Bewerken met instructies - Zwart-wit

Gebruik Bewerken met instructies - Zwart-wit bij uw foto's om zwart-witafbeeldingen te maken van gekleurde afbeeldingen. U kunt allerlei zwart-witvoorinstellingen toepassen om een scherpe zwart-witfoto te maken, of een diffuus gloedeffect aan foto's toevoegen voor een surrealistisch, dromerig effect.

1. Zorg dat er een foto is geopend in de modus Met instructies en selecteer de optie Zwart-wit.

Oorspronkelijke foto
    Oorspronkelijke afbeelding

2. Selecteer een voorinstelling die u wilt toepassen op de geselecteerde foto.

Opmerking:

Als het effect van een voorinstelling u niet bevalt, kiest u een andere voorinstelling. Tijdens deze stap past Photoshop Elements niet de ene voorinstelling over de andere toe. Telkens als u een voorinstelling selecteert, wordt de geselecteerde foto opnieuw teruggezet naar de oorspronkelijke staat en wordt daarna de nieuwe voorinstelling toegepast.

Een voorinstelling toepassen op de foto
    Een voorinstelling toepassen op de foto

3. (Optioneel) Als u een centraal onderwerp hebt of een visueel aspect van uw foto wilt benadrukken, kunt u een onscherpe gloed toepassen. Klik op de knop Gloed onscherp om een minimale hoeveelheid gloed op de foto toe te passen. Als u het onscherpe gloedeffect in bepaalde gedeelten van de foto wilt wijzigen:

1. Klik op Toevoegen (om onscherpe gloed toe te passen) of Verwijderen (om het effect te verwijderen).
    2. Kies de grootte van het penseel dat wordt gebruikt voor de bewerking.
    3. Kies hoe hard of zacht de gloed moet zijn met de schuifregelaar Dekking.
    4. Teken over gedeelten van de foto.
    De optionele onscherpe gloed toepassen
    De optionele onscherpe gloed toepassen

4. (Optioneel) Als u het contrast tussen de gemarkeerde gebieden en andere delen van de foto wilt vergroten, klikt u op de knop Contrast verhogen.

Opmerking:

Klik meerdere keren op de knop Contrast verhogen om het contrast te verhogen.

Het contrast verhogen om het effect dramatischer te maken
    Het contrast verhogen om het effect dramatischer te maken

5. Klik op Volgende om naar het deelvenster Delen te gaan.

Of klik op Annuleren om alle huidige wijzigingen te verwijderen.

6. Maak in het deelvenster Delen een keuze uit de volgende opties:

• Opslaan Opslaan als: Behoud het nieuwe panorama in een van de beschikbare indelingen.
    • Doorgaan met bewerken - In Snel/Expert: Kies op welke manier u wilt doorgaan met het bewerken van het panorama, in de modus Snel of de modus Expert.
    • Delen - Flickr/Twitter: Kies een van de sociale media- of sharing-services in Photoshop Elements om uw panorama online te zetten.

Klik tot slot op Klaar om het effect toe te passen.

Bewerken met instructies - Zwart-wit kleuraccent

Gebruik Bewerken met instructies - Zwart-wit kleuraccent om één kleur in een afbeelding te benadrukken en de verzadiging van de andere kleuren te verlagen. U kunt een standaardkleur gebruiken (rood, geel, blauw of groen), of de beschikbare opties gebruiken om het effect te verfijnen.

1. Zorg dat er een foto is geopend in de modus Met instructies en selecteer de optie Zwart-wit kleuraccent.

Originele foto
    Originele foto

2. Kies een kleur die u in de afbeelding wilt behouden. Als u meerdere tinten van de kleur in de afbeelding ziet, klikt u op Aangepaste kleur selecteren en gebruikt u de kleurkiezer om op een monster in de foto te klikken.

Een tint blauw isoleren op een spijkerbroek
    Een tint blauw isoleren op een spijkerbroek

Wanneer u deze stap hebt voltooid, worden gebieden van de foto met dezelfde kleur verzadigd weergegeven. De rest van de foto begint op een zwart-witfoto te lijken.

3. Als u meer of minder tinten van de geselecteerde kleur wilt opnemen, verplaatst u de schuifregelaar Tolerantie naar links of naar rechts.

De schuifregelaar Tolerantie gebruiken
    De schuifregelaar Tolerantie gebruiken om meer tinten blauw in de afbeelding te selecteren

4. (Optioneel) Klik op Effect verfijnen en vergroot of verklein vervolgens het zwart-wit kleuraccent op delen van de foto. Met de schuifregelaar Penseelgrootte kunt u de grootte van het penseel wijzigen en met de schuifregelaar Dekking definieert u de sterkte van het effect.

Klik op Effect verfijnen
    Gebruik de knop Effect verfijnen voor opties om gedeelten van de afbeelding in hun oorspronkelijke kleur te bekijken. In dit geval zijn de wielen hersteld met de knop Toevoegen en is Dekking ingesteld op 100%.

5. Klik op Meer verzadiging om de gekozen kleur te benadrukken. Hierdoor steken de objecten met die kleur beter af tegen de relatief weinig sprekende zwart-witfoto.

Klik op Meer verzadiging
    Het geselecteerde kleureffect versterken door op Meer verzadiging te klikken

6. Klik op Volgende om naar het deelvenster Delen te gaan.

Of klik op Annuleren om alle huidige wijzigingen te verwijderen.

7. Maak in het deelvenster Delen een keuze uit de volgende opties:

• Opslaan/Opslaan als: Behoud de bewerkte afbeelding in een van de beschikbare indelingen.
    • Doorgaan met bewerken - Snel/Expert: Kies op welke manier u wilt doorgaan met het bewerken van de afbeelding: in de modus Snel of de modus Expert.
    • Delen - Flickr/Twitter: Kies een van de sociale media- of sharing-services in Photoshop Elements om uw bewerkte afbeelding online te zetten.

Klik tot slot op Gereed om naar het selectiescherm te gaan.

Bewerken met instructies - Zwart-wit selectie

Gebruik Bewerken met instructies - Zwart-wit selectie om de verzadiging van de kleuren in geselecteerde delen van een foto te verlagen. Wanneer u de verzadiging van delen van een foto verlaagt, worden de overige gebieden van de foto automatisch benadrukt. Nadat u selecties hebt gemaakt, kunt u deze nog verfijnen.

1. Zorg dat er een foto is geopend in de modus Met instructies en selecteer de optie Zwart-wit selectie.

Oorspronkelijke foto
    Oorspronkelijke afbeelding

2. Klik op het Zwart-wit selectiepenseel. Gebruik de beschikbare opties om gebieden die u naar zwart-wit wilt omzetten, toe te voegen of te verwijderen. Gebruik de schuifregelaar Penseelgrootte om te bepalen hoeveel gebied wordt beïnvloed door penseelstreken over de foto.

Opmerking:

Als u dit effect toepast rond een object met meerdere fijne randen (bijvoorbeeld haar), klikt u op Randen verfijnen om uw selectie verder te verfijnen.

Selecteer het gedeelte
    Selecteer het gedeelte dat u wilt omzetten in zwart-wit

3. Als u het zwart-witeffect selectief op meer gedeelten van de foto wilt toepassen, klikt u op Zwart-wit detailpenseel. Selecteer vervolgens een actie en penseelgrootte en breng daarna het effect aan.

Verfijn de selectie
    Verfijn de selectie om te zorgen dat de vereiste onderdelen niet worden omgezet in zwart-wit

4. Als u precies het tegenovergestelde effect wilt bereiken van wat u tot nu toe hebt gedaan, klikt u op Omkeereffect.

Tegenovergesteld effect
    Bekijk dezelfde foto met het tegenovergestelde effect

5. Klik op Volgende om naar het deelvenster Delen te gaan.

Of klik op Annuleren om alle huidige wijzigingen te verwijderen.

6. Maak in het deelvenster Delen een keuze uit de volgende opties:

• Opslaan Opslaan als: Behoud het nieuwe panorama in een van de beschikbare indelingen.
    • Doorgaan met bewerken - In Snel/Expert: Kies op welke manier u wilt doorgaan met het bewerken van het panorama, in de modus Snel of de modus Expert.
    • Delen - Flickr/Twitter: Kies een van de sociale media- of sharing-services in Photoshop Elements om uw panorama online te zetten.

Klik tot slot op Klaar om het effect toe te passen.