En förinställd pensel är en sparad penselspets med definierade egenskaper, till exempel storlek, form och hårdhet. Du kan spara förinställda penslar med de egenskaper som du använder ofta. Du kan också spara verktygsförinställningar för penselverktyget som du sedan kan välja på menyn Verktygsförinställningar i alternativfältet. Du kan konvertera alla de här förinställningarna för penselverktyg till penselförinställningar genom att använda alternativet > Konvertera alla till penselförinställningar i alternativfältet.

När du ändrar storlek, form eller hårdhet för en förinställd pensel är ändringen tillfällig. Nästa gång du väljer förinställningen används de ursprungliga inställningarna. Om du vill göra ändringarna permanenta måste du skapa en ny förinställning. Se Skapa en förinställd pensel.

Välj en förinställd pensel

1. Välj ett målar- eller redigeringsverktyg och klicka på snabbmenyn Pensel i alternativfältet.
  2. Välj en pensel.

Obs!

Du kan även välja en pensel i panelen Penselinställningar. Om du vill visa de inlästa förinställningarna klickar du på Penslar längst upp till vänster i panelen.

3. Ändra alternativ för den förinställda penseln.

Diameter

Ändrar penselstorleken tillfälligt. Dra skjutreglaget eller ange ett värde. Om penseln har en dubbelspets ändras storleken på både den primära och den dubbla penselspetsen.

Använd provstorlek

Använder penselspetsens ursprungliga diameter om penselspetsens form baseras på ett prov. (Inte tillgängligt för runda penslar.)

Hårdhet

(Finns endast för runda och fyrkantiga penslar.) Ändrar tillfälligt mängden kantutjämning för penselverktyget. Vid 100 % målar penselverktyget med den hårdaste penselspetsen, men kantujämnas fortfarande. Pennverktyget målar alltid en hård kant som inte är kantutjämnad.

Obs!

Du kan även ändra förinställda penselalternativ i panelen Penslar (Fönster > Penslar).

Obs!

Om du vill förhandsvisa penseldrag dynamiskt i panelen Penselinställningar placerar du pekaren över en pensel i panelen Penslar tills verktygstipset visas. Allteftersom du flyttar pekaren över olika penslar, visas olika penseldrag längst ned i förhandsvisningsområdet i panelen Penslar.

Hantera penslar och penselförinställningar

Du kan hantera penslarna på ett enkelt sätt i panelen Penslar genom att ordna dem i grupper.

1. Klicka på ikonen i panelen Penslar.

2. Ange ett gruppnamn. Klicka på OK.

3. Dra penslar och förinställningar till gruppen.

4. Du kan skapa fler grupper, om det behövs.

Ändra namn på en förinställd pensel

Gör något av följande:

• Markera en pensel i panelen Penselförinställning och välj Ändra namn på pensel på menyn i panelen. Ange ett nytt namn och klicka på OK.
  • Dubbelklicka på en penselspets i panelen Penslar, ange ett nytt namn och klicka på OK.

Ta bort en förinställd pensel

Gör något av följande i panelen Penselförinställningar:

• Håll ned Alt och klicka på den pensel som du vill ta bort.
  • Välj pensel och välj Ta bort pensel på menyn i panelen. Du kan även klicka på ikonen Ta bort ().

Importera penslar och penselpaket

Du kan importera en mängd olika kostnadsfria och köpta penslar - till exempel Kyles Photoshop-penselpaket - till Photoshop. Gör så här:

1. Välj Hämta fler penslar på menyn i panelen Penslar. Du kan också högerklicka på en pensel i panelen Penslar och välja Hämta fler penslar på snabbmenyn.

get_more_brushes2
    Välj Hämta fler penslar på menyn i panelen Penslar.
    get_more_brushes
    Högerklicka på en pensel och välj Hämta fler penslar.

2. Hämta ett penselpaket. Hämta till exempel Kyles "Megapack".

3. När Photoshop körs dubbelklickar du på den hämtade ABR-filen.

De tillagda penslarna visas nu i panelen Penslar.

Obs!

Du kan också använda alternativet Importera penslar i panelen Penslar till att leta rätt på den hämtade ABR-filen och öppna den. När du gör det läggs de hämtade penslarna till i panelen Penslar.

Komma igång med avancerade anpassade penslar

Komma igång med avancerade anpassade penslar
ftcxo8t3
Kyle T Webster

Skapa en ny förinställd pensel

Du kan spara en anpassad pensel som en förinställning som visas i panelen Penslar och i Förinställningshanteraren.

Obs!

Nya förinställda penslar sparas i filen Inställningar. Om den här filen tas bort eller skadas eller om du återställer penslarna i standardbiblioteket, går de nya förinställda penslarna förlorade. Om du vill spara nya förinställda penslar permanent bör du spara dem i ett bibliotek.

1. Anpassa en pensel.
  2. Gör något av följande i panelen Penslar:

• Välj Ny penselförinställning på menyn i panelen, ange ett namn för den förinställda penseln och klicka på OK.

• Klicka på Skapa ny pensel ().