Med justeringen Svartvitt kan du konvertera en färgbild till gråskala samtidigt som du har full kontroll över hur de enskilda färgerna konverteras. Du kan också tona gråskalan genom att använda en färgton i bilden, t.ex. för att skapa en sepiaeffekt.

Videosjälvstudiekurs: Kreativt svartvitt

Videosjälvstudiekurs: Kreativt svartvitt
lynda.com

Videofilm | Svartvitt justeringslager

Videofilm | Svartvitt justeringslager
Richard Harrington

1. Gör något av följande:
    • Klicka på ikonen Svartvitt () i panelen Justeringar.
    • Välj Lager > Nytt justeringslager > Svartvitt. Ange ett namn på justeringslagret och klicka på OK i dialogrutan Nytt lager.

Photoshop använder en standardmässig gråskalekonvertering.

Obs!

Du kan också välja Bild > Justeringar > Svartvitt. Kom ihåg att justeringarna utförs direkt på bildlagret och att bildinformation försvinner om du använder den här metoden.

2. (Valfritt) Välj en förinställning för Svartvitt på förinställningsmenyn i panelen Egenskaper.

3. I panelen Egenskaper kan du justera konverteringen manuellt med hjälp av färgskjutreglagen, använda en automatisk konvertering eller välja en egen blandning som du sparat tidigare.

Förinställningsmeny

Välj en fördefinierad gråskaleblandning eller en blandning som du sparat tidigare. Om du vill spara en blandning väljer du alternativet Spara förinställning för svartvitt på panelmenyn.

Automatisk

Definierar en gråskaleblandning som baseras på bildernas färgvärden, och maximerar spridningen av gråskalevärden. Automatiska blandningar ger ofta bra resultat, och kan även användas som utgångspunkt när du justerar gråvärden med hjälp av färgreglagen.

Färg skjutreglage

Justera gråtonerna för specifika färger i en bild. Dra ett reglage åt vänster eller höger för att göra gråtonerna i bildens originalfärg mörkare eller ljusare.

• Justera en specifik färgkomponent genom att välja verktyget för justering på bild och sedan klicka i bilden. Dra åt vänster eller höger för att ändra färgreglaget för den dominerande färgen på den aktuella platsen, så att den blir mörkare eller ljusare i bilden.

• Klicka på knappen Återställ  om du vill återställa alla färgreglage till standard för gråskalekonvertering.

Förhandsvisa

Avmarkera den här kryssrutan om du vill visa bilden i bildens ursprungliga färgläge.

4. Välj Färgton om du vill använda en färgton. Du kan finjustera färgens nyans genom att klicka på färgrutan och öppna Färgväljaren.