Inleiding

Dit document geldt als naslaggids voor het gebruik van videokaarten in Photoshop. Voor bepaalde functies is een compatibele videokaart vereist. Als de videokaart of het stuurprogramma is beschadigd of niet wordt ondersteund, werken deze functies niet. Andere functies gebruiken de videokaart voor versnelling. Als de kaart of het stuurprogramma is beschadigd, werken deze functies langzaam.

Bericht: grafische hardware wordt niet officieel ondersteund

Bericht: grafische hardware wordt niet officieel door Photoshop ondersteund

Hebt u onlangs Windows 8 geïnstalleerd?

Als u videoproblemen ondervindt nadat u Windows 8 hebt geïnstalleerd of gebruikt, werkt u uw videostuurprogramma's bij.

Voor instructies over het bijwerken van uw videokaart raadpleegt u deze TechNotes:

Windows 7/Vista

Windows XP

Haal updates rechtstreeks bij de fabrikant van de videokaart op:

Windows

Voor Nvidia-videoadapters gaat u naar de Nvidia-website.

Voor AMD-/ATI-videoadapters gaat u naar de AMD-website.

Voor Intel-videoadapters gaat u naar de Intel-website.

Opmerking: zorg dat u het juiste stuurprogramma kiest. Notebookstuurprogramma's hebben soms een andere naam dan vergelijkbare desktopstuurprogramma's.

Mac OS X

Ga naar de Nvidia-website voor Nvidia-videokaarten.

Opmerking: fabrikanten van sommige videokaarten hebben andere software waarvoor het videostuurprogramma en updates vereist zijn. Lees de update-instructies nauwkeurig door en neem rechtstreeks contact met de fabrikant van de videoadapter op als u ergens vragen over hebt.

Geteste videokaarten voor Photoshop CS6

Adobe heeft de volgende videokaarten getest vóór de release van Photoshop CS6­. In dit document worden de videokaarten op serie weergegeven. De minimumhoeveelheid RAM die op videokaarten voor Photoshop CS6 wordt ondersteund, is 256 MB. Photoshop 13.1 kan geen 3D-functies weergeven als u minder dan 512 MB VRAM op uw videokaart hebt.

Belangrijk: dit document wordt bijgewerkt wanneer nieuwe kaarten zijn getest. Adobe kan echter niet alle kaarten tijdig testen. Als een videokaart hier niet wordt vermeld maar na mei 2012 op de markt is gekomen, kunt u ervan uitgaan dat de kaart met Photoshop CS6 werkt.

Adobe heeft laptop- en desktopversies van de volgende kaarten getest. Zorg ervoor dat u het nieuwste stuurprogramma voor uw specifieke model downloadt. (Laptop- en desktopversies hebben iets andere namen.)

nVidia GeForce 8000, 9000, 100, 200, 300, 400, 500, 600

nVidia Quadro 400, 600, 2000, 4000 (Mac en Win), CX, 5000, 6000, K600, K2000, K4000, K5000 (Windows en Mac OS)

AMD/ATI Radeon 2000, 3000, 4000, 5000, 6000, 7000

AMD/ATI FirePro 3800, 4800, 5800, 7800, 8800, 9800, 3900, 4900, 5900, 7900

AMD/ATI FireGL W5000, W7000, W8000

Intel HD Graphics, Intel HD Graphics P3000, Intel HD Graphics P4000, Intel(R) HD Graphics P4600/P4700

Opmerking: de kaartenseries ATI X1000 nVidia en nVidia 7000 worden niet meer getest en worden niet officieel door Photoshop CS6 ondersteund. Beide kaarten beschikken echter mogelijk over eenvoudige GL-functionaliteit.

Gebruikt u meer dan een videokaart?

Meerdere videoadapters kunnen problemen veroorzaken met GPU-versnellingsfuncties of ingeschakelde functies in Photoshop. Het is het beste om twee (of meer) monitors te verbinden met één videoadapter. Als u meer dan één videoadapter moet gebruiken, zorg er dan voor dat deze van dezelfde fabrikant en hetzelfde model zijn.
Als u dit niet doet, kan Photoshop vastlopen of andere problemen vertonen.

Opmerking: de prestaties van Photoshop worden niet verbeterd door meer dan één videoadapter te gebruiken.

Problemen met het filter Olieverf

Als het filter Olieverf niet werkt, gaat u eerst naar de sectie Geteste videokaarten in Photoshop CS6 van de onderstaande TechNote. Gebruik deze informatie om te achterhalen of uw videokaart wordt ondersteund door Photoshop.

Als uw videokaart wordt ondersteund, werkt u het stuurprogramma van de videokaart bij naar de meest recente versie. Zie Stap 3 in de onderstaande sectie Snelle stappen voor het oplossen van GPU-problemen voor instructies en links.

Mercury Graphics Engine

De Mercury Graphics Engine (MGE) omvat functies die de videokaartprocessor of GPU gebruiken voor versnelling. In Photoshop CS6 zorgt deze nieuwe engine voor razendsnelle resultaten bij bewerkingen met belangrijke gereedschappen zoals Uitvloeien, Kromtrekken, Belichtingseffecten en het filter Olieverf. De nieuwe MGE levert een ongekende reactietijd voor een vloeiende manier van werken.

MGE is nieuw in Photoshop CS6 en gebruikt zowel OpenGL als OpenCL. MGE maakt geen gebruik van nVidia CUDA.

MGE vereist een ondersteunde videokaart en bijgewerkt stuurprogramma. Als u geen ondersteunde kaart hebt, zijn de prestaties slechter. Doorgaans gaat de versnelling verloren en wordt de functie uitgevoerd in de normale CPU-modus. Er zijn enkele functies die zonder een ondersteunde videokaart niet werken.

Minimale weergavevereisten

• Beeldscherm met een resolutie van 1024x768 (1280x800 aanbevolen) en 512 MB VRAM
  • Als u OpenGL-versnelling wilt gebruiken, moet uw systeem OpenGL v2.0 en Shader Model 3.0 of later ondersteunen.
  • Als u OpenCL-versnelling wilt gebruiken, moet uw systeem OpenCL v1.1 of later

Opmerking: raadpleeg voor een lijst met videokaarten die OpenCL op Mac OS ondersteunen:

GPU-functies in Photoshop CS6

• Adaptief groothoekfilter (compatibele videokaart vereist)
  • Uitvloeien (versneld met compatibele videokaart met 512 MB VRAM)
  • Olieverf (compatibele videokaart vereist)
  • Kromtrekken en Marionet verdraaien (versneld met compatibele videokaart)
  • Veld vervagen, Iris vervagen en Kantelen/verschuiven (versneld met compatibele videokaart die OpenCL ondersteunt)
  • Galerie Belichtingseffecten (compatibele videokaart met 512 MB
    VRAM vereist)
  • Nieuwe 3D-verbeteringen (3D-functies in Photoshop vereisen een compatibele videokaart met 512 MB of VRAM):
    • Sleepbare schaduwen
    • Reflecties grondvlak
    • Ruwheid
    • UI-besturingselementen op canvas
    • Grondvlak
    • Lichtwidgets op rand van canvas
    • IBL-besturing (op afbeelding gebaseerd licht)

GPU-functies in eerdere versies van Photoshop

• Zoomen door slepen. Zie Onafgebroken zoomen.
  • HUD-kleurkiezer (Heads Up Display) Zie Een kleur kiezen tijdens het tekenen.
  • Kleurstaalring. Zie Kleuren kiezen met het pipet.
  • Dynamisch vergroten/verkleinen en hardheidcontrole penseel.
  • Voorvertoningen van kwaststreken. Zie Opties voor de vorm van het kwastuiteinde.
  • Regel van derden voor bedekking van uitsnijdhulplijn. Zie Afbeeldingen uitsnijden.
  • Verbeterd zoomen. Vloeiende weergave op alle zoomniveaus en tijdelijke zoom. Zie Onafgebroken zoomen en Tijdelijk inzoomen op een afbeelding.
  • Geanimeerde overgangen voor eenstaps-zoomen. Druk op Ctrl+plusteken (Windows) of Command+plusteken (Mac) om in te zoomen, en de afbeelding wordt iets geanimeerd tussen zoomniveaus. Deze animatie kan heel subtiel zijn.
  • Tikken en pannen. Kies Bewerken > Voorkeuren (Windows) of Photoshop > Voorkeuren (Mac OS). Selecteer de optie voor Tikken en pannen in het deelvenster Algemeen. Selecteer vervolgens het handje en klik-veeg op de afbeelding, zoals een veegbeweging op een iPhone. De afbeelding glijdt naar de nieuwe positie.
  • Het canvas roteren. Zie Het gereedschap Weergave roteren gebruiken.
  • Niet-vierkante pixelafbeeldingen bekijken. Zie Pixelverhouding aanpassen.
  • Pixelraster. Er wordt een pixelraster weergegeven wanneer u meer dan 500% inzoomt op een afbeelding. Zie Het pixelraster verbergen.
  • Adobe Color Engine (ACE). Kleurconversies verlopen sneller omdat deze door de GPU worden verwerkt, in plaats van de CPU.
  • Cursors voor de punt van tekenpenselen. Kies Bewerken > Voorkeuren (Windows) of Photoshop > Voorkeuren (Mac OS). Kies een kleur voor het voorbeeld van penselen in het deelvenster Cursors. Wanneer u vervolgens het formaat of de hardheid van het gereedschap Penseel interactief wijzigt, geeft de voorbeeldkleur de wijziging in realtime weer.

GPU-functies van Adobe Bridge

• Deelvenster Voorvertoning
  • Voorvertoning in een volledig scherm
  • Revisiemodus

Zie Voorbeeldafbeeldingen bekijken en vergelijken in de Help van Adobe Bridge CS6 voor informatie over al deze functies.

GPU/OpenGL-voorkeuren in Photoshop CS6

De voordelen van het gebruik van een compatibele videokaart (GPU) bij Photoshop zijn betere prestaties en meer functies. Er kunnen problemen optreden als u een oudere videokaart met beperkte VRAM hebt. Ze kunnen ook optreden als u tegelijk met Photoshop nog andere programma's gebruikt die de GPU gebruiken.

1. Kies Bewerken > Voorkeuren (Windows) of Photoshop > Voorkeuren (Mac OS).

2. Zorg dat in het deelvenster Prestaties, onder GPU-instellingen, GPU gebruiken is geselecteerd.

3. Klik op Geavanceerde instellingen en geef de volgende opties op:

Modus > Standaard

Hierbij wordt de kleinste hoeveelheid GPU gebruikt en worden de basisfuncties van OpenGL geactiveerd.

Modus > Normaal

Hierbij wordt meer GPU-geheugen gebruikt en wordt kleurafstemming, tinttoewijzing en overvloeiing van ruitpatronen op basis van GPU ingeschakeld.

Modus > Geavanceerd

Dezelfde voordelen als de modus Normaal, evenals nieuwere OpenGL-ontwikkelingen die verbeterde prestaties kunnen bieden.

GPU gebruiken

om berekening te versnellen

OpenCL gebruiken

Gebruikt de GPU om de nieuwe Blur-filters te versnellen (Field Blur, Iris Blur en Tilt-Shift). OpenCL is alleen beschikbaar op nieuwere GPU's die OpenCL v1.1 of later ondersteunen.

Hulplijnen en paden voor anti-alias

Staat de GPU-hardware toe de randen van getekende hulplijnen en paden vloeiend te maken.

30-bits scherm (alleen Windows) Hiermee kan Photoshop 30-bits gegevens rechtstreeks weergeven op het scherm met videokaarten die dit ondersteunen

Opmerking:

Opmerking: 30-bits weergave functioneert niet goed met huidige stuurprogramma's. We werken eraan dit probleem zo snel mogelijk te verhelpen

Snelle stappen voor het oplossen van GPU-problemen

Als er incompatibiliteiten zijn tussen Photoshop en de weergaveonderdelen die de GPU gebruiken, kunt u problemen ondervinden zoals artefacten, fouten en het vastlopen van het programma.

Als het programma vastloopt of er problemen optreden met het weergegeven van vensters of objecten, opnieuw tekenen of prestaties, moet u bepalen of OpenGL de oorzaak van het probleem is.

1. Schakel OpenGL uit.

1. Kies Bewerken > Voorkeuren (Windows) of Photoshop > Voorkeuren (Mac OS).
  2. Schakel GPU gebruiken uit in het deelvenster Prestaties. Klik op OK.
  3. Start Photoshop opnieuw op en voer dezelfde functie uit.

Als het probleem zich opnieuw voordoet wanneer de optie OpenGL-tekenen is uitgeschakeld, is OpenGL niet de oorzaak. Voor meer probleemoplossingen leest u Problemen met systeemfouten en -blokkeringen oplossen | Adobe-software op Windows of Problemen met systeemfouten en -blokkeringen oplossen | Adobe-software op Mac OS 10.x.

Als het probleem is opgelost, voert u de overige probleemoplossingsstappen uit om OpenGL te repareren.

2. Controleer of u de nieuwste update van Photoshop gebruikt.

Updates verhelpen fouten en problemen.

3. Werk het weergavestuurprogramma bij.

Geactualiseerde weergavestuurprogramma's kunnen veel problemen oplossen, zoals crashen, onjuist teruggegeven objecten en prestatieproblemen. Zie Het stuurprogramma voor videoweergave bijwerken. Schakel vervolgens GPU gebruiken in Photoshop-voorkeuren in.

Als u het weergavestuurprogramma in Windows 7 of Vista wilt bijwerken, gebruikt u deze TechNote.

Als u het weergavestuurprogramma in Windows XP wilt bijwerken, gebruikt u deze TechNote.

4. Stel de voorkeuren opnieuw in.

Hiermee worden de standaardinstellingen van OpenGL hersteld. Zet de voorkeuren van Photoshop terug naar de standaardinstellingen door Shift+Ctrl+Alt (Windows) of Shift+Optie+Command (Mac OS) ingedrukt te houden direct nadat u Photoshop hebt gestart. Klik op Ja wanneer wordt gevraagd of u het instellingenbestand van Adobe Photoshop wilt verwijderen. Voer de functie die het probleem veroorzaakte, opnieuw uit.

5. Wijzig de OpenGL-modus in Standaard.

Als u de Standaardmodus van OpenGL gebruikt, worden de kleinste hoeveelheid GPU-geheugen en de eenvoudigste GPU-functieset gebruikt.

1. Sluit alle documenten.
  2. Kies Bewerken > Voorkeuren (Windows) of Photoshop > Voorkeuren (Mac OS).
  3. Klik in het deelvenster Prestaties op Geavanceerde GPU-instellingen.
  4. Kies Modus > Standaard.
  5. Start Photoshop opnieuw op.

Als deze oplossing het probleem oplost, gaat u naar de modus Normaal. Kijk of het probleem nog steeds optreedt. Als het probleem zich weer voordoet, gaat u terug naar Standaardmodus.

Opmerking: als u GPU-voorkeuren wijzigt om het probleem op te lossen, moet u Photoshop na elke wijziging opnieuw starten.

6. Als u meerdere videoadapters gebruikt, verwijdert u de extra kaarten.

Meerdere videoadapters kunnen problemen veroorzaken met GPU-versnellingsfuncties of ingeschakelde functies in Photoshop. Het is het beste om twee (of meer) monitors te verbinden met één videoadapter. Als u meer dan één videoadapter moet gebruiken, zorg er dan voor dat deze van dezelfde fabrikant en hetzelfde model zijn.
Als u dit niet doet, kan Photoshop vastlopen of andere problemen vertonen.

Opmerking:

Het gebruik van twee videoadapters verbetert de prestatie van Photoshop niet.

7. Controleer de instelling van het cacheniveau.

Als u uw cacheniveau in de voorkeuren van Photoshop op 1 hebt ingesteld, kunt u prestatieproblemen ondervinden met de GPU-functies. Zet het cacheniveau terug op de standaardinstelling (4).

1. Kies Bewerken > Voorkeuren > Prestaties (Windows) of Photoshop > Voorkeuren (Mac OS).
  2. Kies Cacheniveaus > 4 in het venster Prestaties.

De GPU Sniffer

Om te voorkomen dat Photoshop vastloopt door slechte GPU-hardware of -stuurprogramma's, gebruikt Photoshop een klein programma met de naam GPU Sniffer. Elke keer dat Photoshop wordt gestart, opent Photoshop de Sniffer. De Sniffer voert basistesten uit op de GPU en meldt de resultaten aan Photoshop. Als de Sniffer vastloopt of een foutstatus meldt aan Photoshop, gebruikt Photoshop de GPU niet. Het selectievakje GPU gebruiken in het deelvenster Prestaties wordt uitgeschakeld.

De eerste keer dat de Sniffer mislukt, geeft Photoshop een dialoogvenster weer dat aangeeft dat er een probleem met de GPU is gevonden. De volgende keren dat Photoshop wordt gestart, wordt het dialoogvenster niet weergegeven.

Als u het probleem corrigeert door de videokaart te vervangen of het stuurprogramma bij te werken, dan wordt de Sniffer bij de volgende opstart overgeslagen. Het selectievakje GPU gebruiken wordt ingeschakeld en teruggezet in de vorige instelling (ingeschakeld of uitgeschakeld).

Aanvullende informatie