PDF's opslaan

U kunt uw wijzigingen aan een Adobe PDF of PDF-portfolio opslaan in de originele PDF of in een kopie van de PDF. U kunt afzonderlijke PDF's ook opslaan in andere bestandsindelingen zoals tekst, XML, HTML en Microsoft Word. Als u een PDF opslaat in tekstindeling, kan de inhoud bovendien worden gelezen met een schermlezer, schermvergroter of andere hulptechnologie.

Wanneer u geen toegang hebt tot de bronbestanden waarvan een Adobe PDF is gemaakt, kunt u de afbeeldingen en tekst uit de PDF kopiëren en in een andere toepassing plakken. U kunt de PDF ook naar een bewerkbare indeling exporteren of de afbeeldingen in een PDF naar een andere indeling exporteren.

Gebruikers van Adobe Acrobat Reader kunnen een kopie van een PDF of van een PDF-portfolio opslaan als de maker van het document gebruiksrechten heeft ingeschakeld. Bij een document met aanvullende of beperkte gebruiksrechten worden in de documentberichtenbalk onder het werkbalkgebied de toegewezen beperkingen of rechten beschreven.

Een PDF opslaan

Gebruik deze methode om PDF's op te slaan, met inbegrip van PDF-portfolio's en PDF's waaraan u opmerkingen, formuliergegevens en digitale handtekeningen hebt toegevoegd.

Opmerking:

Als u een digitaal ondertekende PDF opslaat, wordt de handtekening ongeldig.

 1. Ga op een van de volgende manieren te werk:
  • Als u wijzigingen in het huidige bestand wilt opslaan, kiest u Bestand > Opslaan.

  • Als u een kopie van een PDF wilt opslaan, kiest u Bestand > Opslaan als.

  • Kies in Acrobat Reader de optie Bestand > Opslaan als of Bestand > Opslaan als ander bestand > Tekst.

  • Als u een kopie van een PDF-portfolio wilt opslaan, kiest u Bestand > Opslaan als ander bestand > PDF-portfolio.

  Opmerking:

  Als u een PDF in een webbrowser weergeeft, is het menu Bestand van Acrobat niet beschikbaar. Gebruik de knop Een kopie opslaan op de werkbalk van Acrobat om de PDF op te slaan.

De laatst opgeslagen versie herstellen

 1. Kies Bestand > Ongedaan maken. Klik vervolgens op Ongedaan maken.

De functie Automatisch opslaan

De functie Automatisch opslaan beschermt u tegen het verlies van uw werk in het geval van een stroomuitval. Wijzigingen worden regelmatig in het bestand stapsgewijs opgeslagen op de opgegeven locatie. Het oorspronkelijke bestand wordt niet gewijzigd. In plaats daarvan maakt Acrobat een automatisch opgeslagen bestand met wijzigingen waarin alle wijzigingen zijn opgenomen die u in het open bestand hebt aangebracht sinds dit de laatste keer automatisch is opgeslagen. De hoeveelheid nieuwe gegevens in het automatisch opgeslagen bestand is afhankelijk van hoe vaak Acrobat het automatisch opgeslagen bestand opslaat. Als u het interval voor automatisch opslaan instelt op 15 minuten, verliest u bij problemen de laatste 14 minuten van uw werk. Door uw werk regelmatig automatisch op te slaan voorkomt u mogelijk gegevensverlies. Deze functie is vooral handig als u uitgebreide wijzigingen in een document doorvoert, bijvoorbeeld door opmerkingen toe te voegen.

U kunt de automatisch opgeslagen wijzigingen toepassen op de oorspronkelijke bestanden wanneer u Acrobat opnieuw opstart. Als u het bestand sluit, handmatig opslaat of als u de laatste versie ervan herstelt, wordt het automatisch opgeslagen bestand verwijderd.

Opmerking:

bij gebruik van ondersteunende hulpmiddelen zoals schermlezers is het misschien verstandig de functie Automatisch opslaan uit te schakelen, zodat u uw plaats niet verliest wanneer het bestand opnieuw wordt geladen.

De functie Automatisch opslaan werkt niet in de volgende gevallen:

 • Als de beveiligingsinstellingen van het document zijn gewijzigd. In dat geval moet u het document eerst opslaan om het automatisch opslaan van documentwijzigingen opnieuw in te schakelen.

 • Een document dat is gemaakt met de functie Web Capture of dat is geëxtraheerd uit een grotere PDF (Gereedschappen > Pagina's indelen > Extraheren). In dat geval moet u het document eerst opslaan om het automatisch opslaan van wijzigingen in te schakelen.

 • Als het document wordt weergegeven in een webbrowser of is opgenomen in een containerdocument dat OLE (Object Linking and Embedding) ondersteunt. Een dergelijk document wordt buiten het standaardbestandssysteem weergegeven. Automatisch opslaan is hiervoor niet beschikbaar.

Verloren wijzigingen herstellen

Als u wilt voorkomen dat er na een onverwachte onderbreking wijzigingen verloren gaan, kunt u de functie Automatisch opslaan inschakelen. Dit is de standaardinstelling.

Automatisch opslaan instellen

 1. Selecteer Documenten onder Categorieën in het dialoogvenster Voorkeuren.
 2. Schakel het selectievakje Documentwijzigingen automatisch opslaan in tijdelijk bestand elke xx minuten (1-99) in en geef het aantal minuten op.

Verloren wijzigingen herstellen na een onverwachte systeemuitval

 1. Start Acrobat of open het bestand waaraan u het laatst hebt gewerkt.
 2. Klik op Ja als u wordt gevraagd of u het automatisch opgeslagen bestand (of de bestanden) wilt openen. Als er meerdere bestanden waren geopend, opent Acrobat alle bestanden voor u.
 3. Sla het bestand/de bestanden op met dezelfde naam als de bestanden waar u oorspronkelijk aan werkte.

Bestanden verkleinen door opslaan

Soms kunt u de bestandsgrootte van een PDF gewoon verkleinen door Bestand > Bestand verkleinen of Bestand > Opslaan als ander bestand te kiezen. Door PDF's te verkleinen, verbetert u de prestaties zonder dat u het uiterlijk van de bestanden verandert. Dit is vooral belangrijk voor PDF's die via het web worden geopend.

Met de opdracht Bestand verkleinen verwerkt en comprimeert u afbeeldingen opnieuw, verwijdert u ingesloten Base-14-lettertypen en subsets van lettertypen die ingesloten zijn gebleven. Met deze opdracht comprimeert u ook de documentstructuur en schoont u elementen op zoals ongeldige bladwijzers. Als het bestand al zo klein mogelijk is, heeft deze opdracht geen effect.

Opmerking:

bij het verkleinen van een digitaal ondertekend document wordt de handtekening verwijderd.

 1. Open een PDF-bestand in Acrobat DC.

 2. Kies Bestand > Bestand verkleinen of PDF comprimeren.

  Opmerking:

  Adobe voert momenteel tests uit voor twee verschillende, vereenvoudigde ervaringen voor het optimaliseren van PDF's: Bestand verkleinen of PDF comprimeren. Nadat u een update naar de nieuwste versie hebt uitgevoerd, ziet u dus de optie PDF comprimeren of Bestand verkleinen. Beide opties functioneren op dezelfde manier.

 3. Selecteer een locatie om het bestand op te slaan en klik op Opslaan. In Acrobat DC verschijnt een bericht om te bevestigen dat het PDF-bestand is verkleind.

  Bericht dat de bestandsgrootte is gereduceerd

Opmerking:

Zie De bestandsgrootte van meerdere PDF's verkleinen om de bestandsgrootte van meerdere bestanden te reduceren.

 1. Open één PDF of selecteer een of meer PDF's in een PDF-portfolio.
 2. Kies Bestand > Opslaan als ander bestand > Kleinere PDF.

 3. Selecteer de gewenste versiecompatibiliteit.

  Als u zeker weet dat al uw gebruikers Acrobat of Adobe Acrobat Reader gebruiken, kunt u de bestandsgrootte nog verder reduceren door de compatibiliteit te beperken tot de nieuwste versie.

 4. (Optioneel) Als u dezelfde instellingen wilt toepassen op meerdere bestanden, klikt u op Toepassen op meerdere en voegt u de bestanden toe. Klik op OK en geef vervolgens in het dialoogvenster Uitvoeropties de map en voorkeuren voor bestandsnamen op.

  Opmerking:

  De knop Toepassen op meerdere is niet beschikbaar in PDF-portfolio's.

Als u wijzigingen en kwaliteitseffecten wilt besturen, kunt u de functie PDF optimaliseren gebruiken. U hebt dan de beschikking over Acrobat Pro, waardoor u meer opties hebt.

Adobe-logo

Aanmelden bij je account