Handboek Annuleren

Video in Adobe Connect-vergaderingen

1. Gebruikersgids Adobe Connect
  2. Inleiding
    1. Nieuw in Adobe Connect
    2. Basisbeginselen van de Adobe Connect-vergaderruimte
    3. Adobe Connect-functies in HTML-client
    4. Adobe Connect-desktoptoepassing
    5. Technische specificaties en systeemvereisten voor Adobe Connect
    6. Sneltoetsen in Adobe Connect
  3. Adobe Connect-vergadering
    1. Basisbeginselen van de Adobe Connect-vergaderruimte
    2. Adobe Connect-vergaderingen en -sessies starten, eraan deelnemen en beheren
    3. Adobe Connect-desktoptoepassing
    4. Diagnostische test in Adobe Connect voorafgaand aan vergadering
    5. Adobe Connect Central-startpagina
    6. Inhoud delen tijdens een Adobe Connect-vergadering
    7. Adobe Connect-vergaderingen bijwerken en beheren
    8. Vergaderingsrapporten en analysegegevens weergeven
    9. Notities, chatten, vragen en antwoorden, en opiniepeilingen in een Adobe Connect-vergadering
    10. Toegankelijkheidsfuncties in Adobe Connect
    11. Sneltoetsen in Adobe Connect
    12. Virtuele vergaderruimten maken en indelingen rangschikken
    13. Brainstormruimten in Adobe Connect-vergaderingen
    14. Deelnemers van vergaderingen beheren in Adobe Connect
  4. Beheer en onderhoud van Adobe Connect
    1. Adobe Connect HTML-client inschakelen
    2. SSO inschakelen in Adobe Connect
    3. De time-outperiode wijzigen
    4. Audioproviders voor Universal Voice configureren
    5. Gebruikers en groepen maken en importeren in Adobe Connect
    6. De beveiliging van Adobe Connect-accounts verbeteren
    7. Gebruiksrapporten genereren in Adobe Connect Central
    8. Adobe Connect-accounts beheren
    9. Gebruikers en groepen beheren
    10. Machtigingen instellen voor bibliotheekbestanden en -mappen
    11. Een back-up maken van gebruikersgegevens, database en instellingen van Adobe Connect Server
    12. Aangepaste rapporten samenstellen op basis van de Adobe Connect-database
    13. Schijfruimte onderhouden en de cache opschonen op een Adobe Connect-server
    14. Adobe Connect-serverlogboeken beheren en controleren
    15. Adobe Connect-services starten en stoppen
  5. Adobe Connect-evenementen
    1. Informatie over Adobe Connect-gebeurtenissen
    2. Adobe Connect-vergaderingen beheren
    3. Adobe Connect-gebeurtenissen bijwonen
    4. Adobe Connect-vergaderingen maken en wijzigen
  6. Adobe Connect-training en seminars
    1. Adobe Connect-cursussen en studieprogramma
    2. Trainingen leiden met Adobe Connect
    3. Seminars maken en beheren
    4. Trainingscursussen maken in Adobe Connect
    5. Trainingsstudieprogramma maken en beheren in Adobe Connect
    6. Over virtuele lesruimten in Adobe Connect
    7. Adobe Connect-rapporten voor het controleren van trainingsfuncties
    8. Deelnemen aan Adobe Connect-trainingssessies en -vergaderingen
    9. Ondertiteling in Adobe Connect
  7. Audio- en videoconferenties in Adobe Connect
    1. Audio in Adobe Connect-vergaderingen
    2. Adobe Connect-vergaderingen opnemen en afspelen
    3. Video in Adobe Connect-vergaderingen
  8. Gebruikersinhoud beheren in Adobe Connect
    1. Rapporten en gebruiksinformatie weergeven over geüploade inhoud
    2. Met inhoud in de inhoudsbibliotheek werken
    3. Werken met Adobe Connect-bibliotheekbestanden en -mappen

Een videofeed in virtuele vergaderingen in Adobe Connect starten en beheren via de videopod en webcam.

Met de Videopod in Adobe Connect kunnen gastheren en presentatoren een webcamvideofeed delen met de deelnemers om virtuele sessies interessanter en nuttiger te maken. Adobe Connect ondersteunt talloze opties voor het delen van webcamvideo.

Als u een vergadering maakt, is de optie Verbeterde audio- en video-ervaring standaard ingeschakeld.

Activeer deze optie voor verbeterde audio en video, zoals een verbeterde resolutie, helderheid, vloeiendheid en betrouwbaarheid. Alle deelnemers kunnen deelnemen vanuit een moderne browser, de desktoptoepassing of de nieuwste mobiele apps. Houd rekening met het volgende:

• U kunt niet deelnemen aan een vergadering vanuit Classic mobiele apps.
  • Vergaderingen worden opgenomen als MP4-video in plaats van de interactieve indeling.

Zie de Mogelijkhedenmatrix voor meer informatie over wat wel niet wordt ondersteund in de modi Verbeterd en Standaard.

Gastheren, presentatoren en deelnemers met uitgebreide machtigingen kunnen tegelijkertijd video delen van webcams die zijn aangesloten op hun computers. U kunt de webcamfeed selecteren om uit te zenden als u meerdere webcams hebt geïnstalleerd. Als een gebruiker de selectie wijzigt of een gekoppelde webcam wordt losgekoppeld, gebeurt de wijziging in realtime. Adobe Connect onthoudt deze instelling voor uw toekomstige vergaderingen.

Opmerking:

Adobe Connect -beheerders kunnen pod-, audio- en video-instellingen aanpassen om aan de voorschriften te voldoen. Zie Compatibiliteits- en besturingsinstellingen voor meer informatie.

Ondersteunde video-indelingen en hoogte-breedteverhoudingen

Videofeeds in een vergadering worden weergegeven in de Videopod in een filmstrookindeling, rasterindeling of enkele-sprekerindeling. Gastheren, presentatoren en deelnemers met uitgebreide videorechten kunnen uit alle videofeeds een feed instellen als de primaire video.

In de modus Volledig scherm is de Titelbalk niet zichtbaar en alleen de videofeeds worden weergegeven. Beweeg de aanwijzer over de bovenrand van het volledige scherm van de video voor de menuopties en voor de knop Volledig scherm afsluiten.

Scenario

Filmstrookindeling

Rasterindeling

Indeling Enkele spreker

In de Videopod weergeven

De hoofdvideo beslaat het merendeel van de pod en andere video's worden kleiner weergegeven.

Alle video's nemen evenveel ruimte in beslag.

Alleen de hoofdvideo wordt weergegeven in het podgebied

Wanneer de gastheer de indeling verandert

De video van de gastheer is de hoofdvideo.

Alle video's zijn gelijk.

Alleen de hoofdvideo wordt weergegeven

Primaire feed

Gastheren, presentatoren en deelnemers met uitgebreide videorechten kunnen een videofeed instellen als de primaire video.

Alle video's zijn gelijk.

Gastheren, presentatoren en deelnemers met uitgebreide videorechten kunnen een videofeed instellen als de primaire video.

Hoogte-breedteverhouding voor Windows

Door gebruiker gedefinieerd.

Door gebruiker gedefinieerd.

Door gebruiker gedefinieerd.

Hoogte-breedteverhouding voor Mac

Breedbeeld weergegeven in de verhouding 4:3.

Breedbeeld (16:9) met een vak tussen balken.

Breedbeeld weergegeven in de verhouding 4:3.

Netwerk en processorprestaties

Beter dan rastermodus.

Kan achteruitgaan afhankelijk van de taak.

Beter dan rastermodus.

Ondersteuning weergeven

Ondersteund in zowel Standaard weergave als Verbeterde audio- en video-ervaring

Ondersteund in zowel Standaard weergave als Verbeterde audio- en video-ervaring

Alleen ondersteund in Verbeterde audio- en video-ervaring

In de modus Filmstrook kunnen deelnemers op een actieve spreker focussen.
In de modus Filmstrook kunnen deelnemers op een actieve spreker focussen.

Wanneer een gastheer van een vergadering naar de Filmstrookindeling schakelt, wordt de video van de gastheer de hoofdvideo. Een gastheer kan elke video als hoofdvideo markeren. Als een feed verborgen is in de strook, wordt aan het einde een schuifpictogram weergegeven. Elke gebruiker kan de strook aan beide zijden schuiven om andere beschikbaar feeds te zien. Schuiven van de feeds heeft geen invloed op de weergave van andere gebruikers.

Indeling

Hoogte-breedteverhouding voor Windows

Hoogte-breedteverhouding voor Mac

Raster

Door de gebruiker gedefinieerd

Breedbeeld (16:9) met een vak tussen balken

Filmstrook

Door de gebruiker gedefinieerd

Breedbeeld (4:3)

Enkele spreker

Door de gebruiker gedefinieerd

Breedbeeld (4:3)

Opmerking:

Bij gebruik van de modus Filmstrook verbruikt Adobe Connect meestal minder bandbreedte en verwerkingsvermogen dan bij de modus Raster. Dit zorgt voor een verbeterde ervaring voor alle deelnemers aan de vergadering.

Webcamvideo delen

1. Klik op de knop Mijn webcam starten in de videopod.

In de pod Video wordt een voorbeeld weergegeven op basis waarvan u de camerapositie kunt aanpassen. Als u een andere verbonden camera wilt gebruiken, selecteert u deze in het menu van de pod Video .

Opmerking:

Als u video niet meer wilt delen, klikt u buiten het voorbeeld in de pod Video.

2. Klik op Delen starten om uw video naar alle deelnemers uit te zenden.

3. Als u video wilt onderbreken of stoppen, beweegt u de muisaanwijzer over de pod Video en klikt u op het pictogram Pauzeren of Stoppen.

Wanneer video wordt onderbroken, wordt het laatste uitgezonden beeld vanaf uw camera statisch in de pod Video weergegeven tot u op Afspelen klikt om de uitzending te hervatten. Wanneer video wordt gestopt, verdwijnt het uitgezonden beeld volledig.

Opmerking:

Gastheren kunnen video van elke deelnemer onderbreken of stoppen.

Webcamvideo in de pod Video en de beschikbare besturingselementen
    Webcamvideo in de pod Video en de beschikbare besturingselementen

A. Uw scherm spiegelen B. De pod Video op een volledig scherm weergeven C. Menupictogram voor toegang tot alle opties voor de pod Video

Voor een optimaal gebruik van de bandbreedte deelt u uw video via de Adobe Connect-desktoptoepassing. Een blijvende melding om de toepassing te gebruiken wordt weergegeven. Zie Een computerscherm, document of whiteboard delen voor meer informatie over de Adobe Connect-toepassing.

Melding tijdens vergadering om desktoptoepassing te gebruiken voor het delen van webcamvideo
    Melding om voor te stellen de desktoptoepassing te gebruiken voor het delen van webcamvideo

Deelnemers toestaan webcamvideo te delen

Standaard kunnen alleen gastheren en presentatoren video uitzenden. Gastheren kunnen echter als volgt instellen dat deelnemers kunnen uitzenden:

• Klik op de videopod in de werkbalk en selecteer Webcam voor deelnemers inschakelen om video in te schakelen voor alle deelnemers.

• Als u video voor bepaalde deelnemers wilt inschakelen, selecteert u een of meer deelnemers in de pod Deelnemers. Kies vervolgens een van de volgende opties in het pop-upmenu: Video delen, Rol wijzigen - Gastheer maken of Presentator maken.

Instellingen voor het delen van webcamvideo

U hebt rechtstreeks toegang tot de verschillende opties van de pod Video via het podmenu Video of met behulp van de voorkeuren van de pod Video.

• Als u in de Filmstrookindeling een video wilt instellen als de hoofdvideo, beweegt u de aanwijzer over de video en klikt u op Instellen als hoofdvideo.

• U kunt de pod Video maximaliseren binnen de vergaderruimte. Klik op het pictogram en klik op Maximaliseren.

• U kunt een specifieke webcam selecteren om in uw vergaderingen te gebruiken vanuit de pod Video. Klik op het menupictogram en selecteer met de optie Camera selecteren een van de gekoppelde webcams.

• Gastheren kunnen de Filmstrook- of de Rasterindeling in het menu van de pod Video selecteren .

• U kunt de pod Video op volledig scherm weergeven. In de modus Volledig scherm is de titelbalk niet zichtbaar. Beweeg de aanwijzer over de bovenrand van het volledige scherm van de video voor de menuopties en voor de knop Volledig scherm afsluiten. U kunt ook op de toets Escape drukken om de modus Volledig scherm uit te schakelen.

Opmerking: De modus Volledig scherm verschilt van de optie Maximaliseren. De eerste optie kan door alle deelnemers worden ingeschakeld door op het tabblad Volledig scherm in de rechterbovenhoek te klikken, terwijl de laatste optie alleen beschikbaar is voor de gastheren. De gastheer kan het maximaliseren voor alle deelnemers.

• Gastheren en presentatoren kunnen hun weergave-instellingen afdwingen voor alle deelnemers door op Weergave presentator afdwingen te klikken.

Opmerking: De optie Weergave presentator afdwingen in de pod Video is niet beschikbaar in brainstormruimten.

• Selecteer bij Voorkeuren de optie Voorvertoning webcam uitschakelen om de voorvertoning uit te schakelen wanneer u uw webcam start en de video deelt.

• Selecteer bij Voorkeuren de optie Actieve sprekers markeren om de video van de spreker die op dat moment aan het woord is, zichtbaar te markeren. Wanneer meerdere deelnemers tegelijkertijd spreken, worden meerdere video's gemarkeerd.

• U kunt kiezen tussen de hoogte-breedteverhoudingen van de twee beschikbare opties: standaard (4:3) en breedbeeld (16:9). Deze wijzigingen zijn van toepassing op alle deelnemers die hun webcam delen.

HD-video van webcam delen

U kunt een live videofeed in HD (720p) delen en gebruiken. Gastheren kunnen de videokwaliteit instellen op HD in de Vergaderingsvoorkeuren. De uitgezonden HD-feed is zowel beschikbaar in de modus Filmstrook als in de modus Raster. Adobe raadt aan de modus Filmstrook te gebruiken voor betere prestaties.

Wanneer delen van HD-video is ingeschakeld, kan er momenteel slechts één HD-stream in een vergadering worden uitgezonden.

Als een vergadering een host en een presentator heeft, heeft degene die de camera als eerste inschakelt toegang tot het HD-videotijdvak om HD-video's te kunnen delen tijdens de vergadering. In de weergaven Deelnemer en Host kan een deelnemer of host zien welke videocamerafeed HD is dankzij het HD-label dat verschijnt wanneer de aanwijzer op de video wordt gezet. Bovendien kan een host de muisaanwijzer op een video zetten en op het HD-label klikken om de video in een HD-video om te zetten of om het HD-videotijdvak door te geven aan een andere aanwezige, inclusief een deelnemer.

Een publicerende gebruiker kan de videokwaliteit in de Vergaderingsvoorkeuren wijzigen in HD.

Vergaderingsvoorkeuren voor HD-video delen
Vergaderingsvoorkeuren voor HD-video delen

Opmerking:

Video-instellingen zijn niet beschikbaar voor de HTML-clients.

Raadpleeg de onderstaande tabel om te begrijpen hoe de HD-feed wordt toegewezen in een vergadering als meerdere deelnemers HD-camerafeeds beginnen te delen en wijzigen bij het veranderen van indeling.

Scenario van delen

Filmstrookindeling

Rasterindeling

Wanneer u HD-feeds begint te delen

HD toegewezen aan de primaire feed, ongeacht wie er deelt.

HD toegewezen aan de eerste gebruiker die HD publiceert.

Wanneer u schakelt van Filmstrook naar Raster

-

HD willekeurig toegewezen aan een enkele publicerende gebruiker.

Wanneer u schakelt van Raster naar Filmstrook

HD toegewezen aan de primaire feed.

-

Wanneer een gebruiker die HD-video publiceert, stopt met delen

Primaire feed blijft een HD-stream.

Het vrijgemaakte HD-tijdvak wordt toegewezen aan de volgende gebruiker die een HD-camerastream publiceert. HD-tijdvak is niet toegewezen aan gebruikers die bestaande HD-camerastreams publiceren.

Wanneer een gebruiker start met delen als alle HD-tijdvakken bezet zijn

De gebruiker publiceert een stream die niet in HD is.

De gebruiker publiceert een stream die niet in HD is.

HD-tijdvak van een gebruiker die een HD-stream publiceert overdragen naar een andere gebruiker die een stream publiceert die niet in HD is

Gastheren, presentatoren en deelnemers met uitgebreide videorechten kunnen de videofeed instellen als de primaire video om deze HD te maken.

Beide gebruikers stoppen met publiceren en de tweede gebruiker begint met publiceren om het vrijgegeven HD-tijdvak te nemen.

Opmerking:

HD-feed wordt alleen gepubliceerd als het beschikbare weergavegebied in de Videopod minstens 720 pixels hoog is. Als de Videopod kleiner is, maakt het volledig scherm de video niet HD. Maak de ware grootte van de Videpod groter dan 720p om HD-feeds te publiceren.

Opmerking:

Tijdens een vergadering kan slechts één deelnemer een videofeed als HD-stream publiceren. Als de hardware van de deelnemer geen HD-video kan publiceren maar de deelnemer een HD-tijdvak heeft in een vergadering, kan de vergadering de video van de gebruiker als een HD-stream beschouwen. Er is geen zichtbare aanwijzing om de HD-feed aan te duiden.

In Connect 12 zijn de microfoon en camera standaard ingeschakeld.

Let op: deze optie wordt niet ondersteund in de Standaard weergave.

Selectie van luidspreker, microfoon en camera

Adobe Connect 12 introduceert wijzigingen voor het aanmeldingsscherm, het startscherm voor apps en de selectie van luidspreker, microfoon en camera.

Deelnemer gaat de ruimte binnen

1. Klik op de URL van de vergaderruimte.

2. Het venster voor browseromleiding wordt weergegeven.

3. Meld u aan met uw aanmeldingsgegevens.

4. Nadat u bent aangemeld, wordt u naar een wachtruimte geleid. In de wachtruimte kunt u uw luidsprekers, microfoon en video instellen voordat u aan de vergadering deelneemt.

Microfoon testen

Voordat u aan een vergadering deelneemt, kunt u het beste uw microfoon testen en eventuele problemen oplossen. Klik op Test in de sectie Microfoon en kies vervolgens uw microfoon in het venster Microfoon testen.

Na het testen van uw microfoon kunt u de ruimte binnengaan.

Voorkeuren voor ruimte

Luidspreker

U kunt de volgende handelingen uitvoeren:

• De luidspreker dempen of het dempen ongedaan maken.

• De mogelijkheden van de luidspreker testen.

• Kiezen of u audio van een deelnemer wilt horen of negeren.

• Het luidsprekervolume aanpassen.

Microfoon

U kunt de volgende handelingen uitvoeren:

• De microfoon dempen of het dempen ongedaan maken.

• Een microfoon selecteren.

• De microfoon testen, aansluiten of loskoppelen.

• Deelnemers toestaan de microfoon te gebruiken.

• Schakel één spreker in zodat gastheren overlappende conversaties kunnen voorkomen. Wanneer een spreker op de knop klikt, is deze uitgeschakeld voor andere gebruikers tot de huidige spreker nogmaals op de knop klikt.

Camera

U kunt de volgende handelingen uitvoeren:

• De webcam inschakelen of uitschakelen.

• Video delen en pauzeren.

• Een camera selecteren.

• Webcam voor deelnemers inschakelen of uitschakelen.

• Videovoorkeuren beheren.

Verbinden met videotelefoniestreams

Met de pod Videotelefonie kunnen gastheren videostreams, inclusief audio, delen met deelnemers. Wanneer eenzijdige communicatie volstaat voor een presentatie, is een telefoniestream mogelijk geschikter dan een tweezijdige conferentie.

Opmerking:

Deze functie is alleen beschikbaar voor Adobe Connect-klanten op locatie. Adobe Connect -beheerders kunnen pod-, audio- en video-instellingen aanpassen om aan de voorschriften te voldoen. Zie Compatibiliteits- en besturingsinstellingen voor meer informatie.

1. Kies Videotelefonie in het menu  boven in de titelbalk en klik op Stream openen.

2. Kies het betreffende apparaat in het pop-upmenu. Uw Adobe Connect-beheerder stelt de lijst met beschikbare apparaten vast. Zie Apparaten voor videotelefonie configureren voor meer informatie.

3. Klik op Verbinding maken.

De pod Videotelefonie wordt weergegeven voor alle deelnemers. Wanneer deelnemers de muisaanwijzer over de pod bewegen, wordt er een optie voor volumeregeling weergegeven voor streamaudio.

Als u de volumeregeling wilt weergeven, beweegt u de muisaanwijzer over de pod Videotelefonie.

4. Gastheren kunnen in de rechterbovenhoek van de pod op Stream onderbreken of op het podmenu klikken om toegang te krijgen tot de opties Stream sluiten, Stream wijzigen of Audio dempen.