Afmaske Smart-filtereffekter

Sidst opdateret den 29. okt. 2026

Lær, hvordan du maler med sort, hvid eller grå for selektivt at skjule eller vise filtereffekter, der er anvendt på Smart Objects i Adobe Photoshop på computer.

Filtermasker giver præcis kontrol over, hvor Smart-filter-effekter vises i dit billede, så du kan foretage selektive justeringer uden at ændre dit oprindelige indhold permanent.

Når du anvender et Smart-filter på et Smart Object, opretter Photoshop automatisk et miniaturebillede af en filtermaske på linjen Smart Filters i panelet Layers. Denne maske styrer synligheden af alle de Smart Filters, der er anvendt på det pågældende Smart Object. Du kan ikke maskere enkelte Smart Filters hver for sig. Filtermasker bruger de samme principper som lagmasker: hvide områder viser filtereffekter, sorte områder skjuler dem, og grå områder skaber delvis gennemsigtighed for jævn blanding.

Filtermasker fungerer problemfrit med almindelige værktøjer til maling og redigering, så du kan finjustere filtereffekter med den samme præcision, som du bruger til andre maskeringsopgaver. Du kan justere masketæthed og udtynding via panelet Properties, og filtermasker gemmes som alfakanaler i panelet Channels til avancerede arbejdsforløb for markeringer.

Mal på en filtermaske for at skjule eller vise effekter

Vælg miniaturebilledet af filtermasken i panelet Layers under dit Smart Object-lag for at gøre det primært.

Vælg værktøjet Brush eller et andet maleværktøj.

Mal med sort på masken for at skjule filtereffekter i de områder, med hvid for at vise filtereffekter og med gråtoner for at skabe delvis gennemsigtighed – mørkere gråtoner skjuler mere af effekten, og lysere gråtoner viser mere.

Du kan også anvende billedjusteringer og filtre direkte på filtermasker for at skabe kreative maskeringseffekter.

Juster filtermaskens tæthed og udtynding

Vælg miniaturebilledet af filtermasken i panelet Layers eller laget Smart Object, og vælg derefter indstillingen Filter Mask i panelet Properties.

Træk skydeknappen Density i panelet Properties for at justere maskens opacitet og skydeknappen Feathering for at gøre kanterne på masken blødere og få mere jævne overgange.

Indstillingen Mask Edge (Select and Mask-arbejdsområdet) er ikke tilgængelig for filtermasker. Brug i stedet kontrolelementerne til udtynding og tæthed.

Invertér, vis eller flyt filtermasker

Vælg miniaturebilledet af filtermasken i panelet Layers for at gøre det primært.

Hvis du vil invertere masken, skal du vælge Invert i panelet Properties eller vælge Image > Adjustments > Invert.

Hvis du kun vil se masken i gråtoner, skal du Alt+klikke (Windows) eller Option+klikke (macOS) på miniaturebilledet af filtermasken.Gentag for at vende tilbage til normal visning.

Du kan flytte masken til en anden Smart Filter-effekt på det samme Smart Object ved at trække miniaturebilledet for filtermasken til linjen for den ønskede Smart Filter.

Du kan kopiere masken ved at trykke på Alt og trække (Windows) eller Option og trække (macOS) miniaturebilledet for filtermasken til en anden Smart Filter-linje.

Deaktiver, aktiver eller slet en filtermaske

Vælg miniaturebilledet for filtermasken i panelet Layers.

Du kan deaktivere masken midlertidigt ved at trykke på Shift og vælge miniaturebilledet for filtermasken eller vælge knappen Disable/Enable Mask i panelet Properties eller Lag > Smart Filters > Disable Filter Mask. Der vises et rødt kryds over miniaturebilledet, når den er deaktiveret.

Du kan genaktivere en deaktiveret maske ved at trykke på Shift og vælge miniaturebilledet for filtermasken igen eller bruge til/fra-knappen i panelet Properties.

Du kan slette masken permanent ved at trække miniaturebilledet for filtermasken til ikonet Slet i panelet Layers, eller du kan vælge det og derefter vælge ikonet Slet i panelet Properties. Du kan også vælge Lag > Smart Filters > Delete Filter Mask.

Tilføj en ny filtermaske

Hvis du har slettet en filtermaske, eller du skal oprette en manuelt, kan du til enhver tid tilføje en maske.

Vælg det Smart Object-lag, der indeholder Smart Filters.

Du kan tilføje en tom, hvid maske, der viser alle effekter, ved at vælge indstillingen Filter Mask i panelet Properties.

Du kan tilføje en maske baseret på en markering ved først at oprette din markering og derefter vælge (Windows) eller Kontrol+vælge (macOS) linjen Smart Filters i panelet Layers og vælge Add Filter Mask.

Når du har tilføjet en ny maske, kan du male, justere eller ændre den ved hjælp af de teknikker, der er beskrevet her.