Läs om hur du migrerar foton och videofilmer från Lightroom Classic CC till Lightroom CC. Lightroom CC är Adobes allt-i-ett-tjänst som är särskilt framtagen för fotoentusiaster.
Migrera Lightroom Classic CC-katalogen till Lightroom CC

Om du har använt Lightroom Classic CC tidigare vet du redan vad kataloger är för något. En katalog i Lightroom Classic CC är en databas (.lrcat-fil) som innehåller information om alla dina foton och videofilmer som du har importerat. En post i katalogen innehåller en hänvisning till var fotot finns på datorn, dina instruktioner för bearbetning av fotot, som justeringar du har använt och fotometadata, som nyckelord och stjärngraderingar.

I Lightroom CC lagras dina foton med fullständiga upplösning i molnet och synkroniseras med dina datorer och enheter när du arbetar med dem. Du kan migrera dina kataloger från Lightroom Classic CC till Lightroom CC. När du gör det hämtas alla dina foton i katalogen och överförs dem till molnet med fullständig upplösning så att du kan hämta dem på flera olika enheter och datorer. Om du senare vill spara diskutrymme kan du ta bort de fotona från den lokala lagringen på enheten.

Obs!

Samlingar av dina foton i Lightroom Classic CC blir automatiskt album i Lightroom CC. Följande data i din Lightroom Classic CC-katalog kommer inte att vara tillgängliga i Lightroom CC när du har migrerat:

• fixeringar
  • anpassade metadata
  • projekt: böcker, bildspel och utskrifts-/webbprojekt
  • delningar till Lightroom för webben
  • sparade mapplatser
  • mappar och mapphierarki
  • smarta samlingar
  • framkallningshistorik
  • färgetiketter (migrerade som nyckelord i Lightroom CC)

Rekommenderade steg: Förbereda för migrering

Förbered katalogen i Lightroom Classic CC

Gör så här i Lightroom Classic CC:
  • Optimera katalogen (Arkiv > Optimera katalog).
  • Återanslut eventuella saknade filer. Läs Leta rätt på saknade foton.
  • Optimera metadata för migreringen. Tips:
  • Anpassade mappnamn migreras inte till Lightroom CC. Du kan lösa det före migreringen genom att skapa samlingar i Lightroom Classic CC som liknar namnet/strukturen på den anpassade mappen.
  • Om du vill fortsätta använda Lightroom Classic CC efter migreringen kan du uppgradera till den senaste versionen innan du migrerar katalogen. Det här steget förenklar synkroniseringen av foton och metadata mellan Lightroom CC och Lightroom Classic CC. De ursprungliga versionerna av foton du importerar till Lightroom CC synkroniseras tillbaka till Lightroom Classic CC.

Förbereda Lightroom CC för migrering

Gör så här i Lightroom CC:
  • Se till att inställningarna Lokal lagring > Ursprungliga foton lagras för närvarande på en anpassad plats hänvisar till rätt plats. Läs Inställningar för lokal lagring.
  • Se till att det finns tillräckligt med ledigt diskutrymme på platsen för de ursprungliga fotona med fullständig storlek i Lightroom Classic CC-katalogen. Under migreringsprocessen skapas en kopia av dina foton. Om utrymmet på den interna hårddisken i datorn börjar ta slut kan du ansluta en extern hårddisk och ange en plats på den som anpassad plats.

Migrera en katalog

1. Välj Arkiv > Migrera Lightroom-katalog i Lightroom CC.

2. En informationsdialogruta visas. Klicka på Fortsätt.

1
  3. Läs informationen i dialogrutan Innan du börjar och klicka sedan på Fortsätt. Tänk på följande:

• Kataloger kan endast migreras en gång.
    • När du har migrerat en katalog synkroniseras alla dina bilder automatiskt till molnet. Katalogen synkroniseras inte längre i tidigare versioner av Lightroom, till exempel Lightroom 6 eller Lightroom 2015. Synkroniseringsfunktionerna är tillgängliga i Lightroom CC och i den senaste versionen av Lightroom Classic CC.
  4. Markera den katalog du vill migrera. Klicka sedan på Börja kontrollera.

2
  5. Katalogen kontrolleras och migreringen startas. En förloppsindikator visas för migreringen. Det kan ta ett tag att slutföra det här steget.

6. (Ibland) Granska eventuella undantag som rapporteras. Ett undantag kan till exempel rapporteras om det inte går att hitta vissa foton som finns i källkatalogen. I så fall kan du klicka på Migrera senare och starta om processen igen när du har löst katalogproblemen i Lightroom Classic CC.

Om du vill ignorera undantagen och fortsätta migreringen klickar du på Fortsätt ändå.

7. Granska informationen i Katalog kan migreras. Om du vill granska detaljerna klickar du på Öppna loggfil. När du vill börja klickar du på Starta migrering.

Migreringsprocessen påbörjas och en förloppsindikator visas. Beroende på storleken på katalogen och datorns resurser kan det ta en stund innan steget slutförs.

4
  8. När du har slutfört migreringen visas en bekräftelsedialogruta. Om det finns några undantag och du vill visa detaljerna klickar du på Öppna loggfil.

3
    Migreringen av katalogen har slutförts utan några undantag
    complete-with-errors
    Migreringen av katalog har slutförts med undantag. Om du klickar på Fortsätt ändå i steg 6 kan eventuellt undantag visas.

Klart! Nu kan du redigera, ordna och dela dina foton med hjälp av Lightroom CC.

Migrera förinställningar

1. Leta rätt på dina Lightroom Classic CC-förinställningar på följande plats:

Finder i macOS: Macintosh HD/Users/<användarnamn>/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Develop Presets

Utforskaren i Windows: C:\Users\<användarnamn>\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\Develop Presets

2. Kopiera dina förinställningar till förinställningsmappen för Lightroom CC:

Finder i macOS: Macintosh HD/Users/<användarnamn>/Library/Application Support/Adobe/Lightroom CC/Develop Presets

Utforskaren i Windows: C:\users\<användarnamn>\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom CC\Develop Presets

Obs!

Alternativt så kan du flytta dina förinställningar. Du bör endast göra det när du inte längre behöver förinställningarna i Lightroom Classic CC.

3. Starta om Lightroom CC.

Vanliga frågor

Säkerhetskopieras mina foton till molnet direkt när migreringen har slutförts?

Nej, det kan ta en stund innan dina ursprungliga foton har synkroniserats till molnet. Om du vill visa synkroniseringsstatusen klickar du på ikonen  i Lightroom CC.

sync-status
Synkroniseringsstatus

De foton jag migrerade fanns på en extern hårddisk. Måste den vara ansluten när migreringen har slutförts?

Låt den externa hårddisken vara ansluten tills alla foton har synkroniserats till molnet (Synkroniseringsstatus: Synkroniserat och säkerhetskopierat). När synkroniseringen har slutförts kan du koppla från hårddisken och ange inställningen Lokal lagring > Ursprungliga foton lagras för närvarande på en anpassad plats i Lightroom CC så att den hänvisar till en plats på en intern hårddisk. Dina förhandsvisningsfiler flyttas från den externa hårddisken till den interna platsen. De ursprungliga fotona har säkerhetskopierats till molnet.

Mer information finns i Inställningar för lokal lagring.

Kan jag migrera flera kataloger till Lightroom CC?

Ja, du kan migrera hur många Lightroom Classic-kataloger (.lrcat-filer) du vill. Innehållet i varje .lrcat-fil läggs till i en mapp (som liknar en samlingsuppsättning i Lightroom Classic) med namnet på den katalogen.