Maskera smarta filtereffekter

Senast uppdaterad den 2 nov. 2026

Lär dig måla med svart, vitt eller grått för att selektivt dölja eller visa filtereffekter som har tillämpats på smarta objekt i Adobe Photoshop på datorn.

Filtermasker ger exakt kontroll över var Smart Filter-effekter visas i bilden, så att du kan göra selektiva justeringar utan att ändra originalinnehållet permanent.

När du tillämpar ett Smart Filter på ett Smart Object skapar Photoshop automatiskt en miniatyrbild av en filtermask på raden Smart Filters i panelen Layers. Den här masken styr synligheten för alla Smart Filters som tillämpas på det Smart Object. Du kan inte maskera enskilda Smart Filters var för sig. Filtermasker använder samma principer som lagermasker: vita områden visar filtereffekter, svarta områden döljer dem och grå områden skapar partiell genomskinlighet för mjuk blandning.

Filtermasker fungerar smidigt med vanliga målar- och redigeringsverktyg, så att du kan finjustera filtereffekter med samma precision som du använder för andra maskeringsuppgifter. Du kan justera maskens täthet och ludd via panelen Properties, och filtermasker lagras som alfakanaler i panelen Channels för avancerade arbetsflöden för markeringar.

Måla på en filtermask för att dölja eller visa effekter

Välj miniatyrbilden för filtermasken i panelen Layers under lagret Smart Object för att göra den aktiv.

Välj verktyget Brush eller något annat målarverktyg.

Måla med svart på masken för att dölja filtereffekter i de områdena, med vitt för att visa filtereffekter och med gråtoner för att skapa partiell genomskinlighet – mörkare gråtoner döljer mer av effekten, ljusare gråtoner visar mer.

Du kan också tillämpa bildjusteringar och filter direkt på filtermasker för kreativa maskeringseffekter.

Justera filtermaskens täthet och ludd

Välj miniatyrbilden för filtermasken i panelen Layers eller lagret Smart Object och välj sedan alternativet Filter Mask i panelen Properties.

I panelen Properties drar du reglaget Density för att justera maskens opacitet och reglaget Feathering för att göra maskens kanter mjukare och få jämnare övergångar.

Alternativet Mask Edge (Select and Mask-arbetsyta) är inte tillgängligt för filtermasker.Använd i stället kontrollerna för ludd och täthet.

Invertera, visa eller flytta filtermasker

Välj miniatyrbilden för filtermasken i panelen Layers för att göra den aktiv.

Om du vill invertera masken väljer du Invert i panelen Properties, eller väljer Image > Adjustments > Invert.

Om du bara vill visa masken i gråskala håller du ned Alt och klickar (Windows) eller håller ned Option och klickar (macOS) på miniatyrbilden för filtermasken.Upprepa för att återgå till normal vy.

Om du vill flytta masken till en annan Smart Filter-effekt på samma Smart Object drar du filtermaskens miniatyrbild till målraden för Smart Filter.

Om du vill kopiera masken håller du nere Alt (Windows) eller Option (macOS) och drar filtermaskens miniatyrbild till en annan rad för Smart Filter.

Inaktivera, aktivera eller ta bort en filtermask

Välj filtermaskens miniatyrbild i panelen Lager.

Om du vill inaktivera masken tillfälligt trycker du på Skift och väljer filtermaskens miniatyrbild, eller väljer knappen Inaktivera/aktivera mask i panelen Egenskaper, eller går till Lager > Smart Filters > Inaktivera filtermask.Ett rött X visas över miniatyrbilden när den är inaktiverad.

Om du vill återaktivera en inaktiverad mask trycker du på Skift och väljer filtermaskens miniatyrbild igen, eller använder reglaget i panelen Egenskaper.

Om du vill ta bort masken permanent drar du filtermaskens miniatyrbild till ikonen Ta bort i panelen Lager, eller väljer den och sedan ikonen Ta bort i panelen Egenskaper.Du kan också välja Lager > Smart Filters > Ta bort filtermask.

Lägg till en ny filtermask

Om du har tagit bort en filtermask eller behöver skapa en manuellt kan du lägga till en mask när du vill.

Välj Smart Object-lagret som innehåller Smart Filters.

Om du vill lägga till en tom vit mask som visar alla effekter väljer du alternativet Filtermask i panelen Egenskaper.

Om du vill lägga till en mask baserat på ett urval skapar du först ditt urval. Sedan väljer du (Windows) eller Control-väljer (macOS) raden Smart Filters i panelen Lager och väljer Lägg till filtermask.

När du har lagt till en ny mask kan du använda målarverktyget, göra justeringar eller ändra den med hjälp av någon av metoderna som beskrivs här.