Bijgewerkt in Lightroom Classic CC 7.4 (versie van juni 2018)

Opmerking:

U bekijkt Help voor Photoshop Lightroom Classic (voorheen Lightroom CC).
Niet uw versie? Bekijk Help voor Photoshop Lightroom.

In Lightroom Classic kunt u meerdere reeksopnamen waarbij foto's zijn gemaakt met verschillende belichtingstijden, samenvoegen tot één HDR-afbeelding.

Foto's samenvoegen tot een HDR-afbeelding in Lightroom Classic CC
Afbeeldingen van dezelfde objecten bij verschillende belichtingsniveaus ("-1"- en "+1"-afbeeldingen)

Wat is het optimale aantal foto's voor het samenvoegen tot een HDR?

Lees deze aanwijzingen en tips van Rikk Flohr (Software Quality Engineer voor het Lightroom-ecosysteem van apps, Adobe).

HDR-foto's worden gebruikt om scènes met een groter dynamisch bereik vast te leggen. Het gebruik van meerdere foto's kan echter leiden tot ongewenste artefacten door een slechte uitlijning of ghosting. Voor een optimale HDR is het de bedoeling om foto's te maken op een manier waarop elk deel van het beeld goed is belicht. Minstens één foto moet niet over- of onderbelicht zijn.

Neem de volgende richtlijnen in acht om te bepalen hoeveel foto's in uw geval het beste zullen werken:

 • Als er in totaal minder dan 3,0 gescheiden stops (-1,5, 0, +1,5) tussen uw HDR-reeksen zitten, gebruikt u alleen de donkerste en helderste belichtingen om een HDR te genereren. In dergelijke gevallen is het voor het hoogwaardig samenvoegen van belichtingen niet nodig om de middelste belichting of de nulbelichting vast te leggen. Als er meer dan 3 gescheiden stops tussen de donkerste en helderste belichting zit, is een extra belichtingswaarde nodig om een HDR-foto van goede kwaliteit te creëren.
Zie de onderstaande tabel om snel te bepalen hoeveel foto's nodig zijn voor het maken van een hoogwaardige HDR
Camera-instellingen voor reeksopnamen Optimaal aantal belichtingen voor het samenvoegen van foto's tot een HDR
-1,5 tot +1,5 2
-3,0 tot +3,0 3
-4,5 tot +4,5 4
-6,0 tot +6,0 5
 • Als u als fotograaf met de belichtingsbracket van ± 1,5 werkt, kunt u de middelste belichting of de nulbelichting negeren. Hierdoor gaat het renderen sneller en verbetert de uitlijning waardoor de kans kleiner wordt dat de camera tussen het maken van de foto's door bewogen is. De nulbelichting kan echter nuttig zijn in situaties waarin het beeld dat u wilt vastleggen zich binnen het aanvaardbare bereik van één belichting bevindt en onafhankelijk kan worden ontwikkeld.
 • Als u met de gewoonlijke ± 2,0 stops tussen de belichtingsreeks werkt, hebt u drie foto's nodig om een HDR te creëren.
 • Als u met ± 4,0 stops tussen uw belichtingsreeks werkt en 5 opnamen maakt, kunt u in plaats van 5 opnamen nu 4 opnamen gebruiken om een HDR te creëren. Als u echter met ± 6,0 stops werkt en 7 opnamen maakt, kunt u nu de perfecte HDR creëren met slechts 5 opnamen (-6,0, -3,0, 0, 3,0, 6,0), mits de belichtingsreeksoptie van uw camera stappen van 3 stops toestaat.

Foto's samenvoegen tot een HDR

 1. Houd Ctrl/Cmd ingedrukt en klik op de afbeeldingen in Lightroom Classic om deze te selecteren.

 2. Selecteer Foto > Foto samenvoegen > HDR of druk op Ctrl+H.

 3. Schakel in het voorvertoningsvenster van HDR samenvoegen de opties Automatisch uitlijnen en Automatische tinten zo nodig in. 

  • Automatische tinten: Dit is een goed uitgangspunt voor een samengevoegde afbeelding met gelijkmatige tinten.
  • Automatisch uitlijnen: Deze optie is handig als er sprake is van enige beweging tussen de samen te voegen beelden. Schakel deze optie in als de foto's zijn gemaakt met een handheld-camera. U hoeft deze optie mogelijk niet in te schakelen als bij het maken van de foto's een statief is gebruikt.

  U kunt een voorvertoning van de effecten van deze instellingen rechtstreeks in het dialoogvenster weergeven.

 4. Na het samenvoegen van de reeksopnamen met verschillende belichtingstijden, kunnen sommige gebieden in de resulterende HDR-afbeelding onnatuurlijk semi-transparant zijn. Selecteer een van de volgende opties onder Schimmen verwijderen in het voorvertoningsvenster van HDR samenvoegen om deze afwijkingen te corrigeren: Geen, Laag, Normaal of Hoog. Probeer eerst de optie Laag onder Schimmen verwijderen om een schone samengevoegde afbeelding te maken. Probeer zo nodig hogere instellingen. Vermijd het gebruik als er op uw voorvertoning geen ghosting-artefacts te zien zijn.

  • Laag: Hiermee wordt geringe beweging tussen frames gecorrigeerd
  • Normaal: Hiermee wordt aanzienlijke beweging tussen frames gecorrigeerd
  • Hoog: Hiermee wordt veel beweging tussen frames gecorrigeerd

  U kunt een voorvertoning van het effect van deze instellingen rechtstreeks in het dialoogvenster weergeven. Kies er desgewenst voor om de bedekking voor schimmen verwijderen te tonen.

 5. Als u de reeksopnamen met verschillende belichtingstijden en de HDR-afbeelding in een stapel wilt groeperen (nadat de afbeeldingen zijn samengevoegd), selecteert u de optie Stapel maken. De samengevoegde HDR-afbeelding wordt weergegeven bovenaan de stapel.

  Opmerking:

  De opties Stapel maken zijn geïntroduceerd in Lightroom Classic CC 7.4 (versie van april 2018)

 6. Klik op Samenvoegen om de HDR-afbeelding (.dng) te maken. Lightroom Classic genereert de afbeelding en geeft deze weer in uw catalogus.

Video: Scènes met hoog contrast vastleggen met Samenvoegen tot HDR

Video: Scènes met hoog contrast vastleggen met Samenvoegen tot HDR
Adobe Systems

Dit werk is gelicentieerd onder de Creative Commons Naamsvermelding/Niet-commercieel/Gelijk delen 3.0 Unported-licentie  De voorwaarden van Creative Commons zijn niet van toepassing op Twitter™- en Facebook-berichten.

Juridische kennisgevingen   |   Online privacybeleid