsättning med foton med flera exponeringar i urvalet måste ha samma exponeringsförskjutning. Om den första uppsättningen till exempel har exponeringsförskjutningar på 0, -1 och +1 måste alla andra uppsättningar i urvalet ha samma exponeringsförskjutningsmönster. Fotouppsättningarna kan ha olika exponeringsvärden, det är endast exponeringsförskjutningsmönstret som måste vara konsekvent för alla uppsättningar.
  • Du måste ta varje uppsättning av foton med flera exponeringari följd. Om du till exempel vill använda exponeringsstorleken tre när du tar fotona blir de första tre fotona i sekvensen del av en exponeringsuppsättning, nästa tre foton i sekvensen blir del av en annan exponeringsuppsättning osv.
  • Inom en uppsättning med foton med flera exponeringar får fotona inte ha samma exponeringsvärde.