Handboek Annuleren

InDesign / Veelgestelde vragen

1. InDesign Handboek
  2. Kennismaken met InDesign
    1. Inleiding tot InDesign
      1. Nieuwe functies in InDesign
      2. Systeemvereisten
      3. Algemene vragen
      4. Creative Cloud Libraries gebruiken
    2. Werkruimte
      1. Basisbeginselen van de werkruimte
      2. Gereedschapsset
      3. Voorkeuren instellen
      4. Werkruimte voor aanraken
      5. Standaardsneltoetsen
      6. Document herstellen en ongedaan maken
      7. Capture-extensie
  3. Documenten maken en indelen
    1. Documenten en pagina's
      1. Documenten maken
      2. Werken met stramienpagina's
      3. Werken met documentpagina's
      4. Paginagrootte, marges en afloopgebied instellen
      5. Werken met bestanden en sjablonen
      6. Boekbestanden maken
      7. Standaardpaginanummering toevoegen
      8. Pagina's, hoofdstukken en secties nummeren
      9. QuarkXPress- en PageMaker-documenten omzetten
      10. Inhoud delen
      11. Een standaardworkflow met bestandsbeheer
      12. Documenten opslaan
    2. Rasters
      1. Rasters
      2. Rasters opmaken
    3. Hulpmiddelen voor de lay-out
      1. Linialen
  4. Inhoud toevoegen
    1. Tekst
      1. Tekst toevoegen aan kaders
      2. Tekst met verbindingen
      3. Functies voor Arabisch en Hebreeuws in InDesign
      4. Tekst op een pad maken
      5. Opsommingstekens en nummering
      6. Glyphs en speciale tekens
      7. Tekstcompositie
      8. Tekstvariabelen
      9. QR-codes genereren
      10. Tekst bewerken
      11. Tekst uitlijnen
      12. Tekst rond objecten laten lopen
      13. Verankerde objecten
      14. Gekoppelde inhoud
      15. Alinea's opmaken
      16. Tekens opmaken
      17. Zoeken/Wijzigen
      18. Spellingcontrole en taalwoordenboeken
    2. Typografie
      1. Lettertypen gebruiken in InDesign
      2. Tekst- en letterspatiëring
    3. Tekst opmaken
      1. Tekst opmaken
      2. Tabs en inspringingen
    4. Tekst controleren
      1. Wijzigingen bijhouden en beoordelen
      2. Redactionele notities toevoegen in InDesign
      3. PDF-opmerkingen importeren
    5. Referenties toevoegen
      1. Een inhoudsopgave maken
      2. Voetnoten
      3. Een index maken
      4. Eindnoten
      5. Bijschriften
    6. Stijlen
      1. Alinea- en tekenstijlen
      2. Objectstijlen
      3. Initialen en geneste stijlen
      4. Werken met stijlen
      5. Regelafstand
    7. Tabellen
      1. Tabellen opmaken
      2. Tabellen maken
      3. Tabel- en celstijlen
      4. Tabellen selecteren en bewerken
      5. Lijnen en vullingen van tabellen
    8. Interactiviteit
      1. Hyperlinks
      2. Dynamische PDF-documenten
      3. Bladwijzers
      4. Knoppen
      5. Formulieren
      6. Animatie
      7. Kruisverwijzingen
      8. Structuur geven aan PDF-bestanden
      9. Paginaovergangen
      10. Films en geluiden
      11. Formulieren
    9. Afbeeldingen
      1. Paden en vormen
      2. Tekenen met het potlood
      3. Tekenen met de pen
      4. Lijninstellingen toepassen
      5. Samengestelde paden en vormen
      6. Paden bewerken
      7. Uitknippaden
      8. De vormgeving van hoeken wijzigen
      9. Objecten uitlijnen en verdelen
      10. Gekoppelde en ingesloten afbeeldingen
      11. AEM Assets integreren
    10. Kleur en transparantie
      1. Kleur toepassen
      2. Kleuren uit geïmporteerde afbeeldingen gebruiken
      3. Werken met stalen
      4. Inkt mengen
      5. Tinten
      6. Steun- en proceskleuren
      7. Kleuren laten overvloeien
      8. Verlopen
      9. Transparante illustraties afvlakken
      10. Transparantie-effecten toevoegen
  5. Delen
    1. Delen en samenwerken
    2. Ter beoordeling delen
    3. Een gedeeld InDesign-document beoordelen
    4. Feedback beheren
  6. Publiceren
    1. Exporteren en publiceren
      1. Publish Online
      2. Inhoud exporteren voor EPUB
      3. Adobe PDF-opties
      4. Inhoud exporteren naar HTML
      5. Exporteren naar Adobe PDF
      6. Exporteren naar JPEG-indeling
      7. Exporteren naar HTML
      8. Overzicht van DPS en AEM Mobile
    2. Afdrukken
      1. Boekjes afdrukken
      2. Drukkersmarkeringen en afloopgebieden
      3. Documenten afdrukken
      4. Inkten, scheiding en rasterfrequentie
      5. Overdrukken
      6. PostScript- en EPS-bestanden maken
      7. Preflight van bestanden uitvoeren voordat ze worden verzonden
      8. Miniaturen en grote documenten afdrukken
      9. PDF-bestanden voorbereiden voor serviceproviders
      10. Afdrukken van scheidingen voorbereiden
  7. InDesign uitbreiden
    1. Automatisering
      1. Gegevenssamenvoeging
      2. Plug-ins
      3. Capture-extensie in Adobe InDesign
      4. Scripting

Basisbeginselen

Adobe InDesign is een professionele applicatie voor pagina-layout voor publicaties in gedrukte en digitale vorm waarmee u uiteenlopende inhoud voor gedrukte media, het web en tablet-apps kunt ontwerpen, voorvertonen en publiceren. Het biedt nauwkeurige controle over typografie, ingebouwde creatieve tools, een intuïtieve ontwerpomgeving en diepgaande integratie met Adobe Photoshop, Illustrator, Acrobat en Adobe Animate.

InDesign is bedoeld voor ontwerpers, prepress- en productieprofessionals en leveranciers van afdrukservices die werken voor tijdschriften, ontwerpbureaus, reclamebureaus, kranten, uitgevers van boeken en detailhandel-/postorderbedrijven. Het is ook ideaal voor professionals die werkzaam zijn in omgevingen voor bedrijfsontwerp, commercieel drukwerk en andere hoogwaardige publicaties. Meer informatie over InDesign.

En omdat InDesign onderdeel is van Adobe Creative Cloud, hebt u toegang tot de nieuwste updates en toekomstige releases zodra deze beschikbaar zijn. Met een Creative Cloud Alle apps-lidmaatschap hebt u vanuit InDesign ook toegang tot Adobe Digital Publishing Suite, Single Edition*. Hiermee kunt u een onbeperkt aantal Single Edition-apps voor de iPad ontwerpen en in pakketten opnemen voor in de Apple App Store. Lees meer informatie over Creative Cloud.

Raadpleeg de pagina Nieuwe functies voor meer informatie.

InDesign is nauw geïntegreerd met Photoshop, Illustrator, Acrobat DC Pro, InCopy en Flash Professional. InDesign , Photoshop, Illustrator, Flash Professional en InCopy hebben gemeenschappelijke gebruikersinterfaces, opdrachten, deelvensters en tools. Hierdoor kunt u uw kennis van het ene programma gebruiken als u aan de slag gaat met een ander programma, en efficiënt schakelen tussen de verschillende programma's. Omdat u oorspronkelijke Photoshop- en Illustrator-bestanden kunt importeren, kunt u afbeeldingen gemakkelijker opmaken, verbeteren en bijwerken. Native ondersteuning voor PDF-bestanden biedt betrouwbare, consistente uitvoer, of u nu publicaties voor drukwerk, het web of apparaten maakt. Door de nauwe integratie tussen InDesign en Flash Professional kunt u paginalay-outs met grote getrouwheid afleveren en blijven de animaties, geluiden en videobestanden in uw documenten behouden. En de samenwerking tussen InDesign en InCopy biedt een krachtige beheeroplossing voor redactionele workflows van kleine creatieve teams.

InDesign maakt deel uit van een geïntegreerde reeks publicatiesoftware die ook InCopy en InDesign Server bevat. InCopy is een professioneel programma voor het opstellen en bewerken van teksten dat is geïntegreerd met InDesign , waardoor redactionele workflows voor samenwerking tussen ontwerpers, schrijvers en redacteuren mogelijk zijn. InCopy CC is ook inbegrepen bij een Creative Cloud-lidmaatschap voor alle apps. InDesign Server biedt geavanceerde mogelijkheden voor compositie en lay-out op een serverplatform, introduceert nieuwe automatiseringsniveaus in redactionele workflows, het creëren van marketingmateriaal, gegevensgebaseerde gepersonaliseerde publicaties en sjabloongebaseerde 'web-naar-afdrukken'-oplossingen.

Ja. Als u naast de basistechnologie van InDesign ook een oplossing op maat nodig hebt, kunnen systeemintegrators wereldwijd publicatiesystemen leveren die compatibel zijn met InCopy en InDesign. Lees meer over redactionele publicatieoplossingen op maat.

Ja. InDesign wordt wereldwijd gebruikt door zowel kleine ontwerpbureaus als grote uitgeverijen. InDesign wordt ondersteund door een levendig ecosysteem van partners en een toonaangevend bedrijf en is geïnspireerd op gebruikers. Het is de juiste keuze voor snelle publicatieomgevingen.

Alle versies van InDesign gebruiken een gemeenschappelijke bestandsindeling, zodat u lay-outs in Indische, Japanse, Midden-Oosterse, Chinese en Koreaanse talen kunt openen en wijzigen in Romeinse en Indische taalversies van InDesign CC, en Romeinse en Indische bestanden kunt openen en wijzigen in Japanse, Midden-Oosterse, Chinese en Koreaanse versies. De Romeinse versies van InDesign bevatten echter niet de gereedschappen voor typografie, lay-outraster en kaderraster om Midden-Oosterse en Aziatische tekst te bewerken die wel beschikbaar zijn in de Japanse, Midden-Oosterse, Chinese en Koreaanse versies.

InDesign Server is een robuuste, uiterst flexibele en schaalbare lay-out- en compositie-engine waarmee de ontwerp- en lay-outfuncties en typografische mogelijkheden van InDesign kunnen worden geautomatiseerd. Doordat InDesign Server is gebaseerd op dezelfde codebase als InDesign, kan het worden gebruikt voor veel typen geautomatiseerde publicatieoplossingen, zoals oplossingen voor web-naar-afdrukken, VDP en redactionele workflows, terwijl de uitvoer dezelfde kwaliteit heeft als bij InDesign. De meeste oplossingen die met InDesign Server werken, maken gebruik van sjablonen die ontwerpers hebben gemaakt met de desktopversie van InDesign.

Hoewel InDesign Server een gemeenschappelijke codebase deelt met de desktopversie van InDesign, zijn er een aantal belangrijke verschillen:

• InDesign Server is een engine die wordt gebruikt voor het aansturen van grotere geautomatiseerde publicatieoplossingen.
  • InDesign Server is een 'headless' applicatie zonder ingebouwde gebruikersinterface. Een klant of Solution Partner kan een gebruikersinterface ontwerpen die is afgestemd op de geautomatiseerde publicatieoplossing die draaien op InDesign Server.
  • InDesign Server kan net zoals InDesign worden aangestuurd door script- en C++-plug-ins. U kunt de applicatie echter ook aansturen via een SOAP-interface of Java-API's. Daarnaast kunnen het Flex-framework en Adobe Flash Builder (apart verkrijgbaar) worden gebruikt om aantrekkelijke rijke internetappilcaties (RIA's) te bouwen die in webbrowsers worden uitgevoerd of die als standalone clients worden uitgevoerd met behulp van de Adobe AIR-runtime met InDesign Server als schaalbare en robuuste back-endservercomponent.
  • Geautomatiseerde publicatieoplossingen die draaien op InDesign Server, zijn schaalbaar en kunnen dus worden afgestemd op wijzigende vereisten. Bovendien kunnen meerdere exemplaren op meerdere processors worden uitgevoerd.
  • InDesign Server is zorgvuldig getest om gedurende lange tijd een permanente uptime te garanderen.
  • InDesign Server is ontworpen en getest voor gebruik op de serverversies van Windows en Mac OS, waaronder Microsoft Windows Server 2008 R2.
  • InDesign Server maakt geen deel uit van Creative Cloud en moet apart worden aangeschaft.

Als u hulp nodig hebt om te bepalen of InDesign Server de geschikte technologie voor u is, kunt u contact opnemen met de verkoopafdeling van Adobe op +1-888-649-2990. U kunt ook een proefversie downloaden door te klikken op de koppeling Uitproberen op de productpagina's van InDesign Server.

Technische vragen

Zie de systeemvereisten voor meer informatie.

Ja. Ontwerpers kunnen InDesign volledig uitbreiden en automatiseren met behulp van standaardprogrammeertechnologieën, zoals ActionScript, C++, JavaScript, AppleScript en VBScript. Ontwikkelaars kunnen ook hun uitbreidingen verkopen en distribueren naar alle Creative Cloud-installaties met behulp van Adobe Exchange, dat is geïntegreerd met InDesign.

De InDesign Software Development Kit (SDK) bevat documentatie, tools en voorbeeldcode die u helpen bij het maken en aanpassen van InDesign-plug-ins. Ga voor meer informatie naar het InDesign Developer Center. Lees meer over het automatiseren van publicatietaken in InDesign met scriptbronnen.

De donkere gebruikersinterface in InDesign komt overeen met de interface in andere professionele producten van Adobe, zoals Photoshop, Illustrator en Adobe Premiere Pro. U kunt de helderheid eenvoudig wijzigen in het dialoogvenster Voorkeuren: kies Bewerken > Voorkeuren > Gebruikersinterface (Windows) of InDesign > Voorkeuren > Gebruikersinterface (Mac OS).

Gratis proefversies

Met een gratis Creative Cloud-lidmaatschap kunt u een proefversie downloaden van InDesign en van andere applicaties in Creative Cloud. Als u bijwerkt naar een Alle apps-lidmaatschap, kunt u de volledige versie van elke Creative Cloud-applicatie downloaden.

Als u om uw betaalgegevens wordt gevraagd voordat u InDesign downloadt, wordt de proefversie automatisch omgezet naar een betaald lidmaatschap als de proefperiode is verlopen. U kunt een betaald lidmaatschap rechtstreeks afsluiten op de Creative Cloud-website.

Aankoopopties

Lees meer over aanschafmogelijkheden op de pagina met Creative Cloud-lidmaatschapen.

Leren werken met InDesign

Raadpleeg InDesign Leren en ondersteuning voor alles wat u moet weten om aan de slag te gaan, compleet met video’s en stapsgewijze zelfstudies, en uitgebreide productondersteuning van Adobe en onze deskundige gebruikersgemeenschap.

U vindt online- en PDF-versies van de handleiding voor InDesign op de pagina Help bij InDesign.