Overzicht van nieuwe functies

Nieuw in Lightroom 5.7

Gebruik Lightroom op internet om opmerkingen te plaatsen en feedback te geven

Met Lightroom kunt u nu verzamelingen delen op internet met familie, vrienden, klanten of anderen die uw werk willen zien. Vraag om feedback en opmerkingen, en vraag kijkers om hun favoriete foto's leuk te vinden. Lightroom synchroniseert de informatie automatisch met Lightroom desktop- of Lightroom mobile-apparaten. U kunt bijvoorbeeld opmerkingen of suggesties van uw vriend over een foto direct op uw iPhone bekijken en beantwoorden.

Raadpleeg voor meer informatie het artikel over hoe u foto's kunt delen voor opmerkingen en feedback.

Lightroom op internet om opmerkingen te plaatsen en feedback te geven
Opmerkingen en vind-ik-leuk's worden vanuit de Lightroom-webinterface naar het gedeelte met opmerkingen van Lightroom desktop verplaatst.

Gedeelde albumpagina van Lightroom web
Een gedeelde afbeelding, opmerkingen en vind-ik-leuk's op de gedeelde albumpagina van Lightroom web.

Nieuw in Lightroom 5.5

Lightroom mobile voor iPhone

U kunt nu Lightroom mobile op een iPhone installeren. Stel uw iPhone-afbeeldingenmap zo in dat deze automatisch wordt gesynchroniseerd met Lightroom mobile en bekijk hoe de afbeeldingen op uw bureaublad of iPad verschijnen om verder te worden bewerkt of gecatalogiseerd.

Verbeteringen

Lightroom mobile is verbeterd om meer informatie van Lightroom desktop met uw iPad of iPhone te synchroniseren. Lightroom mobile-apps kunnen uw foto's nu weergeven op basis van het aantal gegeven sterren of in de volgorde die is opgegeven in de pc-versie van Lightroom.

Menu Verzamelingen in Lightroom
Het menu Verzamelingen bevat opties om afbeeldingen te bekijken op basis van het aantal gegeven sterren of de aangepaste volgorde.

Sorteervolgorde

U kunt nu afbeeldingen sorteren in de Lightroom mobile-app op basis van de volgorde die u hebt opgegeven in de pc-versie van Lightroom. Open een verzameling in de Lightroom mobile-app, tik op de naam van de verzameling en vervolgens op Aangepaste volgorde in het menu.

Sterrenclassificatie

U kunt afbeeldingen in de Lightroom mobile-app bekijken op basis van het aantal gegeven sterren in de pc-versie van Lightroom. Open een verzameling in de Lightroom mobile-app, tik op de naam van de verzameling en vervolgens op het gedeelte voor de sterrenclassificatie in het menu.

Nieuw in Lightroom 5.4

Lightroom mobile voor iPad

Met de Lightroom mobile-app wordt de functionaliteit van uw pc-versie van Lightroom naar uw iPad gebracht. U kunt uw DSLR-foto's naar uw pc-versie van Lightroom downloaden, een verzameling maken en de verzameling synchroniseren met Lightroom mobile. Zodra de foto's zijn gesynchroniseerd, kunt u deze op uw iPad bewerken. Alle bewerkingen die u via Lightroom mobile doet, worden automatisch gesynchroniseerd met de pc-versie van Lightroom.

U kunt er ook voor kiezen om de foto's automatisch vanaf Camera Roll op uw iPad in de Lightroom mobile-app te importeren. Of uw foto's van uw pc of laptop of van Camera Roll komen, u kunt gewoon doorgaan met het bewerken, organiseren, synchroniseren en delen van uw foto's - direct vanaf uw iPad.

Lightroom mobile voor iPad
Naadloos werken tussen Lightroom op uw pc en iPad

Nieuw in Lightroom 5.2

Een snel overzicht van de nieuwe uitbreidingen en verbeteringen:

Reductie kleurruis Een schuifregelaar voor de aanpassing van vloeiendheid is toegevoegd aan het detailvenster onder Reductie kleurruis. De aanpassing van vloeiendheid helpt om de marmering van kleuren in de lage frequentie te reduceren.

Verfijningen in de tool om vlekken te verwijderen

 • Nieuw besturingselement voor doezelaar.
 • Methode voor automatisch zoeken van de bron werkt beter voor afbeeldingen met gestructureerd gebieden zoals stenen, schors en bladeren.
 • Methode voor automatisch zoeken van de bron geeft de voorkeur aan brongebieden binnen het uitsnijdkader.

Automatische belichting De functie voor automatische belichting is verbeterd zodat deze consistenter is voor alle afbeeldingen en afbeeldingsgroottes.

Slimme voorvertoning De grootte van een slimme voorvertoning is bijgewerkt tot 2560 pixels langs de rand.

Lokaal Aanpassingspenseeel - verbeteringen:

 • Klik met de rechtermuisknop (Control-klik (Mac)) op een penseelaanpassingspunt om een contextmenu weer te geven met opties om de aanpassing te dupliceren of te verwijderen.
 • Houd Control + Alt en slepen/Cmd + Option + slepen (Mac) op een penseelaanpassingspunt om de aanpassing te klonen (dupliceren).

Nieuw in Lightroom 5.0

Radiaalfilter

In foto's met drukke achtergronden gaat het onderwerp van de foto soms verloren in de omringende kleuren en structuren. U kunt ook een vigneteffect maken om de aandacht ergens op te richten, maar dat werkt alleen als het aandachtspunt zich in het midden van de afbeelding bevindt.

Met de nieuwe tool Radiaalfilter in Lightroom 5 kunnen fotografen het belangrijkste deel van een afbeelding benadrukken door vigneteffecten buiten het middelpunt te maken of door meerdere vignetgebieden te maken om meerdere gebieden te benadrukken. Teken gewoon een ovale vorm met het Radiaalfilter. U kunt het gedeelte buiten het ovaal aanpassen door ervoor te zorgen dat het selectievakje Masker omkeren niet ingeschakeld is. Als u Masker omkeren inschakelt, kunt u wijzigingen aanbrengen binnen in het ovaal.

U kunt een aantal parameters van de delen binnen of buiten het selectiekader aanpassen, zoals belichting, contrast, verzadiging, helderheid en scherpte.

Radiaalfilter voor Lightroom
(Links) Het model staat niet in het midden en lijkt op te gaan in de achtergrond, vooral vanwege de kleuren op de deur en de kleren van het model. (Rechts) Er zijn twee vrijwel concentrische Radiaalfilters gebruikt. Eén om de verzadiging en de helderheid van het gebied rond het model af te zwakken en één om het model in het oog te laten springen.

Zie Radiaalfilter in Lightroom 5 voor meer informatie en een video over deze nieuwe functie.

Verbeterde tool Vlekken verwijderen

Problemen met onregelmatige vormen corrigeren

Fysieke onvolkomenheden (zoals littekens, rimpels of vlekken) of ongewenste elementen (zoals personen in een landschap of per ongeluk opgenomen elementen) kunnen de algemene impact van een foto verzwakken.

Met de verbeterde tool Vlekken verwijderen in Lightroom 5 is het gemakkelijk om over deze onnodige elementen te tekenen of te 'verven', zelfs als deze een onregelmatige vorm hebben. U kunt de penseelgrootte en de dekking aanpassen, zodat u meer controle krijgt over de gebieden die u retoucheert.

Verbeterde tool Vlekken verwijderen voor Lightroom
(Links) De kampeerscène wordt ontsierd door het harde licht van de lichtbron in de tent. (Rechts) De verbeterde tool Vlekken verwijderen wordt gebruikt om over de vorm van de tent te tekenen en deze te vervangen.

Zie het artikel over de verbeterde tool Vlekken verwijderen voor meer informatie en een video over deze nieuwe functie.

Vlekken visualiseren

U kunt de tool Vlekken verwijderen gebruiken om zichtbare onvolkomenheden te verwijderen, maar niet alle onvolkomenheden in de foto zijn zichtbaar in de normale weergave (zoals sensorstof of vlekken of onvolkomenheden in een portret). Met de optie Vlekken visualiseren van de tool Vlekken verwijderen kunt u kleinere en minder duidelijke onvolkomenheden zichtbaar maken. Wanneer u Vlekken visualiseren selecteert, wordt de afbeelding omgekeerd. U kunt de contrastniveaus van de omgekeerde afbeelding variëren om de onvolkomenheden duidelijker zichtbaar te maken. Vervolgens kunt u met de tool Vlekken verwijderen in deze weergave alle onvolkomenheden verwijderen.

Vlekken visualiseren in Lightroom
(Links) Met de optie Vlekken visualiseren geeft u een omgekeerde afbeelding weer die u kunt gebruiken om vlekken en onvolkomenheden beter te zien. (Rechts) De punten of cirkels vertegenwoordigen de correcties van Vlekken verwijderen.

Zie het artikel over de verbeterde tool Vlekken verwijderen voor meer informatie en een video over deze verbeterde functie.

Rechtop - Automatische perspectiefcorrectie

Met Rechtop (module Ontwikkelen > Lenscorrecties > tabblad Standaard) kunt u afbeeldingsinhoud automatisch rechttrekken. Rechtop corrigeert automatisch het perspectief van de elementen in een foto. Rechtop beschikt over vier instellingen:

 • Automatisch: gebalanceerde niveau-, verhouding- en perspectiefcorrecties
 • Niveau: perspectiefcorrecties ten gunste van de horizontale details
 • Verticaal: perspectiefcorrecties ten gunste van de verticale details en niveaucorrecties
 • Volledig: combinatie van de volledige perspectiefcorrecties Niveau, Verticaal en Automatisch

U kunt een instelling toepassen, door de andere instellingen bladeren en vervolgens de instelling kiezen die het beste bij uw foto past.

Automatische Upright-modus in Lightroom
(Links) De afbeelding aan de linkerkant heeft een ernstige perspectiefvervorming. (Rechts) De modus Rechtop - Automatisch is toegepast op de afbeelding. De lijnen zijn rechter en de afbeelding is iets bijgesneden.

Zie het artikel over de tool Upright voor meer informatie en een video over deze nieuwe functie.

Slimme voorvertoningen

U kunt nu gemakkelijk werken met afbeeldingen zonder de originele bestanden altijd bij u te moeten hebben. Sla uw originele afbeeldingsbestanden op een extern apparaat op en maak kleinere voorvertoningsbestanden die slimme voorvertoningen worden genoemd. Slimme voorvertoningen worden opgeslagen in dezelfde map als uw Lightroom-catalogus. Als het apparaat dat de originele bestanden bevat van uw computer wordt losgekoppeld, gebruikt Lightroom slimme voorvertoningen. U kunt de foto's niet alleen weergeven, u kunt de slimme voorvertoningen ook bewerken. Wanneer u het apparaat dat de originele bestanden bevat opnieuw aansluit, worden alle bewerkingen aan de slimme voorvertoningen automatisch toegepast op de originelen.

Slimme voorvertoning in Lightroom
De status van een afbeelding die een slimme voorvertoning heeft

Zie het artikel over Slimme voorvertoningen voor meer informatie en een video over deze nieuwe functie.

Beter boeken maken

De module Boek is verbeterd en beschikt nu over flexibelere opties om boeksjablonen aan te passen. Tot de verbeteringen behoren:

 • Paginanummers en de mogelijkheid om de nummering op een willekeurige pagina te starten.
 • De tekstvakken voor de bijschriften van foto's en pagina's zijn nu gemakkelijker te openen.
 • Sjablonen maken op basis van aangepaste pagina's voor hergebruik in andere projecten of pagina's.

Zie het artikel over het maken van een fotoboek in Lightroom 5 voor meer informatie en een video over deze verbeterde workflow.

Foto's delen met publicatieservices

Behance

Behance is een onlineplatform waarop u creatief werk kunt presenteren en vinden. Creatieve personen uit allerlei branches gebruiken Behance om werk te presenteren, erkenning te krijgen en kansen te benutten. U kunt de publicatieservice van Behance nu gebruiken om uw foto's te delen. Presenteer uw werk, bekijk feedback en publiceer revisies vanuit Lightroom 5.

Zie het artikel over het publiceren van Lightroom naar Behance.

Revel

In Lightroom 5 wordt de Revel-publicatieservice niet standaard geïnstalleerd. Als u de service wilt installeren, bladert u naar de Lightroom-Revel-plug-inpagina en volgt u de instructies.

Opmerking:

Adobe Revel is niet meer beschikbaar. Ga voor meer informatie naar www.adoberevel.com.

Video's in presentaties

Lightroom 5 introduceert de mogelijkheid om video te combineren met foto's en muziek om zo veelzijdige presentaties te kunnen maken.

Lab-kleurwaarden aflezen

In de module Ontwikkelen wordt de RGB-waarde van de kleur onder de muisaanwijzer weergegeven onder het Histogram. In Lightroom 5 kunt u nu exacte lezingen van lab-waarden opvragen voor elke kleur in de afbeelding. Zo kunt u de lab-waarden van een kleur weergeven:

 1. Klik in de module Ontwikkelen met de rechtermuisknop of houd Ctrl ingedrukt en klik op Histogram.
 2. Selecteer in het contextmenu Lab-kleurwaarden tonen.
 3. Verplaats de muiswijzer naar een willekeurige locatie in de geopende afbeelding. De exacte lab-waarden worden weergegeven onder het histogram.
Lab-kleurwaarden aflezen in Lightroom
De L-, A- en B-waarden worden weergegeven onder het Histogram.

Loepoverlay: raster

Er is een nieuwe visualisatie toegevoegd om te bepalen of objecten in uw afbeelding zijn uitgelijnd of juist schuin zijn. De nieuwe Loepoverlay beschikt over een aanpasbare overlay in rastervorm die zichtbaar is over de afbeelding. U kunt de dekking van de overlay bepalen om ervoor te zorgen dat u er geen last van hebt tijdens het uitvoeren van uw bewerkingstaken.

Loepoverlay in Lightroom
(Links) Groot raster, hoge dekking. (Rechts) Klein raster, lage dekking.

 1. Klik in de module Bibliotheek of Ontwikkelen op Weergave > Loepoverlay > Raster.

 2. Houd Ctrl/Cmd ingedrukt om opties voor rastergrootte en -dekking weer te geven.

  Rasteropties in Lightroom
  Rasteropties

 3. Als u de grootte van het raster wilt wijzigen, klikt u op Grootte en sleept u naar links of rechts.

  • Naar links slepen: hiermee wordt het raster verkleind.
  • Naar rechts slepen: hiermee wordt het raster vergroot.
 4. Als u de dekking van het raster wilt wijzigen, klikt u op Dekking en sleept u naar links of rechts.

  • Naar links slepen: hiermee wordt de dekking van het raster verlaagd.
  • Naar rechts slepen: hiermee wordt de dekking van het raster verhoogd.
 5. Druk op Ctrl + Alt/Cmd + O om de overlay in of uit te schakelen.

Loepoverlay: hulplijnen

Er is ook een nieuwe functie voor hulplijnen toegevoegd (Weergave > Loepoverlay > Hulplijnen). Hiermee kunt u een verplaatsbaar dradenkruis op een willekeurige positie op de afbeelding plaatsen. Houd Ctrl/Cmd ingedrukt en sleep de doorsnede van het dradenkruis om de hulplijn te verplaatsen.

Ondersteuning voor PNG-bestanden

Lightroom 5 biedt volledige ondersteuning voor PNG-bestanden. Wanneer u een PNG-bestand opent in Lightroom 5, wordt transparantie weergegeven als een witte kleur. Als u het PNG-bestand in Photoshop bewerkt of het bestand exporteert, blijven de transparantie-instellingen behouden.

Opmerking:

Afbeeldingen kunnen niet als PNG-afbeeldingen worden geëxporteerd.

Modus voor werkelijk volledig scherm

In de module Bibliotheek of Ontwikkelen kunt u met de toets F schakelen tussen de toepassingsweergave en de weergave Volledig scherm.

Opmerking:

Eigenschappen of functies waarvoor de F-toets is vereist, kunt u uitvoeren met de toetsencombinatie Shift+F.

Video: 10 functies die u niet mag missen

Top 10 handige functies

Julieanne Kost

Adobe-logo

Aanmelden bij je account