Paginaovergangen geven een decoratief effect weer, zoals een verspreiding of sluitereffect, als u pagina's omslaat in een document dat wordt geëxporteerd naar de SWF- of PDF-indeling. U kunt verschillende overgangen toepassen op verschillende pagina's, of u kunt een enkele overgang toepassen op alle pagina's. Paginaovergangen zijn vooral handig wanneer u een diapresentatie maakt in PDF- of SWF-indeling.

Paginaovergangen toepassen

U kunt paginaovergangen toepassen op afzonderlijke spreads of op alle spreads in het document. Paginaovergangen worden weergegeven wanneer u een InDesign-document exporteert als een PDF- of SWF-bestand. U kunt geen overgangen toepassen op verschillende pagina's binnen dezelfde spread of op stramienpagina's.

Overgang Pagina omslaan in SWF-bestand
Overgang Pagina omslaan in SWF-bestand. Klik op een hoek van de afbeelding om de overgang weer te geven.

1. Selecteer in het deelvenster Pagina's de spreads waarop u de paginaovergang wilt toepassen.

Zorg ervoor dat de spread is geselecteerd, niet alleen geactiveerd. De nummers onder de pagina's in het deelvenster Pagina's moeten zijn gemarkeerd.

2. Kies Venster > Interactief > Paginaovergangen om het deelvenster Paginaovergangen weer te geven.

3. Kies een overgang in het menu Overgang.

Opmerking:

Plaats de muisaanwijzer op de miniatuur om een bewegend voorbeeld van de geselecteerde overgang te bekijken.

Misschien vraagt u zich af of de overgang Pagina omslaan (alleen .swf) moet worden geselecteerd om een paginakruleffect in een SWF-bestand te maken. Deze overgang hoeft niet geselecteerd te worden om pagina's in het SWF-bestand handmatig te kunnen omslaan. Als u de optie Inclusief interactief Pagina omslaan en krullen selecteert in het dialoogvenster SWF exporteren, kunt u de pagina's handmatig omslaan door een hoek in het geëxporteerde SWF-bestand te slepen. U kunt ook de pijltoetsen of navigatieknoppen gebruiken om de paginaovergang te activeren die voor die pagina is geselecteerd.

4. Pas de overgang naar wens aan door opties te kiezen in de menu's Richting en Snelheid.

5. (Optioneel) Als u de geselecteerde overgang wilt toepassen op alle spreads die zich momenteel in het document bevinden, klikt u op het pictogram Toepassen op alle spreads  of kiest u Toepassen op alle spreads in het menu van het deelvenster Paginaovergangen.

6. (Optioneel) Selecteer een andere spread in het deelvenster Pagina's en pas een andere paginaovergang toe.

Als u een paginaovergang toepast op een spread, wordt een pictogram van de paginaovergang weergegeven naast de spread in het deelvenster Pagina's. U kunt deze pictogrammen verbergen in het deelvenster Pagina's door de selectie van de optie Paginaovergangen in het deelvenster Opties op te heffen.

Opmerking:

Als u een voorvertoning van de paginaovergangen wilt weergeven, exporteert u het document als een PDF- of SWF-bestand.

Paginaovergangen wissen

• Selecteer in het deelvenster Pagina's de spread waaruit u de overgang wilt wissen en kies vervolgens Geen in het menu Overgang in het deelvenster Paginaovergang.

• Kies Alles wissen in het menu van het deelvenster Paginaovergangen om overgangen uit alle spreads te verwijderen.

Paginaovergangen in een PDF-bestand bekijken

Selecteer een paginaovergang in het menu Paginaovergangen in het dialoogvenster Exporteren naar interactieve PDF om paginaovergangen toe te voegen wanneer u het PDF-document exporteert.

Als u paginaovergangen wilt bekijken in de geëxporteerde PDF, geeft u de PDF weer op het volledige scherm door op Ctrl+L (Windows) of Command+L (Mac OS) te drukken in Adobe Acrobat of Adobe Reader. Druk op Esc om de volledige schermweergave te beëindigen.