De tool Radiaalfilter gebruiken

1. Handboek voor Lightroom Classic
  2. Inleiding tot Lightroom Klassiek
    1. Nieuwe functies in Lightroom Classic
    2. Systeemvereisten Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Algemene vragen
    4. Belangrijke concepten in Lightroom Classic
    5. Lightroom Classic-zelfstudies
    6. Functieoverzicht | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versies
  3. Lightroom en Adobe-services
    1. Creative Cloud-bibliotheken
    2. Adobe Stock gebruiken in Creative Cloud apps
  4. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    2. Synchroniseren van Lightroom Classic met Lightroom-ecosysteem
    3. Mobiele apps voor Photoshop
  5. Foto's importeren
    1. Foto's importeren van een camera of kaartlezer
    2. Foto's importeren van een map op een vaste schijf
    3. Foto's automatisch importeren
    4. Foto's importeren uit Photoshop Elements
    5. Foto's importeren van een aangesloten camera
    6. Importopties opgeven
    7. Voorkeuren voor importeren instellen
    8. De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor
  6. Workflows
    1. Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
    2. Uw foto's exporteren en van een watermerk voorzien
    3. Uw foto's importeren
    4. Aanpassingspenseel: de basisprincipes
    5. Aanpassingen met de kleurtintcurve
    6. Geavanceerde videopresentaties
    7. De witbalans aanpassen
    8. Een contactblad maken
    9. Verbeter uw workflow met Lightroom Classic
  7. Werkruimte
    1. Basisbegrippen voor werkruimten
    2. Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic
    3. De bibliotheek op een tweede beeldscherm weergeven
    4. Naamplaatjes en moduleknoppen aanpassen
    5. Voeg een watermerk toe aan uw foto's in Lightroom Classic
    6. Kleurbeheer
  8. Foto's tonen
    1. Toon foto's
    2. Door foto's bladeren en ze vergelijken
    3. Weergaveopties Bibliotheek instellen
    4. Foto's delen voor opmerkingen en feedback
    5. Slimme voorvertoningen
  9. Catalogi en bestanden beheren
    1. Veelgestelde vragen over Lightroom Classic-catalogus
    2. De manier waarop een Lightroom Classic-catalogus werkt
    3. Catalogi maken en beheren
    4. Back-up van een catalogus maken
    5. Ontbrekende foto's zoeken
    6. Mappen maken en beheren
    7. Foto's in mappen beheren
  10. Kaarten
    1. Werken met de module Kaart
  11. Foto's ordenen in Lightroom Classic
    1. Gezichtsherkenning
    2. Werken met fotoverzamelingen
    3. Foto's groeperen in stapels
    4. Foto's voorzien van vlaggen, labels en classificaties
    5. Trefwoorden gebruiken
    6. Metagegevens: Basisprincipes en handelingen
    7. Foto's zoeken in de catalogus
    8. Met video's werken in Lightroom Classic
    9. Geavanceerde handelingen voor metagegevens
    10. Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken
  12. Foto's verwerken en ontwikkelen
    1. Basisbeginselen van de module Ontwikkelen
    2. Panorama's en HDR-panorama's maken
    3. Flat-field-correctie
    4. Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright
    5. Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren
    6. Werken met tinten en kleuren van foto's
    7. Lokale aanpassingen toepassen
    8. Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding
    9. Opties in de module Ontwikkelen
    10. Foto's retoucheren
    11. Rode ogen en dierenogen corrigeren
    12. De tool Radiaalfilter gebruiken
    13. De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken
  13. Foto's exporteren
    1. Foto's exporteren naar vaste schijf of cd
    2. Foto's exporteren uit Lightroom Classic
    3. Foto's online publiceren
    4. Exporteren naar vaste schijf met behulp van Services voor publiceren
    5. Voorinstellingen voor exporteren en andere instellingen
  14. Werken met externe editors
    1. Voorkeuren voor extern bewerken
    2. Foto's van Lightroom Classic openen en bewerken in Photoshop of Photoshop Elements
  15. Presentaties
    1. Presentaties maken
    2. Deelvensters en tools in de module Presentatie
    3. De dialay-out instellen
    4. Bedekkingen toevoegen aan dia's
    5. Presentaties afspelen en exporteren
  16. Foto's afdrukken
    1. De module Afdrukken: Basiskennis
    2. Lay-outs en sjablonen van de module Afdrukken
    3. Werken met opties en instellingen voor afdruktaken
  17. Fotoboeken
    1. Fotoboeken maken
  18. Webgalerieën
    1. Webgalerieën maken
    2. De deelvensters en tools in de module Web gebruiken
    3. Lay-outs voor webgalerieën
    4. Werken met webgaleriesjablonen en instellingen
    5. Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden
  19. Sneltoetsen
    1. Sneltoetsen

De achtergrond of elementen rond het hoofdobject van uw foto kunnen de kijker afleiden. U kunt een vigneteffect maken om de aandacht op het brandpunt te vestigen. Met de tool Radiaalfilter kunt u meerdere niet-centrale gevignetteerde gebieden maken om bepaalde gedeelten van een foto te benadrukken.

Met de tool Radiaalfilter kunt u lokale aanpassingen met een ellipsvormig masker maken. U kunt de radiaalfilter gebruiken om een ellipsvormig gebied te tekenen rond het onderwerp en de belichting, de verzadiging en de scherpte van de gedeelten buiten het geselecteerde masker te verlagen.

Radiaalfilter in Lightroom Classic CC
De achtergrond trekt te veel de aandacht in de afbeelding Twee radiaalfilters zijn op de afbeelding toegepast om het onderwerp te benadrukken

Opmerking:

Druk op Shift + M om de tool Radiaalfilter in en uit te schakelen.

Videozelfstudie: De tool Radiaalfilter

Een radiaalfilter toepassen om een foto te verbeteren

1. In de module Ontwikkelen selecteert u de tool Radiaalfilter in het regelpaneel.

Tool Radiaalfilter in Lightroom Classic CC
    De tool Radiaalfilter (Shift + M) is beschikbaar in de module Ontwikkelen.

Opmerking:

De schuifregelaars Witte tinten en Zwarte tinten komen alleen voor in Lightroom CC 2015.1

2. Ga op een van de volgende manieren te werk:

• Om een radiaalfilter te maken, klikt u op de muisknop en sleept u de aanwijzer over het gebied waar u de filter op wilt toepassen. Hierdoor wordt een ellipsvorm getekend die het gedeelte definieert dat wordt aangepast of uitgesloten van de aanpassingen die u uitvoert.
    • Als u een radiaalfilter wilt bewerken, klikt u op een van de grijze handgrepen van de foto.
    Opmerking:

Druk tijdens het tekenen op de Shift-toets om de radiaalfilter tot een cirkel te beperken.

3. Om vast te stellen welk gedeelte van de foto wordt bewerkt, schakelt u het selectievakje Masker omkeren in of uit. Het selectievakje is standaard niet ingeschakeld.

• Masker omkeren is niet geselecteerd (standaard): het wijzigen van instellingen heeft effect op het afbeeldingsgedeelte buiten het selectiekader.
    • Masker omkeren is geselecteerd: het wijzigen van instellingen heeft effect op het afbeeldingsgedeelte binnen het selectiekader.
  4. Pas de grootte (breedte en hoogte) en richting van het toegevoegde radiaalfilter aan. Selecteer een filter en:

• Klik in het midden van het filter en sleep om het filter te verplaatsen en een nieuwe positie te geven.
    • Houd de aanwijzer boven een van de vier filterhandgrepen, wacht tot het aanwijzerpictogram verandert, en klik en sleep om de grootte van het filter te wijzigen.
    • Houd de aanwijzer dicht bij de rand van het filter, wacht tot het aanwijzerpictogram verandert, en klik en sleep de rand van het filter om de richting van het filter te wijzigen.
    Radiaalfilter aanpassen in Lightroom Classic CC
    Het filtergebied is een elliptisch selectiekader.

5. Gebruik de schuifregelaars (die in stap 1 worden weergegeven) om de gewenste visuele wijzigingen toe te passen. Gebruik de schuifregelaar Doezelaar om het wegvallen van de toegepaste aanpassing aan te passen.

6. Herhaal stap 2 tot en met 5 om verdere filters toe te voegen of te bewerken.

7. Klik op Herstellen om alle radiaalfilters te verwijderen die op de afbeelding zijn toegepast.

Sneltoetsen en modificatietoetsen voor de tool Radiaalfilter

Nieuwe aanpassingen

• Houd Shift ingedrukt en sleep om een aanpassing uit te voeren die wordt beperkt tot een cirkel..

Aanpassingen bewerken

• Terwijl u een van de vier handgrepen sleept om het formaat van een aanpassing te wijzigen, houdt u de Shift-toets ingedrukt om de hoogte-breedteverhouding van de aanpassingsvorm te behouden.

Aanpassingen verwijderen

• Terwijl een aanpassing is geselecteerd, drukt u op de Delete-toets om de aanpassing te verwijderen..

Aanpassingen met maximale dekking

• Houd Command of Ctrl ingedrukt en dubbelklik in een leeg gebied om een aanpassing te maken die gecentreerd is en het bijgesneden afbeeldingsgebied dekt.
  • Druk op Command/Control en dubbelklik in een bestaande aanpassing om de aanpassing te vergroten, zodat deze het uitgesneden afbeeldingsgebied bedekt.
  • Door te dubbelklikken zonder op de toets Command of Control te drukken past u de wijziging toe en deselecteert u de radiaalfilter.

Verwante informatie