Läs om hur du ordnar foton i Lightroom CC.
Arbeta med album. Du kan flagga, etikettera, klassificera, stapla och söka efter foton. Lägg till nyckelord. Visa och redigera metadata.

Du kan använda Lightroom CC till att ordna dina foton på många olika sätt. Du kan hantera dina foton som album eller högar eller ordna dem efter nyckelord, metadata, flaggor och stjärngraderingar. Det är enkelt att söka efter och filtrera foton i Lightroom CC.

Ordna dina foton i Lightroom CC
Ordna dina foton i Lightroom CC

A. Lägg till foton B. Panelen Mina foton C. Panelen Delning D. Vyer (Fotostödraster, Kvadratiskt stödraster och Detalj) E. Sorteringsalternativ F. Flaggor, stjärngraderingar G. Stödrasterstorlek H. Panelen Information I. Panelen Nyckelord J. Redigeringsverktyg K. Synkroniseringsaktivitet och -status L. Hjälp M. Dela N. Filter O. Sök

Visa foton

Du kan använda panelen Mina foton () i den vänstra rutan till att snabbt välja de foton som ska visas i stödrastret till höger:

• Alla foton
  • Nyligen tillagda
  • Efter datum (ordnade kronologiskt)
  • Personer
  • Album

I vyn Delat () i den vänstra rutan kan du visa de foton och album du har publicerat till webbplatsen Adobe Portfolio eller delat som ett webbgalleri.

• Anslutningar
  • Delas på webben

Om du vill ange hur du vill att fotona ska visas i stödrastret väljer du en av vyerna längst ned i fotostödrastret:

• Fotostödraster (): visa foton som miniatyrbilder utan kanter eller märken
  • Kvadratiskt stödraster (): visa foton som lika stora miniatyrbilder tillsammans med flaggstatus, synkroniseringsstatus och stjärngradering
  • Detalj (): arbeta med och redigera enskilda foton. Redigeringskontrollerna är endast aktiva i den här vyn.

Visa foton i helskärmsläget

Så här visar du foton i helskärmsläget:

1. Växla till vyn Detalj (). Du kan öppna helskärmsläget från den här vyn.
  2. Tryck på F. Du kan även välja Visa > Detalj - helskärmsläge på menyraden.
  3. Alla paneler döljs och fotot maximeras och visas på hela skärmen. Du kan utföra följande åtgärder i helskärmsläget:
    1. Bläddra bland fotona i albumen genom att trycka på Vänsterpil eller Högerpil.
    2. Flagga ett foto som Valt eller Avvisat genom att trycka på Z eller X.
    3. Klassificera ett foto genom att trycka på 0–5.
  4. Om du vill avsluta helskärmsläget trycker du på F eller Esc.

Lägga till dina foton i ett album

1. Klicka på Lägg till ett album i området Album i den vänstra rutan. Du kan även klicka på ikonen + och sedan klicka på Skapa album.

2. Ange ett namn för det nya albumet. Klicka på Skapa.

3. Välj några foton i stödrastret och dra dem till albumet i den vänstra rutan.

4. Lägg till fler foton i albumet, om det behövs.

Obs!

Om du vill ändra namn på eller ta bort ett album högerklickar du på namnet på det i den vänstra rutan och sedan klickar du på ett alternativ.

Ordna album i mappar

Mappar kan innehålla album eller andra mappar.

1. Klicka på ikonen + i området Album i den vänstra rutan. Klicka på Skapa mapp. Mappen visas i området Album.

2. Dra ett eller flera album till mappen.

3. Om du vill skapar du undermappar och lägger till album i dem.

Visa vilka album ett foto tillhör

Introducerades i Lightroom CC 1.5 (augusti 2018-versionen)

I avsnittet Album längst ned i panelen Information kan du markera alla album som ditt valda foto tillhör.

1. Välj ett foto i stödrastret.

2. Öppna panelen Information genom att klicka på  längst ned till höger i fönstret.

Kontrollera vilka album ett foto tillhör
    Hitta albumen som ditt valda foto tillhör.
  3. I panelen Information bläddrar du till avsnittet Album längst ned där du hittar en lista över album som det valda fotot finns i.

• Klicka på albumnamnet om du vill visa alla foton i det albumet.
    • I avsnittet Album visas Inga om det valda fotot inte ingår i något album.
    • Om du har lagrat ett album lokalt visas detbredvid albumets namn.

Stapla foton

1. Markera flera foton i vyn Fotostödraster (), Kvadratiskt stödraster () eller Detalj ().

2. Högerklicka på markeringen och välj Gruppera i hög. Du kan även välja Högar > Gruppera i högar på menyn Redigera.

Obs!

Om du vill dela upp en fotohög högerklickar du på högen och väljer Dela upp hög.

Tilldela nyckelord till foton

1. Markera ett eller flera foton i vyn Fotostödraster (), Kvadratiskt stödraster () eller Detalj ().

2. Välj Visa > Nyckelord. Du kan även klicka på ikonen längst ned till vänster på skärmen.

3. Tilldela ett eller flera nyckelord till fotona i rutan Nyckelord.

Stjärngradera och flagga foton

1. Markera ett eller flera foton i vyn Fotostödraster (), Kvadratiskt stödraster () eller Detalj ().

2. Högerklicka på markeringen och tilldela en stjärngradering/flagga till fotot/fotona med hjälp av alternativet Ange stjärngradering eller Ange flagga.

Obs!

I vyerna Kvadratiskt stödraster och Detalj kan du även stjärngradera och flagga foton direkt i stödrasterområdet. I vyn Kvadratiskt stödraster kan du visa alternativ för att stjärngradera och flagga genom att hålla pekaren över foton.

v2_ni-direct-assign-ratings-flags
Stjärngradera och flagga foton i stödrasterområdet

Söka efter, filtrera och sortera foton

Söka efter foton med hjälp av sökfältet. Förutom att söka efter foton med hjälp av metadata och nyckelord kan du söka efter och visa foton beroende på vilka objekt som finns i dem eller vilka fasetter som hör ihop med fotot.

Skriv något av objektetsname, eller ett fasettnamn följt av ett kolon, ":", i sökfältet. Du kan till exempel skriva berg i sökfältet om du snabbt vill söka efter alla foton som innehåller berg , alternativt så skriver du kamera: om du vill visa en lista över kameramodeller som har använts. De termer du använder i sökfältet är inte skiftlägeskänsliga.

När du börjar skriva i sökfältet läggs en sökfunktion automatiskt till i det album eller den mapp du för närvarande visar i Lightroom CC. Om du till exempel visar foton ur ett album som heter Landskap läggs en sökfunktion för det albumet automatiskt till i sökfältet när du börjar skriva söknyckelordet.

Använd objektnamn eller fasetter för att söka efter foton
Söka efter foton med sökfältet i Lightroom CC

Om du vill söka bland dina foton kan du använda någon av fasetterna nedan. I sökfältet skriver du ett fasettnamn följt av ett kolon.

• nyckelord:
  • kamera:
  • objektiv:
  • plats:
  • stjärngradering:
  • flagga:
  • blixt:
  • orientering:
  • ISO-värde:
  • typ:
  • bländare:
  • slutartid:
  • redigerat:
  • mediefiler:

Filtrera foton

Om du vill visa filteralternativen klickar du på ikonen  bredvid sökfältet:

• Stjärngraderingar: välj en stjärngradering om du vill visa foton som har fler eller lika många stjärnor som den angivna stjärngraderingen. Exempel: Om du vill visa foton som har tre eller fler stjärnor väljer du tre stjärnor.
  • Flaggor: visa foton baserat på flaggstatus genom att välja om du vill visa flaggade objekt, avvisade objekt eller objekt utan flagga.
  • Visa bara foton: visa endast foton och inga videofilmer.
  • Visa bara videofilmer: visa endast videofilmer och inga foton.
  • Nyckelord: visa foton med ett visst nyckelord genom att välja nyckelordet i listrutan.
  • Kameror: filtrera foton baserat på den kamera som användes vid fotograferingen genom att välja en kameramodell i listrutan.
  • Platser: filtrera foton baserat på platstagg genom att välja en plats i listrutan.
  • Synkroniseringsstatus: filtrera foton baserat på synkroniseringsstatus genom att välja ett alternativ i listrutan: Synkroniseras, Synkroniserade och säkerhetskopierade, Ursprungliga foton är lagrade lokalt eller Synkroniserade från Lightroom Classic. Mer information om de olika synkroniseringsstatusarna finns i Visa fotometadata nedan.

Sortera foton

Om du vill visa sorteringsalternativen klickar du påikonen  längstned till vänster i en vy i Lightroom CC.

Välj ett sorteringsalternativ på snabbmenyn: Fångstdatum, Importdatum, Ändringsdatum, Filnamn eller Stjärngradering.

Om du klickar på Omvänd ordning växlas ordningen mellan stigande och fallande för det valda sorteringsalternativet.

Ändra fotofångsttid

Du kan justera datum och tid för ett enskilt foto eller för en grupp av foton. Ibland kan du behöva ändra fångsttid för dina foton när du har klickat på dem. Du kan till exempel behöva ändra fångsttiderna om du har rest till en annan tidszon och inte har ändrat inställningen på kameran för datum och tid innan du började fotografera. Ett annat scenario skulle kunna vara att du har lagt till ett skannat foto till Lightroom CC och vill att fångsttiden ska vara det datum när fotot togs och inte den tid det skannades.

1. Markera ett eller flera foton i fotostödrastret, kvadratiskt stödraster eller på filmbandet i vyn Detalj.

2. Öppna panelen Information genom att klicka på ikonen längst ned till höger på skärmen. Klicka på ikonen bredvid fältet Fångat i panelen Information där datum och tid när fotot togs visas.

3. Om du har markerat ett enda foto visas aktuellt datum och aktuell tid för fotot i dialogrutan Redigera datum och tid. Ändra datum och tid till önskat värde.

Redigera datum och tid
    Ändra fångsttid för ett foto i dialogrutan Redigera datum och tid.

Om du har markerat en grupp med foton visas det aktuella datumintervallet för markeringen i dialogrutan Förskjut datumintervall. Det nya datum och den nya tid du anger används på fotot med det senaste fångstdatumet i gruppen. Datum och tid för de andra valda fotona ändras automatiskt baserat på det nya datumet.

Redigera datum och tid
    Ändra fångsttid för en grupp med foton i dialogrutan Förskjut datumintervall.
  4. Klicka på Ändra.

Visa fotometadata

• Välj ett foto i stödrastet och klicka sedan på ikonen . Panelen Information med metadata och synkroniseringsstatus för fotot visas.
  • Det finns följande potentiella märken för synkroniseringsstatus:
    •  Synkroniserat och säkerhetskopierat
      Ursprungliga filer som du inte har öppnat på länge kan rensas, men små smarta förhandsvisningar som du kan redigera bevaras.
    •  Synkroniserat och lagrat lokalt
      Den ursprungliga filen har säkerhetskopierats till molnet och även sparats på datorn som del av det album du har lagrat lokalt.
    •  Ändringar synkroniseras till molnet
      Dina ändringar synkroniseras till molnet.
    •  Synkroniserat från Lightroom Classic
      Det finns inget ursprungligt foto som har säkerhetskopierats till molnet, men det finns en smart förhandsvisning.
    •  Resursen innehåller fel
      Mer information finns i området Synkroniseringsstatus i panelen Information, alternativt så klickar du på märkesikonen i stödrastervyn.