Sök efter svar på vanliga frågor om Photoshop och grafikkortanvändning (GPU).

Hur använder Photoshop grafikprocessorn?

En kompatibel grafikprocessor (kallas även för grafikkort, videokort eller GPU) gör att du kan uppleva förbättrade prestanda med Photoshop och använda fler av programmets funktioner. Dessutom kan ett antal visningsproblem, prestandaproblem eller krascher inträffa om datorns grafikprocessor eller dess drivrutin är inkompatibla med Photoshop.

Funktioner som inte kommer att fungera utan en grafikprocessor

Om inställningarna i grafikprocessorn inte stöds eller dess drivrutin är skadad kommer följande funktioner i Photoshop inte att fungera:

• 3D
  • Oljemålning
  • Rendera – låga, bildram och träd
  • Zoom med musrörelse
  • Fågelperspektiv
  • Snabbrörelsepanorering
  • Storleksändring av Mjuk borste

Funktioner som kräver en grafikprocessor för acceleration

• Ritytor
  • Camera Raw (mer information)
  • Bildstorlek – bevara detaljer
  • Välj fokus
  • Oskärpegalleri - fältoskärpa, irisoskärpa, Lutningsskifte, sökvägoskärpa, rotationsoskärpa (OpenCL accelererade),
  • Smart skärpa (brusreducering – OpenCL accelererade),
  • Tänj perspektiv
  • Markera och maskera (OpenCL-accelererat)

Obs!

Hjälp med vanliga problem i Photoshop och grafikprocessorn eller felmeddelanden finns i Felsökning av grafikprocessor (GPU).

Vilka grafikkort är testade?

Testade kort

Adobe har testat den bärbara versionen och skrivbordsversionerna av följande serie med grafikprocessorkort:

• nVidia GeForce: serierna 400, 500, 600, 700
  • nVidia GeForce GTX 965M och 980M
  • nVidia Quadro: 2000, 4000 (Windows® och Mac OS), CX, 5000, 6000, K600, K2000, K4000, K5000 (Windows® och Mac OS), M4000, M5000, P2000, P4000, P5000
  • nVidia GRID K1, K2
  • AMD/ATI Radeon: serierna 5000, 6000, 7000, R7 och R9, 7950 Mac OS
  • AMD/ATI FirePro: 3800, 4800, 5800, 7800, 8800, 9800, 3900, 4900, 5900, 7900, W8100, W9100, D300, D500, D700
  • AMD/ATI FireGL: W5000, W7000, W8000
  • AMD RX 480
  • nVidia GeForce 1080 GTX
  • Intel® HD Graphics: P530, P630, 5000, 515, 520
  • Intel® Iris Pro Graphics: P5200, P6300, P580
  • Intel HD Graphics 515 och 520

Viktigt:

Testade kort uppfyller inte nödvändigtvis minimikraven för att användas med alla GPU-funktioner. Förutom de grundläggande funktionerna kräver vissa Photoshop-funktioner, särskilt de som använder API-filer som OpenCL, större bandbredd, minneskapacitet eller beräkningsresurser jämfört med andra Photoshop-funktioner. Detta kan leda till allvarliga problem när kort placeras i äldre datorer, till exempel med moderkort med låg effekt eller datorer som använder en enda DIMM för sitt minnesutrymme, vilket i princip halverar bandbreddens effekt mellan systemminnet och GPU-minnet.

De relevanta testerna utförs när Photoshop startar. På datorer som knappt uppfyller kraven, kan annan programvara som körs tippa balansen från ett kort som fungerar till ett som inte fungerar. Ibland kan OS-uppdateringar, fläckar och drivrutinsuppdateringar orsaka problem hos kort som tidigare fungerade.

Vi rekommenderar att du använder det senaste systemet och GPU-maskinvara för att få ut det mesta möjliga av GPU-funktionerna i Photoshop.

Obs!

Se till att du har den senaste drivrutinen för den grafikprocessor som du använder installerad. Stationära versioner och skrivbordsversioner av grafikprocessorn har lite olika namn.

Hittar du inte kortet i listan?

Listan med grafikprocessorkort ovan uppdateras i takt med att nyutgivna kort testas. Adobe kan emellertid inte testa alla kort direkt. Om dina kort inte finns med i listan ovan men uppfyller följande krav kan du utgå från att det fungerar med den senaste versionen av Photoshop:

• Kortet släpptes år 2014 eller därefter
  • Den har minimimängden VRAM-minne för grafikprocessorn som krävs för Photoshop (512 MB). Den rekommenderade mängden VRAM-minne är minst 2 GB.

Kortserier som inte stöds

Följande kortserier testas inte längre och stöds inte officiellt i Photoshop:

• AMD/ATI-serierna 100, 200, 3000 och 4000
  • nVidia Geforce-serierna 7000, 8000, 9000, 100, 200, 300
  • Äldre Intel® HD Graphics-kort (till exempel 2000, 3000, 4000-serien)

Vissa GL-funktioner kan vara tillgängliga för dessa kort, men nyare funktioner fungerar inte.

Vilka är minimikraven för grafikprocessorn och skärmen?

• Skärm 1 024 × 768 (1 280 × 800 rekommenderas), med färg 16 bitar och 512 MB VRAM (minst 2 GB VRAM-minne rekommenderas)
  • För att använda OpenGL-acceleration, måste ditt system ha stöd för OpenGL v2.0 och Shader Model 3.0 eller senare
  • För att använda OpenCL-acceleration, måste ditt system ha stöd för OpenCL v1.1 eller senare

Obs!

Hjälp med vanliga problem i Photoshop och grafikprocessorn eller felmeddelanden finns i Felsökning av grafikprocessor (GPU).

Hur använder jag Prestandainställningarna för grafikprocessorn i Photoshop?

1. Välj Redigera > Inställningar > Prestanda (Windows®) eller Photoshop > Inställningar > Prestanda (macOS).

2. Se till att Använd grafikprocessor är markerad under Grafikprocessorinställningar i Prestandapanelen.

3. Klicka på Avancerade inställningar och välj från följande alternativ:

Teckningsläge:

• Grundläggande: Använder minst mängden grafikkortsminne (VRAM) och tillåter grundläggande grafikprocessorfunktioner.
    • Normal: Använder mer grafikkortminne (VRAM) och tillåter grafikprocessorbaserad färgmatchning, tonmappning och rutblandning
    • Avancerat: Ger fördelarna med Normalläget och nyare grafikprocessorfördelar som kan ge förbättrad prestanda

Använd grafikprocessorn för att accelerera beräkning: Aktivera för att förbättra interaktiviteten hos förhandsgranskningen av Tänj och Tänjning av marionett.

Använd OpenCL: Aktivera för att accelerera de nya filtren i oskärpegalleriet, smart skärpa, välj fokusområde eller bildstorlek med markerade bevarade detaljer (Obs! OpenCL är endast tillgänglig på nyare grafikkort som stöder OpenCL v1.1 eller senare.)

Kantutjämningsguider och banor: Tillåter grafikprocessorn att jämna ut kanterna på ritade guider och banor

30-bitars skärm (endast Windows®): Tillåter Photoshop att visa 30-bitarsdata direkt på skärmen med grafikkort som har stöd för det

Obs!

30-bitars skärmen fungerar inte korrekt med nuvarande drivrutiner. Vi gör vårt bästa för att tjänsten ska fungera så snart som möjligt.

Obs!

Hjälp med vanliga problem i Photoshop och grafikprocessorn eller felmeddelanden finns i Felsökning av grafikprocessor (GPU).

Kan Photoshop utnyttja mer än en grafikprocessor eller ett grafikkort?

Photoshop kan för närvarande inte dra nytta av mer än en grafikprocessor. Att använda två grafikkort förbättrar inte Photoshops prestanda.

Flera grafikkort med motstridiga drivrutiner kan orsaka problem med GPU-accelererande eller aktiverade funktioner i Photoshop.

Koppla ihop två (eller flera) skärmar i ett grafikkort för bästa resultat.

Om du måste använda fler än ett grafikkort, se till att de är av samma märke och modell. Annars kan det hända att systemet kraschar eller att andra problem uppstår med Photoshop.

Obs!

Hjälp med vanliga problem i Photoshop och grafikprocessorn eller felmeddelanden finns i Felsökning av grafikprocessor (GPU).

Körs funktioner som kräver en grafikprocessor under en virtuell maskin (VM)?

Körning av Photoshop på virtuella maskiner (VM) har inte testats i större utsträckning och stöds inte officiellt på grund av kända fel med funktioner som är beroende av grafikprocessorn i VM-miljöer.

Obs!

Hjälp med vanliga problem i Photoshop och grafikprocessorn eller felmeddelanden finns i Felsökning av grafikprocessor (GPU).