Brukerveiledning Avbryt

Sikkerhetskopiering av en katalog

1. Brukerhåndbok for Lightroom
  2. Introduksjon til Lightroom Classic
    1. Hva er nytt i Lightroom Classic
    2. Systemkrav for Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Vanlige spørsmål
    4. Nøkkelkonsepter for Lightroom Classic
    5. Veiledninger for Lightroom Classic
    6. Funksjonssammendrag | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versjoner
  3. Lightroom- og Adobe-tjenester
    1. Creative Cloud Libraries
    2. Bruke Adobe Stock i Creative Cloud-apper
  4. Lightroom for mobil, TV og nett
    1. Vanlige spørsmål om Adobe Photoshop Lightroom for mobil og Apple TV
    2. Synkroniser Lightroom Classic med Lightroom-økosystemet
    3. Photoshop-serien med mobilapper
  5. Importer bilder
    1. Hente bilder fra et digitalt kamera eller en kortleser
    2. Importer bilder fra en mappe på en harddisk
    3. Importer bilder automatisk
    4. Importer bilder fra Photoshop Elements
    5. Importer bilder fra et direktekoblet kamera
    6. Angi importalternativer
    7. Angi importinnstillinger
    8. Redigeringsprogrammer for filnavnmaler og tekstmaler
  6. Arbeidsflyter
    1. Bruk maskering i bilder
    2. Eksporter og lagre bildene som JPEG-er
    3. Eksporter og vannmerk bildene dine
    4. Importer bildene dine
    5. Justeringspensel: det grunnleggende
    6. Justeringer med tonekurven
    7. Avanserte lysbildefremvisninger i videoformat
    8. Kontroller hvitbalanse
    9. Opprette en kontaktkopi
    10. Forbedre arbeidsflyten din med Lightroom Classic
  7. Arbeidsområde
    1. Grunnleggende om arbeidsområder
    2. Angi innstillinger for å jobbe i Lightroom Classic
    3. Vis Biblioteket på en annen skjerm
    4. Tilpass identitetsskilt og modulknapper
    5. Vannmerk bildene dine i Lightroom Classic
    6. Fargehåndtering
  8. Vise bilder
    1. Vise bilder
    2. Bla gjennom og sammenlign bilder
    3. Angi visningsalternativer for Biblioteker
    4. Del bilder for kommentarer og tilbakemeldinger
    5. Smart Previews
  9. Administrere kataloger og filer
    1. Lightroom Classic-katalog – vanlige spørsmål
    2. Slik fungerer Lightroom Classic-kataloger
    3. Opprette og behandle kataloger
    4. Sikkerhetskopiere en katalog
    5. Finne manglende bilder
    6. Opprette og behandle mapper
    7. Administrere bilder i mapper
  10. Kart
    1. Arbeide med kartmodulen
  11. Organisere bilder i Lightroom Classic
    1. Ansiktsgjenkjenning
    2. Arbeid med bildesamlinger
    3. Gruppere bilder i stakker
    4. Flagge, merke og vurdere bilder
    5. Bruk av nøkkelord
    6. Grunnleggende om metadata og tiltak
    7. Finne bilder i katalogen
    8. Arbeide med video i Lightroom Classic
    9. Avanserte metadatahandlinger
    10. Bruk av Hurtigfremkalling-panelet
  12. Behandle og utvikle bilder
    1. Grunnleggende om fremkallingsmodul
    2. Opprette panoramabilder og HDR-panoramabilder
    3. Flatfeltkorreksjon
    4. Korrigere forvrengt perspektiv i bilder ved hjelp av Stående
    5. Forbedre bildekvaliteten ved hjelp av Forbedre
    6. Arbeide med bildetone og -farge
    7. Maskering
    8. Bruke lokale justeringer
    9. Slå sammen HDR-bilde
    10. Valg for fremkallingsmodul
    11. Retusjer fotografier
    12. Korrigere røde øyne og øyeeffekter hos kjæledyr
    13. Bruke verktøyet for sirkulært filter
    14. Bruke det forbedrede flekkfjerningsverktøyet
  13. Eksportere bilder
    1. Eksportere filer til disk eller CD
    2. Eksportere bilder fra Lightroom Classic
    3. Publisere bilder på nett
    4. Eksportere til harddisk ved hjelp av publiseringstjenester
    5. Forhåndsinnstillinger for eksport og andre innstillinger
  14. Arbeide med eksterne redaktører
    1. Eksterne redigeringspreferanser
    2. Åpne og redigere Lightroom Classic-bilder i Photoshop eller Photoshop Elements
  15. Lysbildefremvisninger
    1. Lage lysbildefremvisninger
    2. Paneler og verktøy for bildefremvisningsmoduler
    3. Angi lysbildeoppsettet
    4. Legg til overlegg i lysbilder
    5. Spill av og eksporter lysbildefremvisninger
  16. Skrive ut bilder
    1. Grunnleggende om utskriftsmodul
    2. Oppsett og maler for utskriftsmodul
    3. Jobbe med alternativer og innstillinger for utskriftsjobber
  17. Fotobøker
    1. Lage fotobøker
  18. Webgallerier
    1. Opprette nettgallerier
    2. Bruke panelene og verktøyene for webmoduler
    3. Arbeide med nettgallerioppsett
    4. Arbeide med nettgallerimaler og innstillinger
    5. Forhåndsvise, eksportere og laste opp nettfotogallerier
  19. Hurtigtast-
    1. Hurtigtast-

Planlegg strategien din for sikkerhetskopiering

Lightroom Classic lar deg planlegge regelmessige sikkerhetskopieringer av kataloger når du avslutter programvaren. Sikkerhetskopieringer utført i Lightroom Classic inkluderer kun katalogfilen. Du må selv sikkerhetskopiere dine redigerte bilder og det som eksporteres ut av Lightroom Classic.

Å utføre regelmessige sikkerhetskopieringer av kataloger er kun en del av det som bør være en omfattende strategi for sikkerhetskopiering. Når du utformer en strategi for sikkerhetskopiering:

• Husk på at jo oftere du sikkerhetskopierer katalogen og bildene dine, jo mindre data mister du når en programstopp eller skade oppstår.
  • Lagre sikkerhetskopiene til bildene og katalogen din på en separat harddisk fra arbeidsfilene dine, om du har mulighet til det.
  • Du kan vurdere å bruke en dedikert programvare for sikkerhetskopieringer for å automatisere prosessen og synkronisere endringer mellom dine arbeids- og sikkerhetskopifiler.
  • Hvis du er bekymret over om dine sikkerhetskopifiler kan slettes ved uhell, oppretter du overflødige sikkerhetskopier på ekstra disker eller på medier som kun er lesbart, som DVD-er.
  • Lagre sikkerhetskopidisken din på en separat plassering fra arbeidsdisken din, helst ikke på stedet eller i en brannsikker safe for bedre sikkerhet.
  • Du kan vurdere å lage kopier av bildene dine når du importerer dem. Husk at dette kun gir deg en kopi av de originale bildene dine, ikke de redigerte bildene dine. Se Sikkerhetskopier bilder i løpet av import.
Lightroom Classic lagrer sikkerhetskopierte kataloger på følgende plasseringer som standard:
  • Windows: \Brukere\[brukernavn]\Bilder\Lightroom\[katalognavn]\Sikkerhetskopieringer\
  • Mac OS: /Brukere/[brukernavn]/Bilder/Lightroom/[katalognavn]/Sikkerhetskopieringer\
Lightroom Classic oppretter en mappe med datoen og klokkeslettet for sikkerhetskopieringen i Sikkerhetskopi-mappen: ÅÅÅÅ-MM-DD-TMMN. (Klokkeslettet er representert av en 24-timers klokke uten et kolon mellom timer og minutter.) Den sikkerhetskopierte katalogen er lagret på innsiden av den datostemplede mappen, med det samme navnet som den fungerende katalogen.    Lightroom Classic skriver en ny katalog hver gang det oppretter en sikkerhetskopi. For å spare plass på harddisken din kan du slette eller komprimere eldre sikkerhetskopifiler. I tillegg bør du sørge for at du har skrivetillatelser for plasseringen der du bestemmer deg for å lagre sikkerhetskopieringen din.
Merk:

Det anbefales ikke å kjøre Mac OS X Time Machine™-operasjoner for sikkerhetskopiering eller gjenoppretting når Lightroom Classic er i bruk.

Merk:

På Mac vil ikke Lightroom Classic/Lightroom 6.1 pakke kataloger større enn 4 GB. Dette er fordi Mac OS sitt standardprogram for utpakking ikke kan håndtere arkiver større enn 4 GB, og melder at slike pakkede kataloger er «skadet».

Planlegg sikkerhetskopieringer av katalog

1. Velg Rediger > Kataloginnstillinger (Windows) eller Lightroom Classic > Kataloginnstillinger (Mac OS).

2. I Sikkerhetskopi-området i Generelt-panelet velger du et alternativ fra hurtigmenyen til Lag sikkerhetskopi av katalogen:

Neste gang Lightroom avsluttes

Lag en sikkerhetskopi av katalogen neste gang du avslutter Lightroom Classic, og da vil alternativet for Lag sikkerhetskopi av katalogen endres til Aldri.

Hver eneste gang du avslutter Lightroom

Tar en sikkerhetskopi av katalogen hver gang du avslutter Lightroom Classic, slik at endringer fra hver arbeidsøkt alltid er sikkerhetskopiert.

Én gang om dagen, når du avslutter Lightroom

Tar en sikkerhetskopi den første gangen du avslutter Lightroom Classic hver dag. Hvis du avslutter Lightroom Classic mer enn én gang om dagen, blir ikke ekstra endringer sikkerhetskopiert før neste dag.

Én gang i uken, når du avslutter Lightroom

Tar en sikkerhetskopi av katalogen én gang i uken. Hvis du avslutter Lightroom Classic oftere, blir ikke ekstra endringer sikkerhetskopiert før neste uke.

Én gang i måneden, når du avslutter Lightroom

Tar en sikkerhetskopi av katalogen én gang i måneden. Hvis du avslutter Lightroom Classic oftere, blir ikke ekstra endringer sikkerhetskopiert før neste måned.

Aldri

Det blir ikke utført sikkerhetskopieringer av Lightroom Classic. (Anbefales ikke.)

Tar en sikkerhetskopi av katalogen automatisk

1. Avslutt Lightroom Classic når en sikkerhetskopi av en katalog er planlagt i Katalog-innstillingene dine.

2. I dialogruten for Lag sikkerhetskopi av katalogen klikker du på Lag sikkerhetskopi av katalogen ved standard plassering og avslutter Lightroom Classic.

Du kan også velge hvilket som helst av følgende før du klikker på Lag sikkerhetskopi:

Sikkerhetskopi-mappe

Viser deg standardplasseringen der Lightroom Classic lagrer sikkerhetskopieringer. Klikk på Velg å lage sikkerhetskopieringer på en annen plassering.

Test integriteten før du lager en sikkerhetskopi

Kontrollerer etter korrupsjon av katalog før Lightroom Classic fullfører sikkerhetskopieringen. Ved å teste integriteten økes tiden det tar å lage sikkerhetskopier av katalogen, men det reduserer risikoen for tap av data.

Merk:

Du kan også teste integriteten til katalogen når du åpner en katalog. I panelet Generelt i dialogruten Innstillinger velger du Bruk denne katalogen når du starter opp > Spør meg når jeg starter opp Lightroom. Deretter starter du opp Lightroom Classic. I dialogruten for Velg katalog velger du Test integriteten til denne katalogen og klikker deretter på Åpne.

Optimaliser katalogen etter sikkerhetskopiering

Rydder opp og omorganiserer databasefilen din for å gjøre at den kjører raskere og mer effektivt.

Hopp over til i morgen

Hvis du har valgt å lage en sikkerhetskopi av katalogen din én gang om dagen, klikker du for å utsette operasjonen i én dag.

Hopp over til neste uke

Hvis du har valgt å lage en sikkerhetskopi av katalogen din én gang i uken, klikker du for å utsette operasjonen i én dag.

Hopp over til neste måned

Hvis du har valgt å lage en sikkerhetskopi av katalogen din én gang i måneden, klikker du for å utsette operasjonen i én måned.

Hopp over denne gangen

Klikk for å utsette sikkerhetskopieringen til neste gang du avslutter Lightroom Classic.

Dialogrute for Lag sikkerhetskopi av katalogen i Lightroom Classic CC

Lag en manuell sikkerhetskopi av en katalog

1. Velg Rediger > Katalog-innstillinger (Windows) eller Lightroom Classic > Katalog-innstillinger (Mac OS).

2. Velg Lag sikkerhetskopi av katalog > Neste gang du avslutter Lightroom.

Lag en sikkerhetskopi av katalogen neste gang du avslutter Lightroom

3. Lukk vinduet og avslutt deretter Lightroom Classic.

Gjenopprett en sikkerhetskopiert katalog

1. Finn og pakk opp sikkerhetskopifilen.

2. Velg Fil > Åpne katalog.

3. Naviger til plasseringen av din sikkerhetskopierte katalogfil.
  4. Velg de sikkerhetskopierte IRCAT og IRCAT-DATA-filene, og klikk på Åpne.

5. (Valgfritt) Kopier den sikkerhetskopierte katalogen til plasseringen til den originale katalogen for å erstatte den.