Problemen met GPU-prestaties oplossen

Loopt Illustrator vast, ziet uw gerenderde illustratie er rafelig uit of krijgt u een foutmelding die aangeeft dat GPU-functies niet beschikbaar zijn? Probeer deze oplossingen.

Doe dit eerst: Werk de stuurprogramma's voor de GPU-kaart bij.

Raadpleeg dit artikel over het bijwerken van stuurprogramma-updates: Illustrator GPU-prestaties | Stuurprogramma-updates De meeste problemen met GPU-kaarten worden opgelost als apparaatstuurprogramma's worden bijgewerkt naar de laatste versies.

Oplossingen

Oplossing 1: Begin met een schoon voorkeurenbestand

 1. Sluit Illustrator af als het programma momenteel wordt uitgevoerd.
 2. Afhankelijk van het besturingssysteem dat u gebruikt, bladert u naar het volgende pad:
  Mac OS: /Gebruikers/<gebruiker>/Bibliotheek/Preferences/Adobe Illustrator
  Windows:%appdata%\Adobe
 3. Wijzig de naam van de voorkeurenmap:
  Mac OS: Wijzig de naam van de map 22.0.0 in 22.0.0_old
  Windows: Wijzig de naam van de map Adobe Illustrator 22 Settings in Illustrator 22 Settings_old
 4. Start Illustrator opnieuw en controleer of de functies voor GPU-prestaties werken zoals verwacht.

Oplossing 2: Los problemen met GPU-prestaties in een document op

Mogelijke oorzaken: Illustrator kan een object of illustratie in het document aantreffen waardoor de GPU niet meer werkt in dit document.

Oplossing: 

 • Klik op Weergave > GPU-voorvertoning
 • Sla het bestand op, sluit het af en open het opnieuw.

Krijgt u nog steeds dezelfde fout te zien? Stuur ons het voorbeeldbestand, zodat we dit verder kunnen onderzoeken.

Oplossing 3: Zorg ervoor dat uw ingebouwde GPU-kaart als standaard is ingesteld voor alle weergave-activiteiten

Oorzaak: Bij laptops met een ingebouwde grafische kaart (geïntegreerde GPU) en een extra grafische kaart (extra GPU) melden gebruikers dat Adobe Illustrator de beschikbare extra GPU niet kiest. Illustrator gebruikt standaard de geïntegreerde GPU. Wanneer Adobe Illustrator wordt gestart, gebruikt het dezelfde hardware als die het beeldscherm van de laptop aanstuurt. Als uw extra GPU het beeldscherm van de laptop niet weergeeft, gebruikt Illustrator de geïntegreerde GPU.

Mogelijke oplossingen: Wanneer u een extra GPU gebruikt om de functies voor GPU-prestaties in Illustrator te gebruiken, zorg er dan voor dat deze extra GPU-kaart wordt gebruikt voor alle weergavegerelateerde functies op uw laptop.

 • Stel de extra GPU als standaard in via uw BIOS-instellingen. Schakel zo mogelijk de ingebouwde GPU uit.
 • Zorg er ook voor dat de extra GPU in de instellingen van uw besturingssysteem als standaard is ingesteld om alle weergavefuncties aan te sturen. Voor GPU's van NVIDIA bijvoorbeeld kunt u het configuratiescherm van NVIDIA gebruiken om een algemene optie in te stellen die ervoor zorgt dat de standaard GPU die voor alle displayfunctionaliteit op uw apparaat wordt gebruikt door NVIDIA-hardware wordt aangestuurd.
 • Schakel zo mogelijk de ingebouwde GPU uit via het apparaatbeheer van uw laptop. Op deze manier wordt de computer standaard ingesteld op de extra GPU.

Belangrijke overweging: Het gebruik van een extra GPU-kaart zorgt voor een hoger stroomverbruik en een aanzienlijk kortere levensduur van de batterij wanneer uw apparaat op batterijvoeding werkt. U moet dan eerder een stroombron voor de laptop vinden.

Niet gelukt? Help ons het probleem te onderzoeken

Druk op Cmd/Ctrl + E om over te schakelen naar de CPU-voorvertoningsmodus, zodat u kunt doorgaan met Illustrator. Stuur echter ook een e-mail naar Adobe (sharewithai@adobe.com) voor meer oplossingen voor dit probleem.

Adobe-logo

Aanmelden bij je account