Wanneer u afdrukt met kleurbeheer, kunt u de kleuren laten beheren door Illustrator of door de printer.

Kleuren door de toepassing laten beheren wanneer u afdrukt

1. Kies Bestand > Afdrukken.

2. Selecteer Kleurbeheer aan de linkerkant van het dialoogvenster Afdrukken.
  3. Kies voor Kleurverwerking de optie Illustrator kleuren laten bepalen.

4. Selecteer voor Printerprofiel het profiel voor uw uitvoerapparaat.

Hoe nauwkeuriger het profiel de werking van een uitvoerapparaat en afdrukvoorwaarden (zoals het papiersoort) beschrijft, des te nauwkeuriger kan het kleurbeheersysteem de numerieke waarden van de werkelijke kleuren in een document vertalen. (Zie Kleuren.)

5. (Optioneel) Stel de optie Rendervoorkeur in om op te geven hoe de toepassing kleuren omzet in de doelkleurruimte.

In de meeste gevallen kunt u het beste de standaardrendervoorkeur gebruiken. Voor meer informatie over rendervoorkeuren raadpleegt u de Help.

6. Klik op Instellen (Windows) of Printer (Mac OS) onder aan het dialoogvenster Afdrukken als u de afdrukinstellingen van het besturingssysteem wilt openen.

7. Op een van de volgende manieren geeft u de kleurbeheerinstellingen weer voor het printerstuurprogramma:
    • In Windows klikt u met de rechtermuisknop op de printer die u gebruikt en kiest u Eigenschappen. Vervolgens zoekt u de kleurbeheerinstellingen voor het printerstuurprogramma. Voor de meeste printerstuurprogramma's worden de kleurbeheerinstellingen aangeduid met Kleurbeheer of ICM.

• In Mac OS selecteert u de printer die u gebruikt en selecteert u de kleurbeheeroptie in het pop-upmenu. Voor de meeste printerstuurprogramma's wordt deze optie aangeduid met ColorSync.

8. Schakel kleurbeheer uit voor het printerstuurprogramma.

Elk printerstuurprogramma heeft andere kleurbeheeropties. Als het niet duidelijk is hoe u kleurbeheer uitschakelt, raadpleegt u de printerdocumentatie.

9. Ga terug naar het dialoogvenster Afdrukken van Illustrator en klik op Afdrukken.

Kleuren door de printer laten beheren wanneer u afdrukt

1. Kies Bestand > Afdrukken.

2. Selecteer een PostScript-printer in het menu Printer. Als u niet naar een printer, maar naar een bestand wilt afdrukken, kiest u Adobe PostScript®-bestand of Adobe PDF.

3. Selecteer Kleurbeheer aan de linkerkant van het dialoogvenster Afdrukken.
  4. Kies voor Kleurverwerking de optie PostScript®-printer kleuren laten bepalen.

5. (Optioneel) Stel de volgende opties naar wens in. In de meeste gevallen kunt u het beste de standaardinstellingen gebruiken.

Rendervoorkeur

Hiermee bepaalt u hoe de toepassing de kleuren omzet in de doelkleurruimte.

RGB-kleurnummers behouden (voor RGB-uitvoer) of CMYK-kleurnummers behouden (voor CMYK-uitvoer)

Hiermee bepaalt u hoe Illustrator kleuren afhandelt waaraan geen kleurprofiel is gekoppeld (bijvoorbeeld geïmporteerde afbeeldingen zonder ingesloten profielen). Wanneer deze optie is geselecteerd, verstuurt Illustrator de kleurnummers rechtstreeks naar het uitvoerapparaat. Wanneer deze optie is uitgeschakeld, zet Illustrator de kleurnummers eerst om in de kleurruimte van het uitvoerapparaat.

Het behouden van kleurnummers wordt aanbevolen wanneer u een veilige CMYK-workflow volgt. Het behouden van kleurnummers wordt niet aanbevolen voor het afdrukken van RGB-documenten.

6. Klik op Instellen (Windows) of Printer (Mac OS) onder aan het dialoogvenster Afdrukken als u de afdrukinstellingen van het besturingssysteem wilt openen.

7. Op een van de volgende manieren geeft u de kleurbeheerinstellingen weer voor het printerstuurprogramma:
    • In Windows klikt u met de rechtermuisknop op de printer die u gebruikt en kiest u Eigenschappen. Vervolgens zoekt u de kleurbeheerinstellingen voor het printerstuurprogramma. Voor de meeste printerstuurprogramma's worden de kleurbeheerinstellingen aangeduid met Kleurbeheer of ICM.

• In Mac OS selecteert u de printer die u gebruikt en selecteert u de kleurbeheeroptie in het pop-upmenu. Voor de meeste printerstuurprogramma's wordt deze optie aangeduid met ColorSync.

8. Geef de instellingen voor kleurbeheer op zodat het printerstuurprogramma tijdens het afdrukken voor het kleurbeheer zorgt.

Elk printerstuurprogramma heeft andere kleurbeheeropties. Als het niet duidelijk is hoe u kleurbeheeropties instelt, raadpleegt u de printerdocumentatie.

9. Ga terug naar het dialoogvenster Afdrukken van Illustrator en klik op Afdrukken.