Oude foto’s inkleuren

Laatst bijgewerkt op 29 okt. 2026

Leer hoe je AI-powered Snelle acties gebruikt om automatisch realistische kleuren toe te voegen aan vintage afbeeldingen in Photoshop.

Zet vintage zwart-witfoto’s met minimale inspanning om in ingekleurde afbeeldingen met behulp van AI.

De snelle actie Oude foto’s inkleuren gebruikt AI om content in zwart-witafbeeldingen te detecteren en automatisch realistische kleuren toe te passen. Deze functie werkt het best op goed bewaarde foto’s met duidelijk Contrast en minimale schade of vervorming. Als je afbeelding vervaagd, overbelicht of onderbelicht lijkt, levert het aanpassen van Helderheid en Contrast vóór het inkleuren nauwkeurigere resultaten op. Je kunt deze aanpassingen maken met Camera Raw-filters of aanpassing curven.

Deze snelle actie is beschikbaar in Photoshop versie 23.0.1 en hoger.

Het deelvenster Ontdekken biedt toegang tot Snelle acties waarmee complexe bewerkingen in één stap worden toegepast. Nadat je de inkleuring hebt toegepast, kun je met het resultaat op een aparte laag werken en het effect verfijnen of met de originele afbeelding overvloeien met laagdekking en overvloeimodi.

  • Een zwart-witafbeelding wordt geopend in Photoshop
  • Actieve internetverbinding voor eerste gebruik

Inkleuring toepassen op je afbeelding

Open het deelvenster Ontdekken door het zoekpictogram in de rechterbovenhoek van de werkruimte te selecteren, op Ctrl+F (Windows) of Command+F (macOS) te drukken, of Help > Photoshop Help te selecteren.

Selecteer in het deelvenster Ontdekken Verkennen > Snelle acties.

Selecteer Oude foto’s inkleuren in de lijst met snelle acties.

Selecteer Toepassen om je afbeelding in te kleuren.

Nadat je de inkleuring hebt toegepast, verwerkt Photoshop de afbeelding en voegt kleur toe op basis van de content die wordt gedetecteerd. De wijzigingen verschijnen op je huidige laag. Je kunt de laagdekking aanpassen om de ingekleurde versie met de originele te laten overvloeien, of laagmaskers gebruiken om de inkleuring selectief op specifieke gebieden toe te passen.

Inkleuring aanpassen of verwijderen

Als je inkleuring op een andere laag wilt toepassen, selecteer je de laag in het deelvenster Lagen en selecteer je Vernieuwen in het deelvenster Ontdekken.

Als je de inkleuring volledig wilt verwijderen, selecteer je Herstellen in het deelvenster Ontdekken.

Om extra Snelle acties te verkennen, selecteer je Meer Snelle acties verkennen onderaan het paneel.

Voor meer geavanceerde controle over inkleuring met handmatige aanpassingen en focuspunten, gebruik je Filter > Neural Filters > Colorize.Neural Filters bieden opties om specifieke gebieden te verfijnen, de kleurintensiteit aan te passen en brandpunten te maken, zodat je handmatig kleuren kunt toewijzen aan bepaalde regio's van je afbeelding.

Tip

Sla je originele afbeelding op voordat je colorisatie toepast, zodat je de resultaten later kunt vergelijken of kunt teruggaan naar de onbewerkte versie.