2017-versies van Dreamweaver CC

Opmerking:

De Dreamweaver CC-versie van oktober 2017 (18.0) is nu beschikbaar! Zie Overzicht van nieuwe functies.

dreamweaver_facebook_profile

De 2017-versies van Dreamweaver CC bieden diverse nieuwe functies en verbeteringen, zoals ondersteuning voor Git, een gloednieuwe code-editor, een intuïtievere gebruikersinterface met desgewenst een donker thema en diverse verbeteringen, zoals een verbeterde introductie voor nieuwe gebruikers.

Lees verder voor een korte kennismaking met de nieuwe functies en verbeteringen.

Zie Functieoverzicht | Dreamweaver CC 2015-versies voor een overzicht van functies die in eerdere versies van Dreamweaver CC zijn geïntroduceerd.

Adobe Dreamweaver CC, versie 2017.5

Dreamweaver CC 2017.5 ondersteunt de volgende nieuwe functies en verbeteringen:

Lees verder voor meer informatie over deze functies en verbeteringen.

Git-ondersteuning in Dreamweaver

Dreamweaver CC, versie 2017.5 ondersteunt Git. Dit is een open-source versiebeheersysteem. Met de nieuwe Git-ondersteuning kunt u uw bestanden, inclusief broncode, nu gemakkelijk beheren vanuit Dreamweaver.

U kunt nu gangbare Git-bewerkingen uitvoeren vanuit Dreamweaver, zonder hiervoor hulpprogramma's van derden te moeten gebruiken. Via het nieuwe deelvenster Git (Vensters > Git) kunt u verschillende Git-bewerkingen uitvoeren, inclusief Doorvoeren, Push, Pull en Ophalen.

U kunt Git ook gebruiken als samenwerkingstool door vertakkingen en externe opslagplaatsen te maken en samen te voegen. U kunt ook de verschillen tussen twee versies van een bestand bekijken en de geschiedenis van bestanden en opslagplaatsen weergeven.

Het deelvenster Bestanden in Dreamweaver ondersteunt nu bovendien een nieuwe Git-weergave. In deze weergave kunt u niet-gevolgde, gewijzigde, voorbereide en doorgevoerde bestanden die aan uw site zijn gekoppeld, beheren.

Voor meer informatie over het gebruik van Git voor versiebeheer en samenwerking raadpleegt u Git gebruiken in Dreamweaver.

Git gebruiken in Dreamweaver
Git gebruiken in Dreamweaver

Nieuwe codethema's

Dreamweaver CC 2017.5 ondersteunt nu twee nieuwe codethema's: Monaki en Klassiek. U kunt deze codethema's selecteren en gebruiken. De thema's bieden kleuren die vergelijkbaar zijn met de kleuren in Dreamweaver CC 2015.

Selecteer Dreamweaver > Voorkeuren (macOS) of Bewerken > Voorkeuren > Interface (Windows) om de nieuwe codethema's voor een betere leesbaarheid en aantrekkelijker uitstraling uit te proberen.

Nieuwe codethema's in Dreamweaver 2017.5: Monaki en Classic
Nieuwe codethema's in Dreamweaver 2017.5: Monaki en Classic

Verbeterde introductie

Wanneer u Dreamweaver CC 2017.5 voor het eerst start, toont het welkomstscherm een verbeterde introductie. De nieuwe introductie presenteert een van de volgende twee zelfstudievideo's, afhankelijk van de werkruimte die u kiest:

• Een korte zelfstudie over de ontwikkelaarswerkruimte
  • Een korte zelfstudie over de standaardwerkruimte
Verbeterde introductie voor nieuwe gebruikers in Dreamweaver
Verbeterde introductie voor nieuwe gebruikers in Dreamweaver 2017.5

U kunt de twee zelfstudievideo's ook bekijken via het menu Help. Klik op Help > Korte zelfstudie om de zelfstudies weer te geven.

Toegang tot de nieuwe introductievideo's via het menu Help in Dreamweaver
Toegang tot de nieuwe introductievideo's via het menu Help

Andere verbeteringen

Dreamweaver CC 2017.5 is nu geïntegreerd met een nieuwe versie van CEF. Met de nieuwe CEF-versie worden in Live View van Dreamweaver aangepaste HTML-elementen, aangepaste eigenschappen voor CSS en meer weergegeven.

Adobe Dreamweaver CC, versie 2017.1

Dreamweaver CC 2017.1 biedt extra coderingsondersteuning via de volgende nieuwe functies:

Lees verder voor een korte kennismaking met deze verbeteringen.

Ondersteuning voor PHP 7.1

In eerdere versies van Dreamweaver had u toegang tot coderingstips en parsercontroles voor PHP 5.6. Dreamweaver 17.1 is ingesteld voor PHP-versies 5.6 en 7.1.

U kunt ervoor kiezen om de PHP-bestanden van uw site te compileren met 5.6 of 7.1 via het dialoogvenster Site-instelling of via Bewerken > Voorkeuren.

Meer informatie over ondersteuning voor PHP 7.1 vindt u in de volgende artikelen:

Verbeterde opties voor zoeken en vervangen

Deze release bevat belangrijke verbeteringen voor de functies voor zoeken en vervangen.

U kunt nu naar kenmerken en tags zoeken met het dialoogvenster Zoeken en vervangen (Zoeken > Zoeken en vervangen in bestanden). U kunt dit dialoogvenster zelfs gebruiken als er geen bestanden zijn geopend in Dreamweaver (bijvoorbeeld om te zoeken in een map).

Daarnaast is de snelzoekbalk Zoeken en vervangen (Zoeken > Zoeken en vervangen) verplaatst naar de onderkant van de werkruimte van Dreamweaver. Gebruik deze balk om snel tekst en kenmerken in het huidige document te zoeken en te vervangen.

Zie Tekst, tags en kenmerken zoeken en vervangen voor meer informatie over zoeken en vervangen. Voor bekende problemen met zoeken en vervangen in Dreamweaver 17.1 raadpleegt u Bekende problemen en verholpen fouten in 2017-versies van Dreamweaver CC.

Nieuwe sneltoetsen voor zoeken en vervangen:

• Zoeken in huidig document: Ctrl + F (in Windows) en Cmd + F (op een Mac)
  • Zoeken en vervangen in bestanden: Ctrl + Shift + F (in Windows) en Cmd + Shift + F (op een Mac)
  • Vervangen in huidig document: Ctrl + H (in Windows) en Cmd + Alt + F (op een Mac)

Voor een volledige lijst met sneltoetsen voor zoeken en vervangen raadpleegt u Sneltoetsen voor zoeken en vervangen.

Update naar de 2017-versie van Dreamweaver CC (17.0.2)

E-mailcampagnes maken via Dreamweaver met Campaign

U kunt nu de Campaign-extensie voor Dreamweaver gebruiken om persoonlijke e-mailcampagnes te maken.

Het maken van persoonlijke inhoud is erg belangrijk om direct een band met de lezer op te bouwen om zo hopelijk meer succes te behalen met e-mailmarketing.

Als u Dreamweaver gebruikt om e-mailcampagnes te maken, kunt u nu een stap verder gaan en persoonlijke inhoud (zoals de naam van de lezer of een persoonlijke oproep tot actie) toevoegen met gegevens uit Adobe Campaign.

Als u aan de slag wilt gaan, downloadt u de Campaign-extensie door op Venster > Extensies > Bladeren in extensies te klikken. Maak vervolgens een nieuwe e-mailnieuwsbrief of bewerk een bestaande nieuwsbrief. Nadat u klaar bent met ontwerpen, hoeft u alleen nog maar de personalisatievelden en inhoudsblokken van Campaign te gebruiken om persoonlijke inhoud toe te voegen.

Dreamweaver wordt automatisch gesynchroniseerd met Campaign, waardoor de inhoudswijzigingen in Dreamweaver beschikbaar zijn in Campaign. U hoeft vervolgens alleen maar een e-mailadres in te voeren en een persoonlijke campagne naar uw e-mailontvanger te verzenden.

Zie Persoonlijke e-mailcampagnes maken voor meer informatie.

Update naar de 2017-versie van Dreamweaver CC (17.0.1)

Ingebouwde ondersteuning van codekleuren

U kunt nu codethema's maken en aanpassen die zijn gebaseerd op de standaard lichte en donkere thema's. U kunt de codekleuren vervolgens aanpassen door de juiste kiezers in het themabestand te wijzigen.

Selecteer het lichte of donkere standaardcodethema via Bewerken > Voorkeuren > Interface. Als u de codekleuren wilt wijzigen, slaat u het thema op met een nieuwe naam en voert u uw bewerkingen in het opgeslagen themabestand uit.

Zie Codekleuren aanpassen voor meer informatie over het aanpassen van uw codekleuren.

Opmerking:

Deze versie bevat tevens oplossingen voor een aantal fouten. Voor meer informatie over verholpen fouten raadpleegt u Bekende problemen en verholpen fouten in 2017-versies van Dreamweaver CC.

2017-versie (17.0) van Dreamweaver CC

De 2017-versie van Dreamweaver CC biedt een geheel nieuwe code-editor, een intuïtievere gebruikersinterface met selecteerbare donkere en lichte thema's, en verscheidene verbeteringen, waaronder ondersteuning voor nieuwe workflows zoals CSS-preprocessors.

Lees verder voor een volledige lijst met nieuwe functies en wijzigingen in Dreamweaver CC 2017:

Vernieuwde code-editor

Er zijn verschillende productiviteitsverbeteringen aangebracht in de code-editor in Dreamweaver waarmee u snel en efficiënt code kunt schrijven.

Met coderingstips kunnen nieuwe gebruikers HTML, CSS en andere webstandaarden leren, terwijl visuele hulpmiddelen zoals automatische inspringing, codekleuren en aanpasbare lettertypen u helpen het aantal fouten te verminderen en ervoor zorgen dat de code eenvoudiger kan worden gelezen.

Coderingstips

De functionaliteit voor coderingstips in Dreamweaver is verbeterd en toont nu nuttigere informatie voor de geselecteerde code.

In eerdere versies van Dreamweaver kreeg u een vervolgkeuzelijst met relevante code te zien wanneer u een rechterhaakje typte.

In deze versie krijgt u niet alleen de relevante code maar ook aanvullende informatie te zien waarmee u snel HTML, CSS en andere webtechnologieën onder de knie kunt krijgen in Dreamweaver zelf.

Uitgebreide coderingstips
Uitgebreide coderingstips

Zie Coderingstips en codeaanvulling voor meer informatie.

Verbeteringen in de codeweergave

De algehele vormgeving van de code is nu verbeterd voor betere leesbaarheid. Er zijn verbeteringen in codeopmaak en codekleuren.

Codeopmaak

Wanneer u code schrijft, gebruikt Dreamweaver automatische inspringing voor de code om onjuiste handmatige inspringingen te vermijden en de leesbaarheid te verbeteren.

Codekleuren

Dreamweaver biedt nu ondersteuning voor codekleuren voor aanvullende bestandstypen.

Codekleuren zijn nu beschikbaar voor HTML, JS, CSS, PHP, XML, LESS, Sass, SCSS, SVG, Bash, C, C#, C++, clojure, CoffeeScript, Dart, Diff, EJS, Embedded Ruby, Groovy, Handlebars, Haskell, Haxe, Java, JSON, Lua, Markdown, Markdown (GitHub), Perl, Properties, Python, RDF Turtle, Ruby, Scala, SQL, Stylus, Text, VB, VBScript, XML en YAML.

U kunt syntaxismarkering voor verschillende bestandsindelingen direct wijzigen via de statusbalk in de codeweergave.

Zie Coderingsomgeving in Dreamweaver voor meer informatie over deze wijzigingen.

Ondersteuning van CSS-preprocessors

Dreamweaver biedt nu ondersteuning voor algemene CSS-preprocessors zoals Sass, Less en SCSS, met volledige codekleuren en compilatie, zodat u tijd kunt besparen en nettere code kunt produceren.

Zie CSS-preprocessors gebruiken in Dreamweaver voor meer informatie over ondersteuning voor CSS-preprocessors in Dreamweaver.

Real-time voorvertoning in browser

Bekijk snel in realtime een voorvertoning van uw codewijzigingen in de browser zonder dat u de browser handmatig hoeft te vernieuwen. Dreamweaver is nu verbonden met uw browser, zodat de wijzigingen direct in de browser worden weergegeven zonder dat u de pagina opnieuw hoeft te laden.

Wijzigingen in realtime voorvertonen in uw browser
Wijzigingen in realtime voorvertonen in uw browser

Zie Real-time voorvertoning in browser voor meer informatie.

Snelle bewerking van gerelateerde codebestanden (Snel bewerken)

Als u snel wijzigingen in uw code wilt aanbrengen, plaatst u de cursor op specifieke codefragmenten en gebruikt u het contextmenu of drukt u op Ctrl-E (in Windows) of Cmd-E (op een Mac) om toegang te krijgen tot de modus Snel bewerken.

Dreamweaver biedt contextafhankelijke coderingsopties en inlinegereedschappen.

Zie Snel bewerken voor meer informatie.

Snel gerelateerde code bewerken zonder meerdere bestanden of tabs te openen
Snel gerelateerde code bewerken zonder meerdere bestanden of tabs te openen

In-context-documentatie voor CSS (Snelle documenten)

Dreamweaver biedt in-context-documentatie voor CSS-eigenschappen, rechtstreeks in de codeweergave.

U hoeft Dreamweaver nu niet meer te verlaten om naar een webpagina te gaan voor meer informatie over CSS-eigenschappen. Druk op Ctrl+K (in Windows) of Cmd+K (op een Mac) om de Help-functie voor CSS weer te geven.

Snelle documenthulp voor CSS in de codeweergave-interface van Dreamweaver
Snelle documenthulp voor CSS in de codeweergave-interface van Dreamweaver

Meerdere cursors om code te schrijven en te bewerken

U kunt meerdere regels code tegelijk schrijven met meerdere cursors.

Met deze functie bent u veel productiever, omdat u dezelfde regel code niet meerdere keren hoeft te schrijven.

U kunt als volgt meerdere cursors weergeven:

• Cursors toevoegen aan meerdere ononderbroken regels: houd de Alt-toets ingedrukt en sleep in verticale richting.
  • Cursors toevoegen aan meerdere onderbroken regels: houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik op de regels waarin u de cursor wilt plaatsen.
  • Tekst selecteren in meerdere ononderbroken regels: houd de Alt-toets ingedrukt en sleep in diagonale richting.
  • Tekst selecteren in meerdere onderbroken regels: selecteer wat tekst, druk op de Ctrl-toets (Windows) of de Cmd-toets (Mac) en maak nog meer selecties.
Multicursor-GIF3

Moderne gebruikersinterface

Dreamweaver heeft een nieuw ontwerp met een meer intuïtieve en aanpasbare interface, met toegankelijkere menu's en deelvensters en een contextuele en configureerbare werkbalk die alleen de gereedschappen toont die u nodig hebt.

De nieuwe interface biedt ook vier contrastniveau's variërend van licht tot donker, zodat u eenvoudiger coderegels kunt lezen en bewerken.

Hier ziet u een schermopname van de oude en de nieuwe gebruikersinterface.

Modern user interface_2
Gebruikersinterface - Dreamweaver 2015-versies

newUI
Nieuwe gebruikersinterface - Dreamweaver CC 2017-versie

De menu's, werkbalken en werkruimte van Dreamweaver hebben ook een nieuw ontwerp in deze versie. Lees verder voor meer informatie over deze wijzigingen.

Wijzigingen in de werkruimte

De Dreamweaver-interface is geoptimaliseerd voor de volgende standaardwerkruimten:

• Ontwikkelaarswerkruimte

Deze werkruimte is minimaal en bevat standaard alleen de meest essentiële deelvensters voor ontwikkelaars die code voor websites schrijven, zoals de deelvensters Bestanden en Fragmenten.

• Standaardwerkruimte

Deze werkruimte bevat alles wat u nodig hebt wanneer u met zowel code als ontwerp werkt, zoals de deelvensters Bestanden, CC Libraries, CSS ontwerpen, Invoegen, DOM, Middelen en Fragmenten.

Opmerking:

Nadat u een werkruimte hebt geselecteerd, kunt u deze verder aanpassen door deelvensters toe te voegen of te verwijderen. Zie Aangepaste werkruimten maken voor meer informatie over het aanpassen van werkruimten.

Hier volgt een overzicht van de verschillen in de werkruimten in Dreamweaver CC 2015 en Dreamweaver CC 2017.

Dreamweaver CC 2015

• Beginner
  • Code
  • Standaard
  • Ontwerp
  • Extract

Dreamweaver CC 2017

• Ontwikkelaar
  • Standaard

Zie De werkruimte van Dreamweaver voor meer informatie over wijzigingen in de werkruimte.

Het menu van de toepassing is vernieuwd waarbij weinig gebruikte menu-items zijn verwijderd en andere menu-items zijn verplaatst naar meer intuïtieve menulocaties.

Zie Opnieuw ontworpen menu's voor een gedetailleerde beschrijving van de wijzigingen in het toepassingsmenu van Dreamweaver.

Werkbalkwijzigingen

De werkbalk wordt nu in alle weergaven gebruikt. Op de werkbalk worden alleen de gereedschappen weergegeven die nodig zijn voor de weergave waarin u werkt.

U kunt de werkbalk echter aanpassen om de gereedschappen weer te geven die u nodig hebt.

Zie Overzicht van de werkbalk voor meer informatie.

Statusbalkwijzigingen

Op de statusbalk wordt nu handige informatie weergegeven wanneer u in de codeweergave werkt.

U kunt nu:

• Schakelen tussen de modi INS (Invoegen) en OVR (overschrijven).
  • Het regel- en kolomnummer aan de onderkant van het scherm zien. Deze nummers geven de regel en de kolom aan waarin de muis wordt geplaatst.
  • De gewenste codekleuren voor verschillende typen codebestanden selecteren.

Zie Overzicht van de statusbalk voor meer informatie.

Wijzigingen in het deelvenster Fragmenten

Het deelvenster Fragmenten heeft nu een nieuwe, strakkere vormgeving en het ontwerp is aangepast om het invoegen van fragmenten gemakkelijker te maken.

De volgende afbeelding toont de belangrijkste wijzigingen in het deelvenster Fragmenten:

UI-wijzigingen in het deelvenster Fragmenten
UI-wijzigingen in het deelvenster Fragmenten

In de vorige versies van Dreamweaver moest u fragmenten invoegen met sneltoetsen.

Fragmenten invoegen met sneltoetsen is geen efficiënt proces om de volgende redenen:

• De noodzaak om niet-intuïtieve sneltoetsen te onthouden
  • Mogelijke conflicten met de sneltoetsen van trefwoorden in het product

In deze versie van Dreamweaver kunt u activeringstoetsen gebruiken om codefragmenten in te voegen.

Activeringstoetsen zijn gebruikersvriendelijke teksttekenreeksen die zijn toegewezen aan codefragmenten. Zo kunt u voor een codefragment waarmee een mailto-koppeling wordt gemaakt, de tekst 'mailto' typen en instellen als activeringstoets.

Nadat u een activeringstoets hebt toegewezen, plaatst u de cursor in uw document, typt u 'mailto' en drukt u op Tab. Dreamweaver voegt vervolgens het gerelateerde codefragment in uw document in.

Zie Code hergebruiken met codefragmenten voor meer informatie over het deelvenster Fragmenten.

Wijzigingen in het deelvenster Bestanden

Het deelvenster Bestanden is opnieuw ontworpen om het deelvenster eenvoudiger en intuïtiever te maken.

In de meest eenvoudige versie van het deelvenster Bestanden wordt een lijst weergegeven met alleen de lokale bestanden op uw computer. Naarmate u meer werkt met het deelvenster Bestanden (een site opzet, verbindingen maakt met externe servers, in- en uitchecken inschakelt), worden meer opties weergegeven in het deelvenster Bestanden.

Zie Vernieuwd deelvenster Bestanden voor meer informatie over de wijzigingen in het deelvenster Bestanden.

Wijzigingen in het welkomstscherm en de introductie

Wanneer u Dreamweaver start of alle Dreamweaver-documenten sluit, wordt er een nieuwe startwerkruimte weergegeven. Via de startwerkruimte hebt u eenvoudig toegang tot onlangs gebruikte bestanden, bibliotheken en eenvoudige sjablonen.

Als u liever de oudere dialoogvensters gebruikt, kunt u nog steeds Ctrl/Cmd + O gebruiken om het dialoogvenster Openen te starten of Ctrl/Cmd + N om het dialoogvenster Nieuw document te starten.

Er is een introductie beschikbaar om u snel op de hoogte te brengen van de wijzigingen in de werkruimte van Dreamweaver CC 2017. Doorloop snel de aanpassingsstappen, waarna een werkruimte en themaopties worden weergegeven die voor u geschikt zijn.

Zie De werkruimte van Dreamweaver voor meer informatie.

Livemarkering voor zoeken en vervangen

De nieuwe discrete werkbalk Zoeken en vervangen staat boven aan het venster zonder delen van het scherm te blokkeren.

Zoeken en vervangen is doorgaans sneller en efficiënter dan in eerdere versies van Dreamweaver. Dreamweaver zoekt nu de gezochte tekenreeks terwijl u typt in het deelvenster Zoeken en markeert alle gevonden instanties van de tekenreeks in het huidige document.

Zie Tekst zoeken en vervangen voor meer informatie.

Verbeteringen in Creative Cloud Libraries

U kunt al uw middelen die zijn opgeslagen in Creative Cloud, inclusief bestanden in uw Creative Cloud Libraries, middelen die zijn gemaakt met CC-desktopproducten en mobiele projecten, archiveren en herstellen. Ook kunt u opmerkingen toevoegen en de versiegeschiedenis ervan bekijken.

Automatisch herstel van bestanden nadat de computer is vastgelopen

Als Dreamweaver onverwacht wordt afgesloten vanwege systeemfouten, stroomuitval of andere problemen, kunt u alle niet-opgeslagen wijzigingen herstellen in de bestanden die u hebt bewerkt.

Zie Automatisch herstellen van bestanden voor meer informatie.