Vad är HiDPI- och retina-skärmar?

HiDPI- och Apples Retina-skärmar gör det möjligt att visa fler pixlar på din skärm. Resultatet är att dina bilder visas skarpare. Dock kan dina bilder visas mindre. Om detta problem uppstår ska du visa dina bilder i 200 % i Photoshop (välj Visa > 200 %).

Photoshop CC 2017-versioner (19.x)

Photoshop CC 2017-versioner (19.x) erbjuder ett komplett utbud för val av gränssnittskonfiguration – från 100 % till 400 % i steg om 25 % – i Windows 10 Creators Update och senare versioner. Den här förbättringen gör att användargränssnittet i Photoshop ser tydligt och klart ut oavsett vilken pixeltäthet det är på bildskärmen du använder. Upplösningen för Photoshop justeras automatiskt baserat på Windows-inställningarna.

Dessutom kan du justera skalförändringen för olika bildskärmar med olika skalförändringsfaktorer. Tack vare den här flexibiliteten kan du använda en bärbar dator med hög upplösning tillsammans med en stationär bildskärm med låg upplösning. Du kan till exempel använda skalförändringsfaktorn 175 % på en bildskärm och 400 % på en annan bildskärm. Det innebär att du kan välja den senaste bärbara datorn med 13-tumsbildskärm med 4K-upplösning, en mer överkomlig modell med 1080p-upplösning eller använda en stationär bildskärm med 8K-upplösning, utan att kompromissa med din Photoshop-upplevelse.

Windows: Välj Start > Inställningar > System > Visning. Välj en skalfaktor för varje bildskärm under Skala och layout.

Obs!

I Windows 10 Creators Update och senare används fortfarande inställningen Användargränssnittsskalförändring i Photoshop (Inställningar > Gränssnitt > UI-skalning) för vissa komponenter, som dialogrutorna Filinformation och Camera Raw. I tidigare versioner av Windows används den här inställningen för alla Photoshop-komponenter. Om du anger Automatisk för alternativet UI-skalning, blir standardvärdet det som är närmast skalfaktorn för den primära bildskärmen, dvs. 100 eller 200.

Photoshop CC-versionerna 2015 och 2016

I Photoshop CC-versionerna 2015 och 2016, är HiDPI-stöd för Windows inte längre en experimentell funktion (kallas nu Teknikförhandsgranskning). Denna funktion är aktiverad som standard, men du kan gå tillbaka till utseendet innan HiDPI-stödet genom att:

1. Välj Redigera > Inställningar > Gränssnitt.
  2. I textsektionen för listrutan UI-skalning ska du välja 100 %.
  3. Starta om Photoshop.

Photoshop CC (2014)

Photoshop CC (2014) lägger till HiDPI-stöd till Windows som en experimentell funktion. Denna funktion är ännu inte produktionsklar, så agera med sunt förnuft när du använder den. Gör följande för att aktivera den:

1. Välj Inställningar > Experimentella funktioner.
  2. Välj Anpassa UI 200 % för högupplösta skärmar och klicka på ok.
  3. Starta om Photoshop.
Läsa här för mer information om Experimentella funktioner.

Från och med Photoshop CC (2014.2) stöder Adobe Camera Raw-gränssnittet HiDPI-bildskärmar.

Obs: Operativsystemets inställningar avgör menyernas teckensnittsstorlek i den här versionen av Photoshop. I Windows 8.1 kan du till exempel ändra teckenstorleken på menyerna genom att följa stegen i avsnittet ”Make text and other items on the desktop larger” (Förstora text och andra objekt på skrivbordet) i det här hjälpavsnittet från Microsoft.

Photoshop CC (endast Mac)

Nyheter i Photoshop CC om HiDPI-stöd.

Följande funktioner har numera stöd för HiDPI i Photoshop CC i Mac OS:

• Gör flytande
  • Spara för webben
  • Slå samman till HDR
  • DICOM
  • JPEG2000
  • Gränspunkt
  • Filtergalleri
  • Camera Raw 8.1
  • Bridge CC

Photoshop CS6 (endast Mac)

HiDPI-stöd har lagts till i Photoshop 13.1 (Membership Edition) och i 13.0.2 för Mac OS-kunder med ständig licens. Camera Raw 8.1 lägger till HiDPI-stöd under Photoshop CS6 också.

Vilka förändringar kan förväntas, förutom högre upplösning av användargränssnitt och bildvisning?

Flera märkbara förändringar av kommandon, genvägar och funktioner beskrivs i korthet nedan:

Nya eller förändrade kommandon

• Faktiska pixlar är numera 100 % i Visa-menyn, alternativpanelen för zoomverktyget och dialogrutan Kortkommandon.
  • Visa-menyn innehåller numera 200 %.

Nya genvägar

• Cmd + dubbelklicka (Mac OS) eller Ctrl + dubbelklicka (Win) på zoomverktygets ikon för att visa aktuellt fönster i 200 %.
  • Skift + Cmd + dubbelklicka (Mac OS) eller Skift + Ctrl + dubbelklicka (Win) på zoomverktygets ikon för att visa alla fönster i 200 %.
  • Arbetsytans snabbmeny kan numera visa 200 % när du använder zoomverktyget eller handverktyget.
  • Du kan skapa en egen genväg till Visa > 200 % genom att välja Redigera > Kortkommandon för att öppna dialogrutan Kortkommandon.

Nya funktioner

• Om flera skärmar används samtidigt och ett fönster dras från en HiDPI-skärm till en skärm som saknar HiDPI justeras fönstrets zoomning automatiskt till lämplig grad. Funktionen är ett bra sätt att undvika överdrivet stora fönster och omritning i onödan.

Vilka operativsystem stöder Photoshop CS6 för inbyggd HiDPI?

Aktuella versioner av Mac OS stöds för användning med HiDPI-maskinvara, bland annat den Retina-skärm som finns på nya MacBook Pro-datorer. Stöd för HiDPI förväntas komma för fler operativsystem och enheter i framtiden.

Finns stöd för HiDPI i äldre versioner av Photoshop än Photoshop CS6?

Nej, det finns inga planer på att tillhandahålla HiDPI-stöd i äldre versioner av Photoshop än Photoshop CS6.

Är Camera Raw HiDPI-kompatibel?

I Camera Raw 8.7 eller senare, när du använder Photoshop CC 2014.2 och aktiverar dess alternativ för att anpassa gränssnittet 200 %, skalas även Camera Raw.

Kontakta tredjepartsleverantörer av plugin-program om du undrar ifall det finns uppdateringar till HiDPI-kompatibilitet för deras specifika plugin-program.

Ger Bridge HiDPI-stöd?

Bridge CC har stöd för HiDPI-skärmar.