Wat zijn HiDPI- en Retina-displays?

Met HiDPI- en Retina-displays kunnen er meer pixels op uw scherm worden weergegeven. Het resultaat is dat uw afbeeldingen scherper worden weergegeven. Uw afbeeldingen kunnen echter ook kleiner zijn. Als dit probleem zich voordoet, bekijkt u uw afbeeldingen op 200% in Photoshop (kies Weergeven > 200%).

Photoshop CC 2017-releases (19.x)

Photoshop CC 2017-releases (versies 19.x) bieden een volledige reeks opties voor UI-schalen (van 100% tot 400% in stappen van 25%) in Windows 10-makersupdate en latere versies. Dankzij deze verbetering ziet de gebruikersinterface van Photoshop er haarscherp uit, ongeacht de pixeldichtheid van uw monitor. Photoshop past automatisch de resolutie aan op basis van uw Windows-instellingen.

Daarnaast kunt u schalen per monitor aanpassen voor monitoren met verschillende schaalfactoren. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat een laptop met hoge resolutie (HiDPI-laptop) naadloos samenwerkt met een desktopmonitor met lagere resolutie en omgekeerd. Eén van uw monitoren kan bijvoorbeeld een schaalfactor van 175% hebben en een andere monitor kan een schaalfactor van 400% hebben. U kunt dus kiezen voor de beste 13-inch laptops met 4k-schermen, de meer betaalbare 1080p-modellen of 8k-desktopmonitoren aansluiten en toch een perfecte ervaring in Photoshop hebben.

Selecteer Start > Instellingen> Systeem > Beeldscherm in Windows. Onder Schaal en lay-out kiest u vervolgens een schaalfactor voor elk van uw schermen.

Opmerking:

Voor Windows 10-makersupdate en latere versies is de instelling UI schalen in Photoshop (Voorkeuren > Interface > UI schalen) nog steeds van toepassing op sommige onderdelen, zoals de dialoogvensters Bestandsinfo en Camera Raw. In eerdere versies van Windows is deze voorkeur van toepassing op alle Photoshop-onderdelen. Als de optie UI schalen is ingesteld op Auto, wordt er geschaald naar de waarde die het dichtst bij de schaalfactor van het besturingssysteem van de primaire monitor ligt: 100 of 200.

Photoshop CC 2015- en 2016-releases

In Photoshop CC-versies van 2015 en 2016 is HiDPI-ondersteuning op Windows niet langer een experimentele functie (nu Technology Previews genaamd). Deze functie is standaard ingeschakeld. U kunt echter als volgt teruggaan naar de look van voor HiDPI-ondersteuning:

1. Kies Bewerken > Voorkeuren > Interface.
  2. In de sectie Tekst voor het vervolgkeuzevakje UI-schaal kiest u 100%.
  3. Start Photoshop opnieuw op.

Photoshop CC (2014)

Photoshop CC (2014) voegt HiDPI-ondersteuning als experimentele functie toe aan Windows. Deze functie is nog niet klaar voor productie. Wees dus discreet wanneer u de functie gebruikt. Ga als volgt te werk om de functie in te schakelen:

1. Kies Voorkeuren > tabblad Experimentele functies.
  2. Selecteer De gebruikersinterface 200% schalen voor High-density beeldschermen en klik op OK.
  3. Start Photoshop opnieuw op.
Raadpleeg deze link voor meer informatie over Experimentele functies.

Met ingang van Photoshop CC (2014.2) biedt de interface van Adobe Camera Raw ondersteuning voor HiDPI-displays.

Opmerking: de instellingen van het besturingssysteem bepalen de tekengrootte van de menu's in deze release van Photoshop. In Windows 8.1 kunt u bijvoorbeeld de tekengrootte van het menu aanpassen door de stappen te volgen in de sectie “De tekst en andere items groter maken” van dit Microsoft Help-artikel.

Photoshop CC (alleen Mac)

Wat is er nieuw in Photoshop CC betreffende HiDPI-ondersteuning?

De volgende functies ondersteunen nu HiDPI in Photoshop CC in Mac OS:

• Uitvloeien
  • Opslaan voor web
  • Samenvoegen tot HDR
  • DICOM
  • JPEG2000
  • Verdwijnpunt
  • Filtergalerie
  • Camera Raw 8.1
  • Bridge CC

Photoshop CS6 (alleen Mac)

HiDPI-ondersteuning is toegevoegd aan Photoshop 13.1 (lidmaatschapseditie) en 13.0.2 voor Mac OS-klanten met een doorlopende licentie. Camera Raw 8.1 biedt ook HiDPI-ondersteuning onder Photoshop CS6.

Welke wijzigingen kan ik verwachten, naast een gebruikersinterface en afbeeldingsweergave met een hogere resolutie?

Er zijn meerdere belangrijke wijzigingen in opdrachten, snelkoppelingen en gedrag die hieronder worden weergegeven:

Nieuwe of gewijzigde opdrachten

• Actual Pixels is nu 100% in het menu Weergave, het deelvenster met zoomopties en het dialoogvenster Sneltoetsen.
  • Het menu Weergave bevat nu 200%.

Nieuwe snelkoppelingen

• Cmd + dubbelklik (Mac OS) of Ctrl + dubbelklik (Win) op het zoompictogram om het huidige venster met 200% te zoomen.
  • Shift + Cmd + dubbelklik (Mac OS) of Shift + Ctrl + dubbelklik (Win) op het zoompictogram om alle vensters op 200% te zoomen.
  • Het contextmenu Canvas bevat nu 200% wanneer u de zoomtool of het Handje gebruikt.
  • U kunt een aangepaste sneltoets toevoegen aan Weergeven > 200% door Bewerken > Sneltoetsen te kiezen om het dialoogvenster Sneltoetsen te openen.

Nieuw gedrag

• Wanneer u in omgevingen met meerdere monitors een venster van een HiDPI-scherm naar een niet-HiDPI-scherm sleept, wordt het zoomen van het venster automatisch aangepast naar een redelijke grootte. Dit gedrag helpt een te groot venster en overmatig herschrijven te voorkomen.

Welke besturingssystemen ondersteunt Photoshop CS6 voor native HiDPI?

Huidige versies van Mac OS worden ondersteund voor gebruik met HiDPI-hardware, waaronder het Retina-display dat beschikbaar is op de nieuwe Macbook Pros. HiDPI-ondersteuning is naar verwachting in de toekomst beschikbaar op andere besturingssystemen en apparaten.

Is HiDPI-ondersteuning beschikbaar voor versies van Photoshop ouder dan Photoshop CS6?

Nee, er bestaan geen plannen om HiDPI-ondersteuning te bieden voor versies van Photoshop ouder dan Photoshop CS6.

Is Camera Raw HiDPI-compatibel?

Wanneer u in Camera Raw 8.7 en later Photoshop CC 2014.2 gebruikt en de optie inschakelt om de interface met 200% te schalen, wordt Camera Raw ook geschaald.

Neem contact op met leveranciers van invoegtoepassingen van derden voor compatibiliteitsupdates voor hun specifieke invoegtoepassingen.

Biedt Bridge HiDPI-ondersteuning?

Bridge CC biedt ondersteuning voor HiDPI-displays.