Voorkeuren voor extern bewerken

1. Handboek voor Lightroom Classic
  2. Inleiding tot Lightroom Klassiek
    1. Nieuwe functies in Lightroom Classic
    2. Systeemvereisten Lightroom Classic
    3. Lightroom Classic | Algemene vragen
    4. Belangrijke concepten in Lightroom Classic
    5. Lightroom Classic-zelfstudies
    6. Functieoverzicht | Lightroom CC 2015.x/Lightroom 6.x-versies
  3. Lightroom en Adobe-services
    1. Creative Cloud-bibliotheken
    2. Adobe Stock gebruiken in Creative Cloud apps
  4. Lightroom voor mobiele apparaten, tv en op het web
    1. Adobe Photoshop Lightroom voor mobiele apparaten en Apple TV | Veelgestelde vragen
    2. Synchroniseren van Lightroom Classic met Lightroom-ecosysteem
    3. Mobiele apps voor Photoshop
  5. Foto's importeren
    1. Foto's importeren van een camera of kaartlezer
    2. Foto's importeren van een map op een vaste schijf
    3. Foto's automatisch importeren
    4. Foto's importeren uit Photoshop Elements
    5. Foto's importeren van een aangesloten camera
    6. Importopties opgeven
    7. Voorkeuren voor importeren instellen
    8. De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor
  6. Workflows
    1. Maskeren toepassen in foto's
    2. Uw foto's exporteren en als JPEG-bestanden opslaan
    3. Uw foto's exporteren en van een watermerk voorzien
    4. Uw foto's importeren
    5. Aanpassingspenseel: de basisprincipes
    6. Aanpassingen met de kleurtintcurve
    7. Geavanceerde videopresentaties
    8. De witbalans aanpassen
    9. Een contactblad maken
    10. Verbeter uw workflow met Lightroom Classic
  7. Werkruimte
    1. Basisbegrippen voor werkruimten
    2. Voorkeuren instellen voor werken in Lightroom Classic
    3. De bibliotheek op een tweede beeldscherm weergeven
    4. Naamplaatjes en moduleknoppen aanpassen
    5. Voeg een watermerk toe aan uw foto's in Lightroom Classic
    6. Kleurbeheer
  8. Foto's tonen
    1. Toon foto's
    2. Door foto's bladeren en ze vergelijken
    3. Weergaveopties Bibliotheek instellen
    4. Foto's delen voor opmerkingen en feedback
    5. Slimme voorvertoningen
  9. Catalogi en bestanden beheren
    1. Veelgestelde vragen over Lightroom Classic-catalogus
    2. De manier waarop een Lightroom Classic-catalogus werkt
    3. Catalogi maken en beheren
    4. Back-up van een catalogus maken
    5. Ontbrekende foto's zoeken
    6. Mappen maken en beheren
    7. Foto's in mappen beheren
  10. Kaarten
    1. Werken met de module Kaart
  11. Foto's ordenen in Lightroom Classic
    1. Gezichtsherkenning
    2. Werken met fotoverzamelingen
    3. Foto's groeperen in stapels
    4. Foto's voorzien van vlaggen, labels en classificaties
    5. Trefwoorden gebruiken
    6. Metagegevens: Basisprincipes en handelingen
    7. Foto's zoeken in de catalogus
    8. Met video's werken in Lightroom Classic
    9. Geavanceerde handelingen voor metagegevens
    10. Het deelvenster Snel ontwikkelen gebruiken
  12. Foto's verwerken en ontwikkelen
    1. Basisbeginselen van de module Ontwikkelen
    2. Panorama's en HDR-panorama's maken
    3. Flat-field-correctie
    4. Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright
    5. Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Verbeteren
    6. Werken met tinten en kleuren van foto's
    7. Maskeren
    8. Lokale aanpassingen toepassen
    9. Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding
    10. Opties in de module Ontwikkelen
    11. Foto's retoucheren
    12. Rode ogen en dierenogen corrigeren
    13. De tool Radiaalfilter gebruiken
    14. De verbeterde tool Vlekken verwijderen gebruiken
  13. Foto's exporteren
    1. Foto's exporteren naar vaste schijf of cd
    2. Foto's exporteren uit Lightroom Classic
    3. Foto's online publiceren
    4. Exporteren naar vaste schijf met behulp van Services voor publiceren
    5. Voorinstellingen voor exporteren en andere instellingen
  14. Werken met externe editors
    1. Voorkeuren voor extern bewerken
    2. Foto's van Lightroom Classic openen en bewerken in Photoshop of Photoshop Elements
  15. Presentaties
    1. Presentaties maken
    2. Deelvensters en tools in de module Presentatie
    3. De dialay-out instellen
    4. Bedekkingen toevoegen aan dia's
    5. Presentaties afspelen en exporteren
  16. Foto's afdrukken
    1. De module Afdrukken: Basiskennis
    2. Lay-outs en sjablonen van de module Afdrukken
    3. Werken met opties en instellingen voor afdruktaken
  17. Fotoboeken
    1. Fotoboeken maken
  18. Webgalerieën
    1. Webgalerieën maken
    2. De deelvensters en tools in de module Web gebruiken
    3. Lay-outs voor webgalerieën
    4. Werken met webgaleriesjablonen en instellingen
    5. Webfotogalerieën voorvertonen, exporteren en uploaden
  19. Sneltoetsen
    1. Sneltoetsen

Met de voorkeuren Extern bewerken kunt u de bestandsindeling opgeven en andere opties voor het bewerken van Camera Raw- en DNG-bestanden in Photoshop Elements en externe toepassingen voor beeldbewerking die de mozaïek-sensorgegevens in Camera Raw-bestanden niet kunnen lezen. De opties die u opgeeft bij de voorkeuren Extern bewerken, worden ook gebruikt door Photoshop wanneer u Camera Raw- en DNG-bestanden uit Lightroom Classic in Photoshop opslaat. Ten slotte kunt u de voorkeuren Extern bewerken ook gebruiken voor het selecteren van externe toepassingen voor beeldbewerking.

1. Kies Bewerken > Voorkeuren (Windows) of Lightroom Classic > Voorkeuren (Mac OS).

2. Klik op Extern bewerken.

Voorkeuren instellen voor het werken met Camera Raw-bestanden in externe editors

Lightroom Classic opent Camera Raw- en DNG-bestanden rechtstreeks in Photoshop CS3 (10.0.1) of later. Lightroom Classic moet echter TIFF- of PSD-kopieën van Camera Raw- en DNG-bestanden naar Photoshop Elements en andere externe editors sturen die Raw-gegevens niet kunnen lezen. In de voorkeuren Extern bewerken geeft u de bestandsindeling, kleurruimte, bitdiepte en compressie op voor de TIFF- en PSD-bestanden die Lightroom Classic naar deze editors stuurt. 16-bits ProPhoto RGB wordt aanbevolen; dan blijven de kleurdetails in foto's die vanuit Lightroom Classic worden verzonden het beste behouden. Als u Camera Raw-bestanden uit Lightroom Classic rechtstreeks opent in Photoshop en ze daar opslaat, gebruikt Photoshop de instellingen die u in Lightroom bij de voorkeuren Extern bewerken hebt opgegeven.

1. Kies opties in de volgende menu's in het voorkeurenvenster Extern bewerken:

Bestandsindeling

Hiermee worden Camera Raw-afbeeldingen opgeslagen in de TIFF- of PSD-indeling. Zie Ondersteunde bestandsindelingen.

Kleurruimte

Hiermee zet u de foto's om in de kleurruimte sRGB, AdobeRGB of ProPhoto RGB en tagt u de foto's met het kleurprofiel. Zie Hoe Lightroom Classic kleur beheert.

Bitdiepte

Hiermee slaat u foto's op met een bitdiepte van 8 of 16 bits per kleurkanaal (rood, groen en blauw). 8-bits bestanden zijn kleiner en bieden betere compatibiliteit met andere toepassingen, maar er blijven minder kleurdetails behouden dan in 16-bits bestanden.

Compressie

(Alleen TIFF) Hiermee wordt geen compressie of ZIP-compressie toegepast op foto's. ZIP is een compressiemethode zonder verlies die vooral geschikt is voor afbeeldingen met grote gebieden met een effen kleur.

Sjabloon

Hiermee wordt de door u opgegeven sjabloon gebruikt om het bestand een naam te geven. Selecteer een sjabloon en geef aangepaste tekst of het beginnummer voor de bestandsnaam op. Zie De Bestandsnaamsjablooneditor en de Tekstsjablooneditor.

Een externe editor kiezen

In het voorkeurenvenster Extern bewerken kunt u een toepassing aanwijzen die als externe editor moet worden gebruikt. Na het kiezen van een toepassing kunt u altijd de Voorkeuren gebruiken om een andere toepassing te kiezen.

1. Klik in de voorkeuren Extern bewerken op Kiezen in het gebied Extra externe editor.
  2. Navigeer naar de toepassing die u wilt gebruiken, selecteer deze en klik op Openen (Windows) of Kies (Mac OS).
    Opmerking:

u kunt ook een externe editor selecteren door Foto > Bewerken in andere toepassing te kiezen in de module Bibliotheek of Ontwikkelen. U wordt dan gevraagd naar de gewenste toepassing te navigeren en deze te selecteren. Nadat u een externe editor hebt gekozen, wordt de naam van de toepassing weergegeven bij Bewerken in [Naam van toepassing] in het menu Foto.

Een voorinstelling voor een externe editor maken

In het voorkeurenvenster Extern bewerken kunt u voorinstellingen voor externe editors maken. Met voorinstellingen voor externe editors kunt u meerdere toepassingen instellen als externe editors en verschillende fotobewerkingsopties instellen voor meermalig gebruik met een of meerdere externe editors.

1. Kies een toepassing in de voorkeuren Extern bewerken en geef Camera Raw-bestandsopties op.
  2. Kies Voorinstelling > Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling.
  3. Typ een naam voor de voorinstelling en klik op Maken.

De nieuwe voorinstelling wordt toegevoegd aan het menu Voorinstelling.

Een voorinstelling voor een externe editor bewerken

1. Kies in de voorkeuren Extern bewerken een voorinstelling voor externe editors in het menu Voorinstelling.
  2. Wijzig de toepassing of de Camera Raw-bestandsopties.

Het achtervoegsel '(bewerkt)' wordt toegevoegd aan de naam van de voorinstelling.

3. Ga op een van de volgende manieren te werk:
    • Kies Voorinstelling > Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling om een nieuwe voorinstelling te maken. Typ een naam voor de nieuwe voorinstelling en klik op Maken.

• Kies Voorinstelling > Voorinstelling "[naam voorinstelling]" bijwerken om de bestaande voorinstelling te overschrijven met uw wijzigingen.