Маскування ефектів смарт-фільтра

Останнє оновлення: 2 лист. 2026 р.

Дізнайтеся, як малювати чорним, білим або сірим, щоб вибірково приховувати чи показувати ефекти фільтрів, застосовані до смарт-об'єктів в Adobe Photoshop на настільному комп'ютері.

Маски фільтра дають точне керування тим, де на зображенні з'являються ефекти Smart Filter, даючи змогу вибірково вносити коригування без незворотної зміни вихідного вмісту.

Коли ви застосовуєте Smart Filter до Smart Object, Photoshop автоматично створює ескіз маски фільтра в рядку Smart Filters на панелі Layers. Ця маска керує видимістю всіх Smart Filters, застосованих до цього Smart Object.Окремо маскувати окремі Smart Filters не можна. Маски фільтра працюють за тими самими принципами, що й маски шару: білі ділянки показують ефекти фільтра, чорні — приховують їх, а сірі створюють часткову прозорість для плавного накладання.

Маски фільтра бездоганно працюють зі стандартними інструментами малювання та редагування, тож ви можете точно налаштовувати ефекти фільтра так само, як і для інших завдань маскування.Ви можете налаштувати щільність маски та Розтушування на панелі Properties, а маски фільтра зберігаються як альфа-канали на панелі Channels для розширених процесів виділення.

Намалюйте маску фільтра, щоб приховати або показати ефекти

Виберіть ескіз маски фільтра на панелі Layers під шаром Smart Object, щоб зробити її активною.

Виберіть інструмент Brush або будь-який інший інструмент малювання.

Малюйте чорним на масці, щоб приховати ефекти фільтра у цих ділянках, білим — щоб показати ефекти фільтра, а відтінками сірого — щоб створити часткову прозорість: що темніший сірий, то більше ефекту буде приховано, а що світліший — то більше буде показано.

Ви також можете застосовувати коригування зображення та фільтри безпосередньо до масок фільтра для творчих ефектів маскування.

Налаштування щільності та розтушовування маски фільтра

Виберіть ескіз маски фільтра на панелі Layers або шар Smart Object, а потім виберіть параметр Filter Mask на панелі Properties.

На панелі Properties перетягніть повзунок Density, щоб налаштувати непрозорість маски, і повзунок Feathering, щоб пом’якшити краї маски для плавніших переходів.

Параметр Mask Edge (робоче середовище Select and Mask) для масок фільтра недоступний. Натомість використовуйте елементи керування розтушовуванням і щільністю.

Інвертування, перегляд або переміщення масок фільтра

Виберіть ескіз маски фільтра на панелі Layers, щоб зробити її активною.

Щоб інвертувати маску, виберіть Invert на панелі Properties або команду Image > Adjustments > Invert.

Щоб переглядати лише маску в режимі «Градації сірого», натисніть клавішу Alt і клацніть ескіз маски фільтра (Windows) або натисніть клавішу Option і клацніть ескіз (macOS). Повторіть дію, щоб повернутися до звичайного перегляду.

Щоб перемістити маску до іншого ефекту Smart Filter того самого об’єкта Smart Object, перетягніть ескіз маски фільтра на потрібний рядок Smart Filter.

Щоб скопіювати маску, перетягніть ескіз маски фільтра на інший рядок Smart Filter, утримуючи клавішу Alt (Windows) або Option (macOS).

Вимкнути, увімкнути або видалити маску фільтра

Виберіть ескіз маски фільтра на панелі Layers.

Щоб тимчасово вимкнути маску, виберіть ескіз маски фільтра, утримуючи клавішу Shift, або натисніть кнопку Disable/Enable Mask на панелі Properties, або виберіть Layer > Smart Filters > Disable Filter Mask. Коли маску вимкнено, на ескізі з’являється червоний значок X.

Щоб знову увімкнути вимкнену маску, ще раз виберіть ескіз маски фільтра, утримуючи клавішу Shift, або скористайтеся перемикачем на панелі Properties.

Щоб остаточно видалити маску, перетягніть ескіз маски фільтра на значок видалення на панелі Layers або виберіть ескіз, а потім значок Видалити на панелі Properties.Також можна вибрати Layer > Smart Filters > Delete Filter Mask.

Додати нову маску фільтра

Якщо ви видалили маску фільтра або вам потрібно створити її вручну, можна додати маску будь-коли.

Виберіть шар Smart Object, що містить Smart Filters.

Щоб додати порожню білу маску, яка показує всі ефекти, виберіть параметр Filter Mask на панелі Properties.

Щоб додати маску на основі виділення, спочатку створіть виділення, потім виберіть (Windows) або виберіть, утримуючи клавішу Control (macOS), рядок Smart Filters на панелі Layers і виберіть Add Filter Mask.

Після додавання нової маски можна малювати, коригувати або змінювати її будь-яким із описаних тут способів.