GPU-prestaties

De GPU (Graphics Processing Unit), die te vinden is op videokaarten en als onderdeel van weergavesystemen, is een speciale processor die opdrachten voor het bewerken en weergeven van beelden snel kan uitvoeren.

Met GPU-versnelling werken computers sneller bij een groot aantal verschillende ontwerp-, animatie- en video-applicaties.
Dit betekent dat InDesign sneller en soepeler werkt dan ooit tevoren.

Systeemvereisten

Als u GPU-prestaties wilt gebruiken, moet uw Mac minimaal 1024 MB VRAM hebben (2 GB aanbevolen) en moet uw computer Metal of ten minste OpenGL-versie 4.0 of hoger ondersteunen.

 Met Metal compatibele GPU-functie is beschikbaar voor alle gebruikers vanaf versie 16.3 of later.

Ondersteunde computers

 • iMac 4K
 • iMac 5K
 • MacBook Pro Retina
 • Mac Pro aangesloten op een HiDPI-monitor
 • Mac mini aangesloten op een HiDPI-monitor

De VRAM-waarden controleren:

 • Mac 10.9: Kies Mac > Over deze Mac > Meer info (Grafische informatie).
 • Mac 10.10, 10.11: Kies Mac > Over deze Mac (Grafische informatie).

Raadpleeg dit Apple-ondersteuningsdocument om te kijken of uw computer ondersteuning biedt voor de vereiste OpenGL-versie (4.0 of later).

Wat is het voordeel van de GPU voor InDesign?

HiDPI-monitors worden de standaard. Bij hoge monitorresoluties wordt het lastig voor de CPU om de rendering uit te voeren.

Bovendien worden de standaardweergaveprestaties van InDesign altijd ingesteld op Normaal. Het gevolg hiervan is dat u de afbeeldingen die in het document zijn geplaatst niet met volledige getrouwheid ziet. Dit gebeurde om u optimale prestaties te bieden bij het uitvoeren van bewerkingen zoals zoomen, schuiven, pannen, enz.

En nu komt de GPU om de hoek kijken. Rendering voor weergaven met hoge dichtheid kan het best worden uitgevoerd door de GPU. Dankzij GPU-versnelling worden documenten sneller gerenderd tijdens het zoomen, schuiven en pannen. Met de GPU-verbeteringen kunnen afbeeldingen nu in InDesign worden weergegeven met volledige getrouwheid zonder afbreuk te doen aan de prestaties.

Als uw systeem beschikt over een compatibele GPU-kaart, wordt het document in InDesign standaard gerenderd door de GPU en wordt Weergaveprestaties ingesteld op Hoge kwaliteit.

Met het krachtige GPU-vermogen kunnen prestaties worden verbeterd van functies zoals Geanimeerd zoomen, voor vloeiende zoomhandelingen met animatie. Hieronder wordt beschreven hoe het werkt:

Selecteer de tool Zoomen (Z) en voer een van de volgende handelingen uit:

 • Houd de muisknop (lang) ingedrukt om in te zoomen op het midden. Druk op Option en houd de muisknop (lang) ingedrukt om uit te zoomen.
 • Houd de muisknop ingedrukt en sleep de aanwijzer naar rechts om in te zoomen of naar links om uit te zoomen.
 • Druk op Shift om over te schakelen naar de modus voor zoomen met selectiekader. 

GPU-prestaties inschakelen

Als uw computer voldoet aan de systeemvereisten voor GPU-prestaties, is de GPU-optie in Voorkeuren standaard ingeschakeld, maar u kunt er altijd voor kiezen om over te schakelen naar de CPU-modus en de GPU uit te schakelen om een handmatig proces uit te voeren. Volg hiervoor deze instructies om de functie uit te schakelen:

 1. Klik op de applicatiebalk op het pictogram GPU-prestaties om de instellingen voor GPU-prestaties in het deelvenster Voorkeuren weer te geven.

 2. Schakel het selectievakje GPU-prestaties uit en klik op OK.

Schakelen tussen voorvertoningsmodi

Wanneer de functie GPU-prestaties is ingeschakeld, kunt u wisselen (Shift + E) tussen de modi GPU-voorvertoning en CPU-voorvertoning.

 • Als u naar de GPU-voorvertoningsmodus wilt gaan, kiest u Weergave > GPU-voorvertoning.
 • Als u naar de CPU-voorvertoningsmodus wilt gaan, kiest u Weergave > Voorvertoning op CPU.

U kunt ook schakelen tussen de modus GPU-voorvertoning en de modus Voorvertoning overdruk door de sneltoets Command+Option+Shift+Y te gebruiken. 

Instellingen voor GPU-prestaties

U kunt de instellingen voor de functie GPU-prestaties wijzigen in het deelvenster Voorkeuren.

GPU-voorkeuren

Naast het in- of uitschakelen van GPU-prestaties, kunt u andere instellingen voor GPU-prestaties wijzigen in het deelvenster Voorkeuren:

 • Geanimeerd zoomen: Schakel dit selectievakje in voor vloeiende zoomhandelingen met animatie.

Ondersteuning van Metal GPU

InDesign-ondersteuning voor de Metal API van macOS verbetert de prestaties aanzienlijk en verhoogt de responstijd op systemen met een Apple silicon M1-chip.

 Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?